Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İslâm sisteminde hakimiyet; kanun koyma yetkisi yalnız ve yalnız tek bir merciye aittir. O merci ise Allah’tır. Bu tartışmasız bir gerçektir. İslâm devletinde haramlar (yasaklar) ve helaller (serbestler), Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ’e Allah katından gelen Kur’an ve sünnete göre belirlenir. Allah’ın haram kıldığı bir şeyi bütün insanlar helal (serbest) kabul etse bile Müslümanlara düşen Allah’ın hükmünü kabul etmek, bunun dışındakileri ise reddetmektir. Çünkü Müslüman bilir ki; bu mesele ibadet meselesidir ve kişi kimin hükmünü kabul edip itaat ederse ona ibadet etmiş olur. Müslüman, ancak her türlü meselede yalnız Allah’ın hükümlerini kabul edip itaat ettiğinde yalnız Allah’a ibadet etmiş olacağını bilir. Allah bu konuda kendisine hiçbir ortak kabul etmez. Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Hüküm vermek yalnızca Allah’a aittir. O, kendisinden başkasına değil yalnız ona ibadet edilmesini emretti.” (Yusuf:40) “Allah hüküm vermede kendisine ortak kabul etmez.” (Kehf:26)
Sayfa 41 - Hak Yayınları
Helal-haram koyma yetkisi kendisine ait olan Yüce Allah, din adına hareket eden bazı kimselerin, kendisinin haram kıldığı şeylerin dışında, haram-helal ihdas etme me girişimlerini şu ayetiyle uyarmaktadır: “Ne dersiniz? Allahın size indirdiği rızkın bir kısmını haram ve bir kısmını helal kıldığınıza göre, Allah mı size izin verdi yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz?” (Yunus, 10/59)
Sayfa 126 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanoğlu, Tanrı adına hayatını yönlendirici bir şeyi / bir kimseyi devreye soktuğunda sorun başlamıştır. Bakın, konuyla ilgili bir âyette Yüce Allah ne diyor: “Medine çevresindeki bazı Yahudiler de tıpkı Hristiyanlar gibi tevhid inancını bozmuş, din büyüklerini (haham ve rahiplerini) ilahlaştırmışlardır.” (Tevbe 9/30-31) Meşhur sahabi Hâtem-i Tâî’nin oğlu Adî bu âyeti dinleyince: “Ya Resûlâllah! Yahudiler ve Hristiyanlar hahamlara ve rahiplere tapmazlar ki!” diye itiraz edecek oluyor. Fakat Cenab-ı Resûl diyor ki: “Evet onlara ‘Rabbimiz/ilahımız sizsiniz.’ demediler; o şekilde tapmadılar ama onların helal kıldığını helal bilip haram kıldığını haram saydılar. Oysa helal ve haram koyma yetkisi tamamen Allah’a aittir.” buyuruyor. (Bkz. Tirmizî, hadis no: 3095)
Sayfa 41 - Marmara Akademi YayınlarıKitabı okudu
Aslında, sizin tevhid gerçeğini ikrar edip etmemeniz, uygulayıp uygulamamanız Allah’a bir nakîsa veya kemal izafe etmez; bu, sizin hayatınızı etkiler. Yoksa, “Lâ ilâhe illâllah.” demişsiniz, dememişsiniz, “Allah vardır veya yoktur.” demişsiniz O’nun açısın dan bir şey ifade eder mi? İnsanoğlu, Tanrı adına hayatını yönlendirici bir şeyi / bir kim seyi devreye soktuğunda sorun başlamıştır. Bakın, konuyla ilgili bir âyette Yüce Allah ne diyor: “Medine çevresindeki bazı Yahudiler de tıpkı Hristiyanlar gibi tevhid inancını bozmuş, din büyüklerini (haham ve rahiplerini) ilahlaştırmışlardır.” (Tevbe 9/30-31) Meşhur sahabi Hâtem-i Tâî’nin oğlu Adî bu âyeti dinleyince: “Ya Resûlâllah! Yahudiler ve Hristiyanlar hahamlara ve rahip lere tapmazlar ki!” diye itiraz edecek oluyor. Fakat Cenab-ı Resûl diyor ki: “Evet onlara ‘Rabbimiz/ilahımız sizsiniz.’ demediler; o şekil de tapmadılar ama onların helal kıldığını helal bilip haram kıldı ğını haram saydılar. Oysa helal ve haram koyma yetkisi tamamen Allah’a aittir.” buyuruyor. (Bkz. Tirmizî, hadis no: 3095)
Sayfa 41 - Marmara Akademi YayınlarıKitabı okudu
Alimlerin veya Müslüman bireylerin vicdanlarına/içtihatlarna/fetvalarına dayanarak "helal-haram" koyma yetkisi yoktur.
Resullerin (Allah'ın İzniyle) Haram Koyma Yetkisi...
"Bana, Kur'an-ı Kerim ve onun bir misli (hüccet olmada eş değer bir benzeri) daha verilmiştir. Karnı tok vaziyette koltuğunda oturarak, 'Sadece şu Kur'an'a sarılınız; içinde helal olarak gördüğünüz şeyleri helal sayın, haram olarak gördüğünüzü de haram kabul edin.' diyecek bazı kimselerin gelmesi yakınlaşmıştır. Şüphesiz Allah Rasûlunun haram kıldığı şey, Allah’ın haram kılması demektir."
(Müsned:4/130-133, Tirmizi, İlm, 2660 nolu hadis.)
Reklam
İslâm İnancının Özellikleri
1) İslam akidesi her türlü noksan sıfatlardan münezzeh olan yüce Allah'a iman etmeye çağırır: ️Ey Resulüm, “Allah’ın nasıl bir varlık olduğunu bize açıkla” diyenlere) De ki: “O Allah, birdir. (Eşi, dengi, benzeri, şeriki, yardım edicisi, ihtiyaç hissettiği, öncesi, ölmesi, acizliği, eksikliği, bilgi yetersizliği ve beceriksizliği asla
İnsanları yönetme, onları egemenliği altında bulundurma yetkisi, kayıtsız şartsız olarak sırf O’na (Allah’a) aittir. Emretme, yasaklama, helal sayma ve haram kılma yetkisi yalnız O’na aittir. Başka bir değimle kanun koyma yetkisi O’nun tekelindedir. O’nun dışında bir yasama otoritesi yoktur. O celâl ve eksiklikten uzaktır. O’ndan başka ilah yoktur.
"Efendimiz aleyhisselamın haram kılma yetkisi yoktur" diyenlere ithafen
A'râf Sûresi / 157.Ayet O (Peygamber), onlara iyiliği emreder, onları kötülükten men eder. Onlara temiz/hoş şeyleri helal, (kendilerince helal saydıkları veya amel olarak) pis ve murdar şeyleri de haram kılar. Âyet-i kerîmede geçtiği üzere, 2/173; 5/3; 6/145. âyetlerde geçen haramların dışında bildirilmeyen haram ve helal kapsamında olan şeyler hakkında hüküm koyma yetkisi, bu ve diğer3 âyetlerde Peygamberimiz’e verilmiştir. Âyet-i kerîmede pis ve murdar olarak bildirilenlerin neler olduğunu o açıklamıştır.
Sayfa 169
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.