Devlet Kuşu

Epsilon Yayınevi

Çaresizlik
2024 18. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2024 12:33
Devlet kuşu kitabı bir tarafta sevdiği kız Aynur, bir tarafta zenginlik özlemi çeken ailesi ve bir tarafta da hayallerini kurduğu köfteci dükkanı arasında kalan gecekondolu bir gencin Avare Mustafa'nın hikayesi. Devlet kuşu, toplumumuzdaki insanları, onların hayatlarını, hayallerini, çaresizliklerini yalın ve akıcı bir dille anlatan harika bir kitap. Sizde zenginlik ve yoksulluk arasında gidip gelen Avare Mustafa'nın hikayesini merak ediyorsanız okuyun derim.
Edebiyat & Roman
Devlet KuşuOrhan Kemal · Epsilon Yayınevi · 2006918 okunma
2026 2. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 00:41
Orhan Kemalin kitapları gerçekten çok akıcı. Dönemi çok güzel aktarmış. Tanıdık bir film izliyormuş hissi uyandırdı bende. Sonu beklediğim gibi olmadı. Beni tatmin etmedi. Ama onun haricinde akıcı olması sebebiyle 2 günde bitirdiğim bir kitap oldu. Okunmalı.
Devlet KuşuOrhan Kemal · Epsilon Yayınevi · 2006918 okunma
2024 206. kitabı
Gece kondu da yaşayan yoksul ailesine iyi bir yaşam sağlamak ve hayalindeki köfteci dükkanına kavuşmak uğruna zengin ama çirkin bir kızla evlenen Mustafa'nın ah felek zalim felek dedirtecek öyküsünü okurken o yılların İstanbul'unda gezdim bende. Eskiden ilişkiler ne güzelmiş. Dostluklar ne değerli, komşuluklar ne güzelmiş. Mustafa, askerden geldikten sonra iş bulamaz. Üstelik babasının sözleri ciğerine saplanır bir bıçak gibi. ''Sabahları sofraya çökmesini biliyorsun ama.'' Sülo, Avare Mustafa ve Çingene Murat üçlü priz gibidirler. Birlikte aylak aylak dolaşırken bir gün mahallenin boş arsasına apartman dikmek isteyen Zekeriya Bey çıkagelir. Mahallenin çocukları yıllardır boş duran arsa da bir daha top oynayamayacaklarına üzülürken Mustafa'nın ailesi de apartman da oturma hayali kurmakla meşguldür. Mustafa komşu kızı Aynur'u sevse de ailesinin baskısı ile Zekeriya Bey'in kaknem kızı Hülya ile evlenir. Çünkü ailesi öyle ister. Mustafa artık kayınpederinin uşağı olmuştur. Para uğruna kendini satmıştır. Gel zaman git zaman Mustafa bunalmıştır artık. Daha fazla dayanamaz kravatı, ceketi fırlatıp atar. "Ey Allah be!'' diye nara atarak: ''Yakayla kravatını sökercesine boynundan çıkarıp suratına fırlattı, ''Başkaları için yaşamaktan usandım arkadaş. Bundan sonra kendim için yaşamak istiyorum! Al adamlığını! Elbiseyle, kravattan adamlık ancak sizinkiler kadar olur. Adam olmak insanın yüreğindedir!'" der ve evden fırlayıp kaçar.
Zengin olma hayalleri
2026 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 07:38
Akıcı dili ve samimi anlatımıyla beni içine çeken bir kitap oldu . Orhan Kemal'in ele aldığı temalar ne kadar tanıdık olsa da kurduğu atmosferle , verdiği duygu bazı eserlerinde çok yoğun, bu kitabı gibi. Gösterişten uzak, sade ama derinlikli üslubuyla hayatın içinden süzülen bu anlatıyı ben büyük bir keyifle okudum.
·264 syf.·
2026 18. kitabı
Devlet Kuşu, yoksulluk içinde yaşayan bir gencin bir anda “şans” kapısını aralamasıyla değişen hayatını anlatıyor. Mustafa, sıradan ve zorluklarla dolu bir hayat sürerken, zengin bir ailenin kızıyla evlenme ihtimali ortaya çıkar. Bu durum onun için adeta bir “devlet kuşu”dur; yani hayatını kurtaracak büyük bir fırsat. Ancak bu fırsatın arkasında sınıf farkları, gurur, çıkar ilişkileri ve insanın iç dünyasında yaşadığı çatışmalar vardır. Mustafa bir yandan daha iyi bir hayatın hayalini kurarken, diğer yandan bu hayatın içinde kendini yabancı hissetmeye başlar. Aşk, para ve statü arasında sıkışan bir hikâye ortaya çıkar. Roman boyunca Orhan Kemal, yine çok gerçekçi karakterler ve diyaloglarla toplumsal eşitsizliği ve insan ilişkilerindeki çıkar dengesini gözler önüne seriyor. Hikâye akıcı, olaylar hızlı ilerliyor ve okuru sıkmadan götürüyor. bana oldukça bir yeşilçam filmi izliyormuş hissi verdi. fakir bir genç, zengin bir aile, beklenmedik fırsatlar, duygusal çatışmalar… tüm o klasik ama sevilen unsurlar kitapta var. bu da kitabı hem tanıdık hem de keyifli kılıyor. ben genel olarak beğendim. çok derin bir etki bırakmasa da akıcı ve sürükleyiciydi. yeşilçam tadında, okunabilir ve keyifli bir romandı.
Devlet KuşuOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2020918 okunma
Devlet kuşu her zaman mutluluk getirmiyor
2026 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2026 22:21
Roman, yoksul bir ailenin oğulları Mustafa’yı zengin bir ailenin kızıyla evlendirme çabası etrafında gelişiyor. Aile için bu evlilik, adeta devlet kuşunun konması anlamına gelirken, Mustafa açısından ise durum oldukça farklı. Kendi istekleri ve duyguları dikkate alınmadan, yalnızca bir kurtuluş aracı olarak görülmesi Mustafa’yı derin bir çıkmaza sürüklüyor. Romanda bireysel mutluluk ile maddi çıkarlar arasındaki çatışma etkileyici biçimde işlenmiş. Roman, yalnızca bir evlilik hikâyesi değil; yoksulluk, umut ve insan onuru üzerine kurulmuş güçlü bir toplumsal roman. Orhan Kemal, “talih kuşu” olarak görülen fırsatların her zaman mutluluk getirmediğini, aksine insanı kendi değerlerinden uzaklaştırabileceğini de vurguluyor. Yoksulluğun insanları nasıl çaresizliğe ittiğini ve bu çaresizliğin ahlaki değerleri nasıl aşındırdığını gerçekçi bir bakış açısıyla anlatan kitabı beğeniyle okudum. Tavsiye ederim. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar…
2025 101. kitabı
Türk filmi tadında , sonunu biliyormuş gibi okusanda her sayfada acaba ne olacak merakını diri tutan , betimlemelerin seni içine hortum gibi çektiği bir Orhan Kemal klasiği
2025 133. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 17:02
insan ilişkileri konusunda çok üst düzey tespitlerle yazmış eserlerini. Özellikle eserlerindeki fakirlik, zenginlik, sınıflar arası uçurum konusunda son derece yetkin kitaplar yazmış. Devlet Kuşu'nda bunu açıkça görebiliyorsunuz. Hepsi ayrı ayrı "nasıl olursa olsun ama zengin olalım" hayalleri kuran sefil bir yaşantı içindeki fakir insanların bir gün karşılarına böyle fırsat geçtiğinde nasıl davranacaklarını son derece akıcı ve etkileyici bir üslupla anlatmış. Benim dikkatimi çeken en önemli şey Orhan Kemal'in diyalog yazmadaki başarısı. Yöresel ağızları ve sınıf farklarını çok iyi kullanıyor.
Roman-Edebiyat
2017 41. kitabı
Okunma: 07 Mart 2017 19:06
Kitap ve filmler hakkında magazinsel bilgiler bulunabilir. Yine bol bol notlar aldığım bir Orhan Kemal romanının daha sonuna geldim. 1957'de yazılan roman 1964'te oyun formatında
2023 279. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2023 19:07
“Aşk mı para mı?” dediler fakir oğlan Avare Mustafa’ya. “Aşk” dedi, buldu aşkı kendi dengi Aynur’da… “Aşk mı para mı?” dediler fakir aşık Avare Mustafa’ya. Ailesi için, onların perişan hallerine üzüldüğü için “Para!” dedi bu kez istemeye istemeye, aşkı Aynur’a rağmen, hiç sevemeyeceği kodaman kızı Hülya ile evlenerek… “Aşk mı para mı?” dedi kendi kendine eskinin fakir oğlanı, şimdinin Bey’i, ama cenderedeki Avare Mustafa. “Yeter!” dedi, aşkı seçti ve koştu Aynur’a, üzüntüsünden bebeğini kaybeden Hülya’sını ölüm döşeğinde bırakarak… Orhan Kemal’den yine hayatın ta içinden bir kitap… 10 öykü kitabının ardından, 28 romanından basım yılına göre* okuduğum 13’üncüsüydü. Şimdilik ilk üçe koyamasam da üst sıraları zorlayacak bir romandı. Her ne kadar Avare Mustafa kendine göre iyiliği ve kötülüğü ile eksiksiz oluşturulmuş bir karakter olsa da, birincilikte hala Suçlu İkilemesi ile Cevdet karakteri yerini koruyor. Sevgiyle… *Hanımın Çiftliği Üçlemesi’nin 2 ve 3’üncü kitaplarını basım yılı sırasından bağımsız okumak durumda kaldım, zira ilk kitap 1958’de yayımlanmışken 2’ncisi 1961, 3’üncüsü ile 1970’de (ö.s.) yayımlanmıştır.

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.