Bağlanma

Ketebe Yayınevi

BAĞLANAMAMAYIŞIMIZA...
Puan vermedi·84 syf.·
2023 99. kitabı
İnsanın insana ihtiyacı bu kadar güzel anlatılabilirdi. Bağlanma, Nuri Pakdil’in Fethi Gemuhluoğlu anısına yazdığı bir eser. Kitapta Fethi Gemuhluoğlu'ndan ve insanı nasıl ele aldığından bahsediliyor. Birçok kişiyi etkileyen Nuri Pakdil'e; insanları sevmekle yaraların kapatılacağını söyleyen, iç dünyasına bakım yapan ve insan iç dünyasına bakım yaptığı müddetçe yıllar ne kadar geçerse geçsin asla eskimeyeceğini ona hatırlatan bir dostun Nuri Pakdil'de bıraktığı izler var kitapta. Kitapta verilen mesajlar çok etkileyici ve takdire şayan. Maalesef böyle güzel insanlara, böyle güzel muhabbetlere hasret yaşıyoruz. Hep sevip - sevilmek, iyileşmek - iyileştirebilmek ve güzel dostlarla yola devam edebilmek duasıyla. Kitabın arka kapağından; "Dostluk, karşılıklı birbirine bakmak değil, aynı yöne birlikte bakmaktır." der Exupery. Yapayalnız dolaşıyor bu çağın insanı. Çünkü birlikte yürüyecek kadar güvenmiyor kimse birbirine. İnsanları birbirine sevdirmek gerekiyor öncelikle bunun için...
Kitap İncelemesi
2023 62. kitabı
"Yüreğimiz var , var ama yüreğimizi dayayacak bir yer yok." s. 30 Cümle başlıyor....uzun ... açılan parantezler, tırnaklar, noktalı virgül, artı, eşittir derken.... ben noktayı da kapalı parantezi de göremiyorum... içindeki cümlede zihnim, edebiyatın matematiği zorluyor... Her parantez düşünce dünyama yeni bir pencere ...sayfayı çevirince kitabı kapatınca da açık kalan. Kalsın da. Cümleler arası, derin anlamlarda kaybolduğum eserler beni daha çok etkiliyor. Nuri Pakdil'in, Fethi Gemuhoğlu anısına yazdığı eserde on iki deneme var. Deneme başlıklarıyla bile etkileyici bence. "varoluş sözleşmesi, damar derinlerde, çağa çıkmak"... Kitap 80 sayfa ama hızlı okuyup bitirmenize izin vermiyor ... öyle yapmayın da. ;) tane tane... noktalama isaretlerinin de hakkını vererekten.... "Her insan yeryüzüne eklenen bir sorumluluktur: doğumla birlikte. Çünkü insan bir sorumluluğu yüklenerek geldi yeryüzüne + bir varoluş sözleşmesi bu = İNSAN YARATILDI. Yazık ki, zaman zaman duraklıyor insanın zihinsel aygıtları: oysa, insan, sürekli olarak düşünmek zorundadır bir şeyi: yaratılış bilgeliğini. İnsanın böylesi bir zihinsel edim içinde olabilmesi de bir iz sürmesiyle olasıdır ancak: çok çetin bir zihinsel edim gerekli. Yoğun bir sis tabakası kaplamıştır yeryüzünü + İNSANIN YÖNÜNÜ. Çağımızda, insan hem birbirinden kopmuş, hem de insanın aygıtları birbirinden kopmuştur: Sözgelimi, insanın düşünce aygıtı ile sindirim aygıtı arasında hiçbir ilinti kalmamıştır + her aygıt kendi başına yaşamaktadır şimdi = İŞTE YERYÜZÜNÜN CİN GÖRÜNÜŞÜ! s.71
2020 26. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2020 18:36
Fethi Gemuhluoglu anısına yazılmış bir eser. Onunla ilgili çok şey dinledim ama onun hayatını okumak nasip olmadı. Eser onunla ilgili belli belirsiz anılar ve onun düşüncelerinden hareketle yazılmış. İlk başlarda bir şey anlamadığımi düşünüyordum ama bitirince insan katmanlı bir eser olduğunu hissediyor. Bağlanmanın önemini l, bağ kuracağımız yeri iskaladigimizda her şeyin bundan etkileneceğini ve halı hazırda etkilenmiş olduğunu derinden hissediyorsunuz. Benim gibi bir solukta değil de sindire sindire okumak daha iyi olacak sanırım.
2023 2. kitabı
Selamünaleykum. Üstadın müthiş bir eseriyle az önce veda ettim,veda ettim demek istemiyorum bilakis ömrüm yeter de eski okuduklarımı da okuyabilirsem eğer bu da tekrar okuyacaklarım arasında olacak inşallah. Üniversite yıllarında,yanında soluklanacağı bir üstad bellemiş kendisine. Ondan aldığı birikimlerini aktarıyor bizlere,çok keyifli bir eserdi. Üstadın hemen hemen her eserinin dilini anlamak zor olabiliyor,çoğu yerini defaatle okumuşumdur bende. Her kelimenin altı çizilesi değerde bir eserdi diyip sözlerimi bitirmiş olayım. Okuyacaklara istifadeli olmasını diliyorum,kitapla kalın.
2021 23. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2021 15:54
Edebiyatımızın büyük ustalarından Nuri Pakdil’in güzel bir denemesi, mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Kitabın içinde biribirinden güzel 12 tane deneme mevcut.
2025 34. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 18:39
Yedi Güzel Adam dizisinden sonra en çok merak ettiğim isimlerden biri olmuştu Nuri Pakdil. Onu daha yakından tanımak; kalemini, düşüncelerini ve duygularını anlamak için okumaya bu kitabıyla başlamak istedim. Kitapta devinim hâlindeki dünyaya karşı körleşen insanın duygularını, kaybolan hassasiyetleri, merhamet ve vicdanın giderek silinişini; kısacası insanın insana verdiği zararın derinliğini anlatıyor Pakdil. Adaletin yavaş yavaş silindiği, zulmün ise yaygınlık kazandığı bir dünyanın resmini çiziyor. Sonuçta kitap okuyucuya hem bir vicdan muhasebesi yaptırıyor hem de insan olmanın sorumluluğunu yeniden hatırlatıyor. Düşündüren ve derinden etkileyen bir kitap...
2018 4. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2018 21:55
Bir yoruma nasıl başlanır, dediğim kitaplardan oldu Bağlanma... Kitapta yalnızca Nuri Pakdil kalemiyle karşılaşmıyorsunuz, kitap size tanımamız gereken bir kişiden bahsediyor: Fethi Gemuhluoğlu... Nam-ı diğer Fethi Ağabey... Üniversite yıllarında küçük bir kütüphanede Dostluk Üzerine kitabını bulmuştum yıllar evvel Fethi Gemuhluoğlu'nun biraz hacimli olduğu için ve uzun uzun dimağda tat bıraka bıraka okunması gerekenlerden olduğu için bitiremeden geri vermek zorunda kalmıştım. Bir süre baskısı tükenmişti kitabın sonra da mezuniyet vs unutmuştum kitabı. Yaklaşık on gün evvel bir youtube kanalında Fethi Ağabey'den bahsedildiğini görünce bir dostumla karşılaştığımı hissettim ve hemen Dostluk Üzerine'yi ve Bağlanma'yı aldım. Geldiği gibi de okumaya başladım Bağlanma'yı... " Dost göze sezdirmeden gözyaşı silendir" diyen, yüreğinde insana olan inancını sağlam tutan, toprağa, türkülere, insanlığa ama en çok da Allah'a aşık bir dava adamı Fethi Gemuhluoğlu. Bir belgeselde şöyle diyordu anlatıcı Fethi Ağabey için: "İnsanın doğumundan ölümüne elinin değdiği, ayağının ulaştığı her yerde dostluğundan bir iz bırakmasını tavsiye eden bir dost, coğrafyaya dost, tarihe dost, değere dost..." Nasıl bir engin yaşam bu böyle değil mi sayın okur? Günümüzde dostluk kavramının içi öyle boşaldı ki bu satırlar bize unuttuğumuz ama içimizde bir yerlerde cılız bir közü kalmış olan kendi özümüzü hatırlatıyor. Şu anda öyle kolay harcıyoruz ki karşımızdaki insanı, bizim gibi düşünmüyorsa hemen yargıyı veriyoruz hakkında, cevap vermek için dinliyoruz, sesimizi yükseltiyoruz -yüksek sesle konuşursak hep bizim dediğimiz doğru olur çünkü- haklı çıkmak için sonra ise kırılan bir kalbe karşı zaferimizi kutluyoruz kurnaz ve iğreti bir gülüşle... İşte bu zamanlarda da okunacak kitaplardan biri olmalı
2019 9. kitabı
Bu kitapla ilgili ne söylesem nasıl bir yorum yazsam diye beni ciddi anlamda düşündüren bir kitap oldu. Kitabın adı bağlanma,fakat kitapta aslında bizim nasıl bağlanamadığımızı insanlarla nasıl dostluk kuramadığımızı anlatıyor. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı ve gerçekten tanışmak için çok doğru bir kitap olduğunu düşünüyorum çünkü kitabın içeriğini gerçekten çok beğendim altını çizdiğim ve beni durup düşündüren bir çok yer var kitapta.Nuri Pakdil bu kitabının merkezine abim dediği,dostum dediği Fethi Gemuhluoğlu’nu yerleştirip anlatmak istediklerini bu çerçevede anlatmış.
2020 55. kitabı
Nuri Pakdil’in Fethi Gemuhluoğlu anısına yazdığı eseri.. Görmeden sevebilmek bir insanı, görmeden sarılabilmek istemek.. ‘Fethi Ağabey’ diyorlardı ona, diyor Nuri Pakdil. Tanışmak için yanına vardığında ‘görünce bu denli yakından, bir evrenin dolduğunu içime hemen duyumsadım’ diyor Nuri Pakdil ve devam ediyor ‘ben, şimdiye değin, çok az insanı böyle yakından görünce, benzeri duygulara kapılmışımdır. Çok az insanı.’ Kısa kısa anılarla, altı çizilecek cümlelerle insanı tefekkür etmeye iten bir kitap..
2018 80. kitabı
“ Bağlanma ” kitabın ismi beni çok etkiledi bilmem ama bu kelime bana ağır geliyor sanki bana ağır bir yük bırakıyor gibi . Can Yücel'in en sevdiğim şiiri olan Bağlanmayacaksın şiirinin etkisi olduğunu düşünüyorum . Kitap hakkında biraz bahsetmek istiyorum . Fetih Gemuhluoğlu adına yazılmış .Onu anlatırken , onun düşüncelerini bizimle paylaşırken öyle cümleler kurmuş ki okurken o cümleye dalıp gitmelerim oldu . Her satırda ayrı noktalara dokunmuş böyle oluncada insan not almadan edemiyor . Her sayfasında not alırken arkadaşım şu sözünü sizinle paylaşmadan edemiycem . “Bence Aybüke sen kitabın tamamını geçir”:) Haklı ne diyebilirim ki her sayfasından bir yerelere bir şey yazıyorum normal olarak onun dikkatini dağıtıyorum . Nuri Pakdil , kitabin ismini çok güzel koymuş ama ben yine bağlandım. :) Bittiğini anlamadığım , bittince üzüldügüm kitaplardan birisi oldu ... Okuyacaklara küçük bir tavsiyem var mutlaka küçük bir defterle kitabin basına geçiniz çünkü çoğu kısmı not almak isteyeceksiniz .

Nuri PakdilYazar · 43 kitap
1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964). Edebiyat dergisini (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında, 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Nuri Pakdil, 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Sitemizin güncellendiği tarihe kadar, daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi. "Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur. Pakdil, marksizme ve komünizme yakınlık hissetmediğini fakat ilgiyle izlediğini de açıkladı. Yazarlığı boyunca 16 müstear isim kullanan Nuri Pakdil'in en çok tercih ettiği ise "Ebubekir Sonumut" olmuştur. 85 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Kitapları Harikalar Tablosu / Prevert, Oyun/Çeviri, Temmuz 1974. Ay Operası / Prevert, Şiir/Çeviri, Nisan 1975. Biat II, Deneme, Ocak 1977. Bağlanma, Deneme, Şubat 1979. Bir Yazarın Notları II, Deneme, Aralık 1980. Put Yapımevleri, Oyun, Nisan 1980. Biat III, Deneme, Nisan 1981. Anneler ve Kudüsler (Şiir) Bir Yazarın Notları III, Deneme, Mayıs 1981. Kasırganın Çatırtıları / Guillevic, Şiir/Çeviri, Mayıs 1981. Bir Yazarın Notları IV, Deneme, Eylül 1982. Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Oyun, Haziran 1982. Edebiyat Kulesi, Deneme, Şubat 1984. Sükût Sûretinde, Şiir, Şubat 1997. Derviş Hüneri, Deneme, Mart 1997. Batı Notları, Gezi-İzlenim, Mart 1997. Arap Saati, Deneme, Mayıs 1997. Umut, Oyun, Haziran 1997. Ahid Kulesi, Şiir, Haziran 1997. Korku, Oyun, Ağustos 1997. Klas Duruş, Deneme, Ekim 1997. Arap Şiiri (Güldeste) I, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Arap Şiiri (Güldeste) II, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Kalem Kalesi, Deneme, Ekim 1998. Bir Yazarın Notları I, Deneme, Mart 1999. Osmanlı Simitçiler Kasîdesi, Şiir, Temmuz 1999. Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler, Deneme, Aralık 1999. Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada, Deneme, Mayıs 2000. Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu, Deneme, Kasım 2001. Otel Gören Defterler 4: Simsiyah, Deneme, Nisan 2002. Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri, Deneme, Ocak 2003. Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize, Deneme, Haziran 2005.