Bir Kapı Önünde

Özdemir Asaf

Kitabın , en beğendiğim satırları
2023 8. kitabı
SABAHA KADAR Dünya o kadar büyük ki; Bir noktayım ortasında, ne yapsam. Bazan da o kadar küçülüyor ki dünya, Devrilecek sanıyorum, kımıldarsam. Hayat o kadar uzun ki, Öyle bitmez geliyor ki bir an .. Bir de bakıyorum, o kadar kısalıyor ki; Ne çıkar, diyorum, bir hayattan. Saadet o kadar lazım ki yaşayana; Billahi can verir uğrunda insan. Hem o kadar boş ki mesud olmak, Gün yüzü görmeden ölenlerin arkasından. Ben o kadar önemli kişiyim ki, O kadar iyiyim ki aklım ve düşüncelerimle. O kadar da fenayım ki ben Delice niyetlerimle. Gece; ne kadar karanlık ve sessizsin .. Öyle kaplayorsun ki evleri, yolları, denizleri. Hem o kadar aydınlık ve seslisin ki; Çılgınca coşturuyorsun bizleri. Sabah; bir yeni dünya gibi geliyorsun; Öylesine süslü, öylesine saadesin ki. . Sen o kadar güzelsin ki sabah, O kadar güzelsin ki.
Bir Kapı ÖnündeÖzdemir Asaf · Adam Yayınları · 19871,299 okunma
Beni öyle bir yalana inandır ki,
Puan vermedi·222 syf.·
2020 44. kitabı
Ömrümce sürsün doğruluğu . Özdemir Asaf * Bazı insanların gerçekleri vardır. Bazı insanların gerçek sandığı yalanları. Bazen bir yalana inanmak zorunda kalırken, Bazen bir doğruya inanmamak zorunda kalırız. Oysaki ne güzel insanlar vardı eskiden. Çocukluğumuzu kaplamışlardı. Şimdilerde ise ; kendi bahçesinde dal olamayanlar, Girmiş bahçemize ağaçlık taslıyorlar. * Özdemir Asaf kendisi naif, Şair kimliği kolaylıkla okunabilen, Kelimelerin içine hayatlar sığdırabilen birisi. Kendisinden okuduğum beşinci kitap oldu. İroniyle karışık, kısa ve yoğun şiirlerin bir arada bulunduğu, işlenilen temaların, yazarın dünya görüşüyle harmanlanması sonucu ortaya çıkan, ufkumuzu yolculuğa çıkaracak bir yapıt. Okumanızı tavsiye ederim.
O Kapı
2025 34. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 23:50
Bir kapı açıldı, Senin gözlerin için, Bir merdiven çıktı önünde, Basamakları duyguydu, Ayakların bastığın yer hisselerdi, Bir yol göründü, Senin girdiğin ilk kapıda,
2021 157. kitabı
Özdemir Asaf en sevdiğim şairler sıralamasında 3. Sırada. Her yeni şiirinde beni daha da kendine çekiyor. Okudukça okuyasım geliyor şiirlerini. Bu kitabında duyduğum bir çok şiiri olsa da duymadigim da bir çok şiir var. Ve en sevdiğim şiiriyle bitirmek istiyorum. "Benim söylemek için çırpındığım gecelerde, Siz yoktunuz."
2021 123. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2021 17:09
Özdemir Asaf’ın birçoğuna aşina olduğumuz şiirlerinden oluşan güzel bir kitap. Özdemir Asaf sevenlerin okumasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar diliyorum.
Şiir
2022 52. kitabı
Özdemir Asaf benzerlerinden sıyrılıyor bana göre. Daha sonra hatırlamak isteyeceğim mısraları fazlaydı. Şiir; anlaşılmaz kelimeleri bir araya getirip havalı bir senfoni oluşturmaktansa, sade bir dille "derinleri" resmedebilmektir. Gündelik kelimelerin böylesine ahenkle bir araya getirilmesi son zamanlarda daha çok dikkatimi çekiyor. Önceleri şiir herkes tarafından anlaşılmamalı, özel kelimeleri, imgeleri olmalı diye düşünürdüm. Meğerse tek önemli olan kriter, duygularımızın kelimelere döküldüğünü görme hissiyatının verdiği tatminlik ve huzurmuş.
Şiir
2024 18. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2024 23:52
Özdemir asaf'ın betimlemelerinin gücü, cümlelerin özlüğü, tespitlerindeki hatasızlık ile elinizden düşürmeyeceğiniz başucu kitabı olmuş. Kalemine sağlık.
·222 syf.·
2025 790. kitabı
Eserdeki bazı şiirler tanıdık geldi. Asaf'ın başka kitaplarında okumuştum. Güzel ve duygu dolu şiirler. Bilemiyorum ne vardı saçlarında.. Rüzgar mı delice eserdi, Gözlerim mi öyle görürdü yoksa.. Saçlarının her hali hoşuma giderdi. Sana gitme demeyeceğim, Ama gitme, Lavinia. Adını gizleyeceğim Sen de bilme, Lavinia.
2024 686. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2024 06:56
Gülelim, varsın olmasın iten. Bak alıştık, gülüyoruz, lnelim merdivenlerden. Bizi bekleyenler, bizi konuşanlar Yakınlaştığımızı görsünler Aralarında. Biz biliyoruz, ama söylemeyoruz. Onlar da biliyor. Ama belli ediyorlar bildiklerini. Birincisi böyle sürsün, ikincisi . . Bir daha gelmeyecek, biliyoruz. Biz biliyoruz olmadığını, ama var denıeyoruz. Onlar da biliyor ikincisini, Hem olduğunu sanıyorlar, Ama yok deyemeyorlar ona.
Aşk ve Şiir
·222 syf.·
2025 37. kitabı
Bir Kapı Önünde – Özdemir Asaf Özdemir Asaf’ın 1957’de yayımlanan bu şiir kitabı, bireyin iç dünyasını, yalnızlığını, aşkı ve yaşamın anlamını sorgulayan şiirlerden oluşur. Kitap, 37 şiiriyle şairin sade ama derinlikli anlatımını yansıtır. Şiirlerde sıkça geçen “kapı” metaforu; geçişi, bekleyişi, belirsizliği ve insanın hayatla kurduğu ilişkiyi simgeler. Asaf’ın lirik üslubu, kısa ve vurucu dizelerle okurun zihninde iz bırakır. Temel temalar arasında: Yalnızlık ve içsel yolculuk Aşkın karmaşıklığı ve karşılıksızlık Toplumdan soyutlanma ve birey olma çabası Sessizlik, bekleyiş ve zamanın geçişi bulunur. Asaf, her bir şiirinde okuyucuyu bir kapının önüne getirip düşündürür: O kapının ardında ne var, geçmeli mi, beklemeli mi, yoksa vaz mı geçmeli?

Özdemir AsafYazar · 22 kitap
Özdemir Asaf (11 Haziran 1923, Ankara - 28 Ocak 1981, İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir. 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in kurucularındandır. Babasının öldüğü yıl, 1930, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi. 1941 yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı. İlk yazısı Servet-i Fünûn (Uyanış) dergisinde çıktı. 1951 yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı. 1962'de Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurucularından oldu. 28 Ocak 1981'de hayata veda eden Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Özdemir_Asaf