10/10
·696 syf.··
Beğendi
·
2026 17. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 26 Şubat 2026 00:31
Bu bir inceleme değil, şöyle ki kitabı okudukça aldığım notların kalıcı olarak kalması için yazacağım karalama yazısı. Tolkien sen bir dehasın. Kusursuz bir evren. Aslında bölüm bölüm yazma kararı almışken bunun ayrıntılarının içinden çıkamayacağımı fark ederek şöyle bir olay örgüsüyle başlayayım diyerek devam etmiş bulunmaktayım. Önce Silmarillion okuyup sonra Yüzüklerin Efendisini okusaydım daha mı iyi olurdu? Kesinlikle daha iyi olurdu. Ama Yüzüklerin Efendisini okurken hep daha fazlasını merak ettiğim ve bu evrenden asla çıkmak istemediğim için şimdi okuyarak daha mı çok keyif aldım? Kesinlikle daha çok keyif aldım. O zaman yeterince uzun olan özetimi daha fazla uzatmadan hemen başlıyorum; * Ainulindalë (Ainur’un Müziği) Bu bölüm, dünyanın nasıl yaratıldığını anlatıyor. Henüz elfler, insanlar, Orta Dünya yoktur. Bu bölümde en güçlü Ainu: Melkor’un müziği nasıl bozarak uyumsuzluk yarattığını ve ilk kötülüğün kaynağıyla tanışıyoruz. Dünya bir müzik olarak yaratılıyor, ve Melkor’un hikâyesi tam olarak bu bölümde başlıyor. “ Ve Melkor, diğer Ainur’un müziğine kendi düşüncelerini kattı.” “ Ve Melkor, diğerlerinden daha yüce kudrete sahipti; fakat bu kudreti uyumsuzluğa çevirdi.” * Valaquenta (Valar’ın Anlatımı) Bu bölüm bir hikâye gibi değil de kim kimdir görevleri nelerdir diye anlatılan bir rehber gibi görebiliriz. Diğer bölümleri anlamak için özellikle bu bölümü not alarak okumak bence çok önemli, çünkü ilerleyen bölümlerde “ Hı evet bu bu görevden sorumlu Vala “ diyerek anlamlandırma yapacağız. * Ainur’un Arda’ya Gelişi (Quenta Silmarillion başlangıcı) Bu bölümde Valar-Melkor çatışması, Ardanın şekillenmesi ile devam ediyor. Arda Melkor yüzünden biraz “ yaralı “ şekilleniyor. Büyük hikaye burada gerçekten başlıyor. -İki Lamba Valar dünyayı aydınlatmak için
SilmarillionJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20186,5bin okunma
Tolkien’in Kayıp Parçalarıyla Orta Dünya’ya Dönüş
Puan vermedi·755 syf.·
2025 6. kitabı
Düşünsene, Orta Dünya'nın en büyük hayranı olduğun zamanları. Yüzüklerin Efendisi bittiğinde bir boşluğa düşmüştün değil mi? İşte Bitmemiş Öyküler, o boşluğu doldurmaya çalışıyor ama... nasıl desem... eksik yapboz parçalarını verirken bazılarını da cebinde saklayan huysuz bir büyücü gibi. Bu kitap tam anlamıyla Tolkien’in "masanın üzerindeki not defteri". Yayınlanmamış, tamamlanmamış ama bir o kadar da büyülü hikâyelerle dolu. Christopher Tolkien (adam resmen babasının Orta Dünya arşivini kazı yaptı) bu notları toparlamış, düzenlemiş ve bize sunmuş. Peki sonuç? Orta Dünya'nın daha önce görmediğimiz yüzleri. Mesela, Númenor'un çöküşünü daha detaylı görebiliyoruz. Aman tanrım, Akallabêth'ten sonra bir de bu detayları okumak? Gerçekten geek damarımıza balyozla vuruyor. Galadriel ve Celeborn'un hikâyesi de var. Evet evet, Galadriel’in nasıl Orta Dünya’ya geldiğini ve Celeborn’la nasıl tanıştığını öğreniyoruz. Ama işte “bitmemiş” kısmı burada devreye giriyor. Bazı yerlerde hikâye öylece kesiliyor. Bir yandan "neden bitirmedin Tolkien abi?" diye soruyorsun, diğer yandan o eksiklik bile büyülü geliyor. Tabii ki, Bitmemiş Öyküler'i okumak Yüzüklerin Efendisi'ni ya da Silmarillion'u okumak gibi değil. Bu kitap daha çok hardcore Orta Dünya hayranlarına özel bir ziyafet. Bilbo'nun pastasını herkes yiyebilir ama bu kitap Gandalf’ın özel reçeteli kekinden bir dilim. Sadece o tadı bilenlerin seveceği türden. Eğer Orta Dünya'da biraz daha fazla zaman geçirmek istiyorsan, Bitmemiş Öyküler seni bekliyor. Ama unutma, bu hikâyeler eksik, bazen çetrefilli, bazen de kafanı kaşıtırken “bu neydi şimdi?” dedirtiyor. Ama Tolkien dünyasının o kadim büyüsünü hissettiriyor mu? Kesinlikle.
Bitmemiş ÖykülerJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20121,432 okunma
10/10
·512 syf.··
Beğendi
·
2023 4. kitabı
·
16 günde okudu
·
Okunma: 17 Mart 2023 00:00
Orta dünyanın nasıl yaratıldığını ve ilk çağda neler yaşandığını öğrenmek istiyorsanız bu kitap tam size göre olduğunu söylemeliyim. Kitap beni kesinlikle tatmin etti ama savaş bölümleri daha detaylı yazılmış olsaydı daha güzel olabilirdi. Kitabın sonundaki Akallabêth ve Güç Yüzükleri bölümleride son derece hoşuma gitti. Silmarillion kesinlikle yorucu ama son derece keyifli bir kitap olduğunu söylemem gerekir. Silmarillionun yorucu bir kitap olmasının sebebi ise içerisinde çok fazla bilgi barındırmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak Silmarillionu okumak isteyenler dolu dolu bir kitap okuyacaklarına emin olabilirler.
Edebiyat
SilmarillionJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20226,5bin okunma
9/10
·233 syf.··
2019 8. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 03 Şubat 2019 13:29
Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk kısım için Altıkırkbeş Yayınları okurlarına kitapta geçen ve anlaşılması için detaylı bilgiye sahip olunması gerekilen bazı bölümler adına Silmarillion'dan derlenmiş bir özet bulundurmuş. Özet kısmında Eru'nun yarattığı Vala ve Maia ırklarının özellikleri, sayısı, yaşantıları, soyları, yaptıkları vs. gibi bilgiler veriliyor. Ardından bu Valar'ın kartallar, cüceler, entler ve Eru'den gelen insan ve elf ırklarının yaratılışı, zamanında bir Vala olan Melkor'un yaptığı karanlık işler ve bunun gibi birçok ilk çağ tarihine dair bilgi veriliyor. #40099448 Güç Yüzüklerine Dair adlı kitap, Tolkien hayatını kaybettikten bir süre sonra oğul Tolkien yani Christopher Tolkien'in derlemesi sonucu yayınlanmış. Bazı kısımların karışık ve kafa kurcalayıcı gelmesinin sebebini buna bağladığımı belirtmek istiyorum. Ve olaylar hakkında pek bilgi vermek istemiyorum o yüzden Melkor'un mağlup edilip boşluğa hapsedilmesinin ardından Sauron'un yaptığı şeytanlıkları da açmayacağım. :)) #40247255 #40146118 İkinci kısımda Akallabêth öyküsü var. Nùmenor'un yıkılışından bahseden bir öykü bulunuyor. Güç Yüzükleri kısmına gelirsek ; Dunadain Halkı, Elfler ve Sauron'un yaptıkları üzerine hazırlanmış bir bölüm. Dunedain Halkı kimdir? Dunadán kelimesinden türemiş "Batı'nın İnsanı" anlamına gelen Sindarin dilinde bir isimdir. Anlaşıldığı gibi Tolkien'in evrenindeki bir insan soyuna verilen ad. Zamanla yaşayan tek boy kalmışlardır. Uzun ömürleriyle ünlüdürler. Fakat zaman geçtikçe Dunedain halkı da bozuldu sonuçta onlar da tamahkâr insan ırkındandı. Uzun ömürlü olmak yerine ölümsüz olmak, her zaman var olmak istiyorlardı tıpkı Eldar gibi fakat Ilúvatar onları böyle yaratmıştı.
Edebiyat
Güç Yüzüklerine DairJ. R. R. Tolkien · Altıkırkbeş Yayın · 2000917 okunma