Üç Yüz Ispartalının Öyküsü

Bilge Kültür Sanat Yayınları
Orijinal Adı:
Gates Of Fire
Sıralamalar

Onurun, Fedakârlığın ve Ölümün Destanı…
2025 15. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 21:53
Steven Pressfield’ın Ateş Geçitleri, yalnızca tarihi bir roman değil, aynı zamanda insan ruhunun en temel meselelerini sorgulayan bir felsefi metindir. Kitap, MÖ 480 yılında, Termopylae’de vuku bulan ve tarihin en kahramanca direnişlerinden biri olarak anılan savaşı anlatır. Ancak bu savaş, yalnızca kılıçların ve mızrakların çarpıştığı bir meydan olmaktan öte, insanın onuru, cesareti, ölüm karşısındaki tavrı ve özgürlüğü uğruna her şeyi feda edebilme erdemi üzerine bir sahnedir. Pressfield, olayları Alexandros isimli bir Spartalı askerin ağzından anlatırken, okuyucuya savaşın dehşeti ile kahramanlığın çelişkili doğasını aynı potada sunar. Romanın en çarpıcı yönü, savaşın ve kahramanlığın yüceltilmesi değil, tam aksine bunların ne anlama geldiğinin sorgulanmasıdır. Leonidas ve onun üç yüz askeri, Termopylae’de ölmek üzere yola çıkarken zafer gibi bir beklentiye sahip değildirler. Onlar için bu, büyük bir siyasi hesaplaşmanın parçası ya da bir stratejik manevra değildir. Spartalılar, özgürlüğün, yalnızca onu korumaya hazır olanlar tarafından hak edileceğine inanırlar. Onların gözünde, bir adamın en yüksek erdemi, kendi varlığını aşabilmesi, yaşamdan daha büyük bir ideale bağlanarak, gerektiğinde onu korumak için canını vermesidir. Pressfield, romanda savaşın çirkinliğini ve soyluluğunu iç içe geçirerek anlatır. Kan, çığlıklar, paramparça olmuş bedenler, boğazda hissedilen ölümün soğuk nefesi—tüm bunlar, savaşın kaçınılmaz gerçekleridir. Ancak aynı savaş alanında, bir adamın dostu uğruna kendini feda edişi, korkuya rağmen dimdik ayakta kalışı, ölümle karşı karşıya geldiğinde gözlerini kaçırmayışı da vardır. İşte bu noktada roman, salt bir tarih anlatısından çıkar ve insanın varoluşsal mücadelesini anlatan bir tragedya hâline gelir. Ateş Geçitleri, okuyucusunu,
Felsefe
Ateş Geçitleri için;
2020 3. kitabı
Efsanelerin gerçekleşmesini anlatan, kurgularını gerçekçi ve bir o kadar da ayrıntılı desenlerle tamamlayan bir yazar. Pers - Yunan çatışmasını iyi ve heyecanlı bir dille anlatırken bu çatışmaya kadar Yunan Şehir devletlerinin en güçlü askeri kuvvetlerine sahip Sparta kuvvetlerinin yaşama ve savaşa nasıl baktıklarını da anlatmış. Bu kadar güzel bir kurguyu, bu kadar basit ve bir o kadar ahenkli anlatmak gerçekten beceri ister.
2021 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 12:03
Askerlik kavramını derinden irdeleyen bu kitap ulusu için ölüme giden 300 aşklı adamın ve küçücük hayatına aşkı, tacizi, şiddeti ve en önemlisi evsiz kalmayı sığdırmış bir kölenin öyküsü. Düşmanı nasıl yeneceklerini çok iyi bilen, acımasızca eğitilen bir topluluk olan Ispartalılar'ın Persler ile olan savaşındaki acı dolu sahneleri okumak benim açımdan pek keyifli olmadı. Ancak bu yüzyıldan sonra sıcak savaş görmek çok güzel bir şekilde imkansızken, yine de insan merak ediyor; bir insan nasıl öldürür, nasıl korkusuzca düşmanın önüne atılır. İşte bu merakı giderecek bir kitap. Öğrencilerine savaş boyunca korkunun pozitif karşıtının aramasını ve savaş sonunda bulacaklarını söyleyen Dienekes savaş sonunda kendisi bulur; korkunun karşıtı aşktır.
2023 74. kitabı
Mitoloji - Tarih severlere... Görsel efektler sayesinde hayranı olarak izlediğimiz 300 Spartalı filminin Termapoli (Ateş Geçiti) savaşını ne kadar da eksik ve anlamsız ifade ettiğini anladım. Spartalıların savaşçı eğitimleri ile bu savaşın nasıl cereyan ettiğine dair güzel bir eser, keyifli okumalar... Dipçe: Devam niteliğinde, yine aynı yazarın "Savaş Dalgaları" kitabını da okuyabilirsiniz.
2016 35. kitabı
300 Spartalılar adıyla filme alınan hikayenin geniş ve daha etkili hali bu kitapta. Korkunç savaştan sadece bir mızrak taşıyıcı kurtuluyor ve savaşın detayını anlatacak kadar yaşıyor. Böylelikle bu savaşı bütün herkes tüm detayı ile öğreniyor. bu tarz kitaplardan keyif alanlar için kaçırılmayacak bir kitap.
Yönetim ve bilgelik
2018 4. kitabı
Subaylar biraz da endişeli bir gülüşle, dinlemek için oturdular. Leonidas "Ispartalılara da şimdi size söylediğimi söylüyorum," diye devam etti. " Sizler komutansınız. Adamlarınız size bakar ve yaptığınızı yapar. Hiçbir subay sürekli olarak yaşıtları ya da öteki subay arkadaşlarıyla kalmamalı, tüm gün adamları arasında dolaşmalıdır. Bırakınız sizi görsünler. Korkmadığınızı görsünler. Yapacak bir iş olduğunda önce siz başlayın. Adamlarınız arkanızdan geleceklerdir. Görüyorum ki, bazılarınız çadırlar kurmuşsunuz. Onları hemen sökünüz. Hepimiz, benim yaptığım gibi, açıkta yatacağız. Adamlarınızın sürekli bir şeylerle meşgul olmasını sağlayınız. Yapacak bir iş yoksa iş icat ediniz, çünkü konuşmaya vakit bulan askerin konuşacağı şey korkudur. Hareket ise daha fazla hareket isteği uyandırır.
2007 1. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2007 00:00
Genelde filmden sonra kitaba merak salmış bir kesim olabilir özellikle tarihe ilginiz varsa. Filmde havada kalmış birçok konu vardı ve gerçekten 300 kişi orada bu kadar direnmiş miydi? El cevap: Hayır. Bu 300 spartalının yardımcıları vs var. 1600 den fazla kişi yapıyorlardı hatırladığım kadarıyla. Elbette hepsi asker değil. Çok detaya girmeyeceğim. Güzel bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
2016 132. kitabı
Bir şeyin değerini, onun için feda edebildikleriniz belirler. Vataniniz için nelerinizi feda edebilirsiniz? Ateş Geçitleri, vatanları için canlarından bile vazgeçebilenlerin hikâyesidir. M.Ö. 480. Pers kralı Xerxes, Heredot’a göre 2,6 Milyonluk (1) ordusuyla Yunanistan’ı işgal etmek üzere gelmiştir. Karşısına, henüz savunmaya geçmemiş olan yunanlılari harekete geçirmek ve yunanlılardaki direniş ateşini kıvılcımlamak isteyen Sparta kralı Leonidas ve onun 300 kişilik özel bir birliği çıkar. Ateş geçitleri bu savaşsın, öncesinin ve Feda fikrinin hangi durum ve koşullarda olgunlaşabildiğinin hikâyesidir. “Yanıt ver Aleksandros, vatandaşlarımıza zafer kazandıran, düşmanı yenilgiye uğratan şey nedir?” Çocuk Sparta tarzına uygun kısa bir yanıt verdi. “Silahlarımız ve ustalığımız”. Dienekes “Bu doğru ama bir şey daha var” diye tatlılıkla ekledi ve “İşte bu,” diye Phobos’un yüksek tepedeki heykelini gösterdi. Korku İnsanlık tarihi biraz da ezen-ezilen arasında ki savaşın tarihidir. Ve bu savaşta “Korku”; zalimlerin, hükmetmek ve baskı altında tutabilmek için kullandıkları temel silahlardan birisi olagelmiştir. Ve aynı tarih; zalime direnenlerin, onun karşısında korkmadan dimdik ayakta durmalarıdır da. Etrafı yüzlerce katil tarafından sarılmışken ve biran sonra öleceğini biliyorken dahi “haydi cesaretiniz varsa gelin” yada “Asıl siz halkın savaşçılarına teslim olun” diyenlerdir zalimin korku silahını etkisiz kılan. Dienekes, “O geceyi hatırlarmısın, Kseo, hani Ariston ve Aleksandros’la oturup korku ve onun karşıt duygusunun ne olabileceğinden bahsetmiştik” diye sordu. Hatırladığımı söyledim. Sorumun yanıtını aldım. Yanıtı, tüccar ve Scythia’lı dostlarımız verdi. Dienekes; ”korkunun karşıtı” dedi, “aşktır” Bağlılıktır, inançtır, en yoğun ve en saf haliyle hissetmektir aşk.
Siyaset
Ürpertici ve gerçekçi tasvirler
2022 55. kitabı
Ateş Geçitleri Steven Pressfield Pressfield'in bu kitabını büyük bir zevkle 3-4 defa okudum. Savaşın, savaş ve askerlik odaklı bir toplum için bile ne kadar korkunç ve yıkıcı olabileceği hakkında harika bir eser. Filmi çıkacağı zaman heyecandan aklımı kaçıracağımı düşündüm. Sonra filmi sinemada izledim. Siz izlemeyin. Bu kitabı okuyun.
Okuyun seversiniz....!!!
2022 616. kitabı
Steven Pressfield'in; "Gates of Fire" (Ateş Geçitleri) romanı, antik Yunan tarihinin en ünlü savaşlarından biri olan M.Ö. 480 yılında gerçekleşen Thermopylae Savaşı'nı anlatır... "Bizler, Thermopylae'nin kahramanları olarak anılacağız. Ama aslında, her birimiz sıradan insanlardık, olağanüstü bir anın parçası olduk." Leonidas Sparta Kralı ve 300 Spartalı savaşçının lideri. Cesareti ve liderlik özellikleriyle tanınır. 300 Spartalı, Kral Leonidas'ın önderliğinde, Pers İmparatoru Xerxes'in devasa ordusuna karşı cesurca direnir. Leonidas, savaş öncesi yaptığı konuşmada askerlerine cesaret ve onur aşılar. Bu konuşma, kitabın en etkileyici anlarından biridir. "Bu gece cehennemde yemek yiyeceğiz! Ama şunu bilin ki: Buradaki direnişimiz sonsuza dek yankılanacak. Tüm kalbinizle savaşın, Sparta, Yunanistan ve özgürlük için." Kral Leonidas, savaşı sadece kılıçla değil, yüreğiyle de kazandı. "Gates of Fire" romanı, bu olayları anlatırken, savaşın içindeki insan hikayelerine, kahramanlık, fedakarlık ve onur gibi temaları derinlemesine tahlil eder ve mükemmel bir dille okuyucuya aktarır.... Xeones, savaşta yaralanmış bir Spartalı askerdir ve Pers kralı Xerxes'e tutsak olarak getirilmiştir. Roman, Xeones'in Xerxes'e Thermopylae Savaşı'nı ve Spartalıların yaşam tarzını anlatmasıyla başlar. Hikaye, Xeones'in çocukluğundan başlayarak, nasıl bir savaşçı olduğunu, Sparta'nın katı eğitim sistemini, savaşın stratejik detaylarını ve savaşın ardından yaşananları kapsar. Xeones: "Bir köyün yok oluşuna tanık oldum ve o gün intikam yemini ettim. Bu yemin beni Sparta'ya getirdi, burada gerçek bir savaşçı olmanın ne demek olduğunu öğrendim." Korku, her

Steven PressfieldYazar · 7 kitap
1943'teTrinidad limanında doğdu. Tarihi kurgu ve kurgusal olmayan Amerikalı Yazar. Duke Üniversitesi'nden 1965 yılında mezun oldu ve 1966'da Deniz Piyadelerine katıldı. Bundan sonraki yıllarda, bir reklam metin yazarı, öğretmen, traktör-römork sürücüsü, barmen, yağmur ormanı rostabatı, akıl hastanesinde görevli, Washington eyaletindeki meyve toplama aracı sürücüsü ve senarist olarak çalıştı. Evsiz kaldığı ve arabasının arkasında yaşadığı dönem de dahil olmak üzere, bir yazar olarak yaşamını sürdürmek için verdiği mücadeleler, The War of Art adlı kitabında detaylandırılmıştır. 2012'de Shawn Coyne ile birlikte Black Irish Books adlı yayınevini açtı.