Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sınıf ve kast sistemi üzerine kurulmuş bütün düzenler, kendi çöküşlerinin tohumlarını da içlerinde taşır.
172 syf.
·
Puan vermedi
Hangi coğrafyada yaşarsan yaşa kadın olmak zor. Okula gönderilmeyen, küçük yasta evlendirilen ya da eve para getirmesi için çalıştırılan kadınlar her yerde ve hala yasamaya tüm bunlarla mücadele etmeye çalışıyorlar. Hikayemiz bu sefer Hindistan'da geçiyor.Hindistan'da çok katı bir kast sistemi var. Hele Dalit denilen bir sınıf var ki en
Uçurtma
UçurtmaLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 2023521 okunma
Reklam
349 syf.
4/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Beklentimin düşük olmasıyla başladığım bir eserdi. Beklentim yanıltmadı. Eser yapay insanları konu ediyor. İnsanların üretildiği bir dünya düşünün, o bakımdan. Ama insanlar belirli isimler ile sınıflandırılıyor. Kast sistemi gibi. Onların yaşantısını okuyacaksınız. Belki ileri de bu kitabın gerçeğini yaşayacağız kim bilir. -“Bunlar hoş olmayan gerçekler, biliyorum. Ama zaten tarihî gerçeklerin çoğu can sıkıcıdır.” -Önemli olduğunu hissettiği konularda konuşabildiği tek insan olduğu için ona minnettardı.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 201260,3bin okunma
400 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Sinem Ataklı ~☆PROJE 2417 Ölümsüzler bu dünyada kendilerini Tanrı ilan etmiş ve kendi hükümlerini sürmeye karar vermişlerdi ancak bu çok uzun sürmeyecekti. "_İntikam" dedim. "_Bugüne dek pes etmiş çok insan gördüm. Ama onlar kendilerine acı çektirenlerden intikam alma fırsatını geri çevirmedi." Merhaba ️hemen 2.kitap
Proje 2417
Proje 2417Sinem Ataklı · Parola Yayınları · 2024350 okunma
“İlk defa İsveç'te bir kızla çıktık. Muhabbet ediyoruz, kız sevdiğim filmleri soruyor, okuduğum kitapları soruyor, gezdiğim ülkeleri soruyor ama işimi sormuyor. Ben alışmışım Türklere, "Adın nedir?"den sonra ikinci soru "İşin nedir?" Yok abi döndük dolaştık sevdiğimiz yemeklere falan geldik hâlâ "Sen ne iş yaparsın?" demiyor kız bir türlü. En son ben sordum, dedim ki "Ya her şeyi sordun da, 'Sen ne iş yaparsın?' diye sormadın." Dedi ki kız "Ne iş yaptığını sorarsam dolaylı olarak sosyal statünü, kaç para kazandığını da sormuş olurum. Ayıptır. Ben paranı, statünü merak ettiğim için değil seni merak ettiğim için buradayım." O gün anladım ki bizde kast sistemi var. Atasözümüz var "Davul bile dengi dengine" diye. Meğerse her davul denkmiş. Başka gün yüksek mühendis bir amcayla tanıştım. Ne projeler yapmış. Tüneller, köprüler, havaalanları... "Senin yaşında oğlum var" dedi. "O da mühendis mi?" dedim. "Hayır işçi, duvar ustası" dedi. Dedim "O nasıl oldu, mühendisin oğlu işçi olur mu? Bizde olsa babam döve döve okutur mühendis yapar." Adam kızdı "Niye öyle diyorsun? Benim oğlum çok iyi bir duvar ustasıdır. Zorla kötü mühendis olacağına, iyi bir duvar ustası olmasının ne kötülüğü var?" dedi. Adam gurur duyuyor oğluyla. Utandım. Utandım çünkü biz toplum olarak buyuz. Böyle yetiştik, yetiştirildik. Bizde kast sistemi var. Mühendisin oğlu gerekirse zorla kötü bir mühendis yapılır, iyi bir duvar ustası olmasına izin verilmez…” 🌻 Alıntıdır.
299 syf.
7/10 puan verdi
Önyargılı olduğum için kendime kızdığım o kitap
Açıkcası kitaba karşı çok önyargıyla başlamıştım. Çünkü kitapta bir prensin 35 tane kız arasından bir kızı kendine kraliçe olarak seçişini okuyoruz aslında. Ama bu distopya beklediğimden çok daha etkileyici bir şekilde kurgulanmıştı. Ülkede kast sistemi olması, kast sisteminin dışına çıkılmaya çalışıldığında nelerle karşılaşılabileceği, farklı maddi durumlara sahip insanların arasındaki ilişkiler ve bu seviyelerin birbirine karışmadan ilerletilmeye çalışılması,… Çok basit bir şey okumayı beklerken üzerine düşünülmüş bir kitap okumak hoşuma gitti doğrusu. Ana karakterin çok da klişe olmaması da (yine de kendisinden beklenen karakter kalıbının çok da dışına çıkamıyor bence) hoşuma giden şeylerden biri oldu. Ama bence bu tür bir kitabı diğer benzeri kitaplardan ayıran ayrıntı nedense ana karakterin kendi hayatında başka bir sınıftan aşık olduğu bir sevgilisi olması ve bundan kolay kolay kopamıyor olduğu için yaşadığı iç karmaşaya tanık olmamız. Nedense çoğu kitapta gördüğüm bir fikir olsa da bu kitapta olması bence kitabı ayrı bir yere taşıyor. Mükemmel mi değil ama gerçekten zevk alarak okudum. İyi okumalar,
Beni Seç
Beni SeçKiera Cass · Dex Yayınevi · 20131,276 okunma
Reklam
"Sınıf ve kast sistemi üzerine kurulmuş bütün düzenler, kendi çöküşlerinin tohumlarını da içlerinde taşır."
Sayfa 203 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Genellikle, farklı varnalar arasındaki ilişkilerde en etkili yaptırım kirlenme kavramına bağlanmıştır. Hindu sosyolog S. N. Srinivas'a göre kirlenme kavramı kast sisteminin temelini oluşturmaktadır ve "her tipten kast sistemi bununla yönetilmektedir" (Bottomore, 2000: 212).
176 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Roma kurulduktan sonra nüfusu arttırmak için suçlular gemilerle şehre taşınmış. Bu sebeple şehirde bir müddet sadece suçlular varmış. Hatta daha sonra hiç kadın olmadığı için festival ayağına sağdan soldan kadın da kaçırıyor bu ayılar. Kitabın başında suçluların uzay gemisiyle sadece kendilerinden oluşan bir gezegene yollanmaları Roma'nın kuruluşunu anımsattı. Omega gezegenindeki kast sistemi de aslında Roma'daki patriciler ve magistralara benziyor. Ben mi benzetiyorum, böyle bir şey yok mu? Hayal gücüm mü çok çalışıyor? Bilemiyorum... Özellikle dünyada yaşanan son gelişmelerden sonra "Biz insanın en yüce Kötülük potansiyelinin Devlet'te olduğunu kabul ettiğimiz için Devlet'i kutsal olmasa da bir insanüstü eser olarak görür, ona da taparız" satırlarını okumak içimi ürpertti. İyilik, adalet, hayatın kutsallığı ve benzeri yakışıksız kavramlardan bahsedilenlerin akıl hastanesine kapatıldığı, cinayet işlemeyenlerin ölüme mahkum olduğu bu dünya bizimkinden çok mu uzak? Bu tarz eski bilim kurgu klasiklerini okuyunca günümüz eserlerini ne derece etkilediğini daha net anlıyorum. Aslında özgün sandığımız her eserin bir esin kaynağının olduğunu görmek beynimde iğne ışın tabancası etkisi yapıyor. Acaba Mevki Uygarlığı'nın esin kaynaklarını bir gün rastgele şekilde yapılan seçimler sonucu okuyup mutlu olacak mıyım? İçimde bu ihtimallerin saçma heyecanı var. Keşke zamanı bu anda dondursam ve milyonlarca kitap sonra bambaşka bir insan olarak yeniden başlatsam.
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021540 okunma
Bizim ülkeyi gözden çıkarmış o büyük aileler belli, ülkeyi kademeli olarak çökertiyolar yada sistematik kölelik inşa ediyolar. Türkiye'de yeni bir kast sistemi inşaa ediliyor. Bakın bizim halkımız potansiyeli her zaman vardır. Ama hala halkın tepkisi yeterli değil. Son politikaların kararların hiçbiri bizim için değil lütfen uyanın. Yoksa bu günleri dahi çok arayacağız.
Reklam
“Çinliler” veya “Hintliler” gibi adlar, “Fransızlar” veya “Almanlar”a değil, Batı Avrupalılara eşdeğerdir. Çünkü bunlar etnos sistemleridir, ama farklı kültür prensiplerine bağlıdırlar. Hintliler’i kast sistemi, Çinliler’i ise hiyeroglif yazısı ve sosyal eğitim birleştirmişti. Hindistan’da doğmuş birisi Müslümanlığı kabul ettikten sonra Hintli olma vasfını kaybediyordu. Çünkü artık soydaşları gözünde dine ters düşen biriydi ve dokunulmazlar kastına dahil ediliyordu. Konfüçyus’a göre barbarlar arasında yaşayan bir Çinliye barbar olarak bakılırdı. Buna karşılık, Çinli kimliğini benimseyen yabancı, Çinliye eşit tutulurdu.
İngiliz VASSALI'NIN öz Anadolu insanına uyguladığı görünmez KAST sistemi.
Geçmişimiz sırf geçmiş olduğu için kutsal olamaz. Kaldı ki arkamızda bırakmak istediğimiz ve çok net olarak bir daha asla geri dönmemesini umduğumuz yığınla şey var: kralların kutsal hakları, fe­ odalizm, kast sistemi, kölelik, siyasi idamlar, hadım etme, dirikesim', köpek-ayı dövüşleri, kan davaları, bekaret kemerleri, acıyla imtihan', çocuk işçiliği, insan kurban etme, hayvan kurban etme, recm, yam­yamlık, gebelik kontrolüne karşı tabular, insan radyasyon deneyleri ...
Sınıf ve kast sistemi üzerine kurulmuş bütün düzenler kendi çöküşlerinin tohumlarını da içlerinde taşır. Bir düzen sınıf sistemi üzerine kurulmuşsa, o sistem içinde tabakaların oluşması nasıl engellenebilir? Demir Ökçe de bunu engelleyecek ve sonunda onu yok eden de o tabakalar olacak.
Sayfa 203Kitabı okudu
Sınıf ve kast sistemi üzerine kurulmuş bütün düzenler, kendi çöküşlerinin tohumlarını içlerinde taşır. Bir düzen sınıf sistemi üzerine kurulmuşsa, o sistemin içinde tabakaların oluşması nasıl engellenebilir?
Sayfa 201Kitabı okudu
1.159 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.