57 Yıl

Mayıs 2016
Gece Kitaplığı

2021 41. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 02:11
Çok büyük beklentilerle okumaya başladığım ancak çok fazla imla hatası, basım hatası, sürekli tekrarlanan kısımlar, yer yer amatörce yazımlar olması nedeniyle biraz hayal kırıklığına uğradığım bir kitap oldu kendisi. İçerisinde çok kıymetli bilgiler tabii ki barındırıyor ama Atatürk'ün 57 yılının anlatılmasını beklerken kısmi konular üzerinde durulmuş, bazı mevzulara hiç değinilmemiş, bazıları yüzeysel geçilmiştir. Kitabı okurken yarıda bırakma fikri sık sık gelip gitti diyebilirim. Okuduğum için pişman değilim ama kitabın içeriğini bilseydim tercih etmeyeceğim bir kitap olurdu. (Latife Hanım bölümünü ve Salih Bozok alıntılarını beğendiğim için 1 puan fazla vereceğim.)
Atatürk Düşmanlığına Verilen Cevap
2019 32. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2019 20:11
Ahmet Özgür Türen’in 57 Yıl adlı kitabı, Atatürk’ün kısa ömrüne sığdırdığı büyük mücadelenin ve devrimlerin popüler bir derlemesi. Kitap, kimi yerlerde hamasi bir üslupla yazılmış olsa da, aslında önemli bir ihtiyaca cevap veriyor: Atatürk’e karşı yıllardır bilinçli şekilde üretilen iftiralara, karalamalara karşı bir set olmak. Bugün bu ülkenin milli değeri olan, bu devletin kurulmasında baştan sona emeği geçmiş bir insana hâlâ “Atatürk düşmanı” kimliklerle saldıranların varlığı başlı başına bir garabettir. İstiklal mücadelesinde Türk ordularının başkomutanı olmuş, ardından sayısız kurum, fabrika, kalkınma ve eğitim programı, milli ekonomi ve bağımsız bir devlet bırakmış bir Gazi Paşa’ya düşmanlık, Türk milletine düşmanlıktır. Çünkü Atatürk siyaset üstüdür, ideolojiyi aşmıştır; millet egemenliğini savunmuş, millet meclisini kurmuş, halkın yanında milletperver olmuştur. Ona düşmanlık, aynı zamanda tarıma, hayvancılığa, kalkınmaya, laikliğe, modern eğitime, kadın haklarına, Türk diline ve edebiyatına, bilime ve bağımsızlığa düşmanlıktır. Atatürk düşmanları yıllardır aynı iftiraları tekrarlıyor: “Atatürk faşistti, insan yaktı”, “Atatürk dinsizdi, komünistti”, “Atatürk Osmanlıyı yıktı”... Ne yaparlarsa yapsınlar, Türk milletinin kalbinden Atatürk’ü silemediler, silemiyorlar. İşte bu yüzden 57 Yıl, popüler diliyle de olsa, önemli bir işlev görüyor. Akademik açıdan kusurları var; ağır bir tarih kitabı değil. Kitabın önsözünden itibaren sert, hatta yer yer polemikçi bir dil göze çarpıyor. Yazar, Cumhuriyet’i küçümseyen, Atatürk’e hakaret eden çevrelere karşı bir öfkeyi kaleme dökmüş. Bu öfkeyi anlamak mümkün; ama tarihçi gözüyle baktığımda, metnin bilimsel derinlikten çok, güncel tartışmalara tepki üretme amacında olduğunu söylemek gerekiyor. Buna karşılık, içerikte bazı
Tarih
2020 18. kitabı
Muhteşem bir Atatürk eseri..1881-1938 yılları arasında dünya tarihine yön vermiş ve hatta haritasının değişimine neden olmuş bir 57 yıl... Kaynakları çok iyi seçilmiş, yoğun emek harcanmış. İddia ediyorum bu kitap size Atatürk hakkında her şeyi öğretecek...
2018 8. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2018 00:00
İnceleme değildir :))) Gazi Mustafa Kemal Atatürk İçin ne diyebilirim ki . Ben veya bir başkası ne derse desin hep eksik kalacak ... Kitap Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatıyor... Gerçek bir vatanseverin zaten hakkında bilmediği, duymadığı bir şey yoktur. O yüzden kendime has bir şekilde yorumlayacağım. Sahi nasıl olmuş da Türkiye’ye demokrasi gelmiş. Kim ilan etmiş? Sanırım iki “Ayyaş” dediklerinden biri. Hani şu o günkü çooookkkk zengin olan devletin nimetlerinden yararlanarak lüks bir yata binip, duble deniz yollarından Samsun’a içmek için gittiği geziden elinde Anadolu’yla dönen akşamcı... Alkol ya bu şişede durduğu gibi durmuyor. Sen kalk alkolün verdiği cesaret ile gavurları denize dök. Olacak iş mi bu ...Meclisi kuran da aynı TEK ADAM sanırım. Sanki ülkeyi Meclis kurtaracak. Devam etsene Saltanata. Senin neyine halk iradesi. Bir de yazı yazdırmış Meclis’in göbeğine “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR!”diye Ama “Ayyaş” ya yaptıkları az gelmiş ki gitmiş kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiş. Oysa ki onlar eşinin 4 karısından biri olmaktan gayet memnundular. Sanane bundan TEK ADAM, senin sayende şimdi kızlı erkekli takılıp, kadınlarımız ulu orta yerlerde kahkaha atıyor Bunları da geçtim, sen git eski mezar taşlarını okuyamayalım diye alfabeyi değiştir ..Baş Komutan olmakla yetinme bir de Baş Öğretmen ol. Hatta Geometri kitabı yaz...Sen kalk canını dişine tak yedi düveli dize getir. Meclis kur, Saltanatı halka teslim et. Demokrasiyi getir, halka okumayı yazmayı öğret. Çoluk çoçuğa bayram hediye et . Az Bile içmişsin TEK ADAM, Allah korusun biraz daha içseymişsin ortalığı tamamen temizler bizi de bu kadar vatan hainini tanımaktan mahrum ederdin. Bu memleketin çimentosu sensin TEK ADAM. Ne kadar sarsılırsa sarsılsın, bu temel senin Temelin. Atatürk’ün
Siyaset
Puan vermedi·534 syf.·
2023 367. kitabı
Ahmet Özgür Türen'nin editörlüğü ile çıkan bu kitapta birbirinden değerli alanında yetkin ve yetkili tarihçiler yer almakta... 57. yıl.adı üstünde bir hayatın belli başlı merak edilen geriye bıraktıklarının bize okurlara en güzel Armağanı dıye düşünüyorum.. Peki nedır merak ettiklerimiz Atatürk'ün soy kütüğü Milliyetcilik duygusu Vatan için yaptıkları Din tarih kültürle olan ilişkisi diyebiliriz.. "M. Kemal Atatürk'ü en geniş şekilde ele alan eserlerden biri. 1881-1938 yılları arasında dünyaya damga vurmuş bir 57 yıl. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarının iftiralarının tarihe gömüldüğü bu eserde; Atatürk'ün doğum tarihi, kökeni, ailesi, milliyetçilik anlayışı, icraatları, dinle tarihle ve müzikle olan ilişkisi, ölümü, cenazesi ve vasiyeti gibi günümüzde tartışılmaya açılmak istenen önemli konulara cevaplar getirilmiştir. " Ne yazsak hep eksik kalacak.,en iyisi sız bu kıtabı alın #OKUYUN #OKUTUN
Araştırma inceleme biyoğrafi tarih
·534 syf.·
2020 35. kitabı
Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çeşitli yazarlar araştırmacılarca yapılan röportaj ve makalelerin bir araya getirilerek oluşturulan bir kitap. Belki farklı bir başlık altında daha faydalı olabilirdi ancak eğer Atatürk'ün hayatını okumak istiyorsanız bu eserden başlamamanız gerekir.
57 Yıl
2022 9. kitabı
Sade, net ve anlaşılır bir şekilde ATATÜRK'ün hayatının hepsi olmasada bazı önemli noktaları sürükleyici bir şekilde anlatılmış. Zaten ATATÜRK 'ün hayatı öyle tek kitapla okuyup öğrenilecek değil, Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Düşünce
2019 17. kitabı
Atatürk’ü anlatan harika bir eser. İnternette rastgele gezerken kitap içerisinden bir alıntıyla karşılaşmam ile karar verdim okumaya ve iyi ki alıp okumuşum diyorum.
57 YılKolektif · Gece Kitaplığı · 2016206 okunma
Siyaset Sadece Bugünü Planlayıp Yonetmekle Sorumludur. Tarihi degil...
2019 3. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2019 11:58
Atatürk ve Cumhuriyet kavramlarını, bugün bir siyasi taraf tutma ve sistem kavgası şeklinde görenlerin karşısında savunma yapmak değil, bu gerçekliğin ülkemiz ve milletimiz için bir varlık meselesi olduğunu gözler önüne sermek açısından ; farklı kişilerce yürütülmüş çalışma ve yazıların yer aldığı güzel bir eser... Bugün siyasi malzeme olarak kullanılmaya çalışılan "Atatürk " ü ve o dönemin şartlarını ve ortaya konulan mücadeleyi, sonucunda yapılanları ve yapılmak istenenleri, temiz bir anlatımla gözler önüne seriyor. Bu milletin değerleriyle dalga geçer gibi paylaşımlar yapılmasına siz düşünce özgürlüğü mü dersiniz bilmem ama ben; İster 1000 yıl önceki ister 100 yıl önceki, tüm tarihi ve ulusal kişiliklerimizin, olumlu ve olumsuz her yönüyle bize ait olduğunu ve bunları artık değiştirme şansımız olmadığını da düşünmeden sadece ayrımcılık ve taraf tutmak adına ulu orta ağızlarda sakız olmasını; Saygısızlık, Manevi Şuursuzluk, Hatta bu Milletin birlik ve geleceğine hainlik olarak nitelendiriyorum... Buna izin vermemek için de, millete ait her değer ve kişiliğe, bir grubun veya siyasi kimliğin üyesi olarak değil, sadece bu milletin bir ferdi olarak sahip çıkmalıyız.
Siyaset
2017 8. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2017 00:00
Sosyal medyada çok popüler olduğu için merak edip aldım . 600 Sayfa olmasına rağmen 10 gün gibi kısa bir sürede bitirdim (Yoğun iş temposuna rağmen) gerçekten popüler olmayı hak eden bir kitap . Atatürk dönemini böyle akıcı anlatan bir kitap daha sanırım okumadım.
Tarih

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.