Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Akıl Çağı

Thomas Paine
Akıl Çağı’nda Thomas Paine kurumsallaşmış dini ve Kitabı Mukaddes’in meşruiyetini sorgular, deizmi felsefi açıdan tartışır. Hıristiyan Kilisesinin yozlaşmış bir yapı olduğuna ve siyasal iktidar elde etmek için çabaladığına işaret eder. İnsanların vahiy yerine aklın peşinden gitmeleri gerektiğini, mucize diye bir şey olmadığını ve Kitabı Mukaddes’in tanrısal esin içermeyen sıradan bir metin olduğunu öne sürer. Paine’e göre, sorgulanamayacak hiçbir şey yoktur, özellikle de din sorgulanmalıdır. O Newtoncudur, yani evrendeki her şeyin, hatta Tanrı’nın bile evrenin yasalarına tabi olması gerektiğine inanır. Her şeyin yasalara tabi olduğu evrende mucizeye ve vahye yer yoktur. Tanrı evreni yasalarıyla birlikte tasarlamış ve yaratmıştır ama artık ona ne vahiyle dolaylı olarak ne de iradesiyle doğrudan müdahale edebilir. Kimilerine göre Akıl Çağı ile Paine deizme yeni, saldırgan ve açıkça Hıristiyanlık karşıtı bir renk katmıştır. Döneminin eleştirmenleri onun söylemini “kaba” ve “saygısız” bulmuştur. Yazarın bu tür eleştirilere hedef olmasının sebebi mesajını toplumun her kesimine ulaştırmak istemesidir.
Yazar:
Thomas Paine
Thomas Paine
Çevirmen:
Şükrü Alpagut
Şükrü Alpagut
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Kasım 2017Yayınevi: Say YayınlarıOrijinal Adı: The Age of Reason
ISBN: 9786050206159Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Deizm
Yazar dönem itibariyle dünya üzerinde kabul edilen tüm semavi dinlerin kalıplaşmış ve tutarsız hale gelmiş yönlerini gözler önüne seriyor ve sırf bu düşünceleri ve çalıştığı konu üzerinden kendisine baya bir baskı uygulanmış ve nihayetinde vazgecmeyerek kitabı yayınlamıştır. Kendisi aynı zamanda Amerikanin kurucularından ve liberal düşünceyi ( o zamanlar özgürlükle eş anlam taşır liberal görüş) Amerikan topraklarına nüfus etmesinde büyük rol oynamıştır özgürleşmenin koşulu olarak ise kafalarda arkeikleşmiş din olgusunun yıkılmasıyla başlayacağını adi gibi bilmekteydi. Tanrıyı reddemez ama arada ki mesaj iletenleri (peygamberleri ) hakir görür aynı zamanda tüm peygamberlerin bozuk aile yapılarına işaret eder ortak nokta olarak. Tam deist bir doktrin oluşturmuş yazar anlatımlarında. Lakin ben her zaman şunu söylerim "Deistliğin sonu her zaman Ateistlik biter". diye =) Her ne kadar özgür bir ortam oluşmuş olsa da 1776 yılların sonuna doğru Amerika'da bazen bazı şeyleri söylemek, açıklamak o kadar kolay olmayabilir din konusunda (Ateist olduğunu bir kitapla yaymak gibi ) çünkü her yazar diğer taraftan okunmadan ön yargıyla karşılaşmak istemez. Kitap kesinlikle sıkmıyor öneririm!
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Say Yayınları · 2017821 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarih, din ve felsefe. Ne ararsan var. Kesinlikle her kesimden insanın okuması gereken bir kitap. Ama zaman ayırarak, notlar alarak okuması gereken bir kitap. Bu tür eleştiriler çıktıkları dönemde taşlanır. Aynı kader Akıl Çağı içinde geçerli. Ne kadar çok taş yediyse o kadar GERÇEK.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Say Yayınları · 2017821 okunma
175 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Thomas Paine'nin hapisteyken yazdığı bir eseri olan Akıl Çağ'ı, içerisinde dini, radikalliği, ayetleri ki birazdan aşağıda örneklerini okuyacaksınız. Bunların üzerinde durmuş, açıklamaya çalışmış ve ortaya kuramlar atmıştır. Kitabın girişinde, 'Bu kitap Amerikan halkı için yazılmıştır.' sözü size ilginç ve kitap içerisinde nedenini sorgulamanıza
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
175 syf.
9/10 puan verdi
Yazarın hapisteyken yazdığı muhteşem bir eser. Thomas Paine'in din konusundaki düşüncelerini mantık ve felsefe çerçevesinde aktarmıştır. Bence çok isabetli tespitlerde bulunmuş ve kanıtlarıyla okuyucuya aktarmıştır. Din konusunu araştıranların kesinlikle okuması gereken bir eserdir.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
Reklam
175 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Amerikan bağımsızlık bildirgesine imza atan ve Aydınlanma çağının önemli yazarlarından biri olan Thomas Paine tarafından hapishane'de kaleme alınan bir eserdir Akıl Çağı. Thomas Paine'in mantıklı örnekleri, ileri görüşü ve güçlü ifadelerinin öne çıktığı, içerisinde hümanist düşünceler bulunması ve aklın sistematiğinin teolojik açıdan ele alınmasına ek olarak dini inançların sorgulanabilir somut çıkarımları olduğu savunulmakta, dinsel dogmalar üzerine genel eleştiriler sunulmaktadır. Monarşi'nin gereksizliğini ve sakıncalarını vurgulamasının yanı sıra Kutsal kitapların bazı bölüm ve ayetlerinde bulunan, çelişkili olduğunu düşündüğü kısımları çekinmeden açıklamaktadır. Din kisvesi adı altında sâhtekarlık yapanların tek amaçlarının insanı Yaradan bilincinden uzak tutmak olduğuna değinmekte, Eski ve Yeni Ahit'e mantıksal ve akılcı bir biçimde yaklaşarak bu kitapların tarihi yönlerini, tezlerini ve hikâyelerini çürütmeye gayret göstermektedir. Felsefe ve ilahiyat alanında kesinlikle okunması gereken, yazıldığı dönem de derin bir farkındalık yaratmış bir kitaptır Akıl Çağı.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
175 syf.
·
Puan vermedi
Bir deistin gözünden Kitâb-ı Mukaddes
İyi bir Kitâb-ı Mukaddes incelemesi ve eleştirisi. Aydınlanmacı yazarlardan olan Paine, Eski ve Yeni Ahit'i deist bir bakış açısıyla ele almıştır. İki kitaptan oluşuyor. İlk kısmı daha detaysız, ikinci kısmı daha detaylıdır. Okumakta fayda vardır elbette.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
175 syf.
·
Puan vermedi
Thomas Paine tarafından yazılan bu kitap döneminin en önemli eserlerinden kabul edilmektedir. Dinsel doğmalar üzerine genel eleştiriler sunan yazar dini inançların sorgulanabilir somut çıkarımlar olduğunu savunur. Kutsal kitapların bazı bölüm ve ayetlerinden çelişkili gördüklerini çekinmeden açıklar. Aydınlanma Çağını anlatıyorum; dini otoritelerin zayıfladığı, kiliselerin güç kaybettiği, inançsal bazı menfaatlerin son bulduğu bir çağ olmakla birlikte ayrıca akıl ve bilimin topluma hakim kılındığı bir dönemdir. Thomas Paine kendi tabiriyle eli baltalı bir ormancının ormana dalması gibi Tevrat'a dalıyor ve biçilmedik, çürütülmedik hiç bir ayet bırakmıyor. Sorguluyor, düşünüyor, cevaplar arıyor. Bunu yaparken inananların inanç hakkına sahip çıkmayı elden bırakmadığı gibi, yer yer inandığı konuyu en sert şekilde savunmaktan da geri durmamış. "Tek Tanrı'ya inanırım. Bu yaşamdan sonra da mutluluk olmasını umut ederim." Aynı fikirde olduğumuzu belirtmek isterim. Kitabın son sayfasında bulunan son paragrafı buraya bırakıyorum; "Burada konuyu bitiriyorum. Bu çalışmanın önceki bölümlerinin tümünde Kitab-ı Mukaddes ve Yeni Ahit'in yalanlarını, sahteliklerini gösterdim; elinden gelen olursa, bu konuda gösterdiğim kanıtların çürütülmesini bekliyorum; sonuç bölümünde ileri sürdüğüm düşüncelerin değerlendirilmeyi de okurun aklına bırakıyorum; düşünceler özgür olursa, din ya da siyaset konusunda gerçeğin güçlü ve nihai biçimde galip geleceğinden eminim." Bence okunması gereken kitaplardan, klasiklerin içinde yer almasından anlayabilirsiniz bunu da. ;) Keyifli okumalar
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
175 syf.
7/10 puan verdi
Dogmalara bir antitez olarak oluşan eser dogmalara körü körüne bağlılığı reddetmiş, onları akıl süzgecinden geçirmenin, sorgulamanın ve bu şekilde daha aydın bir dünyanın varolabileceğini çok kesin bir dille savunmuştur. Ona göre, Tanrı evrenin mükemmel yaratılışıyla karşımızdadır, en büyük Kelamı yarattıklarındadır ve ayrı dillerle yarattığı insanoğluna çelişkili vahiy göndermeye ihtiyacı yoktur, bu durum onun onuruyla ve imanla oynamaktır. İnsanlığın varacağı tek nokta ise gerçek din Deizm'dir. Yazar, Hıristiyanlık ve Yahudilik ön planda olmak üzere bütün dinlerin ve peygamberlerin uydurma olduğunu savunuyor. Takıldığım bir nokta Yahudiler ve Hıristiyanlar hakkında yaptığı bunca eleştiriye Müslümanları eklenmemiş olması. Aslında satır aralarında bir değinme var ama islam ve müslümanlık hakkında ağır bir eleştiride bulunmamış. Nedenini merak ettim ve doğrusunu söylemek gerekirse 'Acaba nasıl bir eleştiri yapardı ' diye düşünmeden edemedim. Eseri okurken sizleri biraz yorabilir. Özellikle dinler konusunda eleştiri yaparken kullandığı dil beni rahatsız etti; elbette eleştirebilir ama bunu güzel bir dille yapmak varken hakaretvari bir dille yapmış olması hoş durmamış yine de okunmaya değer bir eser.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
Reklam
175 syf.
·
Puan vermedi
Doğa hareketlerinin belirli yasalara bağlı bir şekilde davrandıkları zaman içinde bilim yoluyla saptandıktan sonra kutsal kitapların, özellikle yazarın detaylıca üstünde durduğu eski ve yeni ahitin, bu doğa yasalarını ihlal edecek hikayeler barındırması yani bir takım mucizeleri anlatmasından dolayı Paine onların esasında Tanrının kelamını içermediğini savunuyor. Bu görüşüne ve vahiy diye bir şeyin kabul edilemeyeceği görüşüne katılıyorum. Özellikle vahiy konusundaki bence orijinal fikirleri kayda değer olmakla birlikte epey zihin açıcı. Katılmadığım konular ise insanın Tanrıyı akıl yoluyla keşfedebileceğini ve gerçek dinin bilimsel bilgimizin kaynağı olduğunu kitap boyunca vurgulamasıdır. Bilimin hiçbir şekilde dini bir görevi olmamıştır. Bilim, din gibi herhangi bir anlam arayışında değildir, sadece gerçeğin keşfidir. Tekrardan kendisine katıldığım bir konu da mevcut dinlerin kademeli olarak dünya üzerinde ateistlerin sayısının artmasına sebep olacağıdır. Aslında böylesi bir tespiti yapması bana biraz deizmin savunması gibi geldi. Çünkü yer yer deizme atıfta bulunuyor hattâ Adem'in deist olarak yaratıldığını söylüyor. İnançlı veya inançsız herkese okumasını tavsiye ederim.
Akıl Çağı
Akıl ÇağıThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019821 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.