Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ardından, 1933 senesinde, bir gün içerisinde Darülfünun kapatılıyor ve ertesi gün aynı yerde İstanbul Üniversitesi açılıyor. Kapatıp açmanın teknik bir nedeni var. Kapatıldığı an oradaki bütün hocaların iş akdi de fesh olmuş oluyor. Tekrar açıldığında sıfırdan bir kadro kuruluyor. Yeni üniversite, herkesi işe almak zorunda değil. Bir sürü insan
Tarihi sevdiren adam'ın ihaneti
Adı "Tarihi Sevdiren Adam"a çıkmış olan Ahmet Refik Altınay, Abdülhamid ve Devr-i Saltanatı adlı kitabının 3. cildinde, bomba olayından sonra yapılan tahkikattan bahsederken aşağıdaki inanılmaz satırları yazabilmiştir: "Nihayet, hakikat tamamiyle meydana çıkarıldı. Osmanlı milletini Abdülhamid'in zulmünden kurtarmak için bu hareket-i kahramanânenin (kahramanca hareketin) Ermeni vatandaşlar tarafından icra olunduğu anlaşıldı!" Meşrutiyet devrinde Ermeni teröristin kahramanlığını alkışlayan yazar, Cumhuriyet döneminde Türkçü kesilmiştir.
Sayfa 316Kitabı okudu
Reklam
Meşrutiyet yıllarında geleneksel Osmanlı tarihçiliğinden ulusal tarihçiliğe geçişte dört tarihçi ön plana çıkıyordu. Bunlar, Ali Reşad, Diran Kelekyan, Ahmet Refik (Altınay) ve Fuad Köprülü idi. Pozitivist tarih yazıcılığının Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk temsilcisi Ali Reşad sayılabilirdi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Kestik ama Ermeniler de Kesti
Saçma sapan propaganda formüllerini tekrarlamadan önce Allah aşkına beş dakika düşün. Akla mantığa sığan bir tarafı var mı? Bir taraf tam teşekküllü orduya ve bin yıllık muharebe geleneğine sahip. Polisiyle, jandarmasıyla, yasasıyla, mahkemesiyle koskoca devlet teşkilatı elinde. Ayrıca icabında yağma vaadiyle harekete geçirilecek mal-mülkten
Halka yönelik eserleriyle tanınan ve tarihi bir bakıma kitleye sevdirmekte çok büyük rolü olan Ahmet Refik( Altınay soyadını taşırdı), bu döneme Lale Devri ismini vermekle çok isabet etmiştir. Çünkü Osmanlı ve Türk hayatında Lale Devri’nin önemi kavranmıştır.
Kadınlar Saltanatı, Ahmet Refik Altınay
Kösem Valide Sultan kalben memnundu; bütün arzularına kavuşmuştu. Gerçi oğlu Ibrahim’in karanlık odada, cellatlar elinde boğulması onu bir dereceye kadar müteessir etti. Fakat yalnızca biraz ağladı, saltanat hırsı analık şefkatine galip geldi.
Reklam
Kadınlar Saltanatı, Ahmet Refik Altınay
Kösem Sultan Dördüncü Murad’ın kan dökücü tabiatını değiştirmeye uğraşmış, Osmanlı hanedanını yok olmaktan kurtarmıştı. Sultan İbrahim’in hasta olduğunu bildiği halde hanedanın son nesli olarak Fatih’in tahtına oturtmuş, bu yüksek makamı geçici bir zaman için işgal ettirmişti. Kösem Sultan, Sultan İbrahim vasıtasıyla adeta Osmanlı neslinin devamlılığına çalışmıştı.
Kadınlar Saltanatı, Ahmet Refik Altınay
Sultan İbrahim sarayın ve devletin idaresini büsbütün unutmuştu, kadınlar saltanatı bütün hırsları, bütün rekabetleri, yağmaları ve rüşvetleri ile hüküm sürüyordu.
Sultan Abdülhamîd Han’a muhalefet etmiş meşhur kişilerden bazıları şunlardır: Nâmık Kemâl, Mithat Paşa, Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi, Gâzî Ahmet Muhtar Paşa, Saîd Halîm Paşa, Prens Sabahaddin, Ahmet refik altınay, Süleyman Nazîf, Mehmet Akif Ersoy, Elmalılı Hamdi Yazır, Rızâ Tevfik.”
Reklam
Sultan Reşad'ın Duası
Osmanlı padişahlarının hemen hepsi dinine, vatanına ve milletine bağlı kimselerdi. Gerek yerli, gerekse yabancı tarihçiler tarafından kaleme alınan eserlerde onların dini konularda ne derece hassasiyet sahibi olduklarını çarpıcı tablolar halinde görüyoruz. Nitekim son Osmanlı hükümdarı Sultan Vahideddin’in “Bizim hanedanımızdan her türlü insan
Lale Devri, 20. yüzyıl başının ünlü tarihçilerinden Ahmet Refik Bey' in sonraki soyadıyla Altınay' ın, III. Ahmet devrini anlatan eserine verdiği bir isimdir.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.