Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Evrim ne etik ne de etik dışıdır. Sadece ondan ne anladığımız ve ne anlayacağımızdır. Eylemlerimizi sınırlamanın ötesinde, evrim çalışarak zihnimizi özgürleştirebiliriz. İnsanoğlu evrimin büyük dallı ağacında sadece küçük bir filiz olabilir, fakat biz çok özel bir hayvanız. Doğal seçilim beynimizi şekillendirdikçe, önümüze bütünüyle yeni bir dünya açtı. Biz hastalıklar, sıkıntılar ve besin için devamlı gezinme belası ile uğraşan atalarımıza göre, sınırsız bir şekilde yaşamımızı nasıl geliştireceğimizi öğrendik.
Sayfa 233
Dawkins genlere ne denli güç atfetmek isterse istesin, bir şey var ki, onlara veremez- doğal seçilimce doğrudan görülmelerini sağlayamaz. Kısacası, seçilim genleri göremez ve aralarında doğrudan seçme yapamaz. Bedeni aracı olarak kullanmak zorundadır.
Reklam
... Beynin karmaşık bir sistem olması, yine de onun kavranamaz olduğu anlamına gelmez. Nöral devrelerimiz, türümüzün evrimsel tarihi içinde atalarımızın karşılaştığı sorunları çözmek üzere doğal seçilim tarafından biçimlendirilmiştir. Dalağınız ve gözleriniz nasıl evrimsel baskıların etkisiyle biçimlennmişse, beyniniz içinde geçerlidir aynı şey. Ve bilinciniz için de. Bilinç, avantaj sağladığı için gelişmiştir ama sağladığı avantaj sınırlıdır.
Sayfa 11 - Domingo yayınları
Yaban tohumların çoğu hayvanlara yem olmamak için evrimleşerek acılaştı, tatları kötüleşti ve hatta zehirli hale geldiler. Yani doğal seçilim tohumlar ve meyveler konusunda ters işledi.
Tübitak yayınları
Doğal Seçilim kuramı, ne doğa olguları üzerinde bir akıl yürütme işçiliği sonucu ortaya çıktı ne de kaza sonucu Malthus’u okumasının tetiklemesiyle Darwin’in bilinçaltında çakan gizemli bir şimşek sonucu. Bilinçli ve üretken bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıktı.
Pek çok başka durumda da insan duyguları felsefi teorilerin önüne geçer. Bu durum dünyanın ahlaki ve felsefi tarihini, şahane ideallerle ideal olmaktan çok uzak davranışların iç karartıcı bir anlatısına döndürmüştür. Kaç Hıristiyan gerçekten de kendine tokat atana öteki yanağını uzatır? Kaç Budist gerçekten bencil saplantılarını geride bırakır? Kaç Yahudi gerçekten komşusunu kendi canıymış gibi sever? Doğal seçilim Homo sapiens'i böyle şekillendirmiş işte. Tüm memeliler gibi Homo sapiens de ölüm kalım meselesi sözkonusuysa hızlıca karar alabilmek için hislerini kullanır. Öfkemizi, korkularımızı ve arzularımızı her biri doğal seçilimin çetin kalite kontrol testlerinden geçmiş atalarımızdan miras almışız.
Kolektif Kitap
Reklam
"Doğal seçilim yavaş, teknoloji hızlı:bilim var gücüyle insanüstü şekilleniyor."
Darwin
“Doğal seçilim ille de mutlak mükemmeliyet yaratmayacağı gibi, sınırlı organlarımızla muhakeme edebildiğimiz kadarıyla mutlak mükemmellik de doğrulanmış olarak bulunmayabilir."
Sayfa 94
Doğal seçilim düşüncesini kavramak zor değildir. Eğer bir tür içerisinde bireyler birbirinden genetik olarak farklı iseler ve bu farklılıklardan bazıları bireyin çevresinde üreme ve hayatta kalma yeteneğini etkiliyorsa, bir sonraki nesilde daha yüksek üreme ve hayatta kalma başarısına yol açan "iyi" genler, "pek iyi olmayan" genlere göre, göreceli olarak daha fazla kopyaya sahip olacaklardır.
Sayfa 11
Evrim, bizim İste­ğimize ya da niyetimize bağlı değildir; neredeyse tanım olarak bilinç­siz ve iradeye bağımlı olmayan bir süreçtir. Ona gereken tek şey, tüm bitki ve hayvanların yaptığı gibi, eldeki deneme-yanılma yöntemleriy­le çoğalmaya uğraşan varlıklardır. Bazen uyumsal bir özellik öylesine zekicedir ki, bir amaca hizmet edermiş gibi görünür: örneğin, kendi yenilebilir mantar bahçelerini "ekip biçen" karıncalar ya da bir sineği, çürümekte olan bir et parçası olduğuna "ikna eden" böcekkapan bitki. Fakat böyle özelliklerin ne denli zekice olduğunu ancak geriye dönüp bakınca fark ederiz. Doğada tasarım, ortaya çıkacak sonucu amaçlı bir mucizeymişcesine güzel ya da etkin olana kadar, doğal seçilim ile ıskartaya çıkartılmış bir dizi kazadan ibarettir.
Reklam
Beyin harbiden çok yakıyormuş
İnsan tabiatta, doğal ortamda yaşarken tabiatın ona sunduğu besinlerle yetinmek zorunda kalan avcı-toplayıcı bir canlı olarak hayata başlamış gibi gözüküyor. İnsan beyninin büyümesinde özellikle beslenmenin çok çarpıcı bir rolü olduğu artık kesin olarak kabul edilen bir gerçek. Çünkü vücudumuzun hacim ve ağırlık olarak yaklaşık %2’si beynimizde
Kaç Hıristiyan gerçekten de kendine tokat atana öteki yanağını uzatır? Kaç Budist gerçekten bencil saplantılarını geride bırakır? Kaç Yahudi gerçekten komşusunu kendi canıymış gibi sever? Doğal seçilim Homo sapiens'i böyle şekillendirmiş işte. Tüm memeliler gibi Homo sapiens de ölüm kalım meselesi sözkonusuysa hızlıca karar alabilmek için hislerini kullanır. Öfkemizi, korkularımızı ve arzularımızı her biri doğal seçilimin çetin kalite kontrol testlerinden geçmiş atalarımızdan miras almışız.
Sayfa 68
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.