Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Daniel Boorstin
Bu illüzyon ve yarı-illüzyon dünyasında, gerçek erdemleri şöhretten üstün tutan ve bu sayede hayranlık uyandıran insanlar, değeri anlaşılmamış kahramanlardır. Onlar, öğretmenler, hemşireler, anneler, dürüst polisler, sıradan, kötü, düşük ücretli, yalnız, işlerde köle gibi çalışanlardır. Onlar ünlü olmadıkları için kusursuz kahramanlardır.
Sayfa 740Kitabı okudu
Şöhret kimdir? Daniel Boorstin buna eğlenceli bir cevap veriyor: “Çok tanındığı için tanınan kişi.” Şöhret ahlaken nötrdür, ne iyi ne de kötüdür, o bir insandan türetilmiş sahte olaydır, insanın büyüklüğüne dair abartılı beklentilerimizi tatmin etmek için bilinçli olarak üretilmiş bir imgedir.
Reklam
Daniel J. Boorstin
"Keşiflerin önündeki en büyük engel cehalet değil , bildiğini sanmaktır."
Sayfa 269 - Son SözKitabı okudu
Anlık eğlencelerden çok uzaktır kitap. Bir televizyon dizisinin her zaman yeni bir olaya ihtiyacı vardır. Akşam haberlerini iki gün sonra kim dinler? Dünkü gazeteyi kim okur? Kitaplar ise zaman sınavına bayılırlar. Yayıncıların en çok gurur duydukları şey, eskiden yayınlamış oldukları kitaplardır. Kitap, öyle dağılır, öyle yayılır ki, onu yok etmek, biçimini ortadan kaldırmak çok zordur. (Daniel J.Boorstin)
Sayfa 372Kitabı okudu
Leonardo'yu motive eden şeyler neydi? Pulitzer ödülü sahibi Daniel Boorstin The Creators: A History of Heroes of the Imagination (Yaratıcılar: Hayal gücü Kahramanları­ nın Tarihi) adlı kitabında onların ne olmadığını anlatır. "Dante' den farklı olarak, bir kadına tutkusu olmadı. Giotta, Dante, veya Brunelleschi' den farklı olarak insani sa­dakate sahip değilmiş gibi göründü. Kiliseye ve İsa'ya da bağlılığı yoktu. Medid'den, Sforza'lardan, Borgia'lardan, veya Fransa krallarından-papalardan veya düşmanların­dan sipariş kabul etti. Bir Chaucer veya bir Boccaccio'nun duygusal niteliklerine, bir Rabelais'in pervasızlığına, bir Dante'nin sofuluğuna, veya bir Michelangelo'nun dini tutkusuna sahip değildi. Leonardo'nun duygusallığı, per­vasızlığı, ve ihtirası bunlara değil sadece gerçeğin ve gü­zelliğin araştırılmasına yönelmişti. Freud'un belirttiği gi­bi: "O ihtirasını meraka dönüştürmüştü."
Sayfa 55 - 56Kitabı okudu
Reklam
“Şöhret kimdir? Daniel Boorstin buna eğlenceli bir cevap veriyor: “Çok tanındığı için tanınan kişi.” Şöhret ahlaken nötrdür, ne iyi ne de kötüdür, o bir insandan türetilmiş sahte olaydır, insanın büyüklüğüne dair abartılı beklentilerimizi tatmin etmek için bilinçli olarak üretilmiş bir imgedir. ”
İmaj terimi
İmaj etik alanında bir sahte olay, kişileştirme olarak bir sahte eylemdir. Tarihçi Daniel Boorstin, medya demokrasisinin ABD’de daha yolda olduğu 1960’larda bu içgörüyü kayda geçirmiştir. İmaj terimi, dikkatle tasarlanmış sahte eylemlerden oluşan sahnelenmiş bir yapay ürüne işaret eder.
Sayfa 82 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Haziran 2004Kitabı okudu
" Keşfin önündeki en büyük engel cehalet değil, bildiğini sanmaktır. " - Daniel Boorstin
Sayfa 253 - say yayınları
Ahmed Vefik Paşa’nın Hikmet-i Tarih Adlı Eseri
İrlandalı bir din adamı ve Sami Dilleri uzmanı olan James Ussher (1581-1656), Kitab-ı Mukaddes üzerinde yapmış olduğu filolojik ve historik Çalışmalar sonucunda, 1654 yılında, bir Kutsal Kronoloji düzenlemiş ve bu kronolojide, Yaratılış’ın M.Ö. 26 Ekim 4004 tarihi sabahında saat dokuzda gerçekleştiğini bildirmiştir9 (ki Ahmed Vefik Paşa’nın benimsediği -miladi tarihe göre geçen- süre, ‘mu’ahharan meydana gelen ekser kütüb-i mu’temede-i mu’teberede, Sene-i Fıtrat, Tarih-i Hicret’den 5585 sal mukaddem’ ifadesinden de anlaşılacağı üzere, 5585-622 = 4963 yıldan ibaret olduğu için, arada 959 sene fark bulunacak, yani Ahmed Vefik Paşa’nın benimsediği görüş, Ademoğlu’nun Yaratılış’ını, Ussher’in hesapladığı kronolojiden yaklaşık 1000 sene kadar geriye götürecektir; diğer taraftan, Ahmed Vefik Paşa’nın Fıtrat’tan Hicret’e kadar geçen sürenin Katolikler için 4626 yıl olduğunu belirtmesi de ilginçtir; çünkü Ussher’in bildirdiği, 4004 yılına 622 yıl eklendiğinde bu tarihe ulaşılmaktadır). 9 Daniel J. Boorstin, Keşifler ve Buluşlar, İnsanın Kendini ve Dünya’yı Araştırmasının Öyküsü, Türkçe’ye çeviren: Fatoş Dilber, Ankara, 1994, s. 429-430. Hikmet-i Tarih,
Ahmet Vefik Paşa
Ahmet Vefik Paşa
, Sadeleştiren ve Hazırlayanlar: Remzi İleri – Bilal Yurtoğlu – Ali Utku, Çizgi Kitabevi Yay., Konya, 2013, s. 14, 15.
Reklam
“Okuyarak dünyamızı, tarihimizi ve kendimizi keşfederiz..” (Daniel J.Boorstin)
Hakikatin yerini inanılabilirlik almıştır. Daniel Boorstin
Sayfa 9 - DeliDolu
Şöhret kimdir? Daniel Boorstin buna eğlenceli bir cevap veriyor.” Çok tanındığı için tanınan kişi”
Sayfa 209Kitabı okudu
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.