Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Samet Kilinc

192 syf.
·
Beğendi
Korkunun Felsefesi
Korkunun FelsefesiLars Svendsen
7.8/10 · 165 okunma
Reklam
Kendini beğenmek öyle bir cehennem yılanıdır ki, insanın yüreğine sinsice süzülüp girer, onu zehirleyip gözünü kör eder, daha güzel bir hayata giden yoldan saptırır onu. Bu sürüngen, insanların öylesine içine işler ki, onu koparıp atmak kolay olmaz.
Kralların şanlı egemenliği altında, adalet dediğimiz ya metelik etmeyen aşağılık bir şeydir ya da iki çeşit adalet vardır yeryüzünde: Biri yaya giden, yerlerde sürünen, sağa sola sapmasın diye birçok bağlarla sıkı sıkı bağlanan yoksul halka uygun zavallı bir adalet; öteki de canının istediğini yapanlara, yasalarla sınırlanmayanlara, yüksek mevkide olanlara uygun, pek şahane bir adalet.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Öldürmek hırsızlığı cezalandırmak için çok ağır, hırsızlığı önlemek içinse çok hafif bir cezadır.
Samet Kilinc tekrar paylaştı.
Benimle nereye çıkarsanız çıkın, ey kardeşlerim: dikkat edin, sakın bir de asalak çıkmasın sizinle birlikte! Asalak: bir solucandır bu, sürüngen, sokulgan biridir, sizin hasta, yaralı yerlerinizde semirmek ister. Ve yukarı çıkan ruhların yorulduğunu anlamak, işte budur onun da sanatı: sizin kederinizde ve sıkıntınızda, sizin uysal utancınızda kurar iğrenç yuvasını. Güçlünün zayıf, asilin çok yumuşak olduğu yere, -oraya kurar iğrenç yuvasını: asalak, büyüklerin küçük yaralarında yaşar.
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
   Kralların danıştığı insanlara gelince: Bunların bir kısmı ağızlarını açmaz, çünkü söyleyecek sözleri yoktur, kendileri akıl danışmak durumundadır. Bir kısmınınsa akılları erer, işe yarayacaklarını da bilirler; ama her zaman gözde olan yetkilinin düşüncesini paylaşırlar, ortaya attığı budalalıkları alkışlarlar. Bütün bu aşağılık asalakların tek kaygısı, yüz karası bir dalkavuklukla, kralın tuttuğu adamın desteğini kazanmaktır. Bir diğer kısmı da kendini beğenmiş kişilerdir, yalnız kendi düşüncelerine değer verir, kimseyi dinlemezler. Bunda da şaşılacak bir şey yok, çünkü doğa herkese kendi yarattığını sevip okşama içgüdüsü verir: Karga da, maymun da kendi yavrularına gülümser yalnız.
Krallar yalnız savaşı düşünürler, bense bu sanatları ne anlarım, ne de anlamak isterim. Yalnız barışa yararlı sanatlar kralların pek umurunda değildir. İş yeni ülkeler kazanmaya geldi mi, bütün yollar iyidir onlar icin: Din, iman, akıl dinlemezler; Ne günaha girmekten çekinirler, ne de kan dökmekten. Buna karşılık kazandıkları memleketlerin halkını iyi yönetmekle pek uğraşmazlar.
Samet Kilinc tekrar paylaştı.
Bienvenu...
"Hırsızlardan, katillerden asla korkmayalım. Bunlar dışarıdan gelen küçük tehlikeler. Biz kendimizden korkalım. Önyargılar, işte hırsızlar; günahlar, işte katiller. En büyük tehlikeler içimizde. Bedenimizi ya da kesemizi tehdit edenin ne önemi var? Sadece ruhumuzu tehdit edenden korkalım."
Sayfa 33 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 7. Basım Kasım 2018Kitabı okudu
Kolay kolay bulunmayan şey, doğrulukla, akıllıca düzenlenmiş bir toplumdur
Mezarsız ölünün kefeni göklerdir; her yerde Tanrı ya giden bir yol vardır.
Reklam
Samet Kilinc
@Samet101115·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Mitlerin Kısa Tarihi
Mitlerin Kısa TarihiKaren Armstrong
8.2/10 · 452 okunma
320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
20. yüzyıl felsefesinde belirgin bir eğilim olarak edebiyat ve felsefenin iç içe geçtiği, felsefe anlatıların edebi anlatılara benzemeye başladığı ya da edebi anlatının felsefi nitelik taşıdığı gözlemlenir. Bu gelişmenin kaynağındaki en önemli düşünür Nietzsche'dir ve özellikle onun Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabıdır. Bu kitapta Nietzsche şiirsel bir
Böyle Buyurdu Zerdüşt
Böyle Buyurdu ZerdüştFriedrich Nietzsche · Panama Yayıncılık · 201137,8bin okunma
120 syf.
Eğitici Olarak Schopenhauer
Eğitici Olarak SchopenhauerFriedrich Nietzsche
8.2/10 · 957 okunma
250 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Utopia
UtopiaThomas More
8.2/10 · 20,4bin okunma
Samet Kilinc
@Samet101115·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Milena'ya Mektuplar
Milena'ya MektuplarFranz Kafka
7.4/10 · 54,7bin okunma
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.