Dört Arketip

Orijinal Adı:
Die Archetypen Und Das Kollektive Unbewusste

2019 118. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2019 13:36
Çok güzel örneklerle ve geniş açıklamalarla konuyu anlatmaya çalışması kitaba ayrı bi değer katmış. arketipler gerçekte insan kültürünü oluşturan yapıtaşlarıdır. İnsanlar uzun dönemler boyunca karşılaştığı benzer olayları bir süre sonra belli davranış kalıplarına oturtmuş ve bu kalıpları kuşaklar boyunca aktarmaya başlamıştır. Burdan yola çıkarak geçmişten bugüne bütün kadim din ve kitapların neden bu kadar benzerlik gösterdiğini daha iyi idrak edebiliyoruz. Tek eleştirim, dinlere yaklaşım ve bakış açısında.
Dört ArketipCarl Gustav Jung · Sayfa Yayınları · 20112,678 okunma
Dört Arketip
2018 3. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2018 16:44
4 başlıktan oluşuyor. Arketip yani belli başlı kalıplar. kuşaktan kuşağa geçen doktrinleri anlatıyor. 1.Anne 2.Yeniden doğuş 3.Ruh 4.Hilebaz Açıkcası biraz karmaşık bir kitap. fazla değişik kelimeler var. ya da, Çeviri de bir sıkıntı olabilir. Okumanızı pek tavsiye etmem ama kişiden kişiye değişebilir. Yine de bir özetini okuyun derim.
Felsefe
Dört ArketipCarl Gustav Jung · Sayfa Yayınları · 20112,678 okunma
Bilinçlenme yolunda atılan en küçük adım bile bir dünya yaratır.!
2024 52. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 13:37
Carl Gustav Jung yazdıkları ile bizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Her bilgi hayatımıza yansıtabildiğimiz ölçüde değerlidir. Öğrenmelere devam... Öğrenmelerimizin ve bildiklerimizin sınırı yok. Bilinmezlere yolculuk keyiflidir. Dört Arketip yazarımızın arkatip nedir açıklaması ile başlıyor. Arkatip; düşüncelerimizdeki tipik zihinsel imgeler ya da hayali temsiller dediğimiz ve her insanda bulunduğu savunulan evrensel bir kavram. Carl Gustav Jung dört temel arka tipten bahseder. Bunlar; persona, anime ve animus, gölge ve selftir. Bu kavramları anlayabilmek için önce anne arkatipi üzerinde durur ve çocukluğumuzdan başlayarak karakterimizin şekillenmesinde ve hayatımız boyunca kız ve erkek üzerindeki etkilerinden bahseder ki okudukça Carl Gustav Jung'a katıldığınızı göreceksiniz . Kitap öyle sosyal medyada yayınlanan jung'un sözleri gibi değildir. Okurken fazlasıyla dikkat gerektiriyor. Çünkü yazdığı makalelerinin derlemesini oluşturuyor. Kitapta yazan arka tipleri kitaba okumadan önce bilgi sahibi olarak okunduğun da bizlere değerli bilgiler veriyor ve anlamamızı kolay kılıyor. Özellikle masalları anlamlandırmak çok değerli bu yönüyle Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabı ile özdeşleşir. Denildiği gibi masallar "çocukları uyutmak için, büyükleri uyandırmak için yazılır. Kendinizi anlamlandırabileceğiniz, bilmediğiniz yeni bilgileri öğrenerek ufkunuzu genişletebileceğiniz ve hayatınıza yansıtabilecek şekilde uyanışlarınız olması dileğiyle. Keyifli okumalar.
·143 syf.·
2018 39. kitabı
Kitaba inceleme yazmayı düşünmüyordum ama okumayı düşünenlere rehber olması açısından birkaç önemli noktaya dikkat çekmeden edemedim. Buyrunuz. Dikkat çekilecek ilk nokta eserin, bir 'seçki' olması yani kitabın tamamının bir çevirisi olmamasıdır. "Elimizdeki bu kitap, aslı 1976’da basılmış 463 sayfalık, özgün adı “Die Archetypen und das kollektive Unbewusstle” olan kitabın tam çevirisi değildir, henüz bir tam metin çevirisi de yapılmamıştır. Dört Arketip adlı kitap Amerika’da basılan İngilizce kitap gibi orijinal kitapta yer alan bazı makalelerden yapılan bir seçkidir, neyse ki çevirinin çevirisi değil, Almanca orijinalinden Türkçeye kazandırılmıştır." * (alıntıdır) İsmin yanıltıcılığı da tam çeviri olmamasından kaynaklanıyor. Kitabı okuyacak birinin en baştan Arketip kavramına hakim olması gerekir çünkü tek bir yerde basitleştirilmiş bir tanım yapma istisnası haricinde dört arketip uzun uzun anlatılmıyor. Orada da şöyle diyor; "Arketiplerin biçimi, daha önce başka yerde de açıkladığım gibi, bir kristalin eksen sistemiyle karşılaştırılabilir; kristalin eksen sistemi, ana sıvıdaki kristal oluşumunu bir anlamda önceden biçimlendirir ama kendisi maddi bir varlığa sahip değildir. Maddi varlık, ancak iyonların, sonra da moleküllerin özel bir biçimde kümeleşmesiyle ortaya çıkar. Arketipin kendisi boş, salt biçimsel bir unsurdur, kendi tasvirinin a priori bir olasılığından, facultas praeformandi'den (tasarlanan yeti) başka bir şey değildir. " Oldukça açıklayıcı bir örnek olmuş. İçerik ise 4 bölümden oluşuyor; I Anne arketipinin psikolojik yönleri, II Yeniden doğuş üzerine, III Masallarda Ruhun Fenomenolojisi Üzerine, IV Hilebaz Figürünün Psikolojisi Üzerine. Kitapta başta Anne arketipi olmak üzere Arketiplere sezgisel kanıtlar sunulmaya çalışıyor, üçüncü bölümde eski
Anne, Yeniden Doğuş, Ruh ve Hilebaz
2024 10. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2024 18:41
Carl Gustav Jung, İsviçreli bir psikiyatrist, yazar, analitik psikolojinin babası, derinlik psikolojinin kurucularından biridir. Toplumsal bilinçaltı kavramı ile tanınmaktadır. İlgilendiği bazı dallar şunlardır; kompleks, içedönük ve dışadönük, gölge, arketip (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçdışı, anima ve animus. Arketip kavramını ilk bulan kişi Jung dur. Kolektif bilinçdışı ile nesilden nesile aktarılan bir kavramdır. Kalıtsal ve evrenseldir. O nedenle genetik bilinci ile de bağdaştığı için akla ds yatan bir kavramdır. Tanrı dan arketiplerin özü olarak bahseder ki bu da dini görüşleri kuvvetli biz okurları daha da kendine çekmektedir. Anne arketipi olarak bahsettiği arketip yine bilinen anne profilinin birebir resmi gibidir. İyi bir analiz yeteneğinin olduğu Jung un çok açıktır. Bakma, büyütme, besleme, babaya göre daha duygusal yaklaşım anneye özgü çocuğa aktarılan huylardır. Ben bilinci uyanana kadar anne arketipi çocuğun her şeyidir. İkinci kısım yeniden doğuş ile ilgili. Bu kısım kafa karıştırıcı bir bölüm. Daha bölümle ilgili kişilerin anlayabileceği bir bölüm. Çünkü psikolojik açından uzman bir değerlendirme mevcut. Reenkarnasyon gibi kafama hiçbir zaman yatmayan kavramlarda mevcut. Üçüncü kısım masallarda ruhun fenomenolojisi adında. Geist sözlüğü var, maddenin karşıtı. Düşlerde ruhun görünmesi gibi kavramlar geçiyor. Yine fazla zorlayıcı kısımlar. Herkesin bilinçli olması gerektiğini ve insanların bilinçli olmayanlara duyduğu saygı ve hürmetin anlamsızlığını anlatıyor ki bu kısma yaklaşımına bayıldım. Liderlere, geçmiş ve bundan sonraki gelecek yönetimlere göndermemelerle bu bölüm de son buluyor. Son olarak en beğendiğim kısım olan hilebazı anlatarak kitap bitiyor. Anima, animus, gölgeden bahsediyor. Onlardan aşağıda bahsedeceğim. Hilebaz kişi,
·143 syf.·
2024 70. kitabı
Dört Arketip --- Carl Gustav Jung Carl Gustav Jung 'un Die Archetypen und das kollektive Unbewusstle (Arketipler ve kolektif bilinçdışı) kitabından derleme olarak alınan ve bize “ Dört Arketip ” olarak sunulan kitap. Jung'un arketipler hakkındaki düşüncelerini temel alarak yazdığı bu kitap, insanların bireysel ve kolektif bilinçdışındaki evrensel semboller ve imgeler üzerine yaptığı keşifleri açıklamaya çalışmıştır. Kitapta, Jung'un arketiplerin psikolojik işlevleri ve insan ruhunun temel yapı taşları olarak nasıl işlediği açıklanır. Dört ana arketip üzerinden Jung, bu yapıları daha somut hale getirir. Diğer incelemelere baktığımda bu arketipleri; Persona, Anima ve Animus, Gölge ve Self olarak adlandırmışlar. Kitapta özellikle numaralandırılmış bir arketip anlatımı yok. Yukarıda söylediğim gibi ana bir kitaptan derleme olarak oluşturulmuş bu yüzden de tam metin anlamı taşımıyor. Tabi bunun için kitabın içinde adlandırmaların Latince veya Yunanca bilimsel adlandırmaların kabulüne dair #260297542 kendi tanımlarını açıklamıştır. Benim çıkarımlarım doğrultusunda; Dört Arketip kitabında anlatılan dört arketip, Anne, Ruh (Anima/Animus), Hilebaz (Trickster) ve Yaşlı Adam (Wise Old Man) arketipleridir. Bu arketipler çerçevesinde, bireyin bilinçdışındaki temel semboller ve imgeler üzerinden psikolojik yapıları incelerken, masallar, hikayeler ve mitleri örnek olarak ele alır. Bu anlatıların arketiper vasıtasıyla nasıl birbirleri ile bağlantılı olduğunu gözler önüne sermeye çalışır. Bu dört arketipin her biri, hem bireysel bilinçdışında hem de toplumsal düzeyde önemli roller üstlenir. Anne Arketipi (Great Mother): #260092916 Anne, hem besleyici hem de yıkıcı bir figürdür. Hayat verici ve sevgi dolu olduğu kadar, bazen aşırı
Araştırma-İnceleme
2026 24. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 18:46
Hepimizin içinde olan ve davranışlarımızı etkileyen arketipleri anlatıyor. Anne, yeniden doğuş, ruh (anima-animus) ve hilebaz üzerinden insanın iç dünyasının nasıl şekillendiğini açıklıyor. Okurken ister istemez kendi duygu ve davranışlarını sorgulamaya başlıyorsun. Bazı şeylerin neden böyle olduğunu fark ediyorsun. Çok teorik gibi dursa da aslında kendini tanıma konusunda farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Dört ArketipCarl Gustav Jung · Metis Yayınları · 20262,678 okunma
Varoluşa ancak simgesel gerçekliği bularak ulaşırız..
2023 64. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2023 19:07
. "Duygu, bir yandan sıcaklığıyla her şeyi var eden yani tüm gereksizlikleri yakıp kül eden simya ateşidir, bir yandan da çeliğin taşla buluştuğu, kıvılcımın çaktığı andır: çünkü bütün bilinçlenmelerin ana kaynağı duygudur. Duygu olmadan karanlığın aydınlığa, ataletin harekete dönüşmesi imkânsızdır.." Carl Gustav Jung duygularımızı böyle güzel ifade etmiş..Daha önce de birçok kitabını severek okumuştum.Bunu da büyük bir keyifle okudum. Yalnız her zamanki söylediğim gibi ; Eğer bu tür kitaplar okuyacaksak , belirli aşamalardan geçmenin ,kitabı daha iyi anlayabilmek adına iyi olacağının altını özellikle çiziyorum.. Kitapta birçok bölümler var. -Anne kompleksleri,-mitolojik açıdan bakış ,-yeniden doğuş, -dönüşüm süreci,-masalların içerdiği semboller... Erkeklerin içindeki"anima "ve kadınların icindeki "animus" ve tabii ki İçimizdeki"Ben" hani bizde de vardır ya Yunus söyler"Bir ben vardır benden içeri:) Yazarın işte o içimizdeki "Ben" ile ilgili müthiş tesbitleri var .Bu tam da insanın kendine yaptığı yolculuğu anlatıyor. Kitapta bir de dönüşümü anlatan bölüm var ki , çok etkileyiciydi. Ayrıca, "Geist ,Seele " (yani ruh , iç huzur) kelimelerinin ne kadar farklı anlamlarla hayatımızın içinde yer aldığı.. Son olarak masalların bize verdiği o gizemli semboller. Aslında her masalda öyle semboller var ki ,insan bunu keşfedince çok farklı anlamlandırabiliyor. Kısaca benim için çok bilgilendirici harika bir kitaptı. Keyifli okumalar..
Puan vermedi·168 syf.·
2026 33. kitabı
Carl Jung’un Dört Arketip kitabı insan zihnini anlamaya çalışan zor ama çok düşündürücü bir metin. Kitapta Jung, insan davranışlarının sadece bireysel deneyimlerle açıklanamayacağını söylüyor. Ona göre hepimizin içinde ortak bir bilinçdışı var. Bu bilinçdışı bazı kalıplar üzerinden çalışıyor. Bunlara arketip adını veriyor. Kitapta özellikle dört temel arketip üzerinde duruluyor. Bunlar anne, yeniden doğuş, hilebaz ve ruh temaları etrafında şekilleniyor. Anne arketipi hem koruyucu hem de bazen boğucu bir yön taşıyor. Bu ikili yapı insan ilişkilerini anlamada önemli bir yer tutuyor. Yeniden doğuş arketipi ise değişim ve dönüşüm fikrini anlatıyor. İnsan hayatında bitişlerin aslında yeni başlangıçlar olabileceğini hatırlatıyor. Hilebaz karakteri biraz daha farklı bir yerden geliyor. Düzen bozucu gibi görünse de aslında değişimi başlatan bir figür gibi. Jung bu figürle insanın içindeki kaotik tarafı açıklamaya çalışıyor. Ruh arketipi ise insanın daha derin ve bütünlük arayışını temsil ediyor. Bu kısım biraz daha soyut ve ağır ilerliyor. Kitabı okurken en dikkat çeken şey Jung’un sürekli mitlere ve rüyalara başvurması. Çünkü ona göre insan zihni en çok sembollerle konuşuyor. Bu yüzden metin sadece psikolojik değil, aynı zamanda kültürel bir derinlik de taşıyor. Bazı yerlerde anlamak zorlaşıyor ama bu da kitabın doğası gibi. Dil zaman zaman akademik olduğu için yavaş okunması gerekiyor. Hızlı okununca birçok detay kaçabiliyor. Özellikle bazı kavramlar tekrar tekrar düşünülmeyi gerektiriyor. Kitap ilerledikçe insan kendi düşüncelerine de dönmeye başlıyor. Bazen okuduğun şeyden çok kendini düşündüğünü fark ediyorsun. Jung’un en önemli fikirlerinden biri bireyleşme süreci. Bu süreç insanın kendi içindeki farklı yönleri kabul etmesiyle ilgili. İyi ve kötü tarafların birlikte
2023 12. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2023 18:07
Dört Arketip kitabı anne, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürü bölümlerinden oluşuyor. Özellikle kadınların ‘anne arketipi’ bölümünü kendileriyle bağdaşlaştıracaklarına eminim çünkü bir kız çocuğu olarak ben de psikolojimin derinlerine indiğimde bazı satırların arasında kendimi gördüm. Çok da spoiler vermeden kitabı inceleyecek olursam, başta arketip kavramına hakim olmanız gerekiyor. Kitaba başlamadan önce arketipin ne olduğunu araştırmanızı tavsiye ederim ve hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki analitik psikolojiye ilginiz varsa tek solukta bitireceksiniz. Jung, 4 arketipi de olabildiğince çok örneklerle, mitlerle, dini olaylarla ve masallarla anlatmış ki ‘soyut’ kavramları anlamamak imkansız olsun ve geçmişten günümüze yaşanan olaylarda kişilerin uyarıcıya verdiği tepkilerin benzerliğini, farklılığını ve çeşitliliğini görebilelim. Kitabı okudukça, aslında yaşam sürecimizin içinde basit görünen ve üstünde durmayacağımız çünkü altında hayatımızı etkileyecek sebepler bulmayacağımızı düşündüğümüz figürlerin aslında bizi ne kadar çok etkilediğini görüyoruz. Jung, bu etkilere göstereceğimiz tepkilerin hayatımıza yön verdiğini ve kişiliğimizdeki gölgenin, ben’in nasıl seyir göstereceğini anlatmış. İlk defa psikoloji veya analitik psikoloji okuyacaksanız bu kitapla başlamanız ne kadar doğru olur bilmiyorum ama önceden okumuş olanlar ve bilgi sahibi olanlar için nefis bir kitap. Keyifli okumalar.
İnceleme

Carl Gustav JungYazar · 51 kitap
Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır. Popüler psikometri aracı Myers-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung'un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak kabul etti ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizm (simgecilik) çalışmalarına katkıları nedeniyle bu alanların en çok okunan çağdaş yazarlarından biridir.