Gönderi

Davut bir yorumu yanıtladı.
Edebiyat Muhabbeti 5 : En çok okunan 10 Felsefe-Düşünce Kitabı
Felsefe - Düşünce konumuz. Önce en çok okunan 10 kitabı sıralayalım. 1-
Ermiş
Ermiş
2-
Dava
Dava
3-
Denemeler
Denemeler
4-
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in Savunması
5-
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche Ağladığında
6-
··
4.103 görüntüleme
Davut okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Felsefe deyince aklıma ilk olarak “kavram” kelimesi gerekiyor. Bu belki de son dönem felsefecilerinden kaynaklı olabilir. Bana göre de önemli “kavram”. Zaten felsefe “kavramaya çalışmak” eylemi değil midir? Bu yüzden yazınızın başında sorduğunuz “insan neden düşünür?” sorusuna cevabım; çünkü “insan kavramaya çalışıyor” olur. Peki buna neden ihtiyaç duyuyor veya ihtiyacı var mı ki? Bana göre, ister teolojik ister evrimsel bakış açısıyla bakıldığında; insanın temel ihtiyaçlarını (barınma, bürünme, beslenme) karşılaması ve merakını gidermesi adına etrafında olup bitenleri “kavramaya” ihtiyaç duyar insan. Her anlam verdiği “şey”e bir kavram çerçevesi çizer. Sonra, çevresine olan bu duyarlılığı zamanla kendine yönelir ve böylelikle varoluşunu sorgulamaya başlar. Akıl nedir? Neden düşünürüm? Var mıyım?... Felsefe için temel itkinin, diğer birçok şeyde olduğu gibi, merak unsuru olduğu aşikâr. Kitaplara geçmeden önce, kurgusal ve normal felsefe ayrımının yapılması gerektiğine ben de katılıyorum. Ayrıca kavramın önemi açısından filozof ve felsefeci terimlerinin ayrımını da yapmak gerekir diye düşünüyorum :) Top 10 :) (?!) listesinden 2 kitabı okudum sayılır. Savaş Sanatı kitabını okumayı pek düşünmüyorum diğerlerini ise zamanla okurum gibi. Bana göre, felsefeyi bir okur düzeyinde ilgilenmek için önce bir “tema” belirlenmeli, sonrasında o tema ile ilgili düşüncelerini aktarmış filozofların, tarihsel süreci de gözeterek, eserleri okunmalı diye düşünüyorum. Düşüncenin gelişimi üst üste koyma veya daha öncekiler yıkma yoluyla oluyor. Bu yüzden sizin de bahsettiğiniz gibi felsefe okumalarına ilk çağ filozoflarından başlamak gerekir sanırım. Bende iki kitap önerisinde bulunacağım. Birisi okuduğum, diğeri ise yakın zamanda araştırmasını yaptığım ve okumayı düşündüğüm bir kitap. Okuduğum kitap
Cahil Hoca
Cahil Hoca
. Yaşanmış bir hikâyeden yola çıkarak anlatılan, eğitim-öğretim hakkında farklı bir yaklaşım getiren ve ezber bozan bir kitap. Diğeri; modernite’nin sert bir eleştirisi olan ve
Theodor W. Adorno
Theodor W. Adorno
‘nun,
Minima Moralia
Minima Moralia
adlı kitabı. Birçok yerde bu kitap için, yazarın farklı konulardaki düşüncelerini içerdiği ve yazarı tanımak adına bu kitaptan başlanabileceği belirtiliyordu. Felsefî bir bakış açısı yakalayabilenlerdenmişçesinize olabilmeniz dileğiyle.
1 önceki yanıtı göster
Davut okurunun profil resmi
Listenin hazır olduğunun ve sizden kaynaklı bir hata olmadığnın farkındayım. Maalesef en çok okunanlar birçok hazır listede olduğu gibi "popüler" olması nedeniyle biraz tuhaf karşılıyor insan haliyle. Şakaya vuruyoruz sonra :) Eleştiriler sizin için değil, genele yönelikti. Listenin bu şekilde oluşması konusunda yapacak bir şey de yok aslında, çünkü kitlesel tercihler - doğrudan/dolaylı yönlendirmelerle - böylesi sonuçları doğuruyor. Yeni edebiyat sohbetinizleriniz bol olsun :)
Mustafa A. okurunun profil resmi
Kafka'nın "Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?" bahsettiği kitaplar bana göre felsefi kitaplardır. Cioran ya da Nietzsche okuduğumuzda filozofların beni sarstığını fark ediyorum. Felsefeye ilgim olduğu doğru, ne kadar anladığım ise tartışılır ama her okurun belli bir yerden sonra felsefe okumaları yapması gerektiğini düşünüyorum.
Osman Y. okurunun profil resmi
Kafka haklı elbette :) Felsefesiz yarım kalıyor başka uğraşlar haklısın.
Erhan okurunun profil resmi
Osman, senin en büyük hatan sitedeki kategorileri dikkate alıp en çok okunanlar üzerinden gitmen. Benim felsefe okumam hemen hiç yoktur, yine de bu kitapların çoğunu okudum. Zerdüşt ve Sokrates'in savunması dışında yok zaten direkt felsefe kitabı diyebileceğin bir şey. Sophie belki felsefe tarihi ile ilgili bir roman . Zaten kendin de metinde farklı konulara girmişsin daha çok. Aslında kitapları ikiye ayırmak lazım öncelikle, kurgu ve kurgu dışı diye. Ondan sonra dallara ayrılmalı. Buradakilerin yarısı kurgusal kitaplar. Neyse dediğim gibi fazla alakam yok deyip ayrılıyorum yine de ben. Kolay gelsin.
Osman Y. okurunun profil resmi
Sağolasın. Ne yapayım kitapları böyle kategoriye ayırdıkları için o şekilde devam ediyorum haliyle. Yoksa başlıca felsefe kitapları diye değil yani ama önemsiz de değil bunlar. Sinema türünde de mesela sırf sinemaya uyarlandığı için görünen kitaplar var ilk sıralarda ama sinema kitabı sayılmaz. Bir de bu ayrımlara girersem hiç çıkamam işin içinden mecburen mevcut okunanlar üzerinden gidiyorum.
inaktif okurunun profil resmi
Listeye baktıktan sonra Erhan'ın yorumunu okudum ve düşündüğüm şeyi söylediğini gördüm. Çok haklı kurgu ve kurgı dışı konusunda. ("Her romanın felsefesi vardır", doğru, ama bu onu felsefe kitabı yapmaz) Kitaplardan 5/10 tanesini okudum ama aslında 2 tanesini felsefe kitabı olarak kabul edebilirim...
Osman Y. okurunun profil resmi
Öyle doğru. Böyle kategori olmuş felsefe içerikli olarak bir kısmı. Ayrıştırmaya kalkmak beni aşar mecburen durum bu.
Bu yorum görüntülenemiyor
yesils okurunun profil resmi
Harari' nin yayimlanmiş tüm kitaplarini, dergilerde yayimlanmis yazilarini okumuş, programlarini izlemis bir hayrani olarak Sapiens'in okullarda okutulmasi gereken tarih kitabi oldugunu dusunmekle beraber felsefe kitabı olmadigi kanaatindeyim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.