"Ama yazgı değişebilir."
2020 88. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2020 14:02
"Felsefenin en derin köşelerini,en anlaşılmaz denilen yanlarını kimse Schopenhauer kadar açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmayı başaramamıştır. 20. yüzyılı etkileyen başka bir önemli filozof olan Friedrich Nietzsche'nin "ona çok şey borçluyum" dediği Schopenhauer, bir yandan modern felsefenin yapıtaşlarını sağlamlaştırırken, diğer yandan onun mezarını kazmıştır. Bu değerli eser, sizi hem büyük bir filozofla hem de Schopenhauer felsefesiyle tanıştıracaktır." (Güven Savaş KIZILTAN) Birçok felsefi kitabın aksine, anlatımı okuru sıkmayan ve kitabın her cümlesinde yaşamın aforizmalarını' bulacağınız harika bir eser. Yazar kendi felsefesini okura tanıtırken anlatımı farklı betimleme ve örneklerle desteklemekle kalmayıp, başka filozof ya da ünlü düşünürlerin de görüşlerinden alıntılar yapıyor. Böylece karşımıza anlatımı zengin ve içeriği doyurucu, felsefeye olan ön yargıları kısmen yıkabileceğini düşündüğüm bir yapıt çıkıyor. Keyifle okumanız dileğiyle.
2021 767. kitabı
Yine mıkteşem :D kitaplarda bugün. Aforizmalar serisinden devam edeyim dedim... Aralarında en beğendiklerim: - Dinler ateşböcekleri gibidir, parlayabilmek için karanlığa gereksinim duyarlar. - Bir bilinmezi tanrı ile açıklamak probleme yeni bir bilinmez eklemek demektir. - Elimizde olan şeyleri çok seyrek düşünürüz. Eksik olanları ise daima. (insan kendinde olmayanı arzular, elde ettiğinde ise hevesi biter. demek istemiş.)
2022 19. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2022 09:30
“Dinler ateşböcekleri gibidir: Parlayabilmek için karanlığa gereksinim duyarlar. Tüm dinlerin koşulu yaygın olan belirli bir derecede cehalettir. Ki sadece bu havada yaşayabilirler ancak.” Schopenhauer kendinden sonra Nietzsche, Samuel Beckett, Albert Einstein gibi birçok ünlü yazarı, sanatçıyı, bilim insanını etkilemiş ve hayat felsefelerine yön vermiş bir filozoftur. Nitekim düşünceleriyle incecik kitaplarına kazandırdığı nitelik bunun en somut kanıtıdır. Kurduğu bazı cümleler günümüzde “Facebook’da paylaşılan sözler” diye alay edilecek türde olmasına karşın dönemin eğitim ve iletişim standardı göz önünde bulundurulduğunda kıymeti daha da anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Sözlerinin derslerde konuşulup yorumlanması gerekiyor. Keyifle, öğrenerek okudum. İyi okumalar.
Dersimiz hayat bilgisi!
·222 syf.·
2019 82. kitabı
Mutluluğumuzu kendimiz yapar ya da buluruz. Schopenhauer nedir? Kimdir diye sormuyorum nedir bu adam? Schopenhauer, her şeyden önce felsefenin başkaldırısıdır, bu başkaldırının arasından sızan gülüşüyle. O korkunç resmin arkasında yatan ıstırap infaz mangasının iyi niyetli yol göstericisidir. Schopenhauer olmak yürek ve zekayı aynı kulvarda buluşturmaktır. Adanmışlıktır en başta. Gezdiği yöreleri, okuduğu kitapları, duyumsadığı doğayı düşünsel doktrinlerle yüreklerimizin, zihnimizin içine açıp koyandır. Bu kitabı okuduktan sonra kendime dedim ki: ''Onur, hayatını değiştirecek kitaplar okumalısın.'' Öyle işledi ki her bölüm içime. Evet, hayatınızı değiştiren kitaplar okuyun, sizi gerekirse yerden yere çalan, etinizi, kemiğinizi bavullara doldurup oradan oraya sürükleyen, ilmek ilmek zihninize işleyen kitaplardan söz ediyorum. Tam olarak bu kitaptan söz ediyorum Arthur Schopenhauer'ın bilgeliğinden sızan aforizmalar. Okuduktan sonra şu sorular kafamda belirdi: °Schopenhauer bize ne anlatmak istiyor? °Schopenhauer'u diğer düşünür ve filozoflardan ayıran nedir? °Anlatıların hayata uygulanırlığı nedir? °Anlatıların doğruluğu sadece yaşanmışlıklardan ve bize öğretilenlerden ötürü mü bizi sarsmaktadır? °Anlatıcı koltuğunda oturan kişi olarak Schopenhauer iyi, soylu ve yaşamı hak eden biri midir? °Bu kitap bir insana rehber olabilir mi? °Okuduklarımızı hayatımıza katmayı başarabilirsek gerçekten bilge bir kişi olabilir miyiz? °Schopenhauer'ın bu hassas ve can alıcı konularda yanılma payı nedir? °Doğru ve gerçek kardeş midir? °Söylenenlerin söyleme şekliyle daha etkin bir şekilde bizi etkilediğini düşünüyor muyuz? Filozof bu konuda ne denli başarılı olmuştur? °Nietzsche Schopenhauer'un devamıdır diyebilir miyiz? °Burada bahis edilen konular dışında bilgeliği etkileyecek
Felsefe
Yaşam Bilgeliği Üzerine AforizmalarArthur Schopenhauer · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20259,3bin okunma
NEYİZ ? NEYE SAHİBİZ ? NEYİ TEMSİL EDİYORUZ ?
2024 1. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 19:15
Schopenhauer’a göre; birbirlerine en çok teshir edenler birbirlerini en çok tamamlayanlardır. İrade kavramı içgüdüsel bir anlatıyı ifade eder.İrade kavramı fiziksel ve sosyal yapımızı şekillendiriyor gibi gözükse de Doğadan, yani özümüzden gelen bir enerjidir. Bu enerji yaşamı, toplumsallığı, adetsizliği dönüsel olarak sürdüren güçtür. İnsan bu enerjiden kaçamaz, içseldir ve doğanın bir parçası olan insan yaşarken aslında cinsel ve yaşamsal enerjisiyle bir yeni anlamlandırmalar silsilesi ile iradeye hizmet eder. İrade; yaşamı sağlayan bir enerjidir. İnsanın kontrolsuz biçimde gelişen irade içinde hareketi; uygarlıkları, acıları, kötülüğü doğurmuştur. Çünkü irade hep ister, yaşam için talep eder. Birey iradenin kontrolündeki yaşam problemleri içinde iradenin karşısına merhamet ve acı duygusunu koyaraktan bir nebze de olsa dışına çıkabilir ve birey olarak kendini gerçekleştirebilir. Dünyanın düzenini sağlayan bu idea ve doğa fenomenleri bütünün enerjinin dışına çıkmak, insana acı verir, güçlü bir münzevi yaşam gücü ve karşı direnç ile gerçeğin karşısında yaşanabilir... "İnsanın yalnızca başkalarının gözünde ne olduğunun aksine, kendi içinde ve kendi için değerinin doğru değerlendirilmesi mutluluğuna çok şey katacaktır."
Hayatı anlamak
2024 136. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 11:06
Temel olarak, yaşamdan alınacak asıl keyfin, sürekli zevk ve keyif peşinde koşmaktan çok, acıdan ve zarardan uzak durmaya dayalı olduğunu anlatan bir kitap. Nasıl olmalı ve nasıl yaşamalı sorularına etkileyici cevapları var. Şöyle bir etkisi var ki; bu kitabı okuduktan sonra insanların ahmaklığını ve sefilliğini daha açık görmeye başlarsınız ve bu biraz ıstırap verebilir.
Felsefe
Karanlık, Karamsar, Hayat Karartan Filozof Arthur Schopenhauer!
2024 105. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2024 13:29
Ne tuhaf, bunca zaman düşünceleriyle karanklıkları aydınlatan olarak bildiğim, okuduğum tüm kitaplarında üzerine uzun uzun düşündüğüm bir yazarın sosyal platformlarda karşıma “karanlık, karamsar ve hayat karartan olarak çıkması”. Meğer ne kadar farklı pencerelerden bakmışız yazarın kalemine. Tozpembe olmayan ne varsa hayata dair, bir kara leke çalıp geçmişiz üzerine. İnsanlar duymak istediklerine gerçeklerden daha fazla inanırlar, zira ağır gelir gerçeklerin yükü yeterince ağırlık taşımış olan ruhlarına. Schopenhauer Immanuel KantImmanuel Kant’ın öğrencisi ayrıca kendisinden sonra gelen Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche üzerinde de derin izler bırakmış bir isim. Felsefeye adanmış bir ömür… Kolay fizolof olmuyor değil mi insan? Hayatın derin düşüncelere itecek kadar yaralaması gerek. O da ilk yaralarını ailesinden alıyor birçok insan gibi… “Aile korkunç bir yüktür,” der Oscar WildeOscar Wilde Taşıması diğer yüklere göre hayli zor olan. Ve Fyodor DostoyevskiFyodor Dostoyevski “Evde, yani aile içinde de yalnızdım.” Schopenhauer’ı düşünmeye iten de bu olsa gerek… Aile, kadınlar, hayat ve ölüm üzerine… Keskin görüşlerinin doğum yeri zihninden önce ailesinin evi. “Mutluluk kendi kendine yetenlerindir.” (s. 25) Başkalarının varlığıyla mutluluğu bulan insan onların yokluğuyla bürünüyor derin bir mutsuzluğa. Oysa hayatı kendi kendine yaşamayı bilen insanlar için mutluluk çok daha kolay. Yanlış anımsamıyorsam Mutlu Olma Sanatı’nda geçiyordu bu cümle, mutluluk kendine yetenlerindir, diye. Ve yine aynı kitapta “Mutluluk kolay değil, içimizde bulmak çok zor, başka yerde bulmaksa imkansız.” Kendiyle başbaşa kalabilmenin ne kadar değerli olduğunu çok erken yaşlarda keşfediyor yazar ve hayatını bu keşif üzerine kurmaya çalışıyor. Peki başarabiliyor mu? Teoride mümkün görünen pek çok şey uygulamada yerle yeksan oluyor. “Sırrımı saklarsam, benim tutsağım olur: Açığa
2022 77. kitabı
“Görmediğimiz insanlar, en sevgili dostlarımız bile olsalar, yılların akışı içinde, yavaş yavaş soyut kavramlara dönüşürler, böylelikle onlara yönelik ilgimiz giderek salt mantıksal, hatta geleneksel bir ilgi olur: Gözümüzün önünde bulunanlar ise, sevdiğimiz hayvanlar bile olsalar canlı ve derinden duyulan bir ilgi gösteririz. İnsan doğası böyle duyumsaldır” “insanları huzursuz eden olaylar değil, olaylar hakkındaki görüşleridir” “yalnızlığı sevmeyen özgürlüğü de sevmez. Çünkü insan ancak yalnız kaldığında özgürdür” ”kendin olmak zorundasın;kendinden kaçamazsın” ”aynı olaylar, aynı dış koşullar herbirimizi başka etkiler.” ‍️ aforizmalar adlı kitabımızı daha çok alıntıyla tanıtmak istedim sizlere…düşünce ve öğüt niteliğinde bir çok ayrı konudan oluşuyor kitap… Schopenhauer nihilist bir bakış açısına sahiptir. Bu sebeple çok umut dolu tavsiyeler beklemeyin yine de kitabı herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Ben zihnimde yeni bakış açıları açmasını sevdim. Bazen de yaşamdan bildiklerimizi öyle açık ve net belirtmiş ki önceki yüzyılda yazılması bizi şaşırtıyor. Birkaç yılda bir açıp okunması gereken bir kitap.
2025 20. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 21:07
Okurken hissettiklerim, sıradan bir felsefi metnin çok ötesindeydi. Her sayfasında öyle keskin bir farkındalık, öyle sarsıcı bir dürüstlük var ki; kitabı aralayıp kendimi derin derin düşünürken buldum. Gerçekten, hayata dair müthiş nüanslar ve derin çıkarımlar içeriyor. Schopenhaure' un zihinsel dünyasına girmek benim için oldukça heyecan vericiydi; çarpıcı bakış açılarıyla dolu bu aforizmalar, neredeyse her satırıyla zihnimde yankı uyandırdı. Her biri alıntılanmaya değer, iz bırakan cümleler. Okudukça zihnimde adeta yeni bağlantılar oluştu. İç dünyama döndürdüğü kadar, beni dış dünyaya karşı da sis bulutları aralanmışçasına, berrak bir görüş açısında konumlandırdı . Muazzam, sarsıcı, hatta büyüleyici bir zihinsel yolculuktan dönmüş gibiyim. Sevgiler :)
Pesimizme ithafen
2021 8. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2021 12:59
Mutluluk nedir? Tanımı var mıdır? Sabit midir salt mıdır? Hep şöyle düşünmüşümdür mutluluk amaçlanması gereken bir şey değildir diye. Ama mutlu olursak da fena değil. Sadece amaç haline getirmemek önemli. Șopi mutluluğu içselliğe bağlar. Kişi içsellikten ziyade dışarıda mutluluğu arayacak olursa nafile olur der. İçsel mutluluk tamamen zihinsel düşünceye bağlıdır. Münzevi bir hayat diyemeyeceğim ama düşünceyle birlikte içsellikle gelen mutluluk asil mutluluktur ona göre. Kişiler sabahtan akşama kadar karınca davranışlarıyla didinip durur. Elde edeceği kazanımla kendisini mutlu eder ya da hisseder. Șopi ye göre bu mutluluk, mutluluk değildir. Çünkü bunun karşısında sağlığını yok ediyordur. Sağlığın önemine dikkat çeken düşünür bunun mutluluk konusunda oldukça elzem bir durum olduğunu dile getirir. Çünkü eğer sağlığınız yerinde değilse sizi hiçbir şey mutlu edemez. Güzel bir karşılaştırma yaparaktan şöyle demekten kendini alamaz. "sağlıklı bir dilenci sağlıksız bir kraldan daha mutludur. Bu deyişi gerçekten de çok güzeldir. Hele ki sağlık problemleri yaşayanlar bunu çok iyi anlayacaktır. Gözlerinizin görmediğini düşünsenize. Ya da yüksek bir mebla karşısında duyma yetinizi verir miydiniz? Bunlardan hareketle kişinin haz duygusu, en iyi zihinsellikle açıklanır ona göre. En iyi hazlar mutluluklar içsel ve zihinseldir. Mutluluğun düşmanlarını acı ve can sıkıntısı olarak beyan eder. Hal böyle iken kişinin bunlardan kurtulmasının en büyük yolu yine içsel ve zihinsel kabiliyetidir. Dışsallık ise geçici olmakla birlikte insanı rahatlatmaz. Kişi dışsallıktan dolayı elde ettiği mutluluktan keyif alabilir lakin geçici olma ihtimalinden dolayı ve geçicilik baş gösterdiğinde kişide acı ve can sıkıntısı baş gösterir. Șopi'nin böyle düşünmesini çok beğendim açıkçası. Çünkü ben de buna
Felsefe
Yaşam Bilgeliği Üzerine AforizmalarArthur Schopenhauer · Kabalcı Yayınevi · 20179,3bin okunma

Arthur SchopenhauerYazar · 67 kitap
Arthur Schopenhauer, Alman filozof, yazar ve eğitmendir. Aynı zamanda Immanuel Kant'ın en çok değer verdiği öğrencisiydi. Schopenhauer, Alman felsefe dünyasındaki ilklerdendir ve dünyanın anlaşılmaz, akılsız prensipler üzerine kurulu nedenselliklerinin olduğunu söyleyerek dikkatleri çekmiştir.Ayrıca Schopenhauer, Nietzsche'nin ilk akıl hocasıdır.