2025 32. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 13:57
ARABA SEVDASI-RECAİZADE MAHMUT EKREM,271 sayfa Araba Sevdası, devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı mirasyedi Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan romandır. ************************ Aldığı özel derslere rağmen ilgisiz tavırları ile eğitimi noksan kalmış,iş yerine keyfine göre giden,şımarık,gösteriş ve eğlenceyi seven,o zamanın en ünlü mesire ve eğlence yeri Çamlıca’da atlı arabası ile çevresine gösteriş yaparak gezen,sorumsuz,babadan kalan mirası çarçur eden ,konuşulan Türkçeyi beğenmeyip o zamanın sosyetesinin çok düşkün olduğu Fransızca’yı beğenip,sürekli aralara Fransızca kelimeler katarak konuşan hatta bunun çok güzel olduğunu sanıp çevresinde komik duruma düşen bir gençtir Bihruz. ************************** Çamlıca’da arabası ile gezerken rastladığı ve görür görmez aşık olduğuPeriveş hanımı çok soylu bir kadın sanan ve onun aşkı ile hayatı bir anda değişen Bihruz bey ne kadar hafif meşrep bir kadın olduğunu bilmeden sokak sokak aradığı Periveş’e olan trajikomik aşk hikayesi abartılı bir şekilde anlatılmaktadır romanda. ***************************** Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından biri olan Araba Sevdası,bilinç akışı şeklinde yazılmış,cümleler arasına bol bol Fransızca kelimeler serpiştirilerek İstanbul'un Batı'ya özenen sosyete yaşamını komik ve alaycı bir dille ele almıştır. ***************************** Tanzimat döneminde yazılmış olan roman okuyucuya;Batılılaşmayı konu alırken bunun yanlış uygulandığını,zihniyetin değişmesi gerekirken görüntüde değişikliğin toplumu ileri götüreceği yerde daha çok yozlaştırdığını,komik duruma düşürdüğünü,kendi gelenek ve kültürel değerlerinden habersiz olan toplumun batıyı fanatik bir şekilde taklit ederek
Araba Sevdası Peşinde Gençlik
Puan vermedi·271 syf.·
2025 14. kitabı
Dönem kitapları okumayı çok seviyorum,tarih bilgime ek olarak yazıldığı dönemden insan ilişkilerini,duygu,düşüncesini öğrenebilmeyi sağlıyor bana. Recaizade Mahmut Ekrem Efendi, döneminin birçok önemli kurumlarında görev yapmış,öğrenim tahsilini yüksek seviyede bitirmiş bir yazardır.İlk yazıları şiir üzere olsa da yazdığı bu romanı gerçekten beğendim.Karakterin duygu yansıtmaları,içsel kargaşaları oldukça iyi yazılmış.Sadece insanların yaptığı işe göre sınıflandırılıp,ayrımcılığın bu kadar fazla olması zannımca dönemin getirdiği sınıfsal ayrılıklardan kaynaklanıyor. Karakteri gerçekten hiç sevmedim,kimi zaman kendi hizmetinde çalışanları azarlaması lâkin kişinin konumu biraz yüksek olduğunda kibarlık göstermesi mide bulandırıcı olsa da hikaye akışında iyileşme göstermesi beni biraz olsun sevindirdi.Sonunu hiç tatmin edici bulmadım,belirsiz bitti,belki de yazar gerisini okuyucuya bırakanlardandır.Yine de oldukça akıcı anlatımıyla sizi o dönemde yaşadığınızı hissettirecek,gerek kişiyle sinirlenip gerek bunalımı yaşayacağınız Araba Sevdası'nı keyifle okuyacağınızdan şüpheniz olmasın.
Araba Sevdası
2023 9. kitabı
Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı, ilk realist roman olan Araba Sevdası'nın yorumu ile geldim. Kitapta babasının ölümünden sonra mirasını yiyen (mirasyedi) Bihruz Bey'in bir gün Çamlıca Bahçesinde karşılaştığı Periveş Hanım'a (Periveş Hanım'ın Londonuna -araç-) olan aşkını okuyoruz. Kitabı okuması biraz zor bunun da en büyük nedenlerinden biri Bihruz Bey'in o dönem de batılılaşmayı yanlış anlaması yüzünden olduğunu düşünüyorum. Yani batılılaşmayı sadece giyim, konuşma olarak uygulanmasından...
Türk Edebiyatı
2026 6. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 23:06
Çabuk ve heyecanlı okudum denilebilir. Betimlemeler gayet güzel yapılmış, olayı yaşıyorsunuz gibi bir hava vardı. Sevda denilen şey Bihruz bey gibi müsrif, dertsiz, tasasız bir adamı yola soktu denilebilir. Fakat keşke kendi düşünüp tasarladığı gibi olsaydı her şey..
Araba Sevdası
2025 75. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2025 12:55
Recaizade Mahmut Ekrem Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem’in 1896 yılında kaleme aldığı bir romandır. Bu blog yazısında Araba Sevdası kitabının genel bilgileri, ana karakterleri ve hikayesi, romanın temaları ve içerikleri, yazarın dil ve anlatım teknikleri, kitabın tarihi ve edebi değeri, eleştirel bakış açısıyla Araba Sevdası, kitabın okuyucular üzerindeki etkisi gibi konular üzerinde durulacak. Araba Sevdası, döneminin önemli eserlerinden biri olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır. Bu yazıda, kitabın merak uyandıran detaylarına ve okuyucular üzerindeki etkilerine ışık tutulacaktır.
Roman-Edebiyat
2020 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2020 01:02
Bu kitabı bitirene kadar resmen ruhum çürüdü, en az beş yaş yaşlandım sanırım. Kitabın vermek isteyip de güzel güzel vermek yerine ruhunuzu sömürerek verdiği mesaj: "Yanlış batılılaşma". Ana karakter olan Bihruz Bey bir paşa oğlu, mirasyedi, oldukça dalkavuk bir karakter. Kitabı bitirene kadar resmen temel düzey Fransızca öğrendim bu nedir ya! Bihruz Bey Çamlıca'da sarışın bir kadın olan Periveş Hanım'a aşık oluyor. Ama Periveş'ten önce Periveş'in arabasına aşık oluyor -araba üzerinden Periveş'in soylu bir hanım olduğuna karar veriyor- fakat hoppalaaa araba kiralık! Neyse Bihruz Periveş'e aşık ya olay tam olarak şu: "Tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok." Bizim oğlan kendi kendine gelin güvey oluyor, aşkından yataklara düşüyor ama gel gelelim Periveş'in hiçbir şeyden haberi yok. Kitabın adı olan Araba Sevdası da Bihruz'un Periveş'in arabasından kafasına göre sınıf belirleyip, kafasında karakter yaratmasından kaynaklı. Bihruz'a göre Türklere ait hiçbir gelenek-görenek, şiir, şair bilmem ne güzel değil; hepsi kaba saba. Batılı olan özellikle de Fransız olan her şey ise kusursuz. Yemin ederim Bihruz karşımda olsa suratına yumruğu geçiririm öyle hayattan soğuttu beni. Bir ara üzülür gibi oldum da yok yani Bihruz her şeyi hak ediyor.
2018 5. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2018 14:47
Okurken bende bıraktığı izlenimde dedim ki bu aynı Madame Bovary tarzinda olmuş ama Araba Sevdası İstanbullu erkek.Aradaki en belirgin fark ise Madame Bovary daha trajedikti bizim Araba sevdamız ise daha cok aşk üzerine hemde ne aşk kendi kendine gelin güvey olma şeklinde, üzerine birde marka mal düşkünlüğünü ve ben bilirimi ekleyince olmuş size araba sevdası. Ben sevdim, eğlenerek de okudum. Kendi kendine cok gelin güvey olanlar varsa bence acilen bu eseri okuyun derim
2020 19. kitabı
Okunma: 28 Mart 2020 00:00
Benim okuduğum kitap sanırım sadeleştirilmiştir. İçerisinde bazı fransızca kelimler olsada yanlarında türkçeleri vardı. Çok sıkıcı değildi. Genel olarak ana karakter Bihruz Bey türkçeyi hor geren, babadan zengin bir kişi. Tek işi Mösyö Piyer hocasından fransızca öğrenmek ve gezip tozup para harcamak. Bi gün blond bir kadına Periveş Hanıma aşık olur. Aralarında hiç bir şey geçmez ufak bir muhabbet tek olur ondan sonra karakterimiz aşık olur. Yani karakterimiz genel olarak kafasından kurar o kişiye karşı. Kitap genel olarak Bihruz Beyin bu aşkından yanıp tutuşması, Pervieş Hanımı her gün delilercesine aramasını konu alıyor. Bence bir türk klasiği olarak değerlendirecek olursak kötü bir roman değildi.
2025 1. kitabı
Osmanlı'nın son zamanları olsa gerek. Alaturka ile alafranga arasında bocalayan kahramanımız, Fransızca konuşmayı ve Avrupai yaşamayı meziyet saymakta. Firuz bey babasından kalan ne varsa har vurup harman savurmakta. Bir kıza aşık olur. Kıza bir mektup yazmak ister. Mektup için can alıcı cümleler ararken Osmanlı kaynaklarına rastlar. Okuduğunu anlamaya çalışır fakat kendi Osmanlı olan Firuz bey, zihnen ve fikren artık batılıdır. İlginç olan şu ki kendi zamanın da yaşayan bazı üstadlarına da bir Osmanlı divanından şiir okutturur. Fakat onlarda zihni fukaralardır. Tanziman döneminin aykırılıklarına dem vurmaya çalışan yazarın bu çalışması, günümüzde ki akıl tutulmasının evvelini bize göstermekte. İyi okumalar.
Puan vermedi
Türk Edebiyatının ilk realist romanıdır.. Recaizade Mahmut Ekrem, bu kitapta aslında bir “araba merakı” anlatmıyor; insanın gösterişe kapılmasını, kendini kandırmasını ve gerçek hayattan kopuşunu çok ince bir mizahla işliyor. . Bihruz Bey, romanın merkezindeki karakter, dışarıdan bakıldığında zengin, şık, modern görünmeye çalışan biri… ama iç dünyasına baktığında, hayal ile gerçek arasına sıkışmış bir adam görüyorsun. Onun o yapay tavırları, Fransızca sevdası, şatafat merakı aslında büyük bir boşluğun örtüsü gibi. Bihruz Bey aslında kötü biri değil. Sadece ne olduğundan çok neye “benzemek” istediğini biliyor.. Bu da onu hem komik hem de hüzünlü bir karakter yapıyor. Zenginliği zevk sanan, gösterişi mutluluk zanneden, bir beğeni uğruna kendini bile unutan bir insan… Güzellik, aşk, para, şöhret derken, romanın içinde “gerçek” neredeyse yok gibi. Bihruz Bey’in yaşadığı aşk bile kendi hayal dünyasının süslenmiş bir versiyonu. Bir yanıyla ona gülüyorsun, diğer yanıyla içten içe üzülüyorsun. Çünkü fark ettiğin şey şu: Kendini kandırmak bazen en ağır yanılgıdır. . İnsan, başkalarına görünmek için yaşadığında, kendi hayatını kaçırır. Dönemin toplumsal yapısını eleştiren bir eser olmaktan çok, insanın zaaflarını gösteren bir aynaydı. . Görünmek için yaşarsan, gerçek seni en sonunda sessizce terk eder.
2025 Okumaları

Recaizade Mahmut EkremYazar · 21 kitap
Edebiyatımızın yenileşme ve gelişmesinde büyük emeği olan Recaizade Mahmut Ekrem, Mart 1847'de İstanbul'da doğdu. Babasından Süryanice ve Farsça öğrendi. 1858'de ilköğrenimini tamamladı, özel öğrenim görerek yetişti. Mekteb-i İrfan'ı bitirdikten sonra (1858) girdiği Harbiye İdadisi'ndeki öğrenimini sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. Resmi görevle Trablusgarp'a gönderildi. 1908'de 2. Meşrutiyet'ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal'le tanışmasının ardından Encümen-i Şuara'ya katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayınlandı. 1870'lerden sonra kendisini tümüyle yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı. Yaşamını yitirdiğinde Meclis-i Âyan üyesiydi. Edebi Hayatı Recaizade Mahmut Ekrem, tüm edebi hayatı boyunca gençlere edebiyatı öğretme gayreti içinde olmuştur. Edebiyatın yenileşmesi üzerinde yoğun çalışmaları olan sanatçı, Servetifünun edebiyatının da temellerini atmıştır. Bu edebiyatın kurucusu olan Tevfik Fikret, onun Galatasaray Lisesi'nden öğrencisidir. Şinasi ve Namık Kemal gibi birçok edebi türde eserler veren Recaizade Mahmut Ekrem, şiir için her güzel şey şiirin konusu olabilir görüşünü savunmuş ve şiirin konusunu genişletmiştir. O döneme kadar Divan şiir geleneğinin temel ilkelerinden biri olan 'göz için kafiye' anlayışını terk ederek 'kulak için kafiye' anlayışını benimsemiştir. Bu meseleden dolayı da dönemin eski edebiyat taraftarlarının lideri durumundaki Muallim Naci ile sert tartışmalara girmiştir. Divan şiiri biçimlerini kullanmış; ancak bu biçimlerde zaman zaman değişikliklere gitmiştir. Nesir yönü şiirlerine göre daha başarılı olan sanatçının özellikle eleştirileri önemlidir. Eski edebiyat taraftarlarına yaptığı eleştirilerle o dönemde yeni edebiyatın sesi olmuştur. Edebiyat bilgilerinin yer aldığı Talim-i Edebiyat ve edebiyatımızdaki ilk realist roman olan ve yanlış Batılılaşmayı eleştirdiği Araba Sevdası onun önemli düz yazı eserleridir.