Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Korkunç ! Kime, neye inanacağız. Bilim de yanılabiliyormuş.
Nitekim Einstein Genel Relativite teori­si içinde, ışığın gök cisimlerinin çekim alanından geçerken yolundan sapması gerektiğini, böyle bir hadisenin gözlenmemesi halinde teorisi­nin yanlışlanacağını ileri sürmüştür. 1919 yılında yapılan gözlemler, Einstein'in öngördüğü biçimde bir sapmanın olduğunu göstermiştir. Bu örnek, bilimsel teorilerin çürütülebilir bir özellik taşıdığını göstermek­tedir.
Sayfa 10 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Rinehart: "Önce birkaç temel maddeyi ele alalım: Enerji, madde, zaman, uzay ve yerçekiminde ortak bir şey vardır. Hem uzayda hem de atomda yer alan şeylerdir bunlar. Birleştirici güçlerdir ama bilimsel gözlemde biz bunları iki gruba ayırırız, evrenin iki başlıca gücü: elektromayetik ve yerçekimi. Elektromenyetik, madde ile enerjinin temel
Sayfa 206Kitabı okudu
Reklam
İkiz paradoksu
Fizikte ikiz paradoksu olarak adlandırılan ve düşünsel olarak gerçekleştirilmiş bir deney bulunmaktadır. Bu deney tamamen aynı özelliklere sahip olan ikizlerden birinin uzaya gönderilmesi ve diğerininde dünya üzerinde kalması sonucu aralarındaki görünüm farkının zamana bağlı olarak nasıl değiştiği düşüncesi üzerine ortaya çıkarılmıştır. Uzaya gönderilen kardeşlerden biri yüksek hızlı bir roket tarafından uzaya fırlatılmış ve orada bir seyahate gönderilmiştir. Uzun bir zaman sonra evine döndüğündeyse ikiziyle yaş ve vücut olarak büyük bir farklılık ile karşılaşmıştır. Dünyada kalan ikizin daha hızlı yaşlandığı çünkü dünyadaki zamanın daha hızlı aktığı düşünülmektedir. Bu bir paradoks değil bir ikilemdir. Bu ikilem genel relativite yasasının geliştirilmesinde de rol oynamıştır.
2019 Nisan ayı içinde astrofizikçiler ilk kez bir kara deliğin fotoğrafını çekmeyi başardılar. Dünyadan tam 55 milyon ışık yılı uzaktaki astronomi atlaslarında "Messier 87 galaktik Sisteminin" merkezinde yer alan kara delikten elde edilen bu görüntü, bilim tarihinde bir devrim olarak nitelendi. 200 bilim insanın uzun uğraşmaları sonucunda, yeryüzünün değişik bölgelerinde konuşlanmış 8 adet hassas radyo teleskoplar yoluyla Güneş'imizden 4 milyon ton daha büyük bir kütleye sahip olduğu anlaşılan kara deliğin, Einstein'in genel relativite teorisini de bir kez daha doğruladığı ortaya çıktı. İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'ne en yakın olan "Andremodea Galaktik Sisteminin" bize 2,5 milyon ışık yılı ötede yer aldığını düşünürsek; 55 milyon ışık yılı değerinin ne kadar muazzam bir uzaklığı temsil ettiği belki -belki - anlaşılabilir. Anlaşılmaktan da öte bu mesafeyi, yetersiz kalan sezgi gücümüzle bile değerlendiremeyiz! (Işık hızının saniyede 300 000 km olduğunu hatırlayalım. Buna göre bir ışık yılı uzaklık, ışığın bir yılda gidebileceği uzaklık olarak tanımlanır ve 9,5 trilyon kilometre uzaklığa eşdeğerdir
"Kara deliklerin fiziği
Albert Einstein
Albert Einstein
’ın yukarıda sürekli adı geçmiş olan özel relativité kuramına girmez; daha karmaşık bir kuram olan genel relativité içinde incelenir. Kara deliklerin, özellikle, dönen kara deliklerin, fiziği günümüzde tam bilinemiyor. Ancak tersi ispatlanamıyan bazı öneriler vardır: Kara delikler başka zamana geçişin kapıları olabilir. Sava göre, kara deliğe giren evrenin başka bir yerine ve başka bir çağa çıkabilir. Bildiğimiz yollar dışında, bir kara delikten geçerek evrenin başka bir yerine varmak daha mı çabuktur, bilmiyoruz. Kara delikten geçerek geçmişe gidilebilir mi, bunu da bilmiyoruz. Bu son olasılığa içerdiği paradokslar nedeniyle karşı çıkılabilir, ama gerçekten bilemiyoruz."
III. Güneş Sisteminin Ötesi - XXXVI. Başka Bir Zamana Geçiş - "Bildiğimiz tek şey kara deliklerin ileri teknolojik uygarlıklarca uzay ve zamanda geçiş için kullanılabileceğidir."
Hobileri: Relativite, Kozmik Evren, Taocu seks (genel kültür olsun diye yani), örümcek motifli lizöz örmek, ga-zozlu kek yapmak, Dünya Politikası, Bonjovi
sıdıkanın röportajıKitabı okudu
Reklam
Aslına bakılacak olursa, tüm evreni iki temel grupta toplamak mümkündür. Biri "makro kozmos" dedigimiz en geniş ölçeklerdeki yıldızları, gezegenleri ve yıldız toplulukları demek olan galaksileri içine alan büyük çok çok büyük bir alem! "Mikro kozmos" dedigimiz, evreni en küçük boyutlarda incelemeye şahşen ikinci grupta ise çevremizdeki tüm madde ve maddeyi oluşturan moleküller, soma atomlar, çekirdek etrafındaki elektronlar, çekirdek içindeki protonlar, notronlar ve daha yüzlerce türdeki atom altı parçacıklar yer alır. Birincisini incelemek için Einstein'in genel görecelik (relativite) kuramını ikincisinde ise kuantum fiziğini kullanmak zorundayız.
Genel Relativite
Genel Relativite denklemleri uzay-zaman geometrisinin "ne kadar" ve "nasıl" eğildiğini ifade eder. Bu denklemleri çözerek, bütün cisimlerin etrafındaki uzay-zaman geometrisi ve gravitasyon alanları bulunur.
Sayfa 16 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu