Mahir Ünsal Eriş

Sarıyaz Konusu

Şimdilerde o günleri ananlar hep “Sarıyaz” diyorlar adına. Haziranın gevreyen toprak üstünde buram buram tüttüğü son demlerinde, topu topu on iki günlük bir zamandı oysa. Ama bütün bir mevsim, yıllar boyu hatırlanacak kadar yüklü geçmişti. Tarihe “Sarıyaz” diye düşüldü o günler. Her şey havanın lodosa dönmesiyle başladı. Rüzgar, Afrika’dan aldığı sapsarı çöl kumunu yanına katıp körfeze doldu, ortalık sarıya kesti. Her şey ama her şey öyle bir sarardı ki, sanki dünya sarı bir camın arkasına saklandı gibi oldu. Yöre halkını tedirgin eden bu tuhaf doğa olayının ardından bir de deprem gelir. Lakin bu “aşağıdan aşağıdan vuran” deprem halka halka büyüyecek, Sarıyaz’ın büyüklü küçüklü karakterlerinin hayatlarında meydana gelen şiddetli sarsıntılarda yankı bulacaktır. Mahir Ünsal Eriş altı yıl aradan sonra yeniden okurların karşısına çıkıyor. Aynı olayın etrafında dönen ve birbirine bağlanan sekiz öyküden oluşan Sarıyaz’da, yine küçük bir kıyı şehrindeki sözümona sıradan insanların dünyalarına ışık tutuyor. Onların aşklarına, hüsranlarına, isyanlarına, hezeyanlarına, kalp yaralarına ve her şeye rağmen hayata tutunma çabalarına tercüman oluyor… Her zamanki sakınmasız, dürüst ama merhamet dolu, hayat dolu tavrıyla. Her zamanki gibi sokağı dillendirerek…
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Yayınlanma Tarihi: 2 Nisan 2019Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750740244Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Emel Keleş

@okur_muyuz
02 Aralık 2021 19:47
9/10 puan verdi
Sarı bir kum fırtınası, sarı bir duman, heryeri eski fotoğraflardaki gibi bir kasvete, hüzne ve yoksunluğa boyar. Sarı duman herkesi alır, radyodan cızırtıyla şarkı dinlenilen, kapı önlerinde birlikte oturulan zamanlara götürür. Sihirli bir duman değildir bu kuşkusuz, olabildiğince olasıdır. Tıpkı
95 etkileşim
Gizem Kocatürk

Gizem Kocatürk

@Kzlgezegen
01 Nisan 03:40
Puan vermedi
Kitaplarını çok sevdiğim ve her fırsatta tavsiye ettiğim bir yazarın kitabıyla geldim yine. Edebiyatımızda Mahir Ünsal Eriş imzası diye bir şey var artık bence ve bu durum özellikle öykü okumayı sevenler için bulunmaz bir nimet. Sarıyaz, yine bir öykü kitabı. Bu kez kitaptaki 8 öykü birbirine bağlı ve aynı olay etrafında dönüyor. Birdenbire şehri etkisi altına alan yoğun, sarı bir toz tabakası ve ardından gelen deprem. Yazar küçük bir kıyı şehrindeki insanların hayatlarına dokunuyor, anlatamadıklarına tercüman oluyor, şehirle birlikte insanların yüreklerini de kaplayan ve bir gecede hayatlarını değiştiren 'sarıyaz'ı en vurucu hallerinden yakalayıp okuyucuya aktarıyor. İşte ben yazarın bu anlatım tarzını ve dolayısıyla kitaplarını çok seviyorum. Kitaptaki Gül Özlem Gül ve Sevgi Çağının Sonu adlı öyküler ise hayatın acı tesadüflerine dair nokta atışı iki öykü
22 etkileşim
Loma

Loma

@dp__
10 Temmuz 11:42
Puan vermedi
Belli bir çatı etrafında toplanan öykülerin anlatıldığı mahir ünsal’ın aynı anda çıkan iki öykü kitabından biridir. Deprem ve kum fırtınası kitaptaki öykülerin çatısını oluşturuyor. yazar, bu iki olayın insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi, toplumsal travmayı kendine has diliyle bize aktarıyor. kıyı şehrinde yaşayan insanların mutlulukları değil, her zaman olduğu gibi dertleri, işsizlikleri, hastalıkları, ilişkileri anlatılıyor. öykülerdeki ters köşeler, birbiriyle bağlantılı olaylar, öyküdeki karakterlere yazarın farklı açılarından ışık tutması yine özlediğimiz mahir ünsal’ı bize getiriyor. deprem konusunu daha önce “ dünya bu kadar” romanında da ele almıştı yazar. “beyefendi” adlı öyküyle de selamı o kadar güzel vermiştir ki duygulanmamak elde değil gerçekten.
5 etkileşim
•contra mundum•

•contra mundum•

@kitaprihtimi
15 Ağustos 20:26
Puan vermedi
Kendi küçük dünyalarına nice evrenler sığdırmayı başarmış insanların hikayesi aslında hepsi. Yaraların, acıların, sessiz kalışların, yapılan fedakarlıklar ve onca kayıplara rağmen hayata tutunanlarla bezeli hayatların sesi. Dünya mı fazlasıyla kötüdür yoksa insanlık mı hala yaşananlardan ders çıkarmayı bilmez, tartışılır. Akıllanmayı bırakın, bile isteye yapılan hatalar, hak etmeyen onca insana güvenmeler, düşe kalka devam etmeler, olmayacak şeyleri ite kaka oldurmaya çalışmalar.. Neden ki, gerçekten neden böyleyiz? İnsanlığın belki de en büyük problemi hiçbir koşulda yaşadıklarının onu akıllandırmaması olabilir. Bir de neyse en azından tecrübe oldu düşüncesi cabası (!) Neredeyse her öykü kitabı gibi; hayatın içinden en çokta insanın kuytu köşelerinden sızan bir eser. Benim için yazarı tanıma adına bir ilk kitap aslında. İnsan tadına bakınca ve bir de lezzet almasını bildiyse devamı gelsin istiyor. İnsanı derde, kedere sevk ettiği gibi hayat kargaşasından sonra soluklandırır gibi bir kitap. Hayatın tozlu kaldırımlarında gezinirken kimse iz bırakmadan yürüyüp gidemiyor öylece. Öykü kitaplarını seviyorsanız tadına bakmalısınız. “Bir kadın neden bütün hayatını başkalarının mutluluğu üzerine kurup sonra da her mutsuzlukta kabahatli çıkan olmak zorundaydı ki zaten?”
5 etkileşim
Sude

Sude

@sudkostiik
06 Temmuz 22:28
Puan vermedi
Mahir Ünsal Erişin öykü diline bayılıyorum insanı içine çeken samimi bir havası var yaz günleri sahil kasabasında hafif hafif esen rüzgarın size huzuru getirmesi gibi. Öyküler ayrı ayrı ama birbiriyle bağlantılı bir öykünün içinde figuran olarak okuduğumuz üzerine düşünmediğimiz karakterin başka bir öyküde hikayesini okuyoruz. Bu bana dışarda gördüğümüz öylesine birisinin bile ayrı bir öyküsü olduğunu anımsatıyor. Öyküler biraz buruk bitiyo ve gerçeği suratımıza çarpıyo hepimizin öyküsü de biraz buruk bitmeyecek mi zaten her veda biraz mahsun değil midir? Yazar çağdaş edebiyatımıza dair umutlarımı arttırıyor bu kadar yozlaşmış bir dönemde böylesine derin içe dokunur şeyler yazmak okuyucuyu yormadan düşündürmek öykünün içine çekebilmek herkesin marifeti değil. İyi ki Mahir beyin öykülerini okumuş onunla tanışmışım. Tanışmışım derken yazılarını okudukça tanıyormuşum tanışmışız gibi geliyor daha doğrusu
1 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Mahir Ünsal Eriş
Mahir Ünsal ErişYazar, Çevirmen · 11 kitap
1980 yılında Çanakkale'de doğdu. Trakya Üniversitesi Grafik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Halen aynı üniversitede doktora öğrencisidir. Genç yaşlardan beri çevirmenlik yapan Eriş, çeşitli dillerden çok sayıda kitap, makale ve öyküyü dilimize kazandırmıştır. Öykülerini topladığı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde adlı kitabı ise 2012 yılında İletişim Yayınları'ndan çıktı. Öykülerinde naifliği ve yalın diliyle dikkat çeken Eriş halen öykü yazma uğraşını çeşitli edebiyat dergilerinde sürdürmektedir. Bunun yanı sıra SoL gazetesindeki "Alan Savunması" adlı köşesinde haftalık futbol yazıları yazmaya devam etmektedir. Gençlerbirliği taraftarıdır. Eserleri Öykü - Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde..., İstanbul, 2012, İletişim Yayınları - Olduğu Kadar Güzeldik, İstanbul, 2013, İletişim Yayınları - "Benim Adım Feridun", İstanbul, 2015, İletişim Yayınları - Sarıyaz, İstanbul, 2019, Can Yayınları - Kara Yarısı, İstanbul, 2019, Can Yayınları Novella (Uzun Öykü) - Öbürküler, İstanbul, 2017, Karakarga - Diğerleri, İstanbul, 2017, Karakarga Roman - Dünya Bu Kadar, İstanbul, 2015, İletişim Yayınları

Sarıyaz Sözleri ve Alıntılar

06 Temmuz 07:36
Çok satan şeyden hayır gelse dünyayı fırıncılar yönetirdi
123 etkileşim

13 Temmuz 18:55
İnsan yalnızdır
76 etkileşim

10 Temmuz 08:08
Azıcık sevildi diye, belki de ömür boyu aşağılanmış hissettirmekten başka hiçbir işe yaramayacak bir şefkatle, bıraksalar çaresizce helak olup tükenecekmiş de, neyse ki bir erkek lütfuyla kanatları altına alınca kurtulmuş gibi muamele görsün diye kalan ömrünü don, çorap yıkayarak, koltukta sızmış adamın üstüne battaniye taşıyarak gecirmeyecekti.
69 etkileşim

08 Temmuz 07:35
Dünya hali böyledir, insan koyun koyuna yattığıyla bile aynı rüyayı görmez. Herkes kendi hesabına uyanır, herkes kendi kâbusuna uyur.
113 etkileşim

05 Temmuz 22:17
Ölenler dönmüyor
106 etkileşim

Sarıyaz İletileri

Tümünü gör
"Sonuçta beraber gülmüştük. Beraber gülünce insanlar arkadaş sayılırlar artık." "Kendinize küçük mutluluklar armağan edin, kendinizi hediyelerle şımarmaya alıştırın." "Daha az hatırlayıp daha çok unuttum zamanla."
Sarıyaz
Bu ayın kitap siparişi ☺️ daha elime ulaşmayan iki kitabım var👌🏻Güne kitap kargosuyla başlamak mükemmel🧿🌼🥰🎊
İnsanlığımı Yitirirken
İnsanlığımı Yitirirken
Suzan Defter
Suzan Defter
Aziz Bey Hadisesi
Aziz Bey Hadisesi
Olmamış Kahraman Emeklisi
Olmamış Kahraman Emeklisi
Dünya hali böyledir, insan koyun koyuna yattığıyla bile aynı rüyayı göremez. Herkes kendi hesabına uyanır, herkes kendi kabusuna uyur.
Sarıyaz
Tatile giderken yanına kitap almadan gidemeyen o kızsındır🤭🌼 yolculukta okumak gibisi yok
Bisiklet Dersleri
Bisiklet Dersleri
Z Raporu
Z Raporu
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?