2026 36. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 23:41
Bu kitapta bir yazardan, "Nasıl yazar olunur?" sorusunun cevaplarını arıyoruz. Öncelikle kitabın deneme veya söyleşi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. "Bu kitap, Hemingway'in, yazarın doğası ve yaşamındaki unsurlar üzerine düşünceleri ile yazarlara yazma sanatı, çalışma alışkanlıkları ve disiplin konularında verdiği özel, faydalı öğütleri içermektedir." (Giriş kısmından alıntı) Alt başlıklar olarak incelemek istiyorum. Buyurunuz Kitap İçeriği Kitap 13 başlıktan oluşuyor (önsöz ve giriş dahil değildir). Yazara öğütler, karakterler, başlıklar, yazarın nitelikleri gibi başlıklar mevcut. Her başlığın altına da Ernest Hemingway'in çeşitli kitapları ve bazı dostlarına gönderdiği mektupların bir kısmı var. Ki bu kısımlar başlığı açıklayan, asıl konuyu bize anlatan kesitlerdir. Örnek verecek olursam Yazarın Nitelikleri başlığının altında Death in the Afternoon'dan bir kesit var: "İyi bir yazar, mümkün olduğunca, neredeyse her şeyi bilmelidir. Doğal olarak bunu yapamayacaktır. Yeterince büyük bir yazar, bilgi birikimiyle doğmuş gibidir." Bu şekilde çeşitli yazınlar var. Bu açıdan kolay okunabilir bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Yer yer tavsiyeler, yer yer kendi yazarlık yaşamından izler görüyoruz. Kitaba 7 puan vermemin sebebi de bazı yerlerde alakasız gördüğüm alıntıların olmasıydı. Başlık ile uyuşmayan birkaç paragraf. Onun dışında beğendiğim bir kitap. Öneriler Yazar bize "mutlaka okumanız gereken eserler" diye bir yazı da göstermiş. Kitapları buraya bırakıyorum: Savaş ve Barış (2 Cilt Takım) Anna Karenina Madame Bovary Duygusal Eğitim Buddenbrooklar Dublinliler Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi Ulysses Tom Jones Joseph Andrews Kırmızı ve Siyah Parma Manastırı Karamazov Kardeşler Huckleberry Finn'in Maceraları The Open Boat The Blue Hotel Hail and Farewell: Vale Guy de Maupassant (tüm iyi eserleri) Rudyard Kipling (tüm iyi eserleri) Ivan Turgenyev (tüm eserleri) Bir Zamanlar Çok Uzaklarda Kısa Romanlar Uzun Öyküler İçinde merak ettiklerim yok değil. Alıntılar Sevdiğim birkaç alıntıyı not almak maksadıyla buraya aktarıyorum. "Bir şeyin kendi anlamından ötesi, ancak o şeyi bildiğimizde ötesinde gördüğümüzdür." "...tüm muhteşem yazınlarda bir gizem vardır ve bu gizem açımlanmaz." "İyi bir yazar, mümkün olduğunca, neredeyse her şeyi bilmelidir. Doğal olarak bunu yapamayacaktır. Yeterince büyük bir yazar, bilgi birikimiyle doğmuş gibidir." "Fare: Bir yazar için erken yaşta alınabilecek en iyi eğitim nedir? M.A.: Mutsuz bir çocukluk." "Bugün yine romanım üzerinde çalışacağım. Yazmak zor bir iş Max ama hiçbir şey insana kendini daha iyi hissettirmiyor." "Sonra, yazmaya mecbur olduğunuz zamanlar vardı. Vicdandan değil. Yalnızca içinizdekileri kustuğunuzdan." "Kılıcın ateşte dövülmesi gibi, yazarlar da adaletsizliğin içinde dövülürler." "Savaşın kötü olduğunu biliyoruz. Ne var ki savaşmak bazen gereklidir. Ama savaş yine de kötü bir şeydir ve öyle olmadığını iddia eden de yalancıdır." "Şimdiyi dinle. İnsanlar konuşurken onları tamamıyla dinle. Kendi söyleyeceklerini düşünme. Çoğu insan asla dinlemez. Gözlem de yapmaz. Sen, bir odaya girip o odadan çıktığında orada gördüğün her şeyi bilebilmelisin, sadece o kadar da değil. Oda sende herhangi bir his uyandırdıysa sana bu hissi verenin ne olduğunu da tam olarak bilmelisin." "İşte bir yazarı kurutan şey bu (hepimiz kururuz, bunu şahsına bir hakaret olarak alma): Dinlememek. Her şeyin kaynağı bu. Görmek, dinlemek. Yeterince iyi görüyorsun. Ama dinlemeyi bırakıyorsun." "Her şeyin yok oluşunu gördük ve yine göreceğiz. Önemli olan dayanmak ve yaptığın işi tamamlamak, görmek, duymak, öğrenmek ve anlamak" "...yani ne kadar okursan, o kadar çok şey kazanacaksın." "...Bir ülkeyi ilk görüşünüz çok kıymetlidir." "Fare: Bir öykü yazarken o öyküde olacakları bilir misiniz? M.A.: Neredeyse hiçbir zaman. Yaratmaya başlarım ve öykü ilerledikçe ne olacaktıysa o olur." "Her şey olabilecek en kötü haldeyken ve hiç umut yokken yalnızca devam etmelisin" "Her günün bir bayram havasında geçmesi gerektiğini anlamak bana müthiş bir keşif gibi görünmüştü." "...okulların da tek yaptığı öğrencileri başarısız olarak sınıflandırmaktır." "Fare: Bir yazar hangi kitapları okumalı? M.A.: Her şeyi okumuş olmalı ki neyi alt etmesi gerektiğini bilebilsin." "Ben kitaplarda çıkan yazılarla ayakta duruyorum ve insanların özel hayatımı kurcalamaktan vazgeçmelerini istiyorum."
Yazma ÜzerineErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 2019760 okunma
Madame Bovary Kırmızı ve Siyah bide Turgenyev'den Üç Karşılaşma okumuşum😭😭 böyle mutlaka okumalısınız listelerinde okuduklarım az veya hiç olursa çok üzülüyorum ya.. kalemine sağlıkk
Leyla
Bir de bana sor. O kadar çok var ki okumak istediklerim.. Asla bitmeyeceklerr. Teşekkür ederimm