Zaman Çok mu Yok mu?
Zaman artık, Walmart ve IKEA'nın tutkularını tanımladığı İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki zaman değil. İnsanların yaşam süresi beklentisi hiç bu kadar uzun olmamıştı -1900 yılına göre otuz yıl daha fazla- ve hiç bu kadar boş zamanları olmamıştı -haftada otuz yedi, hatta kırk sekiz saatten hesaplanıp tüm hafta sonları ve tatiller de hesaba katıldığında günde yalnızca dört veya beş saat çalışmaya eşit hale geliyor-. Ancak bir yandan da kendilerinden talep edilenleri gerçekleştirmek ve ilgilerini dağıtan tüm o cazip etkinliklere katılmak için yeterli vakitleri olmadığından hiç bu kadar şikâyet etmemişti insanlar.
Sayfa 307
Evet, bana bakın, yaşım yirmi sekiz, ama ölüyorum. Oysa bundan on yıl önce, on iki pud ağırlığında bir şeyi hiç zorlanmadan omzuma alabiliyordum. O sağlığımla tökezlemeden yetmiş yıl yaşarım diye düşünüyordum. Gelgelelim, şimdi en çok on yıl daha yaşayacağım. Bir şey bırakmadılar bende patronlar, ömrümün kırk yılını çaldılar.
Sayfa 247 - Can YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Hanımefendiydi. Pek çok konuda onun benden farklı görüşleri vardı, belki... oğlum, sana söylemiştim, sen o çılgınlığı yapmasaydın bile ben sana gidip ona kitap okumanı söyleyecektim. Onunla ilgili bir gerçeği görmeni istiyordum, gerçek cesaretin ne olduğunu görmeni istiyordum, gerçek cesaretin eli tüfekli bir adamla ilgisi olmadığını. Daha başlamadan yenildiğini bile bile başlamak ve her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar devam etmek olduğunu. Nadiren de olsa bazen kazanırsın. Bayan Dubose kazandı, kırk sekiz kilosunun kırk sekizini de kazandı. Hiç kimseye, hiçbir şeye borçlu olmadan öldü. Hayatımda tanıdığım en cesur kadındı."
“Gittiğinden beri yedi milyon kırk sekiz bin sekiz yüze kadar saydım. Bu kadar zamanda saklanabilmiş olmalısın. Her tarafı arıyorum. Bulamıyorum, ümidimi kaybediyorum. Saklambaç oynamak çok uzun sürüyor. Tamam, hadi, kazandın, çık artık saklandığın yerden. Artık oynamak istemiyorum. Çık neredeysen, kazandın. Çık ne olur, kaybettim, her şeyi kaybettim.”
//Sadrazam Ali Rıza Paşa'nın, Mustafa Kemal'e cevabından alıntı// 22.01.1920 Savunma Bakanı Cemal Paşa'nın hükümetten çekilmesi ve Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın değiştirilmesi, yalnız İngilizler tarafından istenmemiştir. İngiltere, İtalya ve Fransa temsilcileri, Babıâli'ye ortak bir ültimatom vererek, gerekçe göstererek kırk sekiz saat içinde bu isteğin yerine getirilmesini istemişlerdir. Bu ağır öneri karşısında, hükümette etraflıca görüşmeler yapıldıktan sonra toptan çekilmeye karar verildi. Mebuslar Meclisi toplanmış olsaydı, hükümetin başka türlü hareket etmesi mümkündü. (...) Tarafınızdan bu konuda hiçbir girişim yapılmaması gerekir. Çünkü söz sahibi Mebuslar Meclisi'dir. (...)
Nutuk
Nutuk
Handenur H.

Handenur H.

@handenurh
·
21s
// İngiliz'lerin emriyle, Osmanlı Devleti Savunma Bakanı Cemal Paşa'nın ve Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın görevlerini bırakması üzerine, Osmanlı Devleti Sadrazamı Ali Rıza Paşa'ya çekilen telgrafın son cümlelerinden alıntı.// 22.01.1920 (...) Durumun aşamaları hakkında bir iki saate kadar siz sadrazam hazretlerinin yanıtınızı istirham ederiz. İstanbul'la haberleşme İngilizler tarafından yasaklanırsa, ulusal bağımsızlık uğruna ulusal ve dini savaş ilan etmek yolunda ilerleyeceğiz! Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal
Sayfa 248 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
239 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
" Aslında bugün hâlâ hayattaysa onu da size borçlu, eğer kapıyı açması için ikna etmeseydiniz kırk sekiz saat beklemenize de gerek kalmayacak ve yaşlı kadın çoktan ölmüş olacaktı. " Bir insanın yaşamında bu denli önemli rol oynamak, ona verilmiş bir ödül mü yoksa ceza mıdır? Kitabı bitirdikten sonra bu soruyla baş başa kalıyor ve cevap bulmakta zorlanıyorum. Yazarın öyküyü yazmaktaki hedeflerinden biri buysa başarılı olduğu su götürmez bir gerçek. Hikayede başkarekter Emerenc adında yaşlı bir kadın. Aslında okudukça anlıyoruz ki Emerenc nevi şahsına münhasır bir tip. Olaylar onun etrafında şekilleniyor, tanıdıkça onu hem seviyor hem de saygıyla karışık bi mesafe koyuyoruz. Kitap gerçekleri bir kez daha bağırıyor biz okuyuculara : İyilik yapmak her koşulda doğru değildir, madalyonun bir de ters yüzü vardır. Kitaptaki çatışmalar olay zincirinde çok iyi kurgulanmış. Sonunda neler olabileceğini tahmin ediyorum fakat karakterlerin verdiği tepkileri okumak beni heyecanlandırıyor. Emerenc'i unutulmayan karakterler köşeme yerleştiriyorum. Kitabı çok beğendim, tavsiye ederim.
Kapı
KapıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 20211,279 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.