2019

·92 syf.·
2024 43. kitabı
Nereye gidiyorsun böyle? Bilmem. Bir yere gider gibi miyim? Ferit
Do Sesi
Ferit Edgü ile ilk defa bu kitapla tanıştım. "Do Sesi" gösterişsiz ve sade bir dille yazılmış minik minik öykülerden oluşuyor. Kısacık ama etkisi büyük. Eser→ Ölüm öyküleri, yaşam öyküleri, saçma öyküler ve geçişler olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Ben severek okudum. Ferit Edgü' nün kalemiyle henüz tanışmadıysanız kesinlikle tavsiye ederim. Şimdiden herkese iyi okumalar.
2021 13. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2021 09:39
Hayatımda okuduğum ilk küçürek öykü kitabı. Eee okumuşken Türk edebiyatındaki temsilcisinden okumak gerek diye düşündüm, okudum ve iyi ki de okudum diyorum. Minik minik öykülerle bu kitap insanın içini ısıtıyor. Bazı öyküler bir sayfa bazısı sadece bir cümle. Yazar bunu yaparak okuyucuyu aktif hale getiriyor ki asıl mesele de bu. Düşünmeye itiyor insanı. Bir cümle verdim başını sonunu sen düşün diyor. Okurken çokça gülümsedim bazı hikayelerde hüzünlendim ben bu küçürek öyküleri pek sevdim :) Herkese tavsiye ediyorum ve şimdiden iyi okumalar diliyorum. :)
2024 5. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 13:47
Ferit Edgü ile ilk defa bu kitapla tanıştım. Yer yer çok beğendim yer yer burada ne anlatılmış diye düşündüm. Kitabın küçürek hikayelerden oluşması oldukça dikkatimi çekti. Kitap şiir gibi ama bir hikaye anlatıyor. Yazarın dil ve anlatımını beğendim. Yazar, kitapta çoğunlukla ölüm ve gündelik hayattan bahsetmiş. Hikayelerin birbirinden bağımsız oluşu beni olumsuz etkiledi.
Hayata Dair
2025 38. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 15:34
Ferit Edgü
, yine kelimelerin içindeki sessizliği duyuruyor insana. Okurken sanki harflerin arasından bir boşluk, bir dinginlik akıp geliyor.
Do Sesi
, kısacık cümleleriyle bile uzun uzun düşündürüyor.
Ferit Edgü
'nün dili bana her okuduğumda gerçeğin çoğu kez sözün ardında saklı olduğunu hatırlatıyor. Onun eserlerinde asıl gücün söylenenden çok söylenmeyende olduğunu, anlatmadan anlaşılmakta olduğunu hissediyorum.
Do Sesi
, sessizliğin bile anlam taşıdığını fark ettiren, düşündürücü ve aynı zamanda insanı kendi içine baktıran bir kitap oldu benim için. Anlaşılmak, kelimelerin ötesinde sessiz bir ortaklık gibidir.
2024 30. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2024 16:52
Ferit Edgü ile tanışmak için enfes bir kitap. Küçürek öykülerden oluşan bu kitap; ÖLÜM ÖYKÜLERİ YAŞAM ÖYKÜLERİ SAÇMA ÖYKÜLER GEÇİŞLER olarak 4 bölümden oluşuyor. Tek solukta sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap diyebilirim. Edgü’ nün yalın bir dil kullanması ve az sözle çok şey anlatmaya çalışması ayrıca ilgimi çekti. Mutlaka okunmalı!!!! Herkese keyifli okumalar dilerim. #okudumbitti
2021 141. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2021 21:04
Ferit Edgü’nün kalemiyle bu kitapla tanıştığım için aşırı derecede mutlu oldum bence müthiş bir eser. Kısacık ama etkisi büyük herkesin okuyup kendisine ayrı bir şey çıkaracağı bir kitap
Öykü
2020 36. kitabı
Okunma: 02 Mart 2020 15:51
Ferit Edgü ve öykülerini seviyorum. İnce oldukları ve çabuk okundukları için eğer elimde yazarın kitabı varsa hiç bekletmem, hemen okurum. Yıl sonuna doğru okuma hedefinize ulaşmada zorluk çekiyorsanız ilk tercihiniz Ferit Edgü olmalı. suleuzundere.blogspot.com/2020/11/mart-ay...
2020 33. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 23:08
#Okudumbitti Okuduğum ilk Ferit Edgü kitabı. Kısa kısa öykülerden oluşuyordu, hem de çok kısa. Çoğu öykü sadece birer paragraftı ama insanın içine işliyordu. Kısacık ama çok güzel bir kitap okudum. Yazacak çok fazla bir şey bulamıyorum. Öneriyorum mutlaka. Tavsiye olunur.
Do SesiFerit Edgü · Alfa Yayıncılık · 2019759 okunma
Ferit Edgü'nün "Do Sesi" adlı eserine ilişkin incelemem.
2020 7. kitabı
"Ben,minimal öykülerimde,her seyden önce 'olay'ı onemsiyorum.Ama benim olaylarim,gozumun gördüğü olaylar değil. Çünkü ben,kendini bir tanik yazar gorenlerden değilim. Olayları, gözlerimi
2021 14. kitabı
Öykü eğer yaşamın içinden çıkıyorsa uzun ya da kısa olmasının hiçbir önemi yok Çünkü yaşam kimi zaman bir do sesi kadar kısa birkaç cümle kadar da uzun olabilir Do Sesi’nde Ferit Edgü az sözle çok şey anlatmanın anlatıda tutumluluğun etkinin yoğunlaştırılarak aktarımının en güzel örneklerinden birini daha sergiliyor Azla yetinmeyi bilen okur için bir okuma eylemi...

Ferit EdgüYazar · 54 kitap
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı. Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti (1968). Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu. Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı . Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi'de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı. Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı??seriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı. Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali'nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali'nde ödüller aldı (1984). Ferit Edgü Eserleri Roman Kimse (1976) O/Hakkari'de Bir Mevsim (1977) Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988) Öykü Kaçkınlar (1959) Bozgun (1962) Av (1968) Bir Gemide (1978) Çığlık (1982) Binbir Hece (1991) Doğu Öyküleri (1995) İşte Deniz, Maria (1999) Do Sesi (2002) Avara Kasnak (2005) Nijinski Öyküleri (2007) Senaryo Hakkâri'de Bir Mevsim (O adlı romanından senaryo, Onat Kutlar ile birlikte) Deneme Tüm Ders Notları (1978) Yazmak Eylemi (1980) Şimdi Saat Kaç? (1986) Yeni Ders Notları (1991) Seyir Sözcükleri (1996) Devam (2001) Sözlü/ Yazılı (2003) İnsanlık Halleri (2003) Şiir Ah Minel Aşk (1978) Dağ Şiirleri (1999) Anı Görsel Yolculuklar (2003) Biyografi Abidin (2003) Avni Arbaş (2001) Osman Hamdi-Bilinmeyen Resimleri (1986) Çocuk Kitabı Doğa Dostları (2004) Çeviri Düşüş (Albert Camus, 1961), Godot'yu Beklerken (Samuel Beckett, 1963), Bugünün Dünyasında Felsefe (Jean Wahl, 1965), A Aydınlar ve Toplum, (Antonio Gramsci, V. Günyol , B. Onaran'la, 1967), Amerika: Şiirler (Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, 1976). Monografi Bunların dışında Abidin Dino, Yüksel Arslan, Van Gogh, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan, Fikret Mualla, Avni Arbaş üzerine yayımlanmış monografileri var. Ödülleri Sait Faik Hikâye Armağanı 1979 (Bir Gemide) Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü 1979 (Tüm Ders Notları) Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü 1988 (Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı)