Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Türk Efsaneleri
Türk Efsaneleri Kim demiş Türkler denizci bir ulus değil diye! İnsanlığın ikinci atası Nuh Türk olup insanlığı gemisi ile Anadolu'da kurtardı. Son Türk efsanesini canlı ölüler ibreti ile mahşer tufanı efsanesi olarak yaşıyoruz. Yaşananlar yaşandı, yaşanacaklar yaşanacak. Yaşadıklarınıza bir anlam veremiyorsanız, ilmi bir mana ile
Papa Eftim'e Neden Baba Eftim Deniliyor?
Papa Eftim'in torunu ve Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, kendisiyle yaptığımız görüşme sırasında sormuş olduğumuz "Neden Baba Eftim? Papa Eftim'e gerek Atatürk gerek Alparslan Türkeş gerekse diğer devlet adamları neden 'Baba' diyerek hitap ediyorlardı? Papa Eftim bu sevgi ve saygıyı nasıl
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Ali Kuzu / Milli Mücadele Kahramanı Din Adamları. Yazarın 100 civarında kitabının olduğu pek çok kaynakta belirtilmesine rağmen, İstanbul'da yaşamasının dışında çok fazla bilgi yoktur. Birinci Dünya savaşı sonrasında, Osmanlı Devleti yıkılınca topraklarımız işgal edilmeye başlamıştır. Türk milletinin hürriyet'e duyduğu Sevda onu gerekirse dağları çıkarak Milli mücadeleyi başlatmaya sevk etmişti. Çeteler, Kuvayi Milliye birlikleri düşmanı yurttan temizleyerek yeni bir devletin kuruluşuna sebep olmuşlardır. Halkımızın ikna edilmesinde milli mücadeleyi destek veren din adamlarını inceleyen yazar, dönem içerisinde yaşamış onlarca din adamını, çok sayıda kaynak tarayarak Türk milletine anlatmaktadır. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk ve Din Adamları
Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk ve Din AdamlarıAli Kuzu · Halk Kitabevi · 201521 okunma
Mustafa Kemal yanılmaz. Yine yanılmadı, yanıltmadı :)
Fransa'daki Müslümanların manevi önderi Şeyh Abbas, Türk toplumunun dışından bir gözlemci olarak bu konuda şöyle diyor: Osmanlı imparatorluğu'nun çöküşünde din adamları çok olumsuz roller oynadılar. Mustafa Kemal din adamlarının hatalarını ve yarattıkları tehlikeyi anladığı için devrimine önce onlardan başladı. O din adamların cehaletinden korkmakta, onların ülke için tehlike yarattıklarını düşünmekte haklıydı. Onun savaş açtığı din adamlarının tanıttıkları, savundukları İslam ile gerçek İslam arasındaki dağlar kadar fark vardı. Türklerin babası dünyaya hakim bir Osmanlı İmparatorluğu'nu çökmüş, parçalanmış haliyle buldu. Bu koca imparatorluğun çöküşüne de İslam'ın yanlış tanınması, yanlış yorumlanması neden olmuştu.
Sayfa 69 - Kırmızı Kedi Yayınevi / İkinci Basım: Nisan 2018 / Yayın Yönetmeni: Enis BaturKitabı okudu
Eski düzenle çıkarları bütünleşmiş olan bir din adamları kesimi, köklü değişimlere hep karşı çıkmış, dini siyasal amaç için kullanarak kitleleri etkilemeye çalışmışlardır. Kendilerinin etkisini ve ağırlığını azaltacak her girişimi de "dinsizlik" olarak nitelendirmekten çekinmemişlerdir.
Sayfa 69 - Kırmızı Kedi Yayınevi / İkinci Basım: Nisan 2018 / Yayın Yönetmeni: Enis BaturKitabı okudu
Osmanlı döneminde, geri kalmayı, doğa bilimlerini icra etmeyip metafiziksel sorularla uğraşmakla açıklayan bu aydınlar, gücü ellerine geçirince hayallerini gerçekleştirmeye girişmişlerdir. Atatürk, sadece Cevdet'in değil, Jön Türklerin hayalleri arasında yer alan din adamları sınıfının gücünün daha çok kısıtlanmasını, devlet kurumlarının ve özellikle de eğitim kurumlarının dini öğelerden "arındırılmasını" hedeflemiş ve gerçekleştirmiştir. Hilafet kaldırılmış, Batı hukuku benimsenmiş, eğitimde sekülerleşme yaşanmış hatta daha da öteye gidilerek özel alana müdahele edilmiş; tarikatlar yasaklanmıştır. Sekülerleşme, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinden itibaren temel hedeflerden birisi olagelmiştir. Zaman zaman bu hedefi engellediği düşünülen eylem ve fikirler askeri güç kullanılarak bastırılmıştır.
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
Matbaaların din dışı kitaplar basabilmeleri "eğitim görmüş din adamları yanında, din etkisinden kurtulmuş aydın bir tabakanın ortaya çıkmasına" yol açmıştır. Türkiye'nin dış ülkelerdeki temsilciliklerinin fazlalaşması 18'inci yüzyılda bir takım gençlere belirli bir süre Avrupa kentlerinde yaşama, Avrupa dilleri öğrenebilme ve Avrupalı yaşıtlarınca benimsenen devrimci fikirleri tanıma olanakları sağlamıştı. Bu kişiler yurda döndüklerinde çoğunlukla merkezî hükümette görev alarak, batıya dönük bir azınlık meydana getirmişlerdir.
Sarmal Yayınevi 1995 Sayfa: 181
Milli Mücadele’nin kazanılmasında din adamlarımızın önemli hizmetleri vardır. Şeyh Sunusi ve Özbekler Dergahı’nın kahraman şeyhi Ataullah Efendi, bunlar arasında ilk akla gelenlerdendir. Din âlimlerimizin yapmış olduğu önemli hizmetleri, dönemin İngiliz Gizli Servis yetkilisi Harron Armstrong şöyle anlatmaktadır: “Elde ettiğimiz malumat ve karşılaştığımız hakikatler bizleri hayrete düşürdü. Bu din adamları münhasıran telkinlerle ve maneviyatı yükseltmekle iktifa etmemişler, fiilî olarak da mukavemet teşkilatı içinde vazife almışlardı. Halk üzerinde tesirleri fevkalade olduğundan, üzerlerine aldıkları vazifeleri muvaffakiyetle ifa etmişlerdi.”
Atatürk, yoğun bir şekilde Türk ırkının kökenlerini araştırırken, Dünya Mason Teşkilatı onun bu çalışmalarından fazlasıyla rahatsızlık duyuyorlardı. Ancak Avrupa’da ortaya çıkan savaş tehlikesi ve ekonomik krizler onların müdahale etmesini geciktiriyordu. Aslında Türkiye’de bulunan Mason teşkilatı adım adım ülkede faaliyetlerini yaygınlaştırıyor
Avrupa'da sosyal bilimlerin öncüleri ortaya çıkarken Osmanlı İmparatorluğu Ortaçağ skolastik düşüncesinin egemen olduğu feodal bir devletti. Türk filozof ve din adamları, Tanrının mutlak iradesiyle kulun bağıntılı iradesi arasındaki ilişkileri aramakla, bunların insan davranışlarına olan etkilerini incelemekle ve Kur'an'ı yorumlamakla yetiniyorlardı.
Sarmal Yayınevi 1995 Sayfa: 32
Reklam
E hani başörtü yasaklanmamış, din elden gitmemiş, Kuran kursları kapanmamış
28 Şubat 1997 MGK Kararları 1. Anayasa'mızda Cumhuriyet'in temel nitelikleri arasında yer alan ve yine Anayasa'nın 4. maddesi ile teminat altına alınan laiklik ilkesi büyük bir titizlik ve hassasiyetle korunmalı, bunun korunması için mevcut yasalar hiçbir ayrım gözetmeksizin uygulanmalı, mevcut yasalar uygulamada yetersiz
Sayfa 376Kitabı okudu
Tarih boyunca hemen tüm devrimciler din ile değil ama bir kısım din adamları ile karşı karşıya gelmişlerdir. Çünkü eski düzenleri çıkarları bütünleşmiş olan bir din adamları kesimi köklü değişimlere hep karşı çıkmış, dini bir siyasal amaç için kullanarak kitleleri etkilemeye çalışmışlardır kendilerinin etkisini ve ağırlığını azaltacak her girişimi de "dinsizlik" olarak nitelendirmekten çekinmemişlerdir...
Milli Mücadeleyi Destekleyen Din Adamları
Mustafa Kemal'in karşısında olan ihanet şebekesine karşı onun yanında vatanını, milletini, bayrağını, özgürlüğünü seven din adamları da vardı. Bu bağlamda Ankara Fetvasına imza atarak "Mustafa Kemal verdiği Kurtuluş Savaşı'nda haklıdır" diyen 153 din adamını rahmetle anıyoruz.
Sayfa 21
Mustafa Kemal din ve devlet işlerinin ayrılması gerektiğine inandığı için Halifeliği ve bununla birlikte bulunan dinsel ve siyasal ayrıcalıkları kaldırdığını gördük. Ancak o burada da kalmadı . Halktan bir eliyle aldığını öbür eliyle verdi, Kutsal kitabı, yani Kur'an'ı Türkçeyi çevirterek halkın kolayca okumasını sağladı. Halifelik günlerinde Kur'an'ı okuyup açıklayabilen din adamları­'nın yerini Kur'an'ı kendi kendine de okuyup anlayabilen halk aldı.
464 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.