Beyaz Diş

Jack London

Vahşetin Kalbinden İnsanlığın Eşiğine
2025 83. kitabı
Kitap, yalnızca bir kurdun hikâyesine tanıklık etmiyor, kendi içsel yolculuğunuza da eşlik ediyor sanki. Sayfalar ilerledikçe, kuzeyin soğuk ve acımasız doğasında büyüyen Beyaz Diş’in yaşamı, bana insan olmanın ne demek olduğunu, medeniyetin ve sevginin ne büyük dönüştürücü güçler olduğunu hatırlattı. Bu kitap, sadece bir hayvanın yaşam mücadelesini değil, aynı zamanda doğa ile kültür, içgüdü ile şefkat, vahşetle insanlık arasında sıkışıp kalan her varlığın hikâyesini anlatıyor. Beyaz Diş benim için bir karakter değil, bir metafordu aslında. O, yabanın içinden çıkıp insan dünyasına adım atarken, bizlerin de karanlık yanlarımızdan arınıp sevgiyle evcilleşme potansiyelimizi temsil ediyor. İçimizdeki hırçınlık, korku, güvensizlik… bunların hepsi Beyaz Diş’in dişlerinin arasındaki homurtuda saklıydı. Ama aynı dişler, sevgiyle, emekle, sabırla törpülenebiliyorsa; demek ki bizler de törpülenebiliriz. Kitabın başında hayatta kalmak için sürekli tetikte olan, güvenmeyi bilmeyen, her canlıyı ya tehdit ya da av olarak gören Beyaz Diş, zamanla sevginin varlığını öğreniyor. İlk kez birinin dokunuşundan zarar değil, şefkat doğuyor. Bu dönüşümün tanığı olmak beni derinden etkiledi çünkü bu, hepimizin özlemi değil mi? Anlaşılmak, sevilmek, kendimizi güvende hissedebileceğimiz bir yer bulmak… İşte Beyaz Diş bunu başardı; hem de dişlerinin sivriliğini kaybetmeden, ama artık onları öfkeyle değil, gerekirse sevgiyle koruyarak. London’ın dili sade ama etkileyici, betimlemeleri öyle güçlü ki o karla kaplı ormanlar gözümde canlandı, Beyaz Diş’in iç çatışmalarını hissettim. Kitap sadece bir hayvanın öyküsü gibi görünüyor olabilir ama aslında insana dair çok şey söylüyor. Hatta şöyle diyebilirim: Beyaz Diş, içimizdeki vahşi yanla barışma, onu bastırmak değil, dönüştürmek üzerine yazılmış
2021 38. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2021 22:23
"Dünyası pek küçüktü, kurt ininin duvarlarıyla sınırlanmıştı, fakat dışarıdaki geniş dünyayla ilgili hiçbir şey bilmediğinden, içinde bulunduğu kısıtlılık canını sıkmıyordu." (Syf.66) Merhaba... Jack London'un Beyaz Diş kitabını İletişim Yayınları'ndan okudum. Bu kitapta annesi köpek babası kurt olan Beyaz Diş'in yaşamını doğumundan itibaren okuyoruz. Kitap ilk başta Bill ve Henry'nin kuzey yolculuğu ve o yolculukta yaşadığı sıkıntılarla başlıyor. Daha sonra ise romanın başkahramanı olacak olan Beyaz Diş romana dahil oluyor. Kitap, vahşi tabiatta yaşam mücadelesi, efendi-köle ilişkisi, itaat ve sevgi konu ve temalarını ele alıp; • insan / canlı yaşamında kalıtım mı önemlidir çevre mi? • Binlerce önce yaşamış olan atalarımız şuan ki yaşamımızı nasıl / ne kadar etkiliyor? • Yaşamımızın ilk dönemleri bütün hayatımızı etkiler mi? • İlk dönemlerde eksikliği yaşanılan sevgi sonradan doyurulabilir mi? gibi sorulara cevap arıyor. İlk çocukluk döneminin (0-6 yaş) geri kalan bütün yaşamımızı şekillendirdiğini, 6-7 yaştan sonra insanların artık değiş(e)meyeceği görüşüne inanan biri olarak bu konuya da içerisinde yer veren bir kitabı okumak benim için güzeldi. Okuyacak olanı sıkmayacağını düşündüğüm, akıcı denilebilecek bir kitaptı. Çocukluk dönemimde çokça okuduğum ve kitap okuma alışkanlığını kazandıran kitaplardan biriydi Beyaz Diş. Keyifli okumalar...
2021 60. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 23:39
Jack London’nun hayran bırakan kaleminden Beyaz Diş; bir köpek-kurdun hayatta kalma mücadelesi ve insanlarla arasındaki ilişkileri anlatan güzel bir eser. Bir canlının tüm duygularına Beyaz Diş’in hisleri üzerinden yer verilmiş. Onunla beraber korkuyor, üzülüyor, mutlu oluyorsunuz. Bir canlı için en önemli duygu olan sevginin değerini ve yaşama nasıl bağladığını, sevginin her yarayı iyileştirdiğine tanık oluyorsunuz. Ayrıca insanlar arasında olan ırkçılık, ve sınıf farkını görmek de mümkün. •Yetişkin-çocuk fark etmeden herkesin okuyabileceği türden güzel bir eser. Dili gayet sade ve akıcı. Beyaz Diş’i okumalısınız derim, kitapla kalın
2020 5. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2020 00:00
Yarı kurt, yarı köpek bir anne ve kurt bir babadan doğan Beyaz Diş’in doğumu, vahşi tabiatla tanışması, dünyayı anlaması, evcilleşmesi, insanlarla ve diğer canlılarla olan ilişkisi hikâye ediliyor eserde… Beyaz Diş’in gözünden görüyoruz, tanıyoruz dünyayı, diğer varlıkları… Bu yönüyle farklı bir eser… Beyaz Diş’in hamurunun içinde bulunduğu çevre ve çevrenin ona olan davranışları ile nasıl şekillendiğini, Gri Kunduz ve Güzel Smith’le yaşadığı hayatta nasıl çekilmez, gaddar bir varlık olduğunu, sonrasında ne hale geldiğini görüyoruz. İyiliğin, merhametin bir hayvanı, sadece bir hayvanı değil herhangi bir canlıyı nasıl değiştirdiğini, kötülüğün ise aynı varlığı canavarlaştırdığına tanık oluyoruz… Okunması gayet rahat, akıcı, herkesin okuyabileceği nitelikte güzel bir eser…
Beyaz Diş Kitap İncelemem
2024 58. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2024 14:29
Beyaz Diş... Beyaz Diş için inceleme yazmak, kitabı bitirdikten yaklaşık 2 hafta sonraya nasip oldu. Aslında bu muhteşem eser için söylenecek o kadar çok şey var ki... Jack London, muhteşem bir yazar. Her şeyden önce bunu belirtmeliyim. Okuyucuya cebren empati yaptıran, eserin hissiyatını olağanüstü derecede aktaran çok başarılı bir yazar. Öncelikle üzerinde durulması gereken, eseri -bence- eser yapan dil ve üslubu incelemek gerekirse; Oldukça anlaşılır, yalın, bir o kadar da vurucu ve sarsıcı bir dil var. Takibi zor paragraflar, diyaloglar, saçma sapan karakter yoğunluğu yok bu eserde. Bir köpeğin hislerinin trajikomik açıdan okuyuca aktarılması var. Bu eserin içine girebilmeniz için baş karakter Beyaz Diş ile mutlaka empati kurmanız gerekiyor, ama baştan söyleyeyim, sayfaları çevirmeye başladığınızda empati kurmamanız olanaksız. Peki eserin kurgusu? Eserin kurgusu da üslubu gibi oldukça başarılı. Beyaz Diş'in nasıl bir dünyaya gözlerini açtığını anlamamız için yazar uzun bir girizgah hazırlıyor. O dünya, acımasızlık, vahşi düzen özenle işleniyor, ustaca betimleniyor. Beyaz Diş'in doğduktan sonra dünyayla teması, şaşkınlık, korku, mutluluk vs. İnsani gibi duran bütün bu hislere Beyaz Diş ismindeki kırma köpekte şahit oluyoruz, hem de hiç yadırgamadım. Acele etmiyor yazar, psikolojik katmanları ustaca hazırlıyor. Eserin en zayıf tarafına gelince, konusu, içeriği. Güzel elbette ama üslup ve kurgu o kadar başarılı ki, içerik faktörü sönük kalıyor. Ters köşe diyebileceğimiz, okuyuda merak uyandıran bölümler fazla yok, ama bu durum rahatsız etmiyor. Genel olarak özetlemek gerekirse, eser beni her açıdan edebi olarak tatmin etti. Kült eserler listesinde olmayı sonuna kadar hak eden bir başyapıt olarak zihnimde kaldı.
2026 7. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 14:43
Ne kadar güzel bir kitap kendimi kah buzlu alaska bolgesin de kah guney amerikanin daglarinda bir kurt gibi koşarken hayal ettim. Beyaz diş vahşi doğada bir yaşam mucadelesi veren akıllı mı akıllı bir hayvan biz Tanrilari ise ona çok vahşi şekilde davrandık.
2022 162. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2022 09:19
Hikayemiz kuzey kutup bölgesinde geçiyor. Kızılderili iki arkadaşın kısa günlük yaşantısı bahsedildikten sonra konu köpeklerine bağlanıyor. Köpekler kızak köpekleri. Sayım sonrası eksikler oluyor. Eksik köpek vahşi bir kurtla çiftleşiyor. Melez yavruların biri aynı babası gibi kurt. Sonrasında yavru melezimizin tüm büyüme gelişme aşaması anlatılıyor. Güçlü empati yapılarak bir hayvanın düşünceleri ne olabilir sorusuna cevap niteliğinde son derece muazzam bir yazım var. Avlanmayı öğrenmesi, insanlara bakışı, diğer köpeklere bakışı ve olası aklından geçebilecek düşünceler çok güzel aktarılmış. Tabi bu düşüncelerde insanlara çok güzel sosyolojik göndermeler var. İnsanlara bakışını insan hayvanlar kelimesi ile ifade etmesi çok mana içeriyor. İnsanlara adaptasyon sürecinde bir sahibi olması gerektiği düşüncesine alışma evresi ve sonrasında insanları birer tanrı yerine koyması da takdire değer bir benzetim. Tanrının kurallarını ayırt etmesi için geliştirdiği düşünce sistemide çok mantıklı. Kötü tanrılarla yani insanlarla karşılaşması sonrası psikolojik buhrana girmesi, şiddete itilmesi çok acıydı. Sonrasında tabi iyi tanrılarla sevgiyi tatması yeniden iyi bir muamele görmesi… Yüksek anlam içeriyor. Hayvanlara bakışınızı değiştirecek bir kitap. Size güçlü bir başka göz, bakış açısı kazandırabilir. Hayvanlar gözünden dünya nasıldır? Nasıl düşünebilirler? vs. birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
2023 11. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2023 08:55
Beyaz Diş Alaska’nın sert doğa koşullarında geçen, vahşi bir hayvanın gözünden, hem doğal hayata hem de insanların acımasız dünyasına eleştirel bir bakış getiren bir hikâyedir. Jack London bu eserde edebiyat tarihinin en reel hayvan karakterlerinden birini yaratırken, aynı zamanda düşmanlık, ahlâk, güven, merhamet ve sevgi gibi kavramları bu karakter üzerinden tartışır.  Beyaz Diş̧, yabandaki hayatından kopup insanların arasına karışan yavru bir kurdun, insanın doğasını ve doğadaki insanı  keşfetmesinin, vahşi ve yırtıcı bir yaratıktan sadık ve sevgi dolu bir yol arkadaşına dönüşmesinin hikâyesidir. Mağarasının güvenli duvarları ardındaki uçsuz bucaksız dünya ile daha minik bir yavruyken tanışır. Açlıkla ilk imtihanında öğrenir et yasasını. Yaşamın amacı etti. Yaşam etin ta kendisiydi. Yaşam etle besleniyordu. Yiyenler ve yenilenler vardı. Ahlaki açıdan değerlendirmiyor, hatta üzerinde kafa bile yormuyordu; hiç düşünmüyor, sadece yaşıyordu. Sonra insanla tanışır, onu efendisi -tanrısı- bilip vahşi yaşama sırt çevirir ve özgürlük yerine esareti seçer. Yaşamak ve acı çekmemek için çeşitli kurallara uymak zorunda olduğunu öğrenir. Annesi yarı köpek, babası ise vahşi bir kurt olan Beyaz Diş, karşılaştığı her insanla içindeki iyiliği ve kötülüğü, nefreti ve sevgiyi, vahşeti ve itaati yeniden keşfeder.  Hırçın, yalnız, sevgiden yoksun ve kendi türüne düşman bir hayvan olana dek yoğrulur hamuru. Ta ki sevgi dolu bir tanrı sayesinde iyiliğin, sevginin gücünü ve kendini keşfedene dek. Beyaz Diş, Jack London’ın tartışmasız en iyi ve en etkili romanıdır. Onu sıradanın dışına çıkaran ise dünyayı bir kurt köpeğinin gözünden anlatarak, bir kurt köpeğiyle ustalıkla empati yaptırmasıdır. Sevgi, sadakat, hayatta kalma mücadelesi bir kurt köpeğinin gözünden ancak bu kadar güzel
“Doğa ne bağışlar ne de affeder.” — Jack London
2025 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2025 23:54
Jack London’ın 1906 yılında yayımlanan eseri Beyaz Diş, yalnızca bir kurt köpeğinin hikâyesi değildir. Bu roman, doğayla insan arasında süregelen çatışmanın, evcilleşmenin, şiddetin ve sevginin iç içe geçtiği katmanlı bir anlatıdır. Beyaz Diş, doğanın acımasız yasaları ile insan toplumunun yozlaşmış ya da dönüştürücü etkisi arasındaki geçişi hayranlık uyandıran bir anlatımla sunar. Roman, Kanada’nın kuzeyinde, Klondike altına hücum döneminde geçer. Giriş bölümü, doğanın ıssızlığı ve acımasızlığı içinde hayatta kalmaya çalışan iki adamın hikâyesiyle başlar. Bu dış çerçeve, okuyucuyu romanın ruhuna hazırlar: vahşet ve yaşam mücadelesi. Ardından, vahşi doğada dünyaya gelen bir yarı kurt-yarı köpek olan Beyaz Diş’in gözünden olaylara bakarız. Beyaz Diş’in annesi Kiche, vahşi doğanın kanunlarına tabi bir kurttur. Babası ise evcil bir köpektir. Bu melez doğa, Beyaz Diş’in kimliğinde de bir ikilik yaratır: vahşi içgüdü ile insan eliyle şekillenmiş sadakat arasında sıkışmış bir varoluş. Romanda bu ikilik ustaca işlenmiştir. London’ın hikâyeyi bir hayvanın bakış açısından anlatması, romanın doğaya ve insan doğasına dair felsefi derinliğini artırır. Romanın başlarında London, hayatta kalanın kazandığı bir dünyayı çizer. Açlık, ölüm, kaçınılmaz soğuk, vahşi hayvanlar… Beyaz Diş’in ilk öğrendiği şey, merhametin doğada yerinin olmadığıdır. Bu tema, Darwinci evrim anlayışıyla birebir örtüşür. Beyaz Diş, insanlara duyduğu korku ile onları “Tanrı” gibi görür. İnsanların elindeki güç, onu bastırır ve biçimlendirir. Bu bağlamda roman, insanların Tanrısal müdahalesi ile doğanın şekillenmesini sorgular. Beyaz Diş’in ilk sahibi Kızılderili Gray Beaver, onu disiplinli ama duygusuz bir şekilde büyütür. Ancak sonraki sahibi olan Beauty Smith, sadisttir. Beyaz Diş burada en vahşi, en
2024 4. kitabı
Çocukluğumda elime aldığımı hatırladığım ilk kitaplardan, hep yarım kalmıştı 23 senenin tamamlamak icin çok geç olduğunu anladım. Beyaz Diş üzerinden yazar insanın kendi sınırlarından nasıl çıkması gerektiğini gösteriyor, insanın doğaya ve insana nasıl yaklaşması gerektiğini açıklayan güzide bi eser. Çeviri biraz kötü olsada seslendirmenle birlikte kitabın nasıl çabucak bitiverdigini anlayamadım bile

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.