Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İkinci Oturum
BİDATİN KISIMLARI VE HÜKÜMLERİ Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir ve her dalalet ateştedir.” Muhdes: Dinden olmayan şeyin din adına çıkarılmasıdır. Müslim 867, Nesei 3/188
Sayfa 27 - GurabaKitabı okudu
... yıldız yağdı bağdat türbelerine. türbe ziyareti bidat mıydı? ilahiyatçılara sormak caiz miydi?
Reklam
"CUK"
Dünyanın kutsallaştırılması, bu dönemdeki dinin en büyük özelliklerinden birisidir. Onun yenilik getirilmesine karşı direnmesi, yeni bidat ve hayatın değişmesine karşı çıkışıdır.
Bidat ehli nasıl ortaya çıktı?
Kur’ân-ı kerîm, arabî lisânının incelikleri ile doludur. Bedi’, Beyân, Me’ânî ve Belâgat ilmlerinin bütün inceliklerine uygundur. Bunun için anlaması çok güçdür. Arabî lisânının inceliklerini bilmiyen kimse, arabî okuyup yazsa bile, Kur’ân-ı kerîmi iyi anlıyamaz. Bu incelikleri bilenler bile anlıyamamış, çok yerlerini, Peygamber efendimiz açıklamışdır. Resûlullahın bu açıklamalarına (Hadîs-i şerîf) denir. Eshâb-ı kirâm, Peygamberimizden işitip öğrendiklerini, gençlere bildirmişlerdir. Zemân geçdikce kalbler kararmış, hele yeni müslimân olanlar, Kur’ân-ı kerîmden, kendi noksan aklları ve kısa görüşleri ile ma’nâ çıkarmağa kalkışmışlar, Peygamber efendimizin bildirdiklerine uymıyan şeyler anlamışlardır. İslâm düşmanları da, bu bölünmeyi, parçalanmağı körüklemiş, böylece, yetmişiki türlü bozuk, sapık inanış meydâna gelmişdir. Böyle sapık inanan müslimânlara (Bid’at ehli) veyâ (Dalâlet ehli) denir. Yetmişiki bid’at fırkasından olanların hepsi, muhakkak Cehenneme girecek, fekat mü’min oldukları için, Cehennemde sonsuz kalmıyacaklar, çıkıp Cennete gireceklerdir. İnanışı, Kur’ân-ı kerîmde ve hadîs-i şerîflerde açık olarak bildirilmiş bir bilgiye uymaz ise, bunun îmânı gider. Buna (Mülhid) denir. Mülhid, kendini müslimân sanır.
“Allah, bid’atını bırakmadıkça bid’at sahibinin amelini kabul etmeyi reddeder.” (İM50 İbn Mâce, Sünnet, 7)
Bir müslüman'ın cehlinden dolayı düştüğü yanlışa bakarak "İslam budur" diye bir hükme varmak ne kadar doğru ise , bazı kimselerin aslında bidat olan "ayinler"ine bakarak "tasavvuf budur" demek de ancak o kadar doğru olur.
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
Aristo felsefesini 3 kısımda değerlendirmek mümkündür: A- Tekfir (savunanın kafir olmasını gerektiren) konular, B- Savunanın bidat ehlinden olmasını yani ehli sünnetin dışında olmasını gerektiren konular, C- İnkar edilmesi gerekmeyen yani müslümanlarca kabulü mümkün olan konular.
Sayfa 25 - İlkeKitabı okudu
“Teravih namazını cemaatle kılmalarını valilerine yazdığı zaman “Resulullah’ın yapmadığı bir şeyi neden yapıyorsun?” Bu bid’attir” şeklinde ağır bir suçlamaya maruz kalmıştı. Buna karşılık Hazreti Ömer’in cevabı, yenilikçi yönü ile beraber aynı zamanda onun Sünnet anlayışını da ortaya koymuştur: bu bid’at ise ne güzel bir bid’attir.”
Sayfa 47
Bid'at nedir?
(El-Bâ’is) kitâbında diyor ki, (Rebî, imâm-ı Şâfi’îden haber verdi ki, (Bid’at iki kısmdır. Bir kısmı, Kitâba, sünnete, esere [ya’nî, Eshâb-ı kirâmın sözlerine] veyâ icmâ’a uymaz. Bunlar, dalâlet, sapıklıkdır. Bid’atin ikinci kısmı, bu dört delîle uygun olan hayrlı şeylerdir. Hiçbir âlim bunların kötü olduğunu bildirmedi. Ömer “radıyallahü anh”, Ramezân gecelerinde, câmi’lerde, cemâ’at ile terâvîh nemâzı kılmağa, (çok güzel bid’at) dedi. Böyle bid’atlere (Bid’at-i hasene) denir. Bid’at-i haseneyi işlemenin câiz ve müstehab olduğu, sözbirliği ile bildirildi ve bunları Allah rızâsı için yapana sevâb verilir denildi. İslâm ahkâmına uygun olan bütün yenilikler böyledir. Câmi’lere minber, yolculara hân, talebeye mekteb, medrese gibi, islâm ahkâmına uygun olan iyi şeyler, bid’at-i hasenedir.
TASAVVUF.
Görülüyor ki, tesavvuf yolu, bid’at değildir. İslâm dîninin temellerinden biridir.
Reklam
Hadîs-i şerîfde, (Bid’at sâhibini beğenmiyenin kalbini, Allahü teâlâ, îmân ile doldurur. Bid’at sâhibini kötüliyeni, Allahü teâlâ, kıyâmet gününün korkusundan korur) buyuruldu.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.