Aşk Üzerine

Stendhal

2024 17. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 11:50
Öncelikle okuduğunuz her satır için kime göre neye göre diyip okumaya öyle devam etmeniz gerekebilir … Yazar aşk üzerine, cesaret üzerine, sadakat üzerine, aldatma üzerine kısacası aşka dair ne varsa onun üzerine bir şeyler yazmış. Bu yazılanlar yaşanmışlıklar mı yoksa tespitler mi bilemedim. Aşka dair bir şeyler yazıyorsanız; bu konuda allame-i cihan da olsanız eleştirileceksinizdir. Bu bağlamda yazarın özellikle kadınlarla ilgili söylemleri ya da tespitleri çok uçlarda. Bazı yerlerde rahatsız edecek düzeyde hatta. Kitabı okuyup aşk hayatıma şöyle bir şekil vereyim demeyeceksiniz sıkıntı yok, okuyun. Aksi olacaksa yandınız şimdiden söyleyeyim:) Keyifli okumalar.
Aşk
Aşk ÜzerineStendhal · Mor Yayınları · 1998311 okunma
Anlaşılmayanın Anlaşıldığına Dair:
2025 94. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 19:14
Stendhal’in bu eseri, bir kadına beslediği karşılıksız aşkın sonucunda ortaya çıkıyor. Ancak aynı zamanda bu bir toplumsal gözlem, eleştiri ve öz-eleştiridir. Böyle bir eseri yazabilmesi, kendi
Aşka DairStendhal · Yapı Kredi Yayınları · 2024311 okunma
Aşka Dair
Puan vermedi·312 syf.·
2026 108. kitabı
Stendhal Aşka DairAşka Dair için yazdığı 1826 tarihli birinci önsözünde bu kitabı herkes için yazmadığından bahsediyor. Adı Henri Beyle olan Stendhal’e göre aşk, eğlenceli bir roman konusundan ziyade insanın
Düşünce
2022 9. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2022 04:01
Son birkaç gündür sayfaları alıntılarla doldurduğum kitabın sonuna geldim. Kitaba başlarken "aşkın tarihsel bağlamda" ele alınacağı ifadesinden de hareketle rasyonel bir yaklaşım beklemiştim konuya. Fakat umduğumun aksine seyreden kısımlar oldu. Sözlerin pek çoğunun kadınların duygulardan, erkeklerinse mantıktan ibaret olduğu klişesi üzerine temellendirildiği yerler vardı mesela. Ya da aşkın milletlere (?) göre ele alındığı uzunca bir bölüm... Stendhal kitabı seyahat ederek yazdığı için bu güzel bir detay olabilir ama bu kadar stereotipi bir arada görmek de insanı biraz zorlamıyor değil. Süzme mercimek çorbası içerken bile bu kitabı okudum beş gündür. Bitmeyecek gibi geldiği için mi yoksa daha ne var bu kitapta diye heyecanımdan mı, ayırt edemiyorum tam anlamıyla. Yine de yalnızca alıntıladığım kısımlara bile dönüp baktığımda kitabın içselleştirdiğim bazı görüşleri barındırdığını ya da önemli konulara değindiğini görebiliyorum. Bütün olarak değerlendirince keyifli bir okumaydı. Bir sene önce ziyaret ettiğim bir tatil kasabasında aldığım bu kitap uzun zamandır bana kitaplığımdan göz kırpıyordu, okumasam eksik kalırdım diyebilirim. Aşk kadar öznel bir konu üzerine kimin ne kadar konuştuğunu dinlesek de fazla olmaz sanırım.
Aşk ÜzerineStendhal · Ren Kitap · 2020311 okunma
2021 6. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2021 21:54
Ben şimdi ne okudum!!! Realistliğinden bu eseri sayesinde artık hiç şüphe etmeyeceğim sevgili Stendhal, olmamış tatlım bu. Seni kim ikna etti bilmiyorum, hiç mi arkadaşlarına falan okutmadın
AşkStendhal · Oda Yayınları · 2009311 okunma
2023 7. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2023 17:43
De L’Amour, yazarın yarı felsefi yarı edebi bir dil kullandığı ve duygu dalgalanmalarının yaşandığı bir kitap. Stendhal, bu kitabı hakkında konuşurken her satırında ağlamak için yazmaya ara vermek zorunda kaldığını söylemiştir. Durum böyle olunca da kitaptaki duygu dalgalanmaları anlam kazanıyor. Eserin ilk bölümünde Stendhal, aşkın çeşitlerini ve her çeşidinin ayrı bir dayanağı olduğunu anlatıyor. Sonrasında ise sıra aşkın aşamalarına geliyor. Denemenin son bölümüne geldiğimizde ise Stendhal’in çok sevdiği bu kadına 1818 ile 1821 arasında yazdığı umutsuzlukla dolu 9 mektupla karşılaşıyoruz. Kitabın geneline baktığımızda ise Stendhal’in aşk duygusuna bağımlı olduğunu hatta bu duygudan, verdiği tüm acılara rağmen hiçbir zaman kaçmadığını görebiliyoruz.
Aşk ÜzerineStendhal · Lotus Yayınevi · 2004311 okunma
2021 840. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 20:32
Bu tarz kitapları kim yazarsa yazsın, beğenemeyiz. Neden? Aşkı anlatmak mümkün mü? Yani herkesin kendine göre bu konuda bir tanımlaması olduğu kanaatindeyim. Kimi aşkı bir insanda bulurken, kimi bir
Aşka Dair
2021 98. kitabı
Stendhal'ın aşkı anlatma çabası ile yazdığı kitap. Aşkın evrelerini, aşkın türlerini adeta aşkı bir evrensel ve herkes için geçerli bir süreç olarak izah etmeye çalışan bir kitap, özellikle kristalleşme kavramı çerçevesinde aşık olduğumuz insanı mükelleştirme olgusu üzerinde durmuş. Aşk herkes için özel bir durum, etrafınızda gördüğünüz ya da kendi kişisel deneyimlerinizle aşk üzerine herkes için geçerli olduğunu iddia ettiğimiz teoriler ileri sürecemeyeceğimizi düşünüyorum. Yazar zaten kitabın anlaşılmazlığı üzerine düzeltmeler ve yeni yeni önsözler yazıp durmuş. Olmamış maalesef... Aşk bir matematik teorisi değildir formüllerle ve kurallarla kurallarla açıklanabilecek...

StendhalYazar · 30 kitap
Daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle (23 Ocak 1783, Grenoble – 23 Mart 1842, Paris), daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle, Grenoble'da 23 Ocak 1783 tarihinde burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası avukat Cherubin Beyle, annesi Hanriette Gagnon'dur. Çok sevdiği annesi 1790 yılında, Stendhal henüz yedi yaşındayken öldü. Stendhal, disiplinli ve muhafazakar kimseler olan teyzesinin babasının etkisi altında büyüdü. 1796'da Grenoble'da bir okula girdiyse de, 30 Ekim 1799'da askeri okulun giriş sınavına katılmak için Paris'teki, kuzeninin de çalışıyor olduğu Savaş Bakanlığı'na gitti. Ertesi yıl ağır süvari birliğinde teğmen olarak İtalya'ya gitti. Bu seyahati sırasında Dimenico Cimarosa ve Gioachino Rossini'nin müziğini ve Vittorio Alfieri'nin eserlerini tanıması için bir fırsat oldu. 1801'de ise Napolyon Bonapart'ın ordusunda görev alarak İtalya seferine çıktı. Bu sefer sırasında bir komutanın asistanı olarak Brescia'da üç ay kaldı ve bu sırada soylu ailelerin evlerinde bulundu; ki bu sürenin onun hayatında ne kadar önemli bir yer tuttuğu, sonradan yayınlanan günlüklerinden anlaşılmaktadır. Yine bu zamanlarda yerel dergilerin yazarlarıyla tanışıp Romantik edebiyatı öğrendi. 1802'de bu bölgeden ayrılarak Almanya, Avusturya ve Rusya'da bazı askeri görevlerde bulundu, ama asla savaşa katılmadı. Aynı yıl, hayatı boyunca aşık olduğu onlarca kadından ilki olan Madame Rebuffel'in peşinden Marsilya'ya gitti. Orada ticarete atıldıysa da başarısız oldu. Bu ve bunu takip eden olayların ve yılların, Kırmızı ve Siyah romanının baş karakteri Julien Sorel'in karakterinin detaylarının çizilmesine büyük katkı sağladığı düşünülmektedir. 1812'de Napolyon ile birlikte Rus seferine katıldı ve Moskova'nın baştan sonra yanışına şahit oldu. Napolyon'un büyük ordusundan sağ kalmayı başaran az sayıdaki askerden olan Stendhal, notlarının önemli bir kısmını, ordu Rusya'dan geri çekilirken kaybetti. Ayrıca o zamana kadar yüzlerce takma isim kullanan yazar, Stendhal ismini bu sıralarda seçmiştir. 1814'te Napolyon'un düşüşünden sonra Milano'ya yerleşmiş ve burada da Angéla Pietragrua'ya aşık olmuştur. Ertesi yıl Parma'yı ziyaret etmiş ve bu seyahati, üçüncü romanı olan Parma Manastırı'na ilham kaynağı olmuştur. 1817'de ise İtalya'daki izlenimlerini anlatan ve İtalya'ya olan hayranlığının simgesine dönüşen Roma, Napoli ve Floransa kitabını yazmıştır. 1818'de Napolyon'un Hayatı'nı yazmaya başlamıştır. Bu sırada da mutsuz bir aşk yaşayacağı Mathilde Dembowski ile tanışmıştır. 1821'de ise yasadışı bir İtalyan örgütüne üye olduğu suçlamasıyla Milano'dan uzaklaştırılmıştır. Stendhal bunun üzerine Batı Avrupa'yı dolaşmaya başlamıştır. Bu yolculuklar sırasındaki tecrübeleri, düşünceleri ve hisler, sonradan yazacağı romanların ana şeklini oluşturmuştur. 1827'de ilk roman Armance'ı, üç yıl sonra da Kırmızı ve Siyah'ı yazmıştır. 1831'de ise Trieste'ye giderek bir süre konsolosluk yapmıştır. 1839'da Parma Manastırı'nı yazmayı bitirdikten sonra, gençliğinde yaptığı İtalya seyahatlerinden birinde kaptığı frengi hastalığı etkilerini göstermeye başlamıştır. 1841'de geçici bir felce uğramış, daha sonradan da birçok benzer sıkıntılar yaşamıştır. Ve Paris sokaklarında yürürken bayılıp kaldırım kenarına yığılmasından birkaç saat sonra, 1842 yılının 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gecesinde vefat etmiştir. Mezarı Montmarte Mezarlığı'ndadır.