Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"İşlediği günahlar çoğunlukla iç dünyası,gençlik dönemi boyunca her dönemeçte bastırdığı korkunç dürtüleriyle ilişkiliydi"
Sayfa 219Kitabı okudu
1950-1960 YILLARI ARASI. 1950'li yıllar. Tek parti iktidarından kurtulmanın sevinci yaşanırken kültür ve eğitimin başıboş bırakıldığı yıllar. Soğuk savaş yılları NATO'ya giriş ve ABD'ye tam bir teslimiyet. Türkçülerin ümitleri yine boşa çıkıyor, hayaller kırılıyor. Ekonomik kalkınma, yollar, fabrikalar... Fakat köylerden şehirlere
Reklam
Atsız'ın romanlarında bazı yerler var ki ne zaman okusam, gözlerimden yaş boşanıyor. Urungu'nun ölüm uçurumuna at sürüşü. Deli Kurt'un şehzade olduğunu öğrenmesi. Belki de içimizde hâlâ ilk gençlik heyecanları var. İnsanların çocukluk ve ilk gençlik dönemleri, milletlerin destan devirlerine benzer. Belki de içimizde taşıdığımız heyecanlar sebebiyle destanlar bizi hâlâ etkiliyor. Türk tarihinin destanlar dönemi bitti mi bilmiyorum. 20. yüzyılda Doğu Türkistan'da destanlar yaşamadık mı? Bugün de askerimiz destan yazıyor. Atsız'ın hayatı da bir destan gibi. Ve iki destan şu mısralarda birleşiyor: Kahramanlar can verir Yurdu yaşatmak için…..
12 Eylül 1980
Özellikle eğitim sisteminde yapılan çok köklü değişikliklerin en önemlisi bize göre "test usulü imtihan" sistemiydi. Bu sistemle sayfalarca problem çözerek konuyu derinlemesine kavramak ve hem derin hem de çok detaylı düşünebilme yeteneği oluşturmak yöntemi terkediliyor. "Çok sığ ve çok kısa" düşünebilen bir gençlik yetiştirmek dönemi başlıyordu.
Sayfa 72 - Mehmet Yüce KatırcıoğluKitabı okudu
Duygusuz, soğuk dönemler geliyor, balıkların donemi
Ortalama 20 yıldan oluşan her kuşak dönemi yaşamın fazları gibidir. Strauss ve Howe bu fazları dörde ayırır: Yaşlılık: 66-87 yaş arası bu döneme "hizmetkârlık" dönemi de denir. Mentorluk yaptığımız, donanımımızı ardıl kuşağa geçirdiğimiz, değerlerimizi aktardığımız dönem. Orta yaş: 44-65 yaş arası bu döneme "liderlik" dönemi de denir. Yönettiğimiz ve öğrettiğimiz, değerlerimizi kullandığımız dönem. Genç erişkinlik: 22-43 yaş arası bu döneme "eylem" dönemi de denir. Çalıştığımız ve aktif yaşama katıldığımız, değerlerimizin test edildiği dönem. Gençlik: 0-21 yaş arası bu döneme "bağımlılık" dönemi de denir. Büyüdüğümüz ve öğrendiğimiz, değerlerimizi edindiğimiz dönem..
Sayfa 27 - Mundi KitapKitabı okudu
Reklam
“Bana sorsanız, insanın gençlik dönemi, yaşlılığından daha zor bir dönemdir. Mermerin yontulmadan önceki dönemiyle yontulduktan sonraki dönemi gibi…”
Saat 6:00. "Tırmanma bitti gibi..." dedi rehberimiz. Artık yatay düzlemde devam etmeye başladık. Dediğim gibi Ağrı Dağı gerçek bir hayat gibi. Önce nefes nefese tırma- nacaksın. Gençlik dönemi gibi engeller, kayalıklar, yuvarlanan taşlar arasında geçiyor. Sonra 40-50 yaşlara geldiğinde düzlük başlıyor. Düz yola çıktın diye bir nefes alıyorsun. Ama bu se- fer de fırtına çıkabilir korkusu. Hastalıklar, yaşam diyetlerimiz, hesaplaşmalarımız, hep bu zorlu çıkış yolu sonrası eriştiğimiz düzlüklerde, daha da çıkışı olmayan bu ellili yaşlarda çıkar karşımıza. Ağrı Dağı tırmanışı da aynen hayat gibi.
Gençlik yaşamın mutlu dönemi, yaşlılık ise hazin dönemi olarak adlandırılır.
Yaşlılar, gençlik yıllarını birikimsel tarih olarak kabul ederken, yaşlılıklarında akıp geçen tarihi dural görürler. İçinde etkin olarak yer almadıkları, hiçbir rol oynamadıkları bir çağın onlar için hiçbir anlamı yoktur: Bu çağda hiçbir şey olmamakta ya da olanlar gözlerine hep olumsuz şeyler gibi görünmektedir; oysa bu sırada, torunları bu dönemi dedelerinin unutmuş oldukları büyük bir coşkuyla yaşamaktadır.
660 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.