Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Delphi'deki Apollon Tapınağı'nın girişinde, altın harflerle Yunanca yazan söz: "Gnothi seauton!", yani "Kendini bil!"
Sokrates mesajının fikirsel yapısı ve düşünce tarihindeki yeri
Gelenekçe Sokrates mesajının iliğini dile getiren ve bir özdeyiş biçiminde belirtilmiş olan,eski Delfis tapınağının girişindeki -kendini bil-(gnothi seauton) buyruğu,felsefi düşünce alanında Sokrates'le açılan bu kopernikçe devrimin simgesi sayılabilir.
Reklam
“Gnothi seauton” Kendini bil
Gnothi seauton = Kendini Bil!
Hakikati bulmak isteyen insanın önce kendini tam anlamıyla tanıması gerektiğini iddia ediyor. Ve bunu yapmak için, o insanın geleneksel bakış açılarından, hatta yaşadığı çağdan ve ülkeden kendisini ayırması gerektiğini ve sonra da o mesafeden kendisine bakması gerektiğini söylüyor.
220 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
MÖ 469 yılı civarında doğan, "Gnothi Seauton" yani "Kendini Bil" felsefesini savunan ve Yunan felsefesinin kurucularından olan Sokrates, maalesef bizlere yazılı kaynak bırakmamış, öğrencilerinin ve ardıllarının dolaylı anlatımıyla günümüze ulaşmıştır. Bu anlatımlar, Sokrates ve muhataplarının bir konuyu soru-cevap tarzında
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202052,6bin okunma
Mükemmel bir kitap! "Historia Plerarunque Partium Humani Corporis" (İnsan vücudunun çeşitli bölümleri ve tarihi) 16. yüzyıla ait. Salomon Alberti'nin. Kapağındaki detay bir başka güzel: "Gnothi Seauton" yazıyor. Kendini Tanı / Kendini Bil!
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
"Her şeyi bilmektense, kendim olmaya çalıştım..."
"Sokrates, M.Ö. 470 yılı civarında Atina’da doğdu. Genellikle “Gnothi Seauton” ilkesini yani “Kendini Bil” felsefesini savunması ile bilinir. Öğrencilerinde Platon ise yazılı eser bırakmayan Sokrates’e, sürekli eserlerinde yer verir. Sokrates’in Savunması kitabında Sokrates’e yapılan suçlamalar, Sokrates’in bu suçlamalara verdiği yanıtlar, bu
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202052,6bin okunma
Şiirin bir kendilik bilgisi olduğunu söyler söylemez aklımıza takılan ilk soru şiire açıldığımız zaman bize ulaşan bilginin insandaki ilâhiyat yönelimleriyle bağlantılı olup olmadığıdır. Sokrates'in delfik gelenekten devralarak öne sürdüğü motto "kendini bil" (gnothi seauton) değil mi? Rivayet edilen hadis-i şerifler arasında şu da var: "Kendini bilen -doğrusu- Rabbini bilir." (Men arefe nefsehu -fekad- arefe rabbehu.) Kendini bilme çabasının bütün semavî dinler nazarından önemli bir yere sahip olduğunu anlamak için meseleyle az da olsa ilgilenmek yeter.
Sayfa 87 - Şule Yayınları - Şiir Okuma Klavuzu 1990 - Kendini Tasarlamak Versus Kendini AzaltmakKitabı okudu
"Her şeyin üstesinden gelebilirsiniz ama kendinizin asla. Evet efendim! 'Gnothi Seauton' demiş eskiler... Kendini bil... Siz ne kendinizi bilebilirsiniz ne de kendinizin üstesinden gelebilirsiniz. Kendi doğanıza karşı koyamazsınız! Evet, öyle, efendim!"
Sayfa 109 - Alfa Yayınları, 1. Basım: 2020Kitabı okudu
Sokrates'in delfik gelenekten devralarak öne sürdüğü motto "kendini bil" (gnothi seauton) değil mi? Rivayet edilen hadis-i şerifler arasında şu da var: "Kendini bilen -doğrusu- Rabbini bilir." (Men arefe nefsehu -fekad- arefe rabbehu.) Kendini bilme çabasının bütün semavi dinler nazarından önemli bir yere sahip olduğunu anlamak için meseleyle az da olsa ilgilenmek yeter. Ben de şiirden ne anladığımı dile getirmeye uğraşırken din alanında kullanageldiğimiz bazı kavramları, sözleri tekrarlamaktan geri durmadım. Sünni şair olabileceğini, giderek şairin belini doğrultan tutumun ortodoksiden geçtiğini savundum. Müslümanların dünyasındaki bütüne yönelmeyle şiir dünyasındaki bütüne yönelme arasında koşutluk olduğunu söyledim. Şair bir tür müriddir dedim. Bütün bunlar şiirin din kökenli bir alanda yer aldığını mı gösterir? Yoksa biz şiir (veya genel olarak sanat) bahanesiyle üstü kapalı bir vaaz peşinde miyiz?
Reklam
Delphi 'deki tapınağın girişinde bir yazı; gnothi seauton ("kendini bil")
“Kendini Bil”
Delphi'deki Apollon Tapınağı'nın girişinde altın harflerle şu söz yazılı: Gnothi seauton yani "Kendini bil" (Yunanca: γνῶθι σεαυτόν) bir Antik Yunan vecizesidir.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.