Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Rahmân ve Rahim arasında nasıl bir fark vardır?"
Bu ilahi isimlerden ilki olan er-Rahman, Allah'ın Kur'ân'daki en eşsiz isimlerinden biridir. Zira Rahim, Melik ve hakim gibi ilahi isimlerin çoğu, hem Allah'ı hem de yaratılmış varlıkları tarif etmek için kullanılan sıfatlarken, Rahmān ismi -tıpkı lafza-i celâl olan Allah ve rabbu'l-alemin unvanında olduğu gibi- hem Kur'ân'da hem de Arap dilinde tek Allah'a mahsustur. Kur'ân'ın nüzulünden evvel bile Rahman ismi, Güney Arabistan'da ikamet eden Yahudi ve Hristiyan toplulukları tarafından Allah'ın Zat'ı için kullanılan bir isim veya unvandı. Birçok Kur'ânî âyette de aynı şekilde kullanılır: De ki: "𝗜𝘀𝘁𝗲𝗿 '𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵' 𝗱𝗲𝘆𝗶𝗻, 𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿 '𝗥𝗮𝗵𝗺𝗮𝗻' 𝗱𝗲𝘆𝗶𝗻. 𝗡𝗮𝘀ı𝗹 𝗰̧𝗮𝗴̆ı𝗿ı𝗿𝘀𝗮𝗻ı𝘇 𝗰̧𝗮𝗴̆ı𝗿ı𝗻, 𝗲𝗻 𝗴𝘂̈𝘇𝗲𝗹 𝗶𝘀𝗶𝗺𝗹𝗲𝗿 𝗢'𝗻𝘂𝗻𝗱𝘂𝗿." (17:110)
Kendisini çağıranlar, bu üç katlı ve ahşap binada olmalıydılar. Allah nasip ederse bu defaki tahmini daha isabetli olacaktı. Yine de, sol taraftaki mezar taşlarının yanından geçerken içinde bir şüphe yok değildi. Açık bırakılmış kapıdan içeri girdiğinde kendini, tavandan sarkan avizedeki onsekiz kandilden çok, kelimelere dökülmesi gayrı kabil bir
Reklam
" O Allah ki; kendisinden başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. Gayb ve şehadet bilgisinin sahibidir. O, (özünde merhamet sahibi olan) Er-Rahmån ve (rahmetini kullarına eriştiren) Er-Rahîm'dir. O Allah ki; O'ndan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. (Mutlak hâkimiyet/egemenlik sahibi, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden) El-Melik'tir. (Mukaddes, eksikliklerden münezzeh olan) El-Kuddûs'tür. (Tüm eksiklik ve kusurlardan münezzeh, kullarına esenlik veren) Es-Selâm'dır. (Kalplere iman ve güven veren) El-Mümin'dir. (Her şeyi kontrol eden, mutlak otorite ve håkimiyet sahibi olan) El-Müheymin'dir. (İzzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Aziz'dir. (Gönül kırıklıklarını gideren, her şeye boyun eğdiren) El-Cabbâr'dır. (En büyük olan ve kibir sahibi olan) El-Mütekebbir'dir. Allah, onların şirk koşmalarından münezzehtir. O Allah ki; (Her şeyi yoktan var edip yaratan) El-Halık'tır. (Kusursuz ve uyum içinde yaratan) El-Bâri'dir. (Yarattıklarına dilediği şekli veren) El-Musavvir'dir. En gü- zel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olan her şey O'nu tesbih eder. O, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) El-Hakîm'dir." ( Haşr/22-24 )
Rahman ve Rahim
Rahman ve Rahim isimlerinin her ikisi de Arapça "r-h-m" kökünden türemiştir. Bu sebeple anlamları birbirine yakındır. Her iki isim de merhamet ve şefkat anlamı içerir. Ancak bu iki isimden Er-Rahmân, yarattıklarının tümüne merhamet ederken, Er-Rahim isminin merhameti sadece Müslümanlara ayrılmıştır.
Er-Rahim, (Besmele hariç) Allah'ın bir ismi olarak Kur'ân-ı Kerim'de 93 kez geçmektedir.
ER-RAHIM (Merhamet Bahşeden) الرَّحِيمُ
Sizin için Rabbimden af dileyeceğim, dedi. "Şuphesiz ki O, Gafür'dur, (çok bağışlayıcıdır) Rahîm'dir, (en merhametli olandır)" Yusuf Süresi, 98. Ayet
Reklam
Alaycının Sonu
Hakem isminde bir bahtsız, Resûlullah yolda yürürken onun arkasında ağzını, gözünü, vücudunu oynatarak maymunluk yapıyor. Sevgili Peygamberimiz, Hakem'in bu maskaralığını görünce hep öyle kalması için dua etti. Gerçekten ömrünün sonuna kadar Hakem'in ağzı, yüzü, organları oynadı durdu. Hep öyle kaldı yani. Eden bulur.
Sayfa 65
Eüzü çekip Allah'a sığındığın zaman bil ki istiāze yüce Allah'a iltica etmektir. O'na iltica etmez ve şeytanın taraftarları arasında olursan bu sözün hükümsüz kalır. O hâlde okuduğun şeyin mânâsını anlamalısın. "Elhamdülillah" cümlesini okurken kalbin O'nun nimetlerini, "er-rahmani'r-rahîm" derken lütfunu, "mâliki yevmi'd-dîn" derken azametini düşün- sün. Okuduğun her şeyde böyle yap. Zürâre b. Evfa'dan naklettiğimize göre kendisi bir keresinde namaz kılarken "Sûr'a üfürüldüğü zaman..." (Müddessir, 74/8) ayetini okurken düşüp ölmüştür. Böyle olmasının sebebi, onun bu hali tasavvur edip çok korkmuş olmasıydı.
Sayfa 165Kitabı okudu
Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla
Târik Sûresi / 1-2-3.Ayet Andolsun göğe ve Târık’a. Târık’ın ne olduğunu nereden bileceksin? (Bilemezsin. O, parlak ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır. Târik Sûresi / 4.Ayet Hiçbir nefis yoktur ki üzerinde (kendisini görüp gözeten) bir muhafız olmasın. Târik Sûresi / 5-6.Ayet Artık insan, neden yaratıldığına (ibretle) bir baksın! O, fışkırıp
1- Allah(C.C.): "Eşi benzeri olmayan, bütün noksan sıfatlardan münezzeh tek ilah, Her biri sonsuz bir hazine olan bütün isimlerini kuşatan özel ismi. İsimlerin sultanı." 2- Er-Rahmân: "Dünyada bütün mahlükata merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden." 3- Er-Rahîm: "Ahirette, müminlere sonsuz ikram, lütuf ve ihsanda bulunan." 4- El-Melik: "Mülkün, kainatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan." 5- El-Kuddûs: "Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdıse layık olan." 6- Es-Selâm: "Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran."
Reklam
Bu hususta epey bir yol alıp mesafe kat etmiş olan Dr. İbrahim Kerim bazı hastalıklar için aşağıdaki tespit ettiği Esmâları tavsiye ediyor: Kemik Hastalığı İçin: El-Kaviyy Diz Hastalığı ve Ağrıları İçin: Er-Rauf Kalp Hastalığı İçin: En-Nûr Kalp Damarlarının Tıkanması: El-Vehhab Sinir Hastalığı: El-Muğnî Baş Ağrısı: El-Ğaniyy Guatr: El-Cebbâr Göz
Sayfa 59 - Hangi İsim, Hangi Derde Deva?Kitabı yarım bıraktı
Peki, hangi ismi, günde kaç kez ve hangi halimiz için zikretmemiz gerekiyor? İşte cevapları:Merhametsizlere: "Er-Rahmân", "Er Rahîm" Aşırı sinirlilere: "El-Halim" Sevgi ve muhabbeti az olanlara: "El-Vedûd" Nereye gideceğini bilemeyenlere: "Er-Reşîd" Sıkıntı içinde olanlara: "El-Vekil"
Sayfa 55 - Allah'ın İsimlerini Zikretmek Hayatımızı Etkiler mi?Kitabı yarım bıraktı
Er'RAHİM: İsmi şerifinin mânâsı:
Ahirette yalnız mü'minlere pek çok rahmet in'am ve ihsan eden mü'minlere şevkat ve merhamet edip mazlumun hakkını zalimden alan demektir. Er'Rahim ismi şerifini def-i bela için itikad-i tam ve hulusi kalb ve tahareti kamile ile, yedi gün sabah namazından sonra kıbleye müteveccihen oturup bu ismin, adetine göre 208 defa tilavet ile Allah Teâlâ’ya arz niyaz ve takdim-i istida ve istirham eden kimse biiznillah her türlü belâ, keder ve kazadan emin ve mahfuz olur. Dünyanın nimetleri hakir ve azim, nakis ve tam iki kısımdır ki, hakir ve nakız nimetler. Rahim ismi sıfatı manasına göre kafirlere de verilir.. Ama ahiretin nimetleri tam ve kamil olduğundan, Rahim ismi sıfatı, anlamına göre ahirette yalnız, mü'minlere verilir.
559 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.