Babalar ve Oğullar

Ivan Turgenyev

2023 19. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 14:49
Babalar ve Oğullar, Turgenyev’in en bilinen, edebiyat dünyasına damgasını vurmuş Nihilizm’in temel taşı sayılan eseridir. Roman isminden de anlaşılacağı üzere büyük ölçüde nesiller arasındaki fikir farklılıklarını işlemektedir. Kitapta en dikkat çekici karakter şüphesiz Bazarov’dur. Turgenyev yarattığı bu karakterle o dönem radikal çevrelerle gelenekçi-muhafazakar çevrelerin romanı odak alarak birbirlerini oldukça sert ve karşılıklı yargılarla eleştirmesine neden olmuştur bu eleştirilerden yazarda nasibini almıştır. Çünkü Bazarov geleneksel değerlerin hepsine karşı çıkan, hiç bir şeye inanmayan nihilist bir devrimcidir. Sanırım kitabı anlamak için yazarın sözlerinden daha açık bir kılavuz olamaz. Turgenyev, başkarakteri ve romanı için şunları söylemiştir. “Eğer okuyucu Bazarov’u tüm kabalığıyla, kalpsizliğiyle, acımasız soğukluğuyla sevemediyse yineliyorum ki, ben suçluyum ve amacıma ulaşamadım demektir (…) Bazarov benim sevgili çocuğumdur, bu akıllı, bu kahraman kişi bir karikatür olabilir mi? Onun benim yarattığım tiplerin en sempatiklerinden olduğunu fark etmiyor musunuz? 0 iliklerine kadar demokrat, dürüst ve gerçekçidir (…) Romanım tümüyle ilerici bir sınıf olarak soylulara karşıdır. Pavel Petroviç’in, Nikolay Petroviç’in çehrelerine bakınız. Zayıflık, uyuşukluk ve dar kafalılık. Estetik duygu beni, konumu daha iyi açıklığa kavuşturabilmem için, soylu sınıfın özellikle en iyi temsilcilerini seçmeye zorladı: Kaymak böyle ise, süt nasıldır?” Bazarov pozitif bir karakter mi? İlerlemeyi mi temsil eder? Bunların cevabı okura göre değişecektir. Fakat liberal dünyaya, sanat ve kültüre duyduğu nefret ve küçümseyici tavırlarıyla ve nihilizmi göklere çıkarması ile farklı bir karakter olduğu kesin. Kitapta Bazarov’un antitezi bir karakter varsa onunda Pavel olduğunu
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Koridor Yayıncılık · 201755,9bin okunma
A'dan Z'ye Kuşaklar, Bitmeyen Savaşlar!
2023 37. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2023 14:10
"Günümüzde ancak ahlaksızlar ve boş insanlar ilkesiz yaşayabilir." Bir çoğumuz hayatımızı belli bir düşünce ve ilke üzerine kurmaya çalışırız. Hepimizin kendine ait doğruları ve yanlışları vardır. Doğum yılımız, doğup büyüdüğümüz coğrafya, bu coğrafyada yaşayan insanların dini, kültürel ve sosyal yaşantıları, ailemizin hayata bakışı, toplumdaki karşılığı, ekonomik statüsü ve sayabileceğimiz daha bir çok etken, üzerine temel inşa ettiğimiz ilkelerimizi, hayatımızın büyük kısmında dilimize pelesenk edeceğimiz "doğru ve yanlışlarımızı" şekillendirir. İçerisinde yaşadığımız zaman diliminin moda akımları ise, bazılarımıza kalıcı, bazılarımıza ise bir kıvılcımı andıracak şekilde gelip geçici ilkeler kazandırır. Bana göre kitabımızda bu iki tipte de ana karakterler var. Hayatı boyunca bir ilke edinememiş, doğrusu ve yanlışı olmayan kişilerin durumunu ise kitaptan alıntı yaptığım, incelemenin giriş cümlesi gayet iyi özetliyor. Ivan Turgenyev'in başyapıtı olan Babalar ve Oğullar, Rus edebiyatının ilk modern romanı olarak kabul edilir ve kuşaklar arası çatışmayı ele alır. Kitabın adından yola çıkarak, bu çatışmanın sadece iki farklı kuşağı temsil eden "babalar ve oğullar" arasında olacağını düşünebiliriz fakat ben buna ek olarak aynı kuşak içerisinde olmalarına rağmen, karakterleri ve ilkeleri farklı bireylerin de bu çatışmaya dahil olduğunu düşünüyorum. Nitekim, kitabın ilk bölümlerinde aynı ilke ve düşüncelere sahip olduğunu düşündüğümüz iki arkadaş Arkadi ve Bazarov'un, kitabın sonlarında yollarının bir daha kesişmemek üzere ayrılması, bu düşüncemi destekliyor. Konusu açılmışken kitabımızın karakterlerini analiz etmemek olmaz tabiki ama öncelikle yazar hakkında bir kaç bilgi vermek, onu anlamamız açısından faydalı olacaktır. Köleliğe karşı çıkan Rus yazar Turgenyev, zengin bir aileden
2020 32. kitabı
İnanılmaz duygulu... Zamanında hepimizi etkileyen bir akım: Nihilizm. Hiççiliğin duygular ve yaşam karşısındaki zayıflığını çırılçıplak gözler önüne seriyor bu eser. Kitaplar hayatımıza dokundukça daha bir seviliyor sanki. Bu kitaptaki iki yakın arkadaş da öyle bir yerden yakalıyor bizi. Arkadiy ve Bazarov'u siz nasıl hayal ettiniz çok merak ediyorum.
2020 234. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2020 03:31
Her okuduğumda farklı bir düşünceye kapıldığım ve her seferinde de etkilendiğim bir kitap. İlk okuduğum zamanlar "nihilist" kelimesinin anlamını bile bilmezken ana karaktere hayran kalmıştım ve yine hayran kaldım. İçinde fazlaca yabancı kelime barındırıyor olmasına rağmen akıcılık bozulmuyor. Bir bakıma, ailesinden ayrı yaşayan insanların geri döndükleri zaman aile ortamına alışamamasının sebebini -kuşak çatışmasından ziyade- her alanda olan fikir ayrılıkları sonucu olduğunu ortaya koyuyor ve bunu yaparken farklı olaylarla süslüyor olması kitaba ve kurguya hayran bırakıyor. Gerçekten çok beğendiğim bir eser ve bana kalırsa kesinlikle okunmalı..
Puan vermedi·275 syf.·
2021 47. kitabı
18. yüzyılda veya sonlarında üniversitede okuyan iki gencin ailelerini ziyaret etmeleriyle başlıyor. Arkadi Nikolayeviç Kirsanov ve Yevgeni Vasiliç Bazarov ailelerini ziyaret ederken başka insanlarla ve ailelerle de tanışıyorlar ve hem ailelerini hem de kendilerini yakından tanıma imkanı buluyorlar. Bu süreçte belki de birbirleri ve kendi gelecekleri hakkında da kararlarını veriyorlar.
2021 11. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2021 20:17
Yeni ayın ilk paylaşımı ile hepinize mutlu akşamlar. Rus Edebiyatının önemli eserlerinden Babalar ve Oğullar. . Dili kısmen sade ve sürükleyici bir eser gerçekten. Okurken yazıldığı dönemi ve ortamı hissettiren yer yer coşkulu bir anlatım var. Hikayede Arkadiy adında ılımlı bir genç ile Bazarov isminde çıkıntı bir arkadaşının babalarıyla ve çevrelerinde olup bitenleri okuyoruz. Bazarov kitabın ana karakteri ve kendini nihilist olarak tanımlayan idealist bir genç. Arkadiy kendisine oldukça bağlı ve büyük saygı duymaktadır, çünkü düşünce yapısı ters olmasına rağmen onu etkilemektedir. Eser bize kuşak çatışması, kadınlarla olan vasat ilişkiler, nihilizm, Alman, İngiliz ve Fransız hayranlığı hakkında birçok eleştiri sunuyor. Nihilist bir düşünce yapısına sahip olan Bazarov'un, Arkady'nin amcası Pavel Petroviç ile olan tartışmaları kitabın ilk kısımlarını oluşturuyor diyebilirim. Nikiolay Petroviç , Pavel Petroviç, Feniçka, Katya, Anna ile insanın iç çalkantıları öyle güzel anlatılmış ki ! Hem hayranlık, hem tutku, hem nefret duygularını aynı anda hissedebiliyorsunuz.Sadece kuşaklar arası çatışma yok eserde. Aşk da fazlası ile var. Kitabın sonu beni fazlası ile etkiledi. Çok çok üzüldüm. Ve itiraf etmek gerekirse bu kitapta en çok Bazarov' u sevdim. Bu serüvende öğrenecek çok şeyiniz olabilir o yüzden arkanıza yaslanın romanı elinize alın ve kendinizi dış dünyaya kapatın. Kahvenizi de unutmayın. Keyifli okumalar.
2021 26. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2021 22:32
Babalar ve Oğullar 19.yy Rusya'sını farklı örneklerle bize yansıtan bir kitap. Derin cümlelere sahip, okuması keyifli. Kitabın baş kahramanı Bazarov Rusya'nın ilk Bolsevik'i sayıldı diye bahsedilmiş kitabın girişinde. Kitapta aşk var, ideolojiler var, sınıf farklılıkları var, kişilik farklılıkları var, Avrupanın Ruslara etkisi var, yani aslında kitap farklı bakış acıları sunuyor. Bir çok cümlede Fransızca, Almanca ve Ingilizce kelimeler geçiyor, bu durum okumayı biraz zorlaştırıyor. Kitapta geçen bir çok terim de mevcut, yeni kelimeler kazandırıyor kesinlikle. Tavsiye edilir.
2022 21. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2022 16:19
Kitap hakkında çok bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü kitabı tam olarak anladığımı düşünmüyorum. Rus yazar tarafından yazılan bir kitap ve kitap karakterleri de Rus. Karakter isimlerini sürekli karıştırdım (Rus yazarların kitaplarında eğer karakter sayısı az değilse karakter isimlerini karıştırıyorum). Kısacası aklım karıştı. Karakterleri anlayana kadar kitabı olay örgüsünden takip etmeye karar verdim. Açık söylemek gerekirse vermek istediği mesajı da alamadım. Kitabın bazı kısımlarını kaçırdım gibi geldi. Şimdilik anlayamadığım için çok puan kırdım. Biraz daha ileri zamanlarda kitabı yeniden okumayı ve puan olarak yeniden değerlendirmeyi düşünüyorum.
Babalar ve Oğullar
2020 4. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2020 02:35
İki oğul, iki baba Oğulların babaları Nikola Petroviç ile Vasiliy İvanoviç . Arkadiy ılımlı bir genç, Bazarov nihilist,sorgulayan ve ilerde köy Hekimi olacak bir genç . Oğullarını çok seven, üstüne titreyen ve oğullarını yıllarca bir gün gelecekler diye yollarınız gözleyen babalar ... Turgenyev'in okuduğum ilk kitabı. Anlatımı oldukça anlaşılır ve akıcı bir kitap . Klasikleri seviyorsanız sıkılmayacağınızı düşünüyorum :) Keyifli okumalar
2021 34. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 10:35
Güzel bir dönem romanı. 1850 lerin Rusya'sının taşrasını, feodal beyleri ve oğullarını, onların ilişkilerini gayet sade bir dille anlatıyor yazar. Kitabın tanıtımında Bazarov karakterinin Rusya'nın ilk bolşeviği olduğu belirtilmiş. Ben buna katılmıyorum, öyle birkaç toplumcu sözcükle bolşevik olunacak ise bu boş bir ideolojiden öteye gitmez. Daha uzun ve ses getiren sözler ile donanan karakterler seçilmeli idi bu tanıma uyan. Bazarov karakteri son derece ukala, kendini beğenmiş, boş konuşan, herkese nerede hakaret ölçülerine varan dozda konuşan, güçlü olduğunda kötü olan, güçsüz olduğunda ise iyi görünen bir karakter. Hoşlanmadım. Romanın diğer karakteri Arkadi ise Bazarov'u takip ve taklit etmeye çalışan, ona hayran bir karakter, ancak o da romanın sonuna doğru Bazarov'un davranışı ile uzaklaşıyor. Anna Sergeyevna ve Pavel adlı karakterler ise güçlü ve baskın karekterler. Romandan hoşlandım. Kurgusu basit. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.