Nuri Pakdil
Kitaplar vardır renktir, kitaplar vardır kokudur, kitaplar vardır sestir, aydınlıktır, ışıktır, gözdür, yoldur, izdir, nişandır, semboldür; rüzgar, hava, bulut, ağaç, ırmak, dağ… İşte bu vasıflarla nitelendirdiğim kitaplar arasındadır Ahid Kulesi. Kitabı elinize aldığınız andan itibaren, diğer kitaplardan farklı bir ses verdiğini gözlemleyeceksiniz. Kitabın içindekiler kısmına, ‘Mağara Sesleri' dediğini göreceksiniz. Edebiyat Kulesi'nin titiz dervişi Pakdil, eserlerini oluştururken yıkıp tekrar kurmaktan, hatta bunu yüzlerce yapıp yüzlerce kez bozmaktan sıkılmayan, kelimelerin hakkını veren bir ustadır. Sessizlik, Kudüs ve yalnızlık. Gecenin karanlıklarını daktilolarıyla aydınlatırken bizlere eşsiz eserler sunmuştur. Bu eşsiz eserlerden bir tanesi de Ahid Kulesi'dir. Ahid Kulesi, düşünceye ve sükûta ahdetmişçesine kendini defalarca okutmaya meyleden bir kitap olarak, tüm renkleri içinde barındıran bir eser olarak okuyucu karşısında dimdik ve sağlam temellerle durmaktadır. - Bilal Can Nuri Pakdil'in Şiir Kitapları: 1- Sükût Sûretinde, 2- Ahid Kulesi 3- Osmanlı Simitçiler Kasîdesi 4- Anneler ve Kudüsler
92 sayfa

Puan vermedi
Selamün aleyküm Ultra kısa şiirlerden oluşan bi kitap.. Nuri Pakdil çok kapalı, çok sezgisel bi tutku dünyasında.. Tutku derken, gerçekliğin bağımlısı ve cûmlelerde bi o kadar farklı gezegen de. Dedim ya ilginç bi kişilik,,... Ama Nuri Pakdil okuyacaksanız bu kitap ile başlamanızı önermem.. Bi sayfa da 2 satırlık cümle ve bu cümlelerin her harfi başka gezegenden gerçekliğin en üst noktasına varmış bi adamın eseri... Gezegen dediysem Venüs, Mars düşünmeyin, Yürek Dünyasın da kendisi... Selametle
10/10 puan verdi
Selamün aleyküm 1k kullanıcıları, Üstadın şiir kitabı, her şiir iki mısrada oluşup toplam 40 şiirden oluşuyor. 40 şiir koymaktan muradı Hz. Peygamber'in nübüvetine bir işaret. * Şiirler bize göre sağ ön tarafa yazılmış, burada sağcılığa değiniyor lakin, bizim anladığımız bir sağcılık değil, Üstada göre İslam Öğretisi'ni benimseyen ve uygulayan herkes sağcıdır ki bu durum Kuran'ı Kerim'de de geçmektedir. * Sol tarafın boş olması bırakması ise solculuğun yine (Kuran'a göre solculuk) herhangi bir ehemmiyetinin olmadığını göstermek için. * Üstad, şiirlerini daima tekli sayıların bulunduğu sayfalara yazmış buradan da Hz. Peygamber'in "Allah tektir, tek olanı sever." Sözüne atıf yaptığını anlıyorum. Kitabı beğenerek okudum sizlere de tavsiye ederim. Üstada
saygı ve rahmetle.....
10/10 puan verdi
Kısa kısa şiirler oluşuyor kitap. Dili sade anlaşılır gibi gözükse de Nuri Pakdil'in altında yatan manalar o kadar düşündürücü ki bir kelimeden milyonlarca anlam çıkartabiliyor insan. Militan şiirinde diyor ki " Kökleri kalbe takan" ilk başta anladığımız bir şey militan kelimesi bizim şuan da kullandığımız anlam da değil Farsça anlamıyla bir düşünceye adayan kişi manasında kendisini göstermek ve bu sözünde bahsettiği bir düşünceyi akla takmak değil kalbine yerleştirip onu dillendirmek o işe gönül vermektir. Önceden gelenleri gönlümüze yerleştirip bunu dert edinmekten bahsediyor. Herkesin okuduğunda daha farklı anlamlar ile kendine bir şeyleri dert edeceğinden eminim. Kendisinin bir davaya adamış onun uğrunda ölmeyi kabullendiği ve bu uğurda kalemini dimdik tuttuğunu da belirtir en başlarda ve bu uğurda öleceğini de sonlara geldiğinde şiirlere yazar.
7/10 puan verdi
Nuri Pakdil şiirlerinin genel özelliği kapalılığı bana göre. Bir çırpıda okunup bitiriliverecek cümlelerin içerdiği anlamları düşünmek aynı hızda olmuyor. Şiirleri bir başlık ve o başlığı anlatan veya açıklayan beyit niteliğinde mısralardan oluşuyor. Benim naçizane farkettim özelliği şu; başlığı okumadan beyte atlayınca anlaşılmıyor. Başlığa bakınca aydınlanıyorsunuz. Nuri Pakdil bu kitabıyla genellikle şiir başlıklarını atlayan bana başlık okumanın önemini öğretti. Keyifli okumalar
Ahid KulesiNuri Pakdil · Edebiyat Dergisi Yayınları · 2014388 okunma
Gözüm yerinde mi/ Bakıver gecikme de.
10/10 puan verdi
Üç sayfada iki satır. Her ne kadar o iki satır’lar edebî olarak çok değerli olsa da estetik kaygısına sanki sayfalar biraz fazla kullanılmış gibi geldi. Farkına varmadım. İnceleyeyim derken kitap bitmiş. İşte kitaptan altını çizdiğim satırlar: Tut gözyaşını anacığım yakmasın/ Puslu çıkar fotoğrafta teknik işte. ** O yıldız bakarken/ Seni mi yansıyor. ** Gözüm yerinde mi/ Bakıver gecikme de. ** Kutsal inadı olanlar gerekli/ Bir kalbi daha olanlar gerekli. ** Elleri tohumları tutan kadınlar/ Anadır sevdalıdır bereket hepsi.
8/10 puan verdi
İki satırlık şiirlerin ardında koca bir düşünce ve izlenimler. Her bir şiir başlığıyla beraber tamamlanan bir dünya. Her okuyucunun hayal dünyasına göre şekillenebilen sözcükler. Tek seferde değil yüzlerce kez tekrardan oluşturulmuş satırlar. Manasını tam anlamıyla kestirmek büyük bir çaba gerektiren belki de onlarca kez okunması gereken satırlar. Bir kere de okudum bitti denilemez, denilmemesi gerekir. Nuri Pakdil okunacaksa ilk bu kitaptan başlanmamalı. Bambaşka bir üslup.
Puan vermedi
Sizi bilmem ama benim okuyunca kalbimin heyecanla attığı bir kaç yazar var. Nuri Pakdil'de onların başında geliyor. Hususiyetle şunu ifade edebilirim ki yan yana kullandığı kelimeler bizi ummanlara sürükleyecek türden. Ahid Kulesi eserinde kısa ve öz şiirlere yer vermiş. Hatta sloganlar atmış demeliyim. Kimi israf nazarıyla bakacak sayfalara, kimi de boşlukları Pakdil'in seyriyle dolduracak ve her okuyan nasibi kadar alacak. Tavsiye eder, istifadeli olmasını temenni ederim.
Aşk Hârikadır cümle ilk yazdığında
AHİD KULESİ ~
Puan vermedi
Selâmlar Benim için yeni bir yazar okuması olan Ahid Kulesi yorumu geldi. Nuri Pakdil hiç okumamıştım daha önce bu eseri ile ufak bir girizgâh yaptım külliyata. Sıradışı hacimce küçük, öz bir eser okudum diyebilirim. Eserin içeriğine baktığınızda iki cümle olarak karşımıza çıkan anlatımlar bunun çok daha ziyadesiyle mana yankısı olarak kalbe ve fikre değiyor. Her birini hazmederek ve algılayarak okuduğumuzda anlatımda yer alan manayı kavramanın sıradışı bir ruha haline kapılıyoruz. Özetle Üstad Nuri Pakdil az ve öz kelime ile çok şey anlatıp düşündürüyor. Kısa zamanda okuyup, seveceğinizi düşündüğüm bir kitap, öneririm Kitapla Kalın
EL İSRAF
2/10 puan verdi
2 mısralık şiirlere 3 sayfanın düştüğü şiirler. Mânâ bakımından insanı düşünmeye sevk etse de, kitabın basımındaki bu israf hemen hemen okuyan herkezin dikkatini çekmiş.

Nuri PakdilYazar · 43 kitap
1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964). Edebiyat dergisini (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında, 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Nuri Pakdil, 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Sitemizin güncellendiği tarihe kadar, daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi. "Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur. Pakdil, marksizme ve komünizme yakınlık hissetmediğini fakat ilgiyle izlediğini de açıkladı. Yazarlığı boyunca 16 müstear isim kullanan Nuri Pakdil'in en çok tercih ettiği ise "Ebubekir Sonumut" olmuştur. 85 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Kitapları Harikalar Tablosu / Prevert, Oyun/Çeviri, Temmuz 1974. Ay Operası / Prevert, Şiir/Çeviri, Nisan 1975. Biat II, Deneme, Ocak 1977. Bağlanma, Deneme, Şubat 1979. Bir Yazarın Notları II, Deneme, Aralık 1980. Put Yapımevleri, Oyun, Nisan 1980. Biat III, Deneme, Nisan 1981. Anneler ve Kudüsler (Şiir) Bir Yazarın Notları III, Deneme, Mayıs 1981. Kasırganın Çatırtıları / Guillevic, Şiir/Çeviri, Mayıs 1981. Bir Yazarın Notları IV, Deneme, Eylül 1982. Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Oyun, Haziran 1982. Edebiyat Kulesi, Deneme, Şubat 1984. Sükût Sûretinde, Şiir, Şubat 1997. Derviş Hüneri, Deneme, Mart 1997. Batı Notları, Gezi-İzlenim, Mart 1997. Arap Saati, Deneme, Mayıs 1997. Umut, Oyun, Haziran 1997. Ahid Kulesi, Şiir, Haziran 1997. Korku, Oyun, Ağustos 1997. Klas Duruş, Deneme, Ekim 1997. Arap Şiiri (Güldeste) I, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Arap Şiiri (Güldeste) II, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Kalem Kalesi, Deneme, Ekim 1998. Bir Yazarın Notları I, Deneme, Mart 1999. Osmanlı Simitçiler Kasîdesi, Şiir, Temmuz 1999. Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler, Deneme, Aralık 1999. Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada, Deneme, Mayıs 2000. Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu, Deneme, Kasım 2001. Otel Gören Defterler 4: Simsiyah, Deneme, Nisan 2002. Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri, Deneme, Ocak 2003. Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize, Deneme, Haziran 2005.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.