188 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1580

302 syf.
9/10 puan verdi
2 gündür okuyacak kitabım yok. Bu yüzden kütüphanemin en kıymetlilerinden olan ve sürekli kütüphanemden işmar eden, kaçıncı defa okuduğumu bilmediğim Denemeler kitabına tekrar başladım. Her okurun
Puan vermedi
Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder.
10/10 puan verdi
Hayatının büyük bir kısmını acı ve kederle geçirmiş olan Montaigne'nin, hayata bu kadar realist aynı zamanda da pozitif bakması beni en çok etkileyen yönüydü. Ben Montaigne'le geç tanıştım
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202061bin okunma
İnsan ölümü her yerde gönül rahatlığıyla beklemeli...
10/10 puan verdi
Önce kendini tanımalı insan. Kendi içinden başlamalı seyahatine. Dünyanın yollarına ovalarına, dağlarına adım atmadan önce, kendi iç dünyasının yollarında yürümeli, dağlarını aşmalı, ovalarından
Puan vermedi
Michel de Montaigne 1533 yılında doğan ve varlıklı bir ailede dünyaya gelip deneme türünün öncüsü olan Fransız bir yazar ve düşünür. Bu cümlede ifade ettiğime birçok okur zaten aşinadır. O yüzden
Eleştirel Düşüncenin Öncüsü: Montaigne'nin Denemeler'i
9/10 puan verdi
Montaigne'nin Denemeler'i, edebiyat tarihinin en özgün ve etkili eserlerinden biri olarak kabul edilir. 16. yüzyılda kaleme alınan bu eser, sadece bir kitap olmanın ötesinde, yazarın kendi
268 syf.
8/10 puan verdi
Özellikle eğitim ve felsefe konularına değinen kitap ilk olarak 1580 yılında yayımlanmıştır. Montaigne, bu eseriyle deneme türünü dünyada ortaya çıkaran ilk yazar olmuştur. Yüzyıllar öncesinde yazılmış olmasına rağmen hâlâ günümüze ışık tutan bir yapıt olması, kitabın ne kadar değerli olmasının bir göstergesi kabul edilir. Bireyi , toplumu , gelenek ve görenekleri , inançları Montaigne kitabında sorgulamıştır. Özellikle insana dair her duyguyu paylaşan, eğitim ve felsefe konularını usta bir dille okuyucuya aktaran yazarın bu eserini okumanız dileğiyle…
DenemelerMontaigne · Ema Kitap · 201761bin okunma
"Düşünce Deryasında: Montaigne'nin Denemeleri"
8/10 puan verdi
Montaigne'in eserindeki belki de en çarpıcı özellik, kendine ve insanlığa yönelik dürüstlüğüdür. Kendini olduğu gibi kabul etme ve sorgulama, onun felsefesinde temel bir ilkedir. Bu nedenle, "Denemeler", insanın karmaşıklığını, zayıflıklarını ve çelişkilerini anlama çabasını yansıtır. Kitabın her bir denemesi, farklı bir konuyu ele alırken, genellikle öznel ve nesnel arasındaki çatışmayı vurgular. Montaigne'in denemelerindeki derinlik, insan doğasının karmaşıklığına dair sorgulamalarıyla ortaya çıkar. Montaigne'in denemeleri, felsefi düşüncenin yanı sıra edebi değeriyle de dikkat çeker. Orijinal Fransızca metinlerindeki incelikli dil, çevirilerinde bile etkileyici bir güzellik taşır. Montaigne'in "Denemeler" kitabı, insanın iç dünyasına derinlemesine bir yolculuk sunar. Bu eser, insanın zihnindeki karmaşıklığı anlama ve kabullenme çabasını muhteşem bir şekilde yansıtır.
Zamana Meydan Okuyan Bilgelik Denemeler'den Ölümsüz Alıntılar
10/10 puan verdi
Michel de Montaigne'nin Denemeler'i, edebiyat ve felsefe dünyasında ufuk açıcı bir eser olarak kabul edilir. Bu eser, sadece deneme türünün ilk örneği olmasıyla değil, Montaigne'nin
Denemeler - MONTAIGNE
9/10 puan verdi
"Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgârdan hayır gelmez." (s. 296) En sevdiğim alıntı ile başlamak istedim incelememe. Uzun uzadıya anlatması zor olan şeyleri öylesine etkili anlatmış

MontaigneYazar · 21 kitap
Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Guyenne, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır. Montaigne, Fransa'nın Aquitaine bölgesinde, Bordeaux yakınlarındaki şimdi Saint-Michel-de-Montaigne olarak adlandırılan bir kasabada Château de Montaigne aile mülkünde doğdu. Aile çok zengindi; büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, ringa balığı tüccarı olarak bir servet kazanmış ve 1477'de mülkü satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Montaigne Seigneur Pierre Eyquem, bir süre İtalya'da bir Fransız Katolik askeriydi ve aynı zamanda Bordeaux belediye başkanıydı. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirildi. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını ve dilini öğrendi. Bordeaux Edebiyat Fakültesi'nde felsefe okudu. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar''. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. Montaigne, 1592'de Château de Montaigne'de 59 yaşında kininden öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.