Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu 1924'te bir acele çevrilip yürürlüğe sokulmuştur. Artık bütün cumhuriyet çeviri bir cumhuriyet olmaya başlamıştır. Bu kanun da Meclis'ten geçmediği için Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Uşakzade Latife Hanım Bakanlar Kurulu kararıyla boşanmak zorunda kalmıştır.
Bir gün ah ettimse cana suz-i nak oldum yeter, Sağ iken oldum helak, sonra harap oldum yeter, Payi ağyara serildim, sanki hak oldum yeter... (Bir günah işledimse ey sevgili, yandım yeter, Sağken öldüm, harap oldum, mahvoldum yeter, Yabancıların ayağına serildim, sanki toprak oldum yeter...) _ Gazi Mustafa Kemal Atatürk _
Sayfa 36 - Masa YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Gazi Mustafa Kemal Ankara’dan, 24 Ağustos’ta işte bu Kastamonu, İnebolu yolculuğuna çıkıyordu. Bu bölgeyi o zamana kadar görmemiş­ti.
Sayfa 224Kitabı okudu
Gazi bu kumandanlar hareketini kendince, bir KOMPLO olarak vasıflandırır:
Sayfa 190Kitabı okudu
Fakat Ali Fuat Paşa­'nın hatıralarında bu olay, gayet inandırıcı bir şekilde şöyle aydınlatıl­maktadır: Bu davet Ali Fuat Paşaya bildirilmemiştir. Hatta kendisi, evvelce kendi emrinde kurmay başkanlığı yapmış olan ve Gazi’nin yakın­larından olan Saffet Beyin (Arıkan) evinde misafir olduğu ve o akşam köşke çağrılan Saffet Beye, mutlaka Gazi’yi görmek arzusunda bulun­duğu ve delâleti rica edildiği halde, bütün bekleyişlerine rağmen Saffet Beyden kendisine bir haber iletilmemiştir. Halbuki aynı gece Gazi, Ali Fuat Paşayı Ankara’da aratıp durduğunu Nutuk'unda nakleder. İsmet Paşa ile Saffet Bey de Çankaya’dadır. Hulâsa hazin bir talihsizliğin kara perdesi, o gece, bu iki arkadaşın arasına gerilmiş, onları birbirinden ayırmıştır.
Sayfa 190Kitabı okudu
Nitekim Gazi de Nutuk'unda, Ali Fuat Paşanın Konya’dan Anka­ra’ya geldiğini haber alınca onu akşam yemeği için Çankaya’ya davet ettiğini, Paşanın ise bu davete gelmediğini anlatır.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
Başta İsmet Paşa ile, onun etrafında toplanan genç, ateşli ve ihtiras sahibi yeni elemanların kendilerini bertaraf etme çabasında oldukları, Gazi Mustafa Kemal’in kendilerine karşı ilgisiz kaldığı, hatta vefasızlık gösterdiği ve belki de asıl şöhretleri bir tarafa iterek diktatörlüğe yöneleceği düşüncesindeydiler.
Sayfa 189Kitabı okudu
Gazi Mustafa Kemal, eski ve en yakın arkadaşlarının, şimdi kendisine karşı bir komp­lo hazırladıklarına inanıyordu!
Sayfa 188Kitabı okudu
Kabul edilen tasarıya göre şimdi, yapılacak bir şey daha kalıyordu: Türkiye Cumhuriyetine bir reisicumhur seçmek. O da yapıldı. 15 daki­ka sonra sonuçlar belli olmuştu: 159 kişi oya katılmış ve 158 oyla Gazi Mustafa Kemal oybirliğiyle Türkiye Reisicumhurluğuna seçilmişti.
Sayfa 151Kitabı okudu
2 Ağustos 1923’te açılan İkinci Büyük Millet Meclisi, 13 Ağustos’ta Gazi Mustafa Kemal’i Meclis Başkanlığına seçti.
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
Gazi Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923’te İz­mir’de, Karşıyaka’da ölmüştür. 27 Ocak günü Gazi İzmir’de annesi­nin mezarı başında bulunuyordu.
reşit galip..
Türk aydınlanmasının Kuvvacı fedaisiydi. Rodos doğumluydu. İtalyanlar Trablus Savaşı sırasında oldu bittiye getirip Rodos’u işgal edince, henüz 17 yaşındayken doğduğu toprakları kaybetmenin acısını yaşadı. Kayıkla Marmaris’e geçti, İzmir’e geldi. Bugün Swissotel Büyük Efes’in hemen karşısında yeralan ve Ticaret Lisesi olarak eğitim veren Fransız
Bizim kuşak için Gazi Mustafa Kemal Paşa, şimdi Atatürk deyince akla gelen yapay ve soyut kavram, acemice yontulmus. Çirkin heykellerde görünen çatık kaşlı devlet simgesi değil, aramızda yaşayan canlı ve çok renkli, çok çekici bir insandı. Hiç çatık kaşlı değildi. Tam tersine, hafif gülümseyen, son derece güzel bir insandı. Böylesine güzel bir insanın bu kadar çirkin heykelleri yapılmasına bir türlü akıl erdiremedim. Şehlalığın dan ötürü karışık baktığı için, sadece önündekileri değil, yanındakileri de, hattâ arkasındakileri de görebilirdi sanki. Karizma sözcüğü gelişigüzel kullanılıyor şu sıralarda. Ama asıl karizmanın ne olduğunu anlamak için, onu şöyle bir görmek yeterdi. Boyu, günümüzün ölçülerine göre kısa sayılabileceği halde, (çünkü iyi beslenme, vitaminler ve spor sayesinde, Türklerin boyu uzadı artık) Mustafa Kemal öyle biçimliydi ve öyle iyi giyinirdi ki, uzun boylu izlenimini verirdi. Benim yaşımda bir kadın, Mustafa Kemal'in salt fiziksel görüntüsünü, günümüz devlet adamlarının fiziksel görüntüsüyle karşılaştırınca, kendini biraz fena hissediyor doğal olarak.
Bugün halen özlemle anılıyorsa ve gönülden seviliyorsa bu, beyhude değildir.
İstiklâl Savaşı'nın birçok kumandanı bile İstanbul'a girmek, onu geri alabilmek ümidinde değildi. Anadolu'nun bir kısmını kurtarmak onlara göre o an için yeterliydi. Hâlbuki Gazi Mustafa Kemal Paşa karşı tarafın açığını görmüş ve "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" demişti. Cumhuriyet'in ilanı da böyle bir uzak görüşlülüğün eseridir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.