Ateş Yolu

Sıralamalar

Dört Altmışlık Weatherbee ile Yok Etmek-Ateş Yolu
2025 87. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 19:58
Ateş Yolu yüzyılın dahi yazarlarından biri olan Stephen King’in yazmış olduğu derin psikolojik tahliller içeren örnek romanlarından. Bu kitabı daha önce okumuş olduğum hiçbir King kitabına benzetemiyorum. Hamuru farklı, terkibi dağ çilekli ve tadıyla ağzımda umami diyebileceğim bir aroma bıraktı. Bart Dawes, 1973 Amerika’sında yaşayan; evli, iki çocuğunu acı biçimde kaybetmiş, çamaşırhanede düzenli bir işi olan ama elindeki yoluna giden az şeyi de kaybetmeye eğilimli bir kişidir. Karısı Mary kocasının son zamanlardaki garip davranışlarından rahatsız olmaya başlar. Özellikle evlerinin olduğu sokaktan yol geçeceğini öğrendikten sonra başka bir eve taşınmaları gerekiyorken kocasının bu inatçı tavrını bırakmasını ister. Ama Bart’ın durumu bu kadar basit değildir. Maalesef ki çoklu kişilik bozukluğuna sahiptir. İçinde yaşayan Fred ve George, günden güne Bart’ın aklına sahip olmaktadır. Birkaç ay içinde iş iyice kontrolden çıktığında tamir edilemez noktaya ulaşılmıştır. Çaresizlik. İlk hissettiğim buydu. Bir evlat kaybetmek ölümlerin içindeki en kıyas gerektirmeyen seçenektir. Başa çıkmasının nasıl olduğunu tahmin dahi edemem. Özellikle “Harvey’nin Silahçı Dükkânına” gelip silah satın alırken geçen diyaloglar bana gösterdi ki insan zihni çok karanlık düşüncelere girebiliyor. Drake karakteri de kitapta sevdiğim önemli ve mantıklı biri olarak karşıma çıktı. Eve gelen evi boşaltın kâğıtlarının da bu duruma kösteği büyük oluyor. Evin her köşesinde çocuklarından bir iz arayan Bart’ın elinde dinamit olması ve polisle çatışması şaşırtıcı gelmiyor. 1000K kitap dostlarına tavsiyemdir. Özellikle yavaş başlayan ama ruha dokunan psikolojik romanlardan hoşlanıyorsanız King’in bu romanına bir şans vermenizi tavsiye ediyorum. Gökyüzü kasvetli bulutlarla kaplansa bile o grilikleri yara yara
Roman
2023 95. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 23:18
En sevdiğim yazar olan Stephen King yine yapmış yapacağını :) çok güzel bir kitaptı. Bazı bölümler yavaş ilerliyor ama bu bile insana gerilim ve heyecan veriyor. Ben çok beğendim. Kitabın konusu ise cinnet ve çoklu kişilik bozukluğu denebilir. Okuyun okutun :)))
2023 80. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2023 12:52
İlk Stephen King romanı okuduğum.. bilerek bu kitapla başladım. Okuyanlar bu kitabının durağan ve diğerlerine göre daha sıkıcı olduğunu belirtseler de, benim için konu ve konunun işlenişi açısından güzeldi. Kitap, gerilim ve korku kitabı olarak değil de, psikolojik olarak okunabilir. Karı-koca arasında yaşanan mecburiyetler ve zorundalıklar ve yapmış oldukları fedakarlıklar, sonrasında birisi için yepyeni hayat, diğeri içinse çuvallama.. Kitabı böyle okuyunca daha keyifli oldu. Eğer bu kitabı okurken korku ve gerilim umuyorsanız, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Stephen King okurken, satırlarda o korkuyu, gerilimi nasıl yaşayabilir ki insan, diye düşünüp, bu merakımı gidermek için okudum. Olmadı. Olsun, diğer kitapla bu korku olayına tanıklık edebileceğimi umuyorum. Sevgili Bart, evlilik bir erkek için nedir? Marry senin psikolojik rahatsızlığının ve yalnızlığının avutucusu mudur? Sunmuş olduğun bahanelerinin, yalanlarının, bağımlılığının görmezden gelicisi, yerine getirmediğin sorumluluklarının suçlusu ve dahası. Gerisi bilindik aynı son. Giden kadının kıymetini gittiğinde anlayan Bart.. öyle olur ya, gidinceye kadar, sorunlar çözüme kavuşturulmaz. Alıştırılmaya çalışılır. Keyifli bir kitaptı. Tavsiye ederim. Başlangıç için ama!
Bir Babanın Evlat Sevgisi
2020 5. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2020 23:02
Ateş yolu için söyleyebileceğim yegane şey hiçbir Stephen King kitabına benzemiyor oluşudur.Bunun nedenine değineceğim. Bart içinde kişilik bölünmesi yaşayan bir karakter.İçinde iki kişilik var.George ve Fred.George daha duygusal,daha uzlaşmacı olan ; Fred ise daha saldırmacı daha yıkıcı tarafı.İyi bir işi,güzel bir karısı olan Bart’ın bir gün yol çalışması için evlerinin yıkılacağını duyması üzerine hayatı tepetaklak olur.Ne yol çalışması duracaktır ne de Bart o evin yıkılmasına izin verecektir. Kitap hakkındaki düşüncelerime gelecek olursak Stephen King’in ikinci az karakterli ama dev kadro olamamış bir romanıydı.Kitap kahraman bakış açısı ile yazılmıştı ve bu sefer tam bir kahraman bakış açısıydı.Bart dışındaki hiçbir karakterin duygu ve düşüncelerini ne anlayabiliyorduk ne bilebiliyorduk. Kesinlikle okurken en zorlandığım Stephen King kitabı oldu.Karakterleri,mekanı,zamanı hiçbir şeye tanıtmadan “Hadi sen büyüdün” der gibi anne kuşun yavru kuşun yuvadan attığı gibi Stephen King de bizi direk kitabın içine itiyor.İlk 50 sayfa şans verirseniz devamı geliyor :) Kitabın ana karakteri olan Bart ise hepimize acı bir gerçeği fısıldıyor adeta.Burası bir spoiler değil o yüzden söyleyebilirim diye düşünüyorum. Hani derler ya annemi gömdüm,babamı gömdüm ama evladımı gömdüğümdeki kadar acı hissetmedim.Hala burnumun ucu sızlıyor diye...Ölen oğlu Charles’ı daima kalbinde tutmak,onun anılarının bulunduğu evden ayrılmak istemeyen bir adam Bart.Bu değerlerine o kadar bağlı ki.Sırf oğlunun anıları gitmesin diye evinden vazgeçmemek için yapacakları sizi çok şaşırtacak,beni çok ağlatan kısımları oldu. Bart’ın kitapta bir sözü vardı bunu paylaşmadan geçmek istemiyorum.”Kadınların sevgileri çok farklıdır.”
2000 2220. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
daha önce incelediğim bazı yazarların vasat kitapları olduğundan (neyse ki) bahsetmiştim. işte kingin de vasat kitabı ve keşke okumasaydım dediğim kitap; ateş yolu. keşke hiç türkçeye çevrilmeseydi
2019 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2019 16:35
Bir adamın evi, işi ve ailesi elinden alındığında nasıl bir bunalımın içerisine sürüklendiğini gerçekçi bir yaklaşımla ele alıyor Stephen King. Bart, küçük yaştaki oğlunun ölümüyle kendi içinde kişilik bölünmesi yaşayan bir adamdır. George ve Fred, içinde barındırdığı kişiliklerdir. Biri yükseldiğinde diğeri ona sakin olması gerektiğini söyler. Ying ve Yang gibi. Daha sonra öğreneceğiz ki; Bart ve oğlunun birbirlerine seslendikleri isimlermiş bunlar. Çalıştığı ve oturduğu yer, yapılan yol çalışması içerisinde olduğu için bir anlaşma imzalaması gerekmektedir. Ancak Bart bu işe yanaşmak istemez. Dünya'da kurtarılacak o kadar çok insan varken devletin yeni bir yol yapıp tüm yaşamını kökten değiştirmeye çalışmasını hazmedemez. İlk önce işini kaybeder. Ardında da eşi onu terk eder. Bir süredir aklında olan vahşi planın aşamalarını hızlandırır. Tüm bu süreçte onu bu yoldan vazgeçirmeye çalışan insanlarla karşılaşır. Hatta öyle ki o son sahnede yanında istediği gazeteci bile vazgeçmesini ister. Nitekim Bart, kararını vermiştir. İlk elli sayfada biraz bocaladım. Çok fazla ismin olması kafamı karıştırıyordu. Ancak Stephen King romanlarına yüz sayfa kadar müsamaha göstermeniz önemlidir. Çünkü o sayfadan sonra heyecan ve akıcılık sizi sürükleyip götürecektir. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Her Şeye Rağmen King
2023 53. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2023 13:49
En çok merak ettiğim king romanlarından biriydi . King konusunda eleştiri yapacak kadar kitap okumuş bir okurum , en sevdiğim yazardır Usta , ama incelemelerde olsun , benim gibi king hayranı okurlardan olsun ,hep duyduğum şey sanki King kitabı gibi değil , evet çok benzemiyor , bunu bir çırpıda söyleyebilirim , ama yazılış amacı da zaten bu .Başka bir isimle Richard Bahmann ismiyle çıkmış bir kitap , King öyle bir yazar ki , kendisi hep aynı şeyi yazıp nasıl olsa ismim satıyor diyerek hareket eden bir yazar değil , her zaman kendini değiştiriyor , farklı şeyler deniyor , bu denemelerinden birisi bu kitap . Evet iyi bir kitap değildi diyip bu kitabı atlamamalı , ustanın nasıl bir yol denediğini okuyup yaşamalı . Hiç olmadığı şekilde görünüp bizim için emek harcayan ustaya şans verilmeli , King kitaplarına yeni başlayanlar kesinlikle bu kitaptan başlamamalı , kitap durağan , kahramanlar sınırlı , gelişme bölümü uzun en heyecanlı bölümü sadece son 20 sayfa , ama içinde bol bol dram ve psikolojik öğeler bulunan bir kitap . Her şeye rağmen King
İnceleme
2025 81. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 12:18
Bazen insanın en büyük savaşı, dış dünyayla değil, kendi içindeki sessizlikle olur. Ateş Yolu, bir adamın hayatının düzeni yavaşça yıkılırken aklının da adım adım çözülüşünü anlatan güçlü bir iç yolculuk romanı. Stephen King burada korkuyu canavarlarla değil, insanın içindeki çaresizlikle kuruyor. Toplumun ilerleme adına ezip geçtiği bireyin sessiz direnişini, kayıpların ardında sıkışan bir ruhun fısıltılarını duyuyoruz. Bu roman; değişime direnen, anılarına tutunan ve kendini kaybederken bile anlam arayan herkes için bir yankı gibi. Her zamanki Stephen King tarzı olmasa da fena değildi. İlk 50 sayfaya kadar dayanın sonrası güzel.
2020 37. kitabı
Yazara dair okuduğum ilk kitaptı çok sevilen bir yazar olmasına rağmen eser çok begenilmemis, bende elimde bulunduğu için , olumsuz yorumlara rağmen şans vermek istedim ama bitmek bilmeyen bir eser oldu benim için bunalarak okudum sırf bitirebilmek icin umarım begenenleri olur benim için zaman kaybiydi
2022 23. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2022 22:05
Okuduğum en kötü King kitabıydı. Bir King kitabından bu kadar sıkılacağımı ve zorla okuyacağımı söyleseler inanmazdım. Hayal kırıklığı oldu. Yazma sırasına göre okuyorum kitapları ama sanırım biraz ara vereceğim.

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King