Ağustos 2023
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2024 25. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2024 19:29
Lodos, sarı duman ve deprem.Kitapta bu üç olay oldu mu kahramanların hayatı malesef kötü bitiyor, aslında bunlar olmasa da şahane hayatları yoktu ya,arka plandaki bu üçleme bana sanki bir canavar geliyormuş gibi hissettirdi.Ne zaman lodos esti ,sarı duman çıktı,yer sallandı denilse korkmaya başladım kötü bitecek diye.Öyküler kısa ve hüzünlüydü, kitabın dili akıcı olmasına rağmen beni çok sarmadı. Sarıyaz
Sarıyaz
2024 9. kitabı
Sarıyaz gerek yazarın dili olsun gerek hikayesi olsun çok güzel bir kitap. Her bölüm farklı karakterlerin hikayeleri anlatılıp sonu hepsinin aynı olması ve kitabın sonunda kimin kim olduğunu bulmak benim için çok zevk vericiydi. Okumanızı tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
2024 23. kitabı
Bir haziran ayında, denize kıyısı olan bir şehirde, Afrika'nın sarı kumlarını taşıyan bir lodos ve ardından gelen depremin zaman düzleminde her biri kendi dünyasında farklı acılar, umutlar, hayal kırıklıkları, çaresizlikler, sevinçler, hüzünler yaşayan sıradan insanların hikayelerini anlatıyor eser. Mahir Ünsal Eriş'in insanın yüreğine bazen sanki derin bir yarayı kanırtırcasına acıtarak bazen de bir annenin bebeğine olan şefkati kadar yumuşak dokunarak hayatı tam da olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla yansıtması çok güzeldi. Benim için farklı bir tarz, farklı bir kalem, hayatıma farklı bir pencere oldu.
İnceleme
2024 10. kitabı
Mahir Ünsal Eriş çok duyduğum bir yazar ve bu da benim ondan okuduğum ilk kitap. Son da olmayacak gibi️ "İnsan yalnızdı, çaresizdi. Bitkiler gibi kök verip yüzyıllarca dünyaya tutunamıyor ya da hayvanlar kadar mükemmel koku alamıyor, hızlı koşamıyor, uzakları göremiyor, kanatlanıp uçamıyordu. O yüzden insan insana mecburdu, muhtaçtı işte. Bunu bilmeli, dünya ve insana bunu bilerek bağlanmalıydık." Merkezinde "insan"ın, gündelik hayatların, kırgınlıkların, kuruntuların kısacası hayatın olduğu sekiz öykü Sarıyaz. Öyküler birbirinden bağımsız gibi görülse de sonu aynı yere(Bir kıyı şehrine) hatta bazen aynı apartmana(Bolnaz Apartmanı) çıkıyor. Ve tabii her öyküyü birleştiren temel şey, önce havanın sarıya kesmesi ve ardından gelen deprem. Depremden dolayı toplanılan yerde öykü kahramanlarımızı buluyoruz. Birini "Sarı"dan, diğerini "Gül Özlem Gül"den, "Sevgi Çağının Sonu"ndan, "Ecevit, Öpücük"ten tanıyoruz. Her öykü çok samimi, çok anlaşılır, hissedilir. Ben en çok şu öyküleri sevdim diye bir cümle kuramayacağım bu sefer, çünkü hepsi güzeldi. İyi ki tanışmışım yazarla
2025 12. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 11:14
Yazardan daha önce başka bir kitap okumamış olduğum halde iki eserini birden almıştım. Ve kitap bittiği şu anda diyorum ki başka eserlerini de okumak isterim. Dili çok akıcı olmuş kitabın. Severim böyle eserleri. -Şengül -Sarı -Beyefendi -Gül Özlem Gül -Ecevit, Öpücük -Gece Nöbeti -Dedemin Turnası -Sevgi Çağının Sonu 8 farklı hikaye anlatılmış eserde. Farklı farklı hayatların aynı zaman diliminde yaşadığı şeyler ve kaderlerinin bu Sarıyazda bir şekilde kesiştiği Bolnaz Apartmanı. Okurken hem eğlendim, hem üzüldüm hem de çok keyif aldım. Kitap dostlarıma içtenlikle bu kitabı da okumalarını tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar.
2024 76. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 21:39
"Şimdilerde o günleri ananlar hep "Sarıyaz" diyorlar adına. Haziranın gevreyen toprak üstünde buram buram tüttüğü son demlerinde, topu topu on iki günlük bir zamandı oysa. Ama bütün bir mevsim, yıllar boyu hatırlanacak kadar yüklü geçmişti. Tarihe "Sarıyaz" diye düşüldü o günler." Afrika taraflarından gelen kum fırtınasının şehri sarıya boyaması ve ertesinden gelen deprem... İnsanların panik havası, kıyameti beklemesi, korkuları, hayatlarının tam ortasına düşen beklenmedik bir felaket... Farklı farklı hikayelerde hep Sarıyaz'ı ve depremi anlatan Mahir Ünsal Eriş bir şekilde hikayelerin birbirine dokunmasını çok iyi başarıyor. Baştaki hikaye ile sondaki hikayenin bir yerde buluşmuş olması çok etkileyici bir anlatımı sağlıyor. İnsanların dümdüz akıp giden yaşamlarında bazısı çocukça ergence istekler peşindeyken bazısı para kazanma mücadelesi içindeyken bazısı kendine yeni düzen kurma peşindeyken farklı farklı yaşamları aynı doğa olayı ortadan ikiye bölüyor adeta. Gerçek hayatta da böyle değil midir. Birdenbire bir virüs çıkar, deprem-sel-yangın olur, terör olayı olur hayatımız bir anda değişiverir. Her anımızı o yaşanılan kötü olay, olaylar düzenler artık. Ama kötü olanı o günler geçtikten sonra ders çıkarılmadan, olanlar unutularak hayata devam edilir. Sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi yapılır, geçmiş geçmişte kalır. Sarıyaz kitabında Mahir Ünsal Eriş oldukça başarılı hikayeler yazmış, çok farklı insanları, çok farklı hayatları oldukça iyi bir şekilde anlatmış. Akıcı üslubuyla ve merak uyandıran hikayeleriyle beni kendine çekti yazar ve sevdiğim yazarlar arasında yerini aldı. Kısa kısa hikayeler olmasından dolayı da yorulmadan okunup biten bir kitap oldu benim açımdan.
SarıyazMahir Ünsal Eriş · Can Yayınları · 20235,6bin okunma
Hayat sınavsa kime göre kolay kime göre zor?
2025 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 16:09
Kitap öneri yazısı değildir! Kendi dünyamda anımsamaya çalışacağım cümleler ve biraz da çocuklarıma bırakacağım düşünceler içerir. (Spoiler içerir!) Sıradan insanların yaşamlarına dair birbiriyle bağlantılı 8 öyküyü okurken, kendimce sıradan olup olmadığımı ya da sıradan insan tanımının neyi ifade ettiğini düşünmeden edemedim. Bir çocuk açlık, sevgisizlik, sahipsizlik, çaresizlik, baba özlemi ile nasıl baş edebilir? Elalem kıskacında hayatını yaşayan her kadın uyanışa geçebilir mi? İstediği hayatı kurma mücadelesinde nasıl çabalar? Yoksulluk ve çaresizlikle bir aile nelere göz yumabilir? İnsan ömrünü geçirdiği evde son nefesini verebilmek için en fazla ne yapabilir? (Tahsin Yücel-Gökdelen'deki Hikmet Baba'ya slm olsun) Bir turna, vefa diyince akla ilk gelen evlattan daha vefalı olabilir mi? Borç bunalımdayken, başka bir batağa daha düşen adamın sonu ne kadar hüsran olabilir? Bunun gibi birçok soruya örneklerin olduğu bu kitap ağır okumaların arasına sıkıştırılabilecek, 'İyiki okumudum' diyemeyeceğim ama 'Keşke okumasaydım' da diyemediğim bir kitap oldu. "Bir felaket bekleniyordu. Ne de tatlıdır felaket beklemek. Çok gülündü mü başa bir iş gelecek diye endişe etmek ne serin, ne leziz bir korkudur. Çünkü insan, neşeli bir pikniğin dönüşünde mahallede yangın görmeyi sever; bir yandan evsiz kalan komşuları paylaşmaya uğraşırken içten içe başına gelmediğine sevinir öbür yandan. Kendi başına gelmeyen felaket ne güzeldir. Can çekişen birini izlerken insan yaşadığı korkunç üzüntüyü büyütür büyüttükçe, ölenin kendisi olmadığından duyduğu sevinç görünmesin diye. Başkasının helaki, hayatta olmaya kıymet katar, anlatılacak ömürlük bir tecrübe katar, şükür katar." "Ama kitap yazmak falan, hakikaten ciddi iş. Şimdi bakmayın öyle marketlerde, pirinç ununun, lavabo
Şehir Kitapları kitapliginin bir neferi
2024 8. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2024 21:27
Kitabın gectigi coğrafyada lodos demek dert demek, yazar bu kısmı iyi yakalamış ve deprem ile percinlemiş güzel de olmuş, fakat kitaptaki hikayeler aynı zaman diliminde gerçekleşirken farklı dönemleri anlatmakta, bir tarafta cep telefonu derken diğer yanda ceketin üzerine çıkarılan gömlek yakalarindan bahsediyor 2000 lerden 70 lere düşüyoruz, yada yine 2000 lerden Melih Cevdet Anday dönemine savruluyor. Bunlar aslında sorun da değil sadece kitabın genel kapsayıcı havasını bozuyor. Kitabı şehir anlatan kitap tavsiyesi olarak Balıkesir için aldım, ama Bandırma'da geçmedi beni inanılmaz mutlu etti, Bandırma'da çocukluğunu yaşamış biri olarak kitapta geçen her yere ayak basmış biri olarak çok keyif aldım, birde son olarak tüm hikayelerin birbiri ile kesişmesi çok güzel tam film yapılacak kitap
Mahir Ünsal Eriş- Sarıyaz
2025 14. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 00:00
Mahir Ünsal Eriş ile tanışma kitabım. Kitabın konusunu çok beğendim hani tek bir öyküden değil birden fazla öyküyü sarıyaz olayıyla anlatmış her bir öykü birbirinden kıymetliydi. Yazarımızın üslubu , tarzı ve kalemi çok iyiydi, çok mutlu oldum. Yeni kitaplarını muhakkak okuyacağım. Beni en etkileyen hikayelerden biri; eşiyle eskisi gibi anlaşamayan kadının kendisi için hediyeler alması ve kendini şımartmaya çalışması ve sonra da eşinden ayrılmak için çabası çok etkiledi beni. İnsanlar bunları yaşıyor . Ama anlatamıyor genelde . Hikaye öyle güzel anlatmış ki , bir durup tekrar düşünüyorsunuz her şeyi. Bir de son öyküyü çok beğendim. Bir gencin işsizliği, sonra hayata tutunma çabası. Bir yerin bir insan için kıymeti, çok naif bir şekilde anlatılmıştı. Bu hikaye de beni çok etkiledi. Kitap güzeldi tavsiye ederim.
2024 Okuma Raporları
Puan vermedi
Bu kitap gerçekten garip ama güzel bi kitaptı.. kitapta ortak bi konu ve ortak bi zaman dilimi var.. sadece insanlar farklı.. kitap birkaç öyküden oluşuyor ve her öyküde bir başka öykünün yan karakteri olan insanlar baş karakter oluyor.. diğer öyküden tanıdık gelmeleri okurken beni heyecanlandıran şeylerden biriydi. Ortak konu ise şöyle; bir bölgede bir deprem oluyor ama depremden önce sarı bi toz bulutu her yeri sarartıyor.. insanlar bunu anlamaya çalışırken bi anda deprem ile karşılaşıyorlar.. öykülerden örnek vermem gerekirse; bir öyküde bir kocasından ayrılmak isteyen bi kadının neden ayrılmak istediği anlatılırken bi başka öyküde kocasının neden kadına karşı kötü davrandığı anlatılıyor.. sanki her şeye ve herkese hakim gibi hissettim kendimi.. bu yazarı ilk kez okumuştum ama beni kalemi ile etkiledi.. baya sevdim.. takipte kalacağım

Mahir Ünsal ErişYazar · 11 kitap
1980 yılında Çanakkale'de doğdu. Trakya Üniversitesi Grafik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Halen aynı üniversitede doktora öğrencisidir. Genç yaşlardan beri çevirmenlik yapan Eriş, çeşitli dillerden çok sayıda kitap, makale ve öyküyü dilimize kazandırmıştır. Öykülerini topladığı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde adlı kitabı ise 2012 yılında İletişim Yayınları'ndan çıktı. Öykülerinde naifliği ve yalın diliyle dikkat çeken Eriş halen öykü yazma uğraşını çeşitli edebiyat dergilerinde sürdürmektedir. Bunun yanı sıra SoL gazetesindeki "Alan Savunması" adlı köşesinde haftalık futbol yazıları yazmaya devam etmektedir. Gençlerbirliği taraftarıdır. Eserleri Öykü - Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde..., İstanbul, 2012, İletişim Yayınları - Olduğu Kadar Güzeldik, İstanbul, 2013, İletişim Yayınları - "Benim Adım Feridun", İstanbul, 2015, İletişim Yayınları - Sarıyaz, İstanbul, 2019, Can Yayınları - Kara Yarısı, İstanbul, 2019, Can Yayınları Novella (Uzun Öykü) - Öbürküler, İstanbul, 2017, Karakarga - Diğerleri, İstanbul, 2017, Karakarga Roman - Dünya Bu Kadar, İstanbul, 2015, İletişim Yayınları