Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Buddha yağmaladı beni, diye geçirdi içinden Siddhartha, beni yağmaladı, öte yandan bağışta bulundu bana. Beni yağmalayıp dostumu elimden aldı, daha önce bana inanmış olan, şimdiyse Gotama'nın gölgesi olan dostumu. Öte yandan Siddhartha'yı bağışladı bana, kendimi bağışladı.
Sayfa 45 - CanKitabı okudu
Buddha yağmaladı beni, diye geçirdi içinden Siddhartha, beni yağmaladı, öte yandan bağışta bulundu bana. Beni yağmalayıp dostumu elimden aldı, daha önce bana inanmış olan, şimdiyse Gotama'nın gölgesi olan dostumu. Öte yandan Siddhartha'yı bağışladı bana, kendimi bağışladı.
Reklam
148 syf.
·
Puan vermedi
Son dönemlerde karşıma çok fazla çıkan ve okunma zamanı gelen, yazarın kalemi ile tanışma fırsatını bulduğum, "Siddhartha," Hermann Hesse tarafından yazılmış bir romandır. Hesse, 1922 yılında yayımlanan bu eseriyle birçok ödül kazanmış ve dünya çapında ün kazanmıştır. Roman, Hint felsefesi ve Budizm'in temel konularını işliyor. Özellikle bu konulara ilgi duyan arkadaşlarının seveceğini umuyorum.. "Siddhartha," Hindistan'da Gotama Buddha'nın yaşadığı dönemde, Brahmin bir ailenin oğlu olan Siddhartha'nın hikayesini anlatır. Siddhartha, sıradan bir yaşam tarzını terk edip, içsel aydınlanmayı aramaya karar verir. Roman, Siddhartha'nın farklı deneyimler ve öğretiler aracılığıyla kendi ruhsal aydınlanmasını bulma sürecini bizlere aktarıyor.
Siddhartha
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202037,8bin okunma
148 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
BİR KİMSE ARIYORSA, GÖZÜ ARADIĞI ŞEYDEN BAŞKASINI GÖRMEZ, ÇOKLUK, BİR TÜRLÜ BULMAYI BECEREMEZ, DIŞARDAN HİÇBİR ŞEYİ ALIP KENDİ İÇİNE AKTARAMAZ, ÇÜNKÜ AKLI FİKRİ ARADIĞI ŞEYDEDİR HEP, ÇÜNKÜ BİR AMACI VARDIR, ÇÜNKÜ BU AMACIN BÜYÜSÜNE KAPILMIŞTIR. Dermân arardım derdime, derdim bana derman imiş Bürhân sorardım aslıma, aslım bana bürhân imiş Nefs-i
Siddhartha
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202037,8bin okunma
Budizm, MÖ 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmıştı. Nepal'de bir kabile reisinin oğlu olarak MÖ 563'te dünyaya gelen Siddharta Gotama tarafından kurulmuş bir inanç sistemiydi. O 29 yaşındayken gerçek hayat arayışına girmiş, altı yıl boyunca bir derviş gibi yaşarmıştı. Ganj Nehri'nin kenarında Bodhi denilen bir ağacın altında zühd halinde iken gerçeğe ulaştığını söylediği için takipçileri ona Buddha adını verdiler.
"Bir öğretiye bağlı mısın? Peşinden gittiğin, yaşamana ve davranmana kılavuzluk eden bir inancın, bilgin var mıdır?" Siddhartha buna şöyle cevap verdi: “Biliyorsun sevgili dostum, henüz bir delikanlıyken, seninle ormanda çilecilerin yanında yaşarken, öğretilere ve öğretmenlere güvensizlik duymaya, onlara sırt çevirmeye başlamıştım. O zamandan bu yana değişen bir şey yok. Ama yine de o günden sonra pek çok öğretmenim oldu. Güzel bir yosma uzun süre bana öğretmenlik yaptı, zengin bir tüccardan, ayrıca zar atıp kumar oynayan bazı kimselerden ders gördüm. Bir ara Buddha'nın gezgin bir öğrencisi bana öğretmenlik yaptı; ormanda uyuyakaldığım sırada başımda bekledi. Ondan da bazı şeyler öğrendim, ona da çok minnettarım. Ama öğrendiklerimin büyük çoğunluğunu şu gördüğün irmaktan öğrendim ve benden önce burada kayıkçılık yapan Vasudeva'dan. Pek sade bir insandı Vasudeva, bir düşünür değildi, ama gerekli olanı biliyordu, Gotama gibi tıpkı; kusursuz biriydi, bir ermişti."
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Acılardan bahsediyordu. Gotama, acıların kaynağından ve onların nasıl yok edileceğinden söz ediyordu. Sakin konuşması durgun ve berrak bir su gibi akıyordu. Istıraptı yaşam, istırapla doluydu dünya, ama istiraptan kurtulmanın yolu keşfedilmişti: Buddha'nın yolundan giden, esenliğe kavuşmaktaydı.
·
Puan vermedi
Kitabın lisanı enfes. Lakin konu son derece irrasyonel.
Öncelikle yayınevine, kitabı, orijinal lisanına dokunmadan neşrettikleri için teşekkür ediyorum. Kitabın lisanı enfes. Benim gibi eski kelimelere aşina biri bile arada bir lügata bakmaya ihtiyaç duyabiliyor ama, onu da söyleyeyim. Anlamadığınız kelimeler illa ki çıkacaktır. Kitabın muhtevasına gelelim. Müellif son derece ciddi bir ilmi
Gotama Buddha
Gotama BuddhaAsaf Hâlet Çelebi · Hece Yayınları · 201514 okunma
Asaf Halet'in Sidharta Şiirini çözümleme denemesi - AHMET HAMİT YILDIZ
Asaf Halet çelebi (1907-1958) o, küçük şişelere koyulmuş ağır misklere benzeyen şiirlerini Om Mani Padme Hum (1953)'da topladığında, Mallarme'ın deyişiyle bir kitaba varmak için (pour abortir a un livre) sürdürdüğü yaşamını Türk şiiri için 'gizli hazine'ye dönüşerek sona erdiriyordu. Onun ilk bakışta, kolay anlaşılır izlenimi
Sayfa 12 - DERGAH - KASIM 1998 - SAYI 105
Reklam
"Buddha yağmaladı beni diye geçirdi içinden Siddhartha, beni yağmaladı, öte yandan bağışta bulundu bana. Beni yağmalayıp dostumu elimden aldı, daha önce bana inanmış olan, şimdiyse Gotama'nın gölgesi olan dostumu. Öte yandan Siddhartha'yı bağışladı bana, kendimi bağışladı."
Sayfa 45 - canKitabı okudu
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.