Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Halvetder encümen deyişi Tam da Burada yeni bir karşılık buldu Maksat hak ile Yaşamaksa şayet Pekala Halk içinde de hak ile yaşanabilirdi insanlardan kaçmaya dağa çıkmaya gerek yoktu Yalnız olmak için yalnız kalmak gerekmezdi Halk içinde olmalı halka hizmetin hakka hizmet olduğunu bilmeli Kemal yolculuğu topluluk içinde Hatta bazılarına göre topluca yapılmalıydı mesele böyle özetlenebilir Unutmamak gerekir ki her özet kötü bir özettir Oysa erbabı zaten uzlete çağırırken kimseyi fiilen insanlardan kaçmaya dağa çıkmaya teşvik etmemişti ki bu aslen ne mümkün ne de lüzumluydu çağrı meşguliyetin yönü ile alakalı idi uzlet insanın evinde kendisinde kendisiyle olmalıydı uzlete Yani bir kûşeye köşeye çekilmek kişinin kendisine kendi evine gönlüne doğru çekilmesi bakışlarını ağyardan taşra'dan kaçırıp kendisine yöneltmesiydi Hikmet tarihinin en önemli ve belki de en Asli Hatta en asil çağrısı kendini tanı idi İşte bu yüzden uzlet Hala kendini tanımanın kendi ile tanışmanın tek imkanı Peki tanışma yerimiz Neresi olsun tanımak tanışmak için kişinin davet edildiği yer onun yine kendi gönliydi insan kendini kendinde tanıyacak kendi ile kendi evinde tanışacaktı Yani uzlet Gönül istikametinde ve Gönül de olmalıydı bu bedeni maddi bir uzvet değil Zihni Akli kalbi manevi bir uzlet idi işte uzlet Tam da bu noktada Halvet anlamı kazanıyor orada insanın kendine kendini tanımaya yönelik yolculuğu uzlete kendi gönlüyle halletti olmazsa kendi ile halvete girmesi demektir
Allah’a ve ahirete imanını kaybeden ve dünyaya hakim olan bir görüş, asırlarca insanın tabiata karşı mücadelesini yüceltti. Şimdi bu mücadele bizatihi insanın kendisine yöneldi. Bu insan “kendini aşmaya” çalışıyor şimdi. Aksini söyleyenlerin bütün ikazına rağmen sürüyor bu yolculuk. Ziyandaki insanın yolculuğu…
Sayfa 56
Reklam
Günümüz insanını ne bilgisizlik ne doğa ne de hastalık öldürecektir. Şimdiki muazzam ve silahlı uygarlığı yok etmekle tehdit eden tehlike yine insanın kendisidir. "O her zamankinden iyi yaşayabilir, ama nasıl yaşaması gerektiğini her zamankinden daha mı az bilmektedir?" İnsan kim olduğunu bilmeden başka bir şeyden nasıl söz edebilir?17
Sayfa 28 - Fecr Yayınları: 811 / 1. Baskı: Mart 2024
Dimaşk'ta Arapların (müslümanlar) Dimaşk Camii (Şam Ümeyye Camii) dedikleri bir mescitleri vardır. Dünyada bucaminin bir benzerinin daha olduğunu zannetmiyorum. Halk bu caminin Ben-hadad sarayı olduğu söyler. Burada (cami)sihirli bir işçilikten çıkmış, senenin günlerine göre açılan delikleri olan kristal camdan mamul bir duvar bulunmaktadır.
Ev
İçinde yaşanılan yer, konuttur. Sözlüklerin neredeyse tamamı evi tanımlarken "ailenin yaşadığı..." ifadesini kullanmış. Zira evi dört duvardan, konuttan ayıran, içinde bir ailenin barınmasıdır. Arapçadaki beyt "ev" sözcüğü de hem evi hem aileyi tanımlamaktadır. Ev insanın kendi içidir. Eve dönmek, insanın kendisine dönmesidir, kendini araması... Uzun bir yolculuğu güzel kılan da eve dönmektir. Zira ev yoksa yolculuk da yoktur. Ne diyordu şair: "Eve dön, kalbine dön, şarkıya dön." (İsmet Özel)
Sayfa 107 - Profil Kitap
Kendini bilme yolculuğu, insanın kendisine söylediği yalanları da fark edebilmesiyle mümkün.
Reklam
Az sonra yan yana oturmuş, birkaç dakika sonra birlikte güzel bir yolculuğa çıkacak iki insan gibiydik ve bütün yalnız insanlar gibi bu yolculuğun en çok insanın kendisine olduğunu biliyorduk.
İnsanın kendisine sınır koymayı beceremediği bir kültürde büyümek mümkün değildir. Sorumluluk almadan, başkalarının yükünü sırtlanmadan büyümek mümkün değildir. Arzularımızın hemen tatmin bulduğu, sabır ve kanaatin unutulduğu bir iklimde büyüyemeyiz. Ruhsal olgunluk için bir tutam acı, emek ve gözyaşı gerekir. Nefsinden feragat etmeyi bilmeyen kişi, kemalat dairesinden içeri adım atamaz. Olmak, sabır ister.
Sayfa 51
Ve bütün yalnız insanlar gibi bu yolculuğun en çok insanın kendisine olduğunu biliyorduk.
102 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.