Aforizmalar

Franz Kafka

KAFKAESK...!
2020 27. kitabı
Franz Kafka'nın, ruh hâlinin kelimelere dönüştüğü ya da kelimelerin, cümlelerin onun ruhu olduğu kanısındayım. Kitap aforizmalardan oluşuyor ama bence bazı aforizmalar bir romandan daha çok şey anlatabilir Kitap kısa 3 saatte bitebilir ama sindirilmeden okunmuş bir kitap hiç okunmamıştır bana kalırsa Franz Kafka, Ekspresyonizm (Dışa Vurumculuk) akımının temsilcisidir. Ya da akım onun temsilcisidir. Sanayi çağının anlamsılaştırdığı yaşama isyan özelliği taşır onun eserleri. Onun içindeki isyanların dışa vurumudur her aforizma. #kitapla kalın.
Felsefe
·136 syf.·
2019 2. kitabı
Final haftasında beni zorlamayacak, olay örgüsü olmayacak ama kafamı dağıtacak bir kitap aradım ve Aforizmalar'ı elime aldım. Fakat çok yanlış bir seçim yapmışım. Öyle bir kitap ki bazen beyin yakan, bazen de dönüp dönüp tekrar okutan satırlarla dolu. Kafka'yı bu kitapla anlayamayız zaten o da anlaşılamayacağını düşünerek yakılmasını istemiş. Ama yakın arkadaşı Max Brood bunları yayınlamaya karar vermiş. İyi ki de vermiş. Kafka'nın iyi, kötü, özgürlük, tanrı vb. konulardaki iç hesaplaşmalarını okuyoruz bu kitapta. Benim gibi en yoğun anınızda değil, sakin kafayla okumalısınız. Keyifli okumalar dilerim.
2020 17. kitabı
Okunma: 16 Mart 2020 15:02
Okuduğum en garip kitap. Hem yazım şekli hemde sanırım pek iyi çeviri yapılmamış diye düşünmek istiyorum yoksa cidden bana çok kötü geldi. Boşa geçen 15 20 dk diyebilirim. Beğenen olabilir sanırım sorun bende
Puan vermedi·136 syf.·
2024 16. kitabı
Üzerine düşünebileceğim kısa cümlelerden oluşan bir kitap olduğunu düşünmüştüm ama bu kadar anlaşılması zor olacağını tahmin etmemiştim. Nispeten kolay anlaşılabilir cümleleri bile -muhtemelen çeviriden dolayı- anlayabildiğimi söyleyemem. Kitap uzun olsa büyük ihtimalle yarım bırakırdım veya birkaç sayfa okuyunca hiç başlamamışım gibi kapatıp bir kenara koyardım . Kısa bir kitap olduğu için belki bir cümle bir şey çıkarırım düşüncesiyle okudum açıkçası. Dediğim gibi sorunun yazardan çok çeviriyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Mesela şöyle bir cümle var: "Ansızın kendini kıyıdaki çimenlikte tabloda kıyılar pek belirgin değildi ve her taraf kayıklarla doluydu ayaktayken düşündü." Sanki noktalama işaretleri eksik veya yanlış kullanılmış gibi. Bazı yerlerde, okurken yanlışlıkla bir satırı atladığımızdaki ortaya çıkanlar gibi kopuk cümleler vardı. Son bir ihtimal: Kitapta hiçbir sorun yoktu, sadece anlaşılması zor bir kitaptı ve ben anlayacak seviyede değildim.
2023 16. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2023 15:44
Aforizmalar Franz Kafka Kafka, içinde yaşadığı dönemin, o dönemin olaylarının değil, gelmiş geçmiş tüm zamanların toplumsal mekanizmalarının yarattığı yalnızlığı, anlamsızlığı betimlemiştir. Kuşkusuz, karanlık bir tablodur bu. Bu karanlık tabloyu aydınlatan ise Kafka Güneşi’dir. Gecenin en yoğun ânında doğan, karanlığın tüm gizlerini açığa vuran ışığıyla, bizlere, insanlara yalansız bir dünya göstermeye çalışan, bunu handiyse özür dilercesine mırıldanarak gerçekleştiren, son aşamada da pişman olup tüm yazdıklarının yakılmasını (bunu hiçbir zaman yerine getirmeyecek bir dostundan istemiş olsa da) isteyen, hiçlikten sahici bir dünya yaratan bir insan.
2022 52. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2022 23:05
Çoğu zaman arkadaşlarım bir olay olduğunda, serenin bunun için bir aforizması vardır der. Aslında hiç de üretken değilim. Bir şeyleri yarım yamalak hatırladığım için direkt alıntı gibi olmuyor da ben söylemişim gibi oluyor sadece. Herkesin her sözü darb-ı mesel olmadığı gibi aforizma da olamaz zaten. Ben hataları bol bir insanım, belki ders çıkarmaya alışmışımdır kim bilir? Kafka'nın dini bilgisi ya da maneviyatı ne alemde tam olarak bilemiyorum çünkü hem ailevi olarak hemde mensup olduğu din bakımından oldukça suistimal görmüş duyguları. Tabiri caizse incinmiş. Yahudilik hakkında çok fazla bir şey söylememe gerek yok. Ailesinin durumuda büyük ölçüde babasından kaynaklanıyor. Böylesi bir insanın var olabileceği ölçüde var olmuş Kafka. Varoluşsal sancıları ile meşhur ola ola... Bu kitapta en beğendiğim kısım öyle bir yer. İnsan hayatı yaşamayı seçer önce sonra nasıl yaşayacağını seçer ve en son bir daha yaşarsa nasıl yaşayacağını seçer tarzı bir ifadesi var. O bunu sayfalarca yazmış olabilir. Benim aradığım ölçü sayfaları bir cümlede anlatabilmek. Kafka istese tek kelime ile de anlatır. Burada detaya girmesi gerekmiş çok güzel bir pasaj çıkmış ortaya. Daha önce dikkat etmemiştim. Bana 3 şans gibi geldi. Ve düşündüm. Evet bir dolu hata yaptım. En gurur duyduğum şey kanmaktır. Kandırmaktansa kanmak. Bu konuda da tescilliyimdir. Sürekli inanırım. Yine mi seren hâlâ mı inanıyorsun cümlesini çok duyuyorum. Zeka başka saflık başka şey. Hep aynı hayal kırıklığı. Olsun. Uğratan olmaktansa uğrayayım. Ve sırf birileri hak ediyor diye kötülük yapmadığım için de gurur duyuyorum kendimle. İnsanlar midesiz olabilir. Tuzak dolu olabilir. Ama şanslar var. 1 2 3... Eninde sonunda doğruyu bulmaktan çok mutluyum. Bu hayat 3. şans için verildi. Sonun başlangıcı iyi olsun. Amin...
2021 24. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2021 22:33
Karamsarlığın , yalnızlığın, derin ve deliliğe yakın dünyası diye niteleyeceğim bunalım döneminde yazılmış bir not defteri olduğu için aslında mutlu birşey bulmak çok zor içinde ve yazılanların büyük kısmını anlamak için büyük çaba sarf etmek gerek bazen boşuna çaladığınız bile olacak çünkü bu kafkanın dünyası altını çizeceğim çok az yer vardı okumasam da olur diye çok düşündüm fakat başladım ve bitti şuan çok karmsar bir moda büründüm sizde karamsar bir ruh halinde iseniz okuduklarınız çok şey ifade edebilir Not: Neşeli iken okumayın :)
2019 13. kitabı
Okunma: 02 Mart 2019 18:34
O kadar kolay değil bu kitabı anlatmak, anlamakta öyle. Ne kadarını anladın diye sormayın bazı kısımları çok etkiledi bazı kısımları çok zorladı. Franz Kafkanın içine döndüğü hayatındaki tüm ikilemleri yansıttığı ruhu, tanrıyı ve dünyayı anlattığı notları. Okumak lazım ama yavaş yavaş yayarak okumak lazım öyle aceleye gelecek bir kitap değil çünkü. instagram.com/p/BugyQFIFTF9/?...
Afirzmalar
2022 8. kitabı
İlerlemeye inanmak henüz bir ilerleme olduğuna inanmak anlamına gelmez. Yoksa bu, inanmak için yeterli olmaz. Olumsuz davranışlarda bulunmak bizden istenir, olumlu davranışlar ise zaten bizimdir.
·114 syf.·
2025 20. kitabı
Bağlamından kopuk cümlelere gerektiği anlamı veremedim malesef, bu benim eksikliğimden kaynaklanmış da olabilir. Kısacası tek cümlelik alıntıların ilgisiz şekilde serpiştirilmesiyle oluşturulmuş bu tarzın bana pek hitap ettiğini söyleyemeyeceğim.
AforizmalarFranz Kafka · İndigo Yayınları · 202034,4bin okunma

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.