Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Leyla ve Mecnun
Gül yüzünde filiz veren serinlik, Hangi çölde gelir bulur Leyla’yı? Ayak izi, her umuda kılavuz. Ya Mecnun ol ya geceye talebe. Mecnun, gündüz okuluna kayıtlı. Leyli olmak ister durur arzusu. Mecnun düşer, bir eşiğe bahane. Güneş ve ay, ayrı yolun yolcusu. Mecnun, gündüz; Leyla, gece yolcusu.
Sayfa 101Kitabı okudu
Leyla hanımın gece gibi saçları mı vardı acaba...
LEYLİ Leyli; geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrenciler için leyli sıfatı kullanılırdı. Arapça layl gece sözcüğünden türemiştir. Leyla sözcüğü de buradan. Ne diyor Ahmet Arif: Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar.
Sayfa 82 - Profil Kitap, 2.Baskı, 2021Kitabı okudu
Reklam
fecr suresi 1ve 5.ayetleri
Fecre ant olsun. وَالْفَجْرِ Vel fecr. On geceye, وَلَيَالٍ عَشْرٍ Ve leyalin aşr. Çift ve tek olana, وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ Veş şef'ı vel vetr. Geçip giden geceye. وَاللَّيْلِ إِذَا يَسْرِ Vel leyli iza yesr .İşte bunlarda aklını kullanan kimse için bir kasem yok mu? هَلْ فِي ذَلِكَ قَسَمٌ لِّذِي حِجْرٍ Hel fi zalike kasemun lizi hicr.
Yarın 27. gece Leyle-i Kadir olmak ihtimali çok kuvvetli olmasından, bir kısım müçtehitler o geceye leyli Kadri tahsis etmişler. Hakiki olmasa da, madem ümmet o geceye o nazarla bakıyor, inşAllah hakiki hükmünde kabule mazhar olur.
Şualar
Şualar
14 şua/ 15. Mektup
Niye gece seyahati oluyor? Gece, Araplar'ın sevdiği bir yolculuk zamanıdır. Çünkü Arapların diyarı gündüzleri çok sıcak olur, insanın gündüzleri yürümeye mecali olmaz. Ayakları kumlara, yüzü terlere batar. Güneşin altında kurur kalır, ölür gider. Güneș çarpar, mahvolur Gündüzleri çok sıcak, tahammül edilemeyecek, tahammül fersâ, meşakkatli olduğu için Araplar umumiyetle geceleri değerlendirirlerdi, geceleyin yola çıkarlardı. Güneş battıktan sonra kervanlarıyla harekete geçerler, o gecenin serinliğinde tıngır tıngır develerin çanlanı çala çala kervanlarla, yollarını gece alırlar. Arabın yâ leyli, derler. Ya leyl, "Ey gece!" diye geceye çok methiyeler yazmışlar, ilâhiler okumuşlar, șiirler yazmışlar. Ya leyl diye türküler tuttururlar, develeri heyecanlandıracak kasideler okurlar; gecenin serinliğinde onları okuya okuya, yıldızları seyrederek, mehtap varsa mehtabı seyrederek seyahat ederler. Gece seyahatleri onlarda meșhurdur.
Yüce Allah başka bir hakikati açıklarken hüküm olarak daha güçlü olmak üzere şöyle buyuruyor: "Yu-licu'l Leyle fi'n Nehari ve yulicu'n Nehare fi'l Leyli / Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın." (Al-i İmran, 27) Böylece yüce Allah bunu bir tür manevi cinsel birleşme olarak nitelendiriyor, çünkü eşya bu
Reklam
Leylâ aslında leylîdir. Leylî; geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrencilere leylî denirdi. Arapça layl "gece" sözcüğünden türemiştir. Ne diyor Ahmet Arif: "Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar..."
Leylâ aslında leylîdir. Leylî; geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrencilere leylî denirdi. Arapça layl "gece" sözcüğünden türemiştir. Ne diyor
Ahmed Arif
Ahmed Arif
: "Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar..."
Müjgan
Ne kadar şanslısın Müjgan sen Geceye bu kadar yakın olmak nasıl bir duygu Nasıl oluyor da gecenin güzelliğini yansıtıyorsun bana Çeşm-i siyahı gök kubbenin nadide ışığı Sebebi ol gecemin Çal benden gündüzleri Müjgan Bırakayım zamanı senle yansın Bir ateş böceği misali kalbim alev alsın Geceye bu kadar yakın olmak nasıl bir duygu Müjgan anlatsana bana geceye olan aşkı Leyli saatlerde durur senle kalbin feryadı Susma gül biraz anlat bana sevdayı Müjgan... Yazarbaykus
Leyli
Leyli; geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrenciler için leyli sıfatı kullanılırdı. Arapça layl, “gece” sözcüğünden türemiştir. Leyla sözcüğü de buradan. Ne diyor Ahmet Arif: “Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar...”
Reklam
Leyli
Geceye ait, geceyle ilgili olan demektir. Ne diyor Ahmet Arif: "Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar..."
Leyli; geceye ait, gece ile ilgili olan demektir. Eskiden yatılı öğrenciler için leyli sıfatı kullanılırdı. Arapça leyl "gece" sözcüğünden türemiştir. Leyla sözcüğü de buradan. Ne diyor Ahmet Arifir "Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar..."
* Âli İmrân 26 Kulillâhumme mâlikel mulki tû’til mulke men teşâu ve tenziul mulke mimmen teşâ’(teşâu), ve tuizzu men teşâu ve tuzillu men teşâ’(teşâu, bi yedikel hayr(hayru), inneke alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun). قُلِ ٱللَّهُمَّ مَٰلِكَ ٱلْمُلْكِ تُؤْتِى ٱلْمُلْكَ مَن تَشَآءُ وَتَنزِعُ ٱلْمُلْكَ مِمَّن تَشَآءُ وَتُعِزُّ مَن تَشَآءُ وَتُذِلُّ
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.