Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bir adamın geceleri gökyüzüne bakması onu astronom yapmaz, biliyorsun.
İnsanlık, yüce ozanların yaratılarını henüz okumuş değildir, çünkü bunları ancak yüce ozanlar okuyabilirler. Halk yığınları onları yıldızları okur gibi okurlar: en fazla astrolog gibi, ama asla astronom gibi değil. Çoğu insan yalnızca hayatını kolaylaştırmak amacıyla okuma yazma öğrenir; harcamalarını bilmek, eksik para üstü almamak için sayıları öğrendiği gibi tıpkı. Soylu bir zihin alıştırması olarak okumak gibi bir kavramdan haberleri bile yoktur bu insanların; oysa en yüce anlamıyla okumak kavramının imlediği şey, tam da budur: en yüce duygularımızı körelterek bizi tatlı uykulara salan bir okuma değil; parmak uçlarımızda, usulcacık yaklaşarak kendisine en diri, en uyanık anlarımızı adayabileceğimiz bir okuma! Thoreau söylüyor bunları, o çok etkileyici kitabı Walden'de.
Reklam
"Ben gerçekten doktorum. Bir adamın geceleri gökyüzüne bakması onu astronom yapmaz, biliyorsun."
Sayfa 77 - Tudem Yayınları 61. BaskıKitabı okuyor
Edqar Rays Berrouzun, Con Karterin Mars məcaralarından bəhs edən romanı dahi astronom və bestellerlər müəllifi Karl Saqanın təsəvvürlərindən ilhamlanmışdır. Saqan da bu romanın qəhrəmanı kimi nə vaxtsa Marsın qırmızı qumlarını tədqiq etməyi arzu edirdi.
1048 • Büyük Selçuklu Devleti Meliklerinden Hasan komutasındaki Selçuk­lu ordusunun Zap Suyu yakınlarında Bizans ordusuna yenilmesi. • Selçuklu meliklerinden Kavurd’un Büveyhi Devleti’nin Kuzey Kirman’daki egemenliğine son vererek Kirman Selçuklu Sultanlığı’nı kurması. • İslam dünyasının en büyük matematikçi, astronom, düşünür ve şairi olan Ömer Hayyamdın doğması. • Astronomi, tıp, fizik, matematik, tarih ve kronoloji alanında ça­lışmalar yapan ve ürünler veren İslam bilim insanı Ebu Reyhan El-BirunVnin ölmesi. • Dokuzuncu Leo’nun Papa seçilmesi.
202 syf.
9/10 puan verdi
Titanik'te batan ve 2. Dünya Savaşı'nda yanan bir kitap
Ömer Hayyam… Dürüst olmak gerekirse daha önceleri benim için kendisi sadece bir isimden ibaretti. Amin Maalouf’un Semerkant’ını bitirir bitirmez de bahsi geçen kitabı edinmek farz oldu. Matematikçi, astronom, şair, mucit, … Şair kimliği ile bu olağanüstü kitap sayesinde tanıştım. Kitaba gelecek olursak aşk, şarap, sevgili, cennet, cehennem, öteki dünya…konularına değinmiş. İlerledikçe neden “tarihin en muhteşem kitabı” olarak anıldığını yavaş yavaş anlamaya başladım. Şimdiye kadar okuduğum şiir kitaplarından çok farklıydı, kendine hastı, büyüleyiciydi. Bu hissi şöyle tarif edebilirim: Semerkant'ı okuduktan sonra bir ışığın peşine düştüm, yolun sonunda yüzlerce yıldır dünyayı etkisi altına alan bir güneş buldum. İran edebiyatına ilgisi olanların kesinlikle ilk bu eserle yola çıkması gerektiğini düşünüyorum.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
Reklam
30 yıldan fazla bir süre önce NASA'nın diğer tüm görevlerden çok daha uzağa giden Voyager 1 uzay aracı, bu fotoğrafı 6.1 milyar kilometre öteden çekti. Fotoğrafı büyüleyici kılansa, gezegenimizin bulunduğu yerle kesişen bir ışık huzmesi. Büyük astronom ve düşünür Carl Sagan, NASA enerji tasarrufu için kamerayı kapatmadan önce Voyager'ın bu görüntüyü çekmesini önermişti. Manzara hayal kırıklığına uğratmadı. Sagan'ın fotoğrafla ilgili şu sözlerini de paylaşmadan geçmeyelim: O noktaya tekrar bakın. O nokta burası. Evimiz. Biziz. Sevdiğiniz herkes, tanıdığınız herkes, adını duyduğunuz herkes, yaşamış ve yaşamakta olan her insan orada. Sevinç ve acılarımızın toplamı, kendine güvenen binlerce din, ideoloji ve ekonomik doktrin, her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, medeniyetin her yaratıcısı ve yok edicisi, her kral ve köylü, aşık her genç çift, her anne ve baba, umutlu çocuk, mucit ve kaşif, her ahlak öğretmeni, her yozlaşmış politikacı, her "süperstar", her "yüce lider", türümüzün tarihindeki her aziz ve günahkar orada yaşadı - bir güneş ışını içinde asılı duran bir toz zerresi üzerinde. tr.mashable.com/uzay/13138/iste...
- Əslində, mən doktoram. Gecə səmadakı ulduzlara baxan hər kəsə astronom deməzlər, bilirsən də.
Fatih Sultan Mehmet, şüphesiz devrinin en “modern” hükümdarlarındandı. Ülkesini devrin en ileri ülkesi yapmak azmindeydi. Bir taraftan doğudan astronom riyaziyeci Ali Kuşçu’yu ve büyük edip Molla Cami’yi ülkesine çağırıyor, öbür taraftan batıdan hümanist Ciriaco d’Ancona’yı Ve ressam Bellini’yi sarayına davet ediyordu. İmparatorluğun maliye işlerini bir Napolili yahudinin, Yakup Paşa’nın eline vermişti. Fatih, Galata’da Floransalıların ziyafetlerine katılmaktan çekinmezdi. Gelişme ve ilerleme ihtiyacını şiddetle duyması, bu maksatla geleneği kırarak her vasıta ve unsurdan faydalanmaya çalışması, onun modernizmi hakkında hiç şüphe bırakmaz.
Sayfa 81 - Atatürk ve Türkiye’nin modernleşme problemiKitabı okudu
Bir astronom nasıl tek başına rasathanede oturup bir teleskoptan geceler boyunca yıldızları, onların gizemli hareketlerini, değişkenliklerini, sönüp yeniden doğmalarını seyrederse, Jacob Mendel de Cafe Gluck'daki yerinde oturur, gözlüklerinin ardından kitapların evrenine, günlük hayatımızın dünyasının ötesinde yaşayan ve bir yıldız sistemi gibi sürekli değişen döngülere sahip bir evrene bakardı.
Reklam
-Cavan oğlan, - Pavel dedi, Bruno bu müraciətdən qürrələndi, axı leytenant Kotler ona "balaca" demişdi,- əslində, mən doktoram. Gecə səmadakı ulduzlara baxan hər kəsə astronom deməzlər, bilirsən də.
Evrenin göründüğü gibi olmadığına dair ilk işaret, 1933'te geldi. İsviçre'li fizikçi Fritz Zwicky, Saç kümesindeki galaksileri gözlemlerken, binlerce galaksinin çok hızlı hareket ettiğini fark etti. Kümedeki tüm yıldızları ve gazları hesaba kattığında bile, galaksileri bu kadar hızlı çekmeye yetecek kütle çekimi olmadığı sonucu çıkıyordu. Ortada, gözle görünmeyen bir şey olduğunu ve bunun kütle çekimine katkıda bulunduğunu tahmin etti. Bu gizemli maddeye de "Dunkle Materie " Karanlık madde adını verdi. 1970'lere gelindiğinde astronom vera Rubin andromeda Galaksisi'ne baktığında orada olması imkansız görünen yıldızlar bulunduğunu fark etti....... Discover science Bilimin en büyük gizemleri dergisi
Gecə səmadakı ulduzlara baxan hər kəsə astronom deməzlər, bilirsən də.
Dünya’nın (ve diğer gezegenlerin) Güneş çevresindeki yörüngelerinin oluşturduğu bandı çevrelediğinden dolayı Zodyak çemberi, her biri tam çemberin on ikide birini ya da göksel 30 derecelik mekânı kaplayan on iki Ev’e bölünmüştür. Dolayısıyla Dünya’nın tam bir Zodyak Evi boyunca gerilemesi (72 x 30) 2160 yıl alır. Başka bir deyişle, eğer Dünya üstündeki bir astronom (şimdi yapıldığı gibi) bahar günü Güneş’in, Balık takımyıldızı ya da Evi’ni arkasında kalacak şekilde doğmaya başladığını gözlemliyorsa, ondan 2160 yıl sonraki ardılları Güneş’in bu kez hemen bir sonraki takımyıldız, Kova “Evi” arkasında kalacak şekilde doğduğunu göreceklerdi.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.