Merhaba arkadaşlar. Geldik yazarın -nihayet- bu serimizdeki son eserine. Bu eserinde bizler savaş dönemine ait bir aşk hikayesine konuk olduk. Beveridge adında bir kadın Kont Johan ile hastanede –kendisi savaş yaralısı- karşılaşıyor. Beveridge daha sonra kızı Daphne’e gidip durumu anlatıyor ve Johan’ın ziyaretine gitmeye başlıyorlar. Daphne’in kocası da askerde ve o Türkler tarafından savaşta esir alınıyor. Kont başta bu ziyaretleri istemese de gözden uzak olan gönülden de uzak olur diyerek ikili yakınlaşmaya başlıyor. Savaş esiri kocayı düşünen, umursayan yok tabi. Bu biraz sinir bozucu ama ne diyebilirim ki. Çağımızda artık tek eşlilik ayıplanacak bir durummuş gibi herkes çok eşliliğe dönmüş durumda ne yazık ki. Ve bu durumdan gerçekten şikayetçiyim. Biriyle konuşmaya korkuyoruz artık. Evli mi bekar mı, çoluk çocuğu var mı, başka bir yerde onu merak eden bir sevgilisi var mı derken hepimiz bu durumlardan artık korkmaya başladık, eskiden sadece çekiniyorduk şimdi korkuyoruz.
Kont karakterinin sert yapısı ise dönemi eleştirmek adına bulunmaz bir nimet. Çünkü kendisi oldukça sert, oldukça nefret dolu ve sürekli öfke patlaması yaşıyor. Lafını sakınmak yerine de açıkça söylemeyi tercih edenlerden. Her ne hikmetse, kadın da bu insan düşmanı erkeğe yani Kont Johan’a (Psanek de diyebilirsiniz ben bu ismini tercih ettim- tam isim Kont Johann Dionys Psanek) gittikçe hayran oluyor. Kocasının şefkatli biri olması ve sevecen olmasının ise hiçbir önemi yok. Hatta öyle ki savaştan dönen asıl kocası yine onu seven, uysal ve sakin bir koca diye bunu beğenmediği gibi huyu Kont gibi olmadığı için, değişmediği için huysuzlanmaya başlıyor. Bunlar çok rahatsız edici şeyler değil mi? Yani roller değişseydi, cinsiyetler tam tersi olsa ve yine böyle bir olay yaşansa yine aynı şekilde konuşacaktım. Hikayeden ziyade gerçek hayatta da benzer durumların yaşanması tamamen mide bulandırıcı ve iğrenç.
Savaşın diğer yüzü, geride kalanların yaşadığı durumlar ve yaşayamadıkları, kısaca sadece savaş alanında olanların değil bunun dışında kalanların da ne halde olduklarının anlatılmaya çalışıldığı; anlamsız savaşların ne kadar iğrenç olduğu ısrarla vurgulanmış. Bunu nasıl anlatalım bilmiyorum ama sanırım şu örneği vermek abartmak olmayacaktır. Misak-ı Milli sınırlarımıza yapılacak bir tecavüz kesin anlamda net bir biçimde savaşmayı gerektirirken gidip de Okyanusya’da veya Pasifik’te benim savaşmamın hiçbir anlamı yoktur. Bu yüzden de gereksiz, saçma ve anlamsız bir şeydir savaşmak. İnsanların oturduğu koltuklardan başkalarının çocuklarını ölüme göndermesinin hiçbir anlamı da gayesi de yoktur.
Kitaba adını veren Uğur Böceği ise Psanek ailesinin armasından geliyor. Yani soylu bir aile olarak görebiliriz onları. Ve yazara burada veda ediyoruz.
İncelemeler:
#44393159#290427507#290939181#291133155#291803527#292324097#292499264#292860126#292918843#293508755#293726130#293902467#294258287#294448326#294665018#294837379#294877181#294926610#295026303#295246085#295431308
Okumalar:
Aaron’ın Asası
Adaları Seven Adam
Ak Tavus Kuşu
Anka Kuşu
Aşık Kadınlar (Brangwen Ailesi Serisi 2)
Atını Sürüp Giden Kadın
-Hoş Hanımefendi
Bakire ile Çingene
Çizgiyi Aşmak
Deniz ve Sardinya Adası
Gökkuşağı (Brangwen Ailesi Serisi 1)
Harman Yerinde Aşk
İtalya’da Alacakaranlık
Kayıp Kız
Kıyamet
Klasik Amerikan Edebiyatı Üzerine İncelemeler
Lady Chatterley'in Sevgilisi (Lady Chatterley’in Aşığı - Kadın Aşık Olursa)
Lawrence’in Mektupları
Ruhsal Çözümleme ve Bilinçdışının Doğaçlaması
-Ruhsal Çözümleme ve Bilinçdışı
-Bilinçdışının Doğaçlaması
Uğurböceği
Hepimize iyi okumalar dilerim..
UğurböceğiD. H. Lawrence · Kavis Kitap · 2009161 okunma