Ocak 2025
İlk Yayın Tarihi:
Ekim 2020
Doğan Kitap

2025 113. kitabı
𝐃𝐈̇𝐆̆𝐄𝐑𝐋𝐄𝐑𝐈̇ - 𝐌𝐀𝐇𝐈̇𝐑 𝐔̈𝐍𝐒𝐀𝐋 𝐄𝐑𝐈̇𝐒̧ ━━━━༺༻━━━━ 70’li yılların siyasal çalkantılarla dolu atmosferine İstanbul’un eski bir konağından bakmak ister misiniz? Baştan söyleyeyim, bu kitabı okumadan önce yazarın ᴏ̈ᴛᴇᴋɪ̇ʟᴇʀ kitabını okumanız gerekiyor. Maalesef ben bu bilgiyi kitabı okurken öğrendim. Üstelik Mahir Ünsal Eriş korkularımıza ayna olan bu seriyi üçleme olarak tasarlamış. Henüz üçüncü kitap çıkmadı ama. ᴏ̈ᴛᴇᴋɪ̇ʟᴇʀ kitabının iki önemli karakterinin başlarından geçen bazen komik, bazen dramatik olayların anlatıldığı kitap; yaşadıkları hayata ve o hayatta başlarına gelenlere anlam vermeye çalışanların öyküsü. Bu anlam çabası ne yazık ki bazen çok farklı sapakları dolaşıyor. ᴅɪ̇ɢ̆ᴇʀʟᴇʀɪ̇'nin, arada bir bilim-kurgu detayları yakalasanız da, ayakları sağlamından yere basan bir kitap olduğunun garantisini verebilirim. Romana, hayat yorgunlarının ve kenara itilmişlerin hikayesi diyebiliriz. Kısa soluklu, heyecanlı ve sürükleyici bu macera, alıştığımız Mahir Ünsal tarzından farklı yazılmış. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar… ━━━━༺༻━━━━ …ʜᴀᴋɪ̇ᴋᴀᴛ ꜱ̧ᴜ ᴋɪ̇, ᴋᴀɪ̇ɴᴀᴛᴛᴀ ᴀᴄ̧ɪᴋʟᴀᴍᴀꜱɪ ᴏʟᴍᴀʏᴀɴ ʜɪ̇ᴄ̧ʙɪ̇ʀ ꜱ̧ᴇʏ ʏᴏᴋ. #Biblioterapi
2025 18. kitabı
70'lerin Türkiye'sinde bir mahalle, bu mahalledeki eski bir konakta yolları, yazgıları kesişen hayatlar. Sacide, Cahide, Hayganuş, Artin Bey... Bir yanda hayalleriyle beraber birer birer yitip giden devrimci gençler, diğer yanda dünya dışı aleme kapılmış giden yaşlı bir adam, şaşırtıcı varlıklar ve sırlarla tanışıyoruz Diğerleri'nde. Artık biliyoruz ki nerede bir mahalle, bir ev ve içinde bizden biri sıcaklığında insanlar varsa, aynı anda hem gülüp hem hüzünlenebiliyorsak o kitapta Mahir Ünsal Eriş'in imzası vardır. İncecik bir kitapta ne kadar çok şey yapılabilirse hepsini başarmış yazar. Yine ilgi çekici bir hikâye, yine titizlikle ele alınmış detaylar, duygu yüklü anlatım, ustaca betimlenmiş karakterler ve elbette ki şaşırtıcı bir son. Yazarı her okuyuşumda edebiyatımızdaki varlığından mutluluk duyuyorum.
Edebiyat & Roman
2025 12. kitabı
#diğerleri Tesadüfen yazarımızın #öbürküler kitabından sonra bu kitabı okumuş oldum ama güzel bir tesadüf oldu. Öbürkülerden tanıdığım minik Sacidem büyümüş de üniversite öğrencisi olmuş burada. 70lerin Türkiye’sinde siyasi olarak ülke çalkantılı durumdayken üniversitede okuyan Sacide ve Cahide’nin hikayesi. Yurtta kalırken sağ-sol davaları yüzünden can güvenliklerinin olmayacağını düşündüklerinden Ermeni bir ailenin konağına pansiyoner olarak çıkar bu iki genç kız. Ev sahibi Artin Beyin gök bilimine olan düşkünlüğü, uzaylılara olan inancının gün yüzüne çıkmasıyla ile hikaye daha da ilgi çekici hal alıyor. Bu konakta kızlar dışında bir de Tarih öğretmeni olan bir bey ve eşi de var. Tarih öğretmeniyle siyasi olarak ayrı kutuplarla olduklarını anlayan kızları kitabın sonunda büyük sürpriz bekliyor. Asıl sürpriz ise Artin Beyin ve ailesinin sırları oldu benim için. Bekliyordum bir şeyler ama bu kadarını değil.. Şimdilik 3 romanını okumuş oldum yazarımızın. Önceliğimi romanlarına verdim sonrasına öykü kitaplarını sakladım. Her kitapta ayrı bir haz alıyorum. Kendine has olan üslubuyla kurgunun birleşimini şahaneeee yapıyor canım yazarım
2025 26. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 18:59
Mahir Ünsal Eriş'ten okuduğum beşinci kitaptı. Öbürküler'den tanıdığımız Sacide. Öbürküler'i okurken de çok heyecanlanmış, bazen ürkmüş, bittiğinde sona geldiğimde olayların bambaşka şeyleri ifade ettiğini görünce şok olmuş ters köşeye bayılmıştım. Diğerleri'ni okurken de aynı hissi yaşadım. Kalemini, masal tadında akıp giden hikayeleri sona geldiğimde aslında her şeyim görünenler farklı anlamlarını oluşunu, farklı bakıp görmek gerektiğini öğrenmek çok güzeldi.
Okumadan geçmeyinnnn!!
2025 58. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2025 15:10
"Yalnızlk ailesizlikmiş meğer." Okumaya başladığınızda yazarın kaleminin etkisiyle nefes alamayıp bıraktığınız oldu mu ? Benim o kadar çok oluyor ki çok şanslıy hissediyorum bundan dolayı)ve bugün en son okuyup da aynı etkiyi yaratan o eserlerden biriyle geldim ki sevgili yazarımız
Mahir Ünsal Eriş
külliyatını en yakın zamanda tamamlamak hedeflerimin başında geliyor. İlk başta şu uyarıyı yapayım arkadaşlar; serinin ikinci kitabı olan bu eserden önce #öbürküler i okuyun ki karakteri orada tanımış olursunuz !! Benim gibi hataya düşmeyin , gerçi yine de çok zorlanılmadı okurken ama doğrusunu yapın yine de bir dost :) Şimdi gelelim 70 lerin Türkiye' sinin yansıması olan eserimize. Sağ-sol çatışmalı ortamda Yurtta kalan üniversite öğrencisi iki dost Sacide ile Cahide kendilerini daha güvende hissetmek için bir konağa pansiyoner olarak çıkmaya karar verirler. Yaşlı bir baba , yatalak bir anne ve genç kız ile sıradan gibi görünse de oranın sahipleri aslında hiç öyle değiller. Hatta ben babayı tavan arasında inceleme falan ayağına takılırken biraz kafadan sıkıntılı bir tip diye kafamda kurgulamıştım. Ama gerçeği öğrenince hiç de öyle olmadığını gördüm tabii ki. İşte bu iki arkadaşın yeni ortamdaki yaşamlarına konuk olacağımız bu kısa roman ( ki bence öykü desek daha yerinde olur) yine su gibi kayıp gidecek ellerinizin arasında.. Tekrar ve tekrar söylüyorum arkadaşlar ; yazarın kalemiyle tanışmayan okur çok şey kaybeder , benim yaptığım hataya düşüp siz de geç kalmayın bu lezzeti tatmakta !! Şimdiden keyifli okumalar..
Alıntı
Puan vermedi·96 syf.·
2025 61. kitabı
Serinin ilk kitabı olan "Öbürküler"den tanıdığımız küçük Sacide büyümüş artık, üniversite çağına gelmiş bir genç kız olarak çıkıyor bu kitapta karşımıza. 80 öncesi sağcı solcu savaşlarının sürdüğü dönemde solcu bir öğrenci olarak İstanbul'da okuyan Sacide arkadaşı Macide ile birlikte eski bir konakta oda kiralıyorlar. Geceleri konakta el ayak çekildikten sonra duyulan sesler genç kahramanımızın çocukluk hatıralarını canlandırıp uykusuz geceler geçirmesine sebep oluyor. Her tattan var kitapta. Biraz dönem olayları biraz metafizik biraz uzay biraz kainat ve tabii ki gizem... Açıkçası önce Sacide'ye eşlik eden arkadaşının adının Macide olmasını sevmemiştim çünkü okurken biraz karıştırdım birbirlerine. Ama sonra bunun yazarın kasıtlı bir tercihi olduğuna kanaat getirdim. Çünkü okudukça anladım ki ikisi birbirini tamamlıyormuş. Sacide’nin daha içe dönük, gözlemci hâline karşılık Macide’nin daha dışavurumcu, hareketli oluşu, isim benzerliğiyle birlikte bir tür "ayna" etkisi yaratıyor sanki. Gürpınar seviyorsanız bir şans verin derim.
70'li yılların İstanbul'undayız...
2025 4. kitabı
Selam;
Mahir Ünsal Eriş
'in beni tam olarak zapteden serisinden "Diğerleri" ile geldim. Kitap; ötekileştirilmiş, unutulmuş, belki de biraz görünmez kılınmış "Diğerleri"ni konu alıyor. Peki kim bunlar... 70'li yılların İstanbul'unda kendi halinde bir mahalledeyiz. Eski bir konakta Sacide, Cahide, Hayganuş, Artin Bey ve Kamuran'ın karakteristik hikayeleri ile mahalle sakinlerinin yaşamlarını okuyoruz. Kitap, koca şehir içindeki bir mahallede yaşayan karakterlerin sadece hayatlarını değil dönemin toplumsal yapısını da irdeliyor. Yazar ise usta kalemi ile döneme alıp götürüyor okuyucuyu. Gizem dolu yaş almışlar, iyi kalpli gençler, azimli okullular ve devrimci hayalleri olanlar... Tabi ki sırlar, bağlar, dünya dışı alemler, endişe, heyecan, tebessüm bir arada. Oldukça zengin duygular ve karakter betimlemeleri ile ortam, dönemi bilenlerin gözünde canlandı bile. Bilmeyenler ise okurken orada hissedecek kendini. Yazarın diğer kitapları da aynı tat ve keyifle okuyacağıma eminim
Roman-Edebiyat
2025 25. kitabı
Dili oldukça sade ve akıcı olan, okuru meraka sürüklerken eğlendiren bir üçlemenin ikincisi olan bu kitabımızda; Öbürküler’den tanıdığımız Sacide'nin üniversite öğrencisi olarak arkadaşı ile birlikte pansiyoncu geldikleri konakta temas ettikleri diğer hayatlar ile birlikte saklanan sırlarına kulak misafiri olurken, Artin Bey’in dünya dışı âlemlere açılan kapılarınada o kapının aralığından bakıyoruz.... İnsan olmanın derin karmaşıklığı sızan, hem kahkahalar attıran hem de yüreği burkan kitabı keyif alarak okudum. Herkese keyifli okumalar dilerim....
2023 8. kitabı
Okunma: 22 Mart 2023 18:56
281 - İkinci kitapla devam ettim. Mahir Bey’in Öbürküler kitabındaki küçük Sacide büyümüş artık, üniversite çağına gelmiş. Bizimle yeni bir dönem öyküsünün baş kahramanı olarak 70’lerde, 80 öncesinde
DiğerleriMahir Ünsal Eriş · Kara Karga Yayınları · 2020665 okunma
Puan vermedi·120 syf.·
2022 5. kitabı
Kardeşimin hediyesiydi. Uzun zamandır rafta bekledigine üzüldüm. Diğerleri'nin en göze çarpan özelliği leziz dili ve sonundaki kurgusal kapanışı. Metaforlar havada uçuşmuyor. Net ve yalın bir anlatımla klişeden klasik yaratılmış diyebilirim. Akıcılığı da önemli bir özelliği. Döneme damgasini vuran siyasi fraksiyona birazcık "torpil" yapılmış o da tatlı bir detay olarak karşımıza çıkıyor :))
DiğerleriMahir Ünsal Eriş · Kara Karga Yayınları · 2020665 okunma

Mahir Ünsal ErişYazar · 11 kitap
1980 yılında Çanakkale'de doğdu. Trakya Üniversitesi Grafik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Halen aynı üniversitede doktora öğrencisidir. Genç yaşlardan beri çevirmenlik yapan Eriş, çeşitli dillerden çok sayıda kitap, makale ve öyküyü dilimize kazandırmıştır. Öykülerini topladığı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde adlı kitabı ise 2012 yılında İletişim Yayınları'ndan çıktı. Öykülerinde naifliği ve yalın diliyle dikkat çeken Eriş halen öykü yazma uğraşını çeşitli edebiyat dergilerinde sürdürmektedir. Bunun yanı sıra SoL gazetesindeki "Alan Savunması" adlı köşesinde haftalık futbol yazıları yazmaya devam etmektedir. Gençlerbirliği taraftarıdır. Eserleri Öykü - Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde..., İstanbul, 2012, İletişim Yayınları - Olduğu Kadar Güzeldik, İstanbul, 2013, İletişim Yayınları - "Benim Adım Feridun", İstanbul, 2015, İletişim Yayınları - Sarıyaz, İstanbul, 2019, Can Yayınları - Kara Yarısı, İstanbul, 2019, Can Yayınları Novella (Uzun Öykü) - Öbürküler, İstanbul, 2017, Karakarga - Diğerleri, İstanbul, 2017, Karakarga Roman - Dünya Bu Kadar, İstanbul, 2015, İletişim Yayınları