Bakire ile Çingene

D. H. Lawrence

2018 62. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2018 12:02
Kitap, ''Papazın karısı, beş parasız genç biriyle çekip gittiğinde çıkan skandal hiç bir sınır tanımaksızın yayıldı.'' cümlesiyle hızlı bir şekilde başlıyor. Sanıyorsunuz ki olaylar, arka arkasına gelecek ve çok sürükleyici bir kitap okuyacaksınız. Ama kesinlikle böyle bir şey olmuyor. Kitap, esas itibariyle ,annesiz büyümüş ve ergenlik çağına gelmiş iki kız kardeşin özellikle de küçük kardeş Yvette 'nin hayatına odaklanıyor. Yvette'nin kendisi için işkence haline gelmiş olan yaşantısıyla, hayalindeki yaşantı arasında sıkışıp kalmış halini ve iç dünyasında kopan fırtınaları bize detaylı olarak aktarıyor. Son bölümlerdeki olaylar ve gizem hariç genelde günlük basit yaşantıları anlattığından dolayı çok da sürükleyici bir kitap değil ama yazarın, kişi özgürlüğü konusunda verdiği mesajlar yönünden önemli bir kitap olduğu düşüncesindeyim.
2016 9. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2016 15:47
David Herbert Richards Lawrence yaşadığı zamanın en açıksözlü yazarıdır. Lawrence İngilizce kelimenin ''sex'' çağdaş önemini kazandıran biriydi. Ondan önce, bu kelime sadece cinsiyet anlamını taşıyordu . Onun yazdığı bazı kitapları müstehcenlik nedeniyle uzun bir süre için yasaklandı. Kaba ve yarıokur madenci - kocasını hor gören gururlu ve otoriter annesi tarafından en sevilen oğlu idi Lawrence. O zayıf ve hastalıklı idi, etrafı kadınlarla çevrili büyüdü. 16 yaşında iken şiddetli psikolojik travma, sonra pnömoni nöbeti ve 1910 senesinde annesinin ölümünün ardından yazar itiraf ediyor "Sevgilime aşık gibi sevdim annemi ''. Annesinin ölümünden sonra da yarattığı etkinin altından çıkmak kolay olmuyordu onun için. Gün boyunca okulda öğretmen olarak çalıştı, ama geceleri ilk başyapıtı olan "Oğullar ve Aşıklar" (1913) yazıyordu. Bu romanda Oidipus kompleksi (Oedipus karmaşası) edebi anlamda açığa vurmuş bulundu. Her zaman zayıf, darmadağınık saçlı ve ateşli kırmızı sakallı Lawrence olağanüstü kişiliğinin sayesinde kadınların dikkatini çekmeyi her daim başarıyordu. Yazarın yoğun ve karışık özel hayatı eserlerinin üzerinde izleri taşıyor. ‘’Bakire ile Çingene’’ Yazarın detaycı anlatımı sayesinde kitaptaki geçen olayları hayal etmeyi kolaylaştırıyordu. Her asırda olduğu gibi burada da gençliğin delidolu zamanını yaşandığını görebiliyorsunuz. Saf ve isyankar, asi Yvette'nin aşkı ve cinselliğini kardelenin yapraklarının karın üstüne çıkıp açılması gibidir. Lucille, papaz – babası, babaannesi,halaları ve tabii ki Çingene; hepsinin net ve belirgin kişilikleri var, onları takip etmek ve devamında ne olacak diye sorusunu sormadan, kopmadan ve akıcı anlatımı ile romanın doruk noktasına gelmiş bulunuyoruz. .. Son zaman hep ‘’büyük final ‘’i olan kitap
Sağlık
2017 59. kitabı
dhlawrence yine yapmış yapacağını çok basit bir olayı ya da basit bi yasam tarzını alıp tutku ile yoğurmuş... her zaman tavsiye ettiği gibi bu kitabında da tutkularımızın peşinden koşmanızı öğütlemiş. Annesiz büyüyen sıradan bi rahip kızının bile başına gelen olaylar sayesinde nasıl tutkulu bi insana dönüşebileceğini göstermiş. Bakire ile çingene karşılaştıkları andan itibaren mantık ve tutkunun, özgürlük ve zorbalığın farkını yaşayarak öğreniyorlar. Yaşamamız gereken hayat ile yaşadığımız hayat arasında kalırsak her zaman için yaşamak istediğimiz hayatı secmemiz gerektiğini söylüyor. #dhlawrence 'ın bu felsefesine kesinlikle katılıyorum. Ama kitabın sonu biraz yarim kalmış sanki doğal olarak sonunu siz tamamlıyorsunuz. Secim size ait: eskimiş ve genel çevre tarafından kabul edilmiş tabular içinde yaşamak mi yoksa size ait ve istediğiniz gibi olan hayatı yaşamak mi?
2024 2. kitabı
bu yazarin okudugum ilk kitabi. konusuna deginmeyecegim fakat yvette’in gercekten cingeneyle bir ask yasacagini düşündüm kitabin son sayfalarina kadar ama umdugum gibi olmadi. ilk 100 sayfaya kadar tekduze ilerlerken bir anda olay oldu ve kitap bitti. kitabin dili bana gore sade ve acik degildi, anlamadigim cok betimlemeli cumle vardi bu yuzden kitaba kendimi veremedim ama garip bir sekilde bir gunde bitirdim. begendim mi begenmedim mi emin degilim ama onerecegim bir kitap degil.
Bakire ile ÇingeneD. H. Lawrence · Can Yayınları · 19901,375 okunma
Bazen düzen, yavaş yavaş ruhu körelten bir alışkanlıktır.
2026 6. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 11:03
Bazı kitaplar vardır; okurken hikâyeyi değil, kendini düşünmeye başlarsın. Bakire ile Çingene benim için tam olarak böyle bir kitap oldu Yazar bu eserinde bize bir aşk hikâyesi anlatmıyor aslında. Daha çok, insanın kendi içindeki sınırlarla, korkularla ve kabullenişlerle yüzleşmesini anlatıyor. Yvette, küçük bir kasabada, belli kalıplar içinde yaşayan genç bir kadın. Hayatı “olması gerektiği gibi” ilerliyor. Dışarıdan bakınca düzenli, güvenli, problemsiz. Ama içi öyle değil. İçinde bastırılmış duygular, ertelenmiş hayaller ve adı konmamış bir sıkışmışlık var. Hepimizin hayatında zaman zaman hissettiği türden Karşısına çıkan çingene ise bir insan olmaktan çok, bir sembol gibi. Özgürlüğü, cesareti, risk almayı, konfor alanının dışına çıkmayı temsil ediyor. Yvette’in ona olan ilgisi aslında bir kişiye değil; başka bir hayata, başka bir ihtimale duyulan özlem Kitabı okurken sürekli şunu düşündüm Biz kaç kere “böyle gelmiş, böyle gider diyerek kendi hayatımızdan vazgeçiyoruz Yazar ın dili sade ama derin. Özellikle doğa tasvirleri çok güçlü. Nehir, yağmur, taşkın Hepsi karakterlerin iç dünyasıyla paralel ilerliyor. Yazar burada şunu çok iyi gösteriyor: İnsan iç dünyasında fırtına yaşarken, dış dünya da boş durmuyor. Bu kitap bana şunu hatırlattı: Düzen her zaman huzur demek değildir. Bazen düzen, yavaş yavaş ruhu körelten bir alışkanlıktır. Bakire ile Çingene, konfor alanı, toplum baskısı, cesaret, özgürlük ve bedel kavramları üzerine düşündüren bir eser. Hayatta “doğru” diye öğretilenle, “doğru hissettiğimiz” arasındaki farkı sorgulatıyor. Kısa bir kitap ama etkisi uzun sürüyor. Bitirdikten sonra kapağını kapatıp bir süre düşünüyorsun.
2020 6. kitabı
Yeniden merhaba sevgili kitap dostlarım Dün Lawrence'ın öz yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapmıştım. Şimdi de Lawrence'ın "Çingene ve Bakire" eserinin yorumuyla karşınızdayım. Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum ki, karısı tarafından terk edilmiş bir Papaz, Papazın iki kızı ve yakın akrabaları minvalinde kurgulanmış olan bu eser, sanılanın aksine asla basit bir kurgu değildir.. Evet, görünüşte bir geniş aile, ama nasıl bir aile! Hiç yayılmayan, mantarımsı yaşlı bir kadının "kaidesi"nin çevresinde yarı ölü saplanıp kalmış berbat, kokuşuk bir aile! İnsan böyle bir ailede nasıl vârolmalı ya da böyle bir aile ile nasıl başa çıkmalı? Diye düşünmeden edemedim. Lawrence'ın tarih-inanç-cinsellik-sosyoloji-psikoloji ve sanat bilgisiyle kendine özgü bir üslûp ve içerikle kaleme almış olduğu bu eser, sıradan ve gelenekçi yaşamların aşka, cinselliğe bakışı; toplumsal-ahlâki normların, özgürlüğün, güçlü imge-simgelerle eleştirisinin yapıldığı bir eser diyebilirim. Yine dikkatimi çeken bir diğer şey de henüz kendinin ve cinselliğinin yeni yeni farkına varan Yvette'in, güvenli sularda yaşamaya alışmış yaşlı aile bireylerinden öğrendiği felsefe(!). Örneğin; onlara göre insan yirmi altı yaşına kadar doğru kararlar alamazdı. Yirmi altı yaş öncesini başıboşluktan ibaretti. Yvette ise henüz yirmi bir yaşındaydı. Başıboşluktan kasıtları elbette ki Çingeneyle geçirdikleri zamanlardı. Yvette yirmi altı yaşına geldiğinde evlenmeli ve evlendiği kişi kesinlikle kendi kültüründen ve inancından olmalıydı. Ne de olsa o bir Papaz kızıydı. Babasıyla evliyken başkasına kaçan annesi gibi asla olmamalıydı.(!) Elbette ki bu bir kılıftı. (Bir kadın hem pastasını hem de peynir ekmeğini yiyebilirdi! Bu felsefe âdeta ahlâki-toplumsal ikiyüzlülüğün somut hâli.)
Bakire ile ÇingeneD. H. Lawrence · Can Yayınları · 20191,375 okunma
2025 17. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 18:19
"Güzel genç hanım, ikbal onunla olsun! Çingenelerin hayır dualarıyla birlikte!" Yvette rahip babası, büyükannesi, halası ve kız kardeşiyle birlikte yaşayan genç bir kızdır. Bir gün arkadaşlarıyla fal baktırmaya gittiği çingene kampındaki bir adamdan etkilenir. Adamın evli olması ve alt tabakadan sayılması belki de bu kitabı aşk romanı olmaktan uzak tutmuş olabilir. Kurgusu sade ve akıcıydı. “Yalnızca bir düş olan bir düş gibi yitmişti.” Dipnot ' Can yayınların kitapların çevirileri çok güzel ama nedense bu çeviri anlatım bozuklukları ve gereksiz cümleler vardı' Bakire ile Çingene
Bakire ile ÇingeneD. H. Lawrence · Can Yayınları · 20191,375 okunma
2020 43. kitabı
BAKİRE VE ÇİNGENE .... DAVİD HERBERT LAWRENCE *İleride,yolun ırmağı kestiği yerde bir zamanlar su ile dönen kocaman ,eski, taş pamuk değirmenleri vardı. Yol tepeden yukarıya kıvrılıyor, sonra köyün iç karartıcı ters sokaklarına iniyordu. *Bölgenin sorumlu papazı kırk yedisine  gelmişti ve karısının uçup gidişinin ardından aşırı pek de vakarlı sayılmayacak bir üzüntü sergiliyordu.... *Saçları enikonu aklaşmış, vahşi bakışlı, acıklı görünümlü biri olup çıkmıştı. Uzun ,ince, taze yüzlü ,çocuksu ama o öğrenci kibirliliği ile kendine güvenli, çok güvenli ve fena  halde İngiliz'diler. *Aslında bir limanın zincirinden öbürüne giden İki zavallı genç , dümensiz yaşamdılar. * Oturduğu yerden dönüp otomobildekilere kasketinin altından şöyle bir baktı. Rahat görünüyordu, bakışıysa kayıtsızlığı içinde küstahti... *Görünüşü şaşılacak derecede zarif, çingene yaşamına göre de oldukça pahalıydı. *Yvette"Benden daha güçlü! Beni umursamıyor bile !"diye düşündü. * Sonra çingene'nin yüzünü, düz burnunu,  biraz ince hareketli dudaklarını ve tam isabetle onu, yaşamının kaynağı, keşfedilmemiş bir yerinden vurdu kara gözlerinin dümdüz anlamlı bakışlarını gördü. -Öfkeyle kendini toparladı. Adam ona böyle bakmaya nasıl cesaret edebilmiştir? ...... Yvette ve kız kardeşi Lucille ,papaz babası, kör büyükannesi ve can sıkıcı halası ile taşrada küçük bir papaz evinde yaşamaktadır... Anneleri yıllar önce evi terk etmiştir. Yvette'nin can sıkıcı ve tekdüze geçen  hayatın da herşey tesadüf eseri  tanıştığı çingene ile tamamen değişir ... Modern çağ İngiliz edebiyatı yazarlarından David Herbert Lawrence'in kaleme aldığı kitabı naçizane tavsiye ederim
2022 112. kitabı
Özgürleşmek ve kalıplarından kurtulmak isteyen Yvette kızımızın şansına, evlerinin yakınına bir çingene kamp kurar. Yvette ilk zamanlar ona karşı duygusal ve yoğun duygular hissederken, bu duygular zamanla yerini çelişkiye bırakır. Hoş bir eserdi, tavsiye ediyorum dostlarım
2024 5. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2024 01:44
Kitap, annesiz büyümüş ve ergenlik çağına gelmiş iki kız kardeşin hayatını anlatıyor. Daha cok yvette'yi konu alıyor. Yvett bir gün arkadaşlarıyla ormana giderken ormanda çingenelerin olduğu kampa denk geliyor. Kampta bir çingene adamdan etkilenmeye başlıyor. Ve bu andan sonra içinde kopan fırtınaları ve içinde sıkışıp kalan hayatını sorgulamaya başlıyor...
1000k

D. H. LawrenceYazar · 47 kitap
David Herbert Richards Lawrence (d. 11 Eylül 1885 – ö. 2 Mart 1930), 20. yüzyıl İngiliz yazarıdır. Roman, şiir, tiyatro oyunları, denemeler, gezi kitapları, edebiyat eleştirileri, yazmış, çeviriler yapmıştır. Eserlerinde modernizm ve endüstirileşmenin birey üzerindeki yabancılaştırıcı etkisi üzerinde durmuştur.