Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Roma'nın emperyal kültürü Romalı olduğu kadar da Yunan'dı; Abbasilerin imparatorluk kültürü kısmen İranlı, kısmen Yunan, kısmen Arap'tı. Moğol İmparatorluğu'nun kültürü de Çin kültürünün kopyasıydı. Emperyal ABD'deyse Kenya kökenli bir Başkan, İtalyan pizzası yerken favori filmi Arabistanlı Lawrence'ı izleyebilir (Türklere karşı Arap isyanını anlatan bir İngiliz destanı).
Philby'in mesai arkadaşları olan Arap İsyanında etkili rol olan, ancak savaş sonrasında kayıplara karışan Arabistanlı Lawrence'ın ve Çöl Kraliçesi Getrude Bell'in, Philbyn'in Arabistan'daki faaliyetleri ve geride bırakmış oldukları göz önünde alındığında suni kahramanlar olduklarını görmek zor değil.
Sayfa 180Kitabı okudu
Reklam
Suriye'de kürtler organize oluyorlar
ABD'nin ypg'yle ilişkilerini Brett McGurk ve askeri kesim yürütüyordu. ypg'yle işbirliğine bağlanmış olan McGurk,'' (ypg'nin oluşturduğu) sdg bugüne kadar herhangi bir yerde sahip olduğumuz konvansiyonel olmayan en iyi ortağımızdır'' diyordu. Türklere sempati duymadığı bilinen McGurk muhtemelen kendini 21. yüzyılın Arabistanlı Lawrence'ı olarak görüyordu.
Binbaşı Noel’in maşa olarak kullandığı Kürt aşiretler, efsane İngiliz casus Gertrude Bell’in ektiği tohumlardı. … Türkçe, Arapça, Farsça, Kürtçe dahil yedi lisan biliyordu. … Arkeolog kimliğiyle Mezopotamya’yı karış karış gezdi. Aşiretleri örgütledi. 1919’fa Paris Konferansı’na delege olarak katıldı. Haritaladı. Kürt, Arap, Türkmen bölgelerine ayırdı: … Araplar ona “çöl kraliçesi” diyordu. Hiç evlenmedi. Aşıktı aslında… Binbaşı Charles Doughty-Wylie’ye aşıktı. Talihsizliğe bakın ki, Binbaşı evliydi. … Binbaşı Wylie, Çanakkale Savaşı’nda öldü. Gertrude’nin kişisel Türk nefreti işte böyle başladı. … 1926 yılında intihar etti. Bağdat’ta İngiliz mezarlığına gömüldü. Kendini öldürmeden önce, gene arkeolog kimliği ile defalarca Anadolu’ya geldi. Memlekette adeta cirit attı. … “Manevi oğlum” dediği biri vardı. Yarbay Thomas Edward Lawrence… Namı diğer, Arabistanlı Lawrence … Lawrence’i evlat yetiştirir gibi yetiştirmiş, yol yordam göstermiş, akıl hocalığı yapmış, nüfuzlu kişiler ile tanıştırmıştı. Arabistanlı Lawrence, kendisinden 20 yaş büyük olan bu kadın için “annemden farksız, bildiğim her şeyi ondan öğrendim” diyordu.
Sayfa 117 - Sia KitapKitabı okudu
El Ayuntamiento -eski, şehir konseyi binası yükseliyordu. Arap tarzı kuleleri ve üzerinde oyma işleri görülen cephesi, bir kamu binasından çok bir saray olarak tasarlandığı izlenimini veriyordu. Askeri darbeler, yangınlar ve halka açık idamlarla dolu geçmişine rağmen pek çok turistin burayı ziyaret etmesinin asıl nedeni broşürlerde durmadan Arabistanlı Lawrence filmindeki İngiliz askeri karargâhı olarak tanıtılmasıydı.
Mark Sykes - Arabistanlı Lawrence hakkında
"... Lawrence bir şovmendir. Arabistan'da Türklere karşı büyük bir tiyatroya hazırlanıyor. Kendisini bu tiyatronun ana kahramanı, Araplarını da figüran yaptı. Bırakın da adam şovunu yapsın..."
Sayfa 256Kitabı okudu
Reklam
Bir zamanlar Halep’in sosyal hayatında önemli bir yeri olan Baron Otel’i ziyaret ettik. 20.yüzyıl başlarında Anadolu’dan Halep’e göçen Armen Mazlumyan tarafından 1911’de kurulmuş olan bu otelde dönemin birçok ünlü kişisi konaklamış.Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kral Faysal, Theodore Roosevelt, Agatha Christie, Arabistanlı Lawrence ve İsveç Kralı Gustav bu önemli misafirlerinden bazılarıydı. Atatürk’ün kaldığı 201 numaralı odayı gördük. Otel eski ihtişamından çok şey kaybetmiş ama hala hayatta olması çok güzel. ( İç savaşta da zarar görmediğini öğrenmekten memnuniyet duydum.)
Nitekim Yemen, Birinci Dünya Savaşı'nda İtalyanların teklif ve kışkırtmalarına aldırış etmemiş, Arap isyanını desteklememiştir. Bu konuda Irak cephesindeki Kut'ül Amare'yle birlikte önemli bir istisna teşkil ederler. Arabistanlı Lawrence ve Şerif Hüseyin hareketini Arap dünyasının tümüne teşmil etmek doğru değildir.
Orfordlu meşhur Oryantalist ve arkeolog D. G. Hogarth savaş sırasında İngiliz yönetimindeki Mısır'da görev yaparak, Osmanlı İmparatorluğu içerisindeki muhalif Araplarla iletişim kurma ve onları ayaklanmaya teşvik etme çabalarına başkanlık etti. Öğrencisi Thomas Edward Lawrence, 1916 yılında İngiliz askerî istihbaratı tarafından Arap isyan güçleriyle çalışmak üzere Arabistan’a gönderildi. Savaş sonrasında, araştırmacı gazeteciler tarafından yüceltilmesi ve -Arap ayaklanmasındaki rolünü kimi zaman abarttığı veya çarpıttığı- yazıları, Lawrance’e şöhret ka­zandırdı. İngiltere’de ve Birleşik Devletler’de “ArabistanlI Lawrence” olarak alkışlarla karşılandı. İngiltere’nin Suudi ailesiyle ir­tibatını sağlayan St. John Philby ve İngiltere’nin Irak’ı kurmasının mimarlarından Gertrude Bell gibi savaş sırasında ve sonrasında Ortadoğu’da etkin diğer birçok İngiliz, görevlerini yerine geti­ rirken yerel dilleri de devşirdiler ve (Lawrence gibi) kimi zaman Araplarla romantik bir özdeşlik kurdular.
Bir zamanlar Halep’in sosyal hayatında önemli bir yeri olan Baron Otel’i ziyaret ettik. 20. yüzyıl başlarında Anadolu’dan Halep’e göçen Armen Mazlumyan tarafından 1911’de kurulmuş olan bu otelde dönemin birçok ünlü kişisi konaklamış. Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kral Faysal, Theodore Roosevelt, Agatha Chistie, Arabistanlı Lawrence ve İsveç Kralı Gustav bu önemli misafirlerden bazılarıydı.Atatürk’ün kaldığı 201 numaralı odayı gördük. Otel eski ihtişamından çok şey kaybetmiş ama hala hayatta olması çok güzel. (İç savaşta da zarar görmediğini öğrenmekten memnuniyet duydum.)
Reklam
Roma'nın emperyal kültürü Romalı olduğu kadar da Yunan'dı; Abbasilerin imparatorluk kültürü kısmen İranlı, kısmen Yunan, kısmen Araptı. Moğol imparatorluğunun kültürü de Çin kültürünün kopyasıydı. ABD'deyse Kenya kökenli bir Başkan, İtalyan pizzası yerken favori filmi Arabistanlı Lawrence'ı izleyebilir (Türklere karşı Arap isyanını anlatan bir İngiliz destanı.)
Sayfa 202Kitabı okudu
Kûtülamare'nin Teslimi
Teslim görüşmelerinden, Türklere karşı çarpışmamaları kaydıyla Hint birliklerinin Hindistana gönderilmesine müsaade edilmesi bekleniyordu. Büyük bir fidye teklif edilse bile Türklerin bunu kabul etmesi kesinlikle mümkün değildi. (Savaş esnasında İngiliz istihbaratında çalışan gazeteci ve parlamenter Audrey Herbert ve Thomas E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence), Kût garnizonunu kurtarmak için Halil Paşaya bir milyon pound rüşvet teklif etmişti. Halil Paşa teklifi kabul etmeyince rüşvetin miktarının artırılabileceği ve hatta Enver Paşaya bile ayrıca rüşvet verilebileceği ifade edilmişti.(Kutü'l-Amare Kahramanı Halil Kut Paşa'nın Hatıraları)).
Sayfa 113Kitabı okudu
İngiliz casus Gertrude Bell bugünkü Irak'ın sınırlarını elleriyle çizdi. Bir de kukla kral buldu. Faysal'ı Irak tahtına oturttu. Manevi oğlum, dediği biri vardı. Yarbay Thomas Edward Lawrence... Namı diğer Arabistanlı Lawrence!
Sayfa 117Kitabı okudu
Yemen, birinci DünyaSavaşı’nda İtalyanların teklif ve kışkırtmalarına aldırış etmemiş, Arap isyanını desteklememiştir. Bu konuda Irak cephesinde ki Kut’ül Amare ile birlikte önemli bir istisna teşkil ederler. Arabistanlı Lawrence ve Şerif Hüseyin hareketini Arap dünyasını tümüne teşmil etmek doğru değildir.
Sayfa 44
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.