Ece Temelkuran
Bir kadının kalbini fena kırmış bir adam... O adamı öldürmek için çölü geçmeyi göze almış dört kadın... Düğümlere Üfleyen Kadınlar bu yolculuğun romanı. Ne kadar sevilse de tamir olmayan o yaralı coğrafyada, Ortadoğu’da geçiyor. Saraylar devrilip, meydanlar dolarken sorular kalıyor geriye. Her yola en az bir soruyla çıkılır çünkü: Bir kadın ya da bir ülke nasıl sevilir sahiden? "Amira, bize kadınları nasıl seveceğimizi anlatan bir kitap lazım. Yoksa hep böyle şapşal ve kavruk kalacağız. Bize kadınların nefesini genişletecek, o nefesin rüzgârına yelken açmamızı öğretecek bir kitap lazım. Yoksa biz ne kadar sevilsek tamir olmayız."
560 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 25 Ocak 2016

9/10 puan verdi
"bize kadınları nasıl seveceğimizi anlatan bir kitap lazım"
Yeniden nefes almayı öğrendikçe o nefesle hayat verebileceğine tanık olan üç kadının hikayesi.. Kadının kendini durup dururken sevemeyeceğini, birileri tarafından sevilmeye nasıl ihtiyaç duyduğunu, ancak bu koşulla sevebileceğini fısıldayan bir roman. Eğlenceli ve sürükleyici olduğu kadar; okuyan kadınsa güçlendirici erkekse öğretici bir kitap.(nedense erkeklerin sonuna kadar dayanıp okuyabileceğine inanmıyorum ) Çok uzun soluklu bir roman, başları merak uyandırsa da sonlara doğru biraz zorluyor beklenti artıyor. Tabii biraz zaman zaman dönemsel midir bilmiyorum ama koptuğum oldu toparlamak için biraz uğraştım. Malum bu seçimler hepimizi çok yordu. Kadınları kırmadan, yıpratmadan hırpalamadan, sevebileceğimiz, kadının var olduğunu her zaman var olacağını onlara bu dünyada yerlerini kendi tırnaklarıyla kazımadan yerleşebilecekleri bir dünya diliyorum. Okumanızı tavsiye ederim kitapla kalın.
10/10 puan verdi
Kitap Arap Baharı'nın ortasında yolları Tunus'ta bir otelde kesişen dört kadını ve çıktıkları gizemli yolculuğu anlatıyor. Saraylar devrilip,meydanlar acıyla dolarken bir kadının ve bir ülkenin nasıl sevileceğini anlatıyor. Dört kadınlana kendi çöllerini kalplerinde taşımayı öğreten hayat,bu yolculukta onlara çöl ortasında erguvan yetiştirmeyi öğretiyor. Bu kadınlardan biri olan gazeteci, muhalif kimliğinden dolayı Türkiye'den uzaklaşmak zorunda kalıp Tunus'a gelen anlatıcımız. Diğeri, devrim için meydanlarda savaşmış akademisyen kimliğiyle güçlü bir direnişçi olan Mısırlı Maryam. Bir diğeri, dans etmeyi seçtiği için ailesi ve çevresinden dışlanan, küçümsenen, namus ve utanç kisvesiyle toplumdan itilmiş yine devrimci ve direnişçi olan Tunuslu Amira. Ve gizemli kişiliğimiz Libyalı Madam Lilla, kendi geçmişiyle yüzleşmek için planladığı yolculuğa, kendilerini keşfetmelerini ve kim olduklarını anlamalarını sağlamak için kendi çöllerini kalplerinde taşıyan bu üç kadını da dahil ediyor. Yolculukta kadınlar ortak acılarıyla birbirine yoldaş olup yaralarını sarıyorlar, kendilerini buluyor, keşfediyorlar, geçmişleriyle yüzleşiyorlar.
560 syf.
Başlık
Öncelikle inceleme yapacak kadar vizyon ve misyon sahibi bir okuyu olduğumu düşündüğüm için bu incelemeyi yapmamaktayım. Sadece içimden geldi. Çünkü canım
Ece Temelkuran
Kitabın gidişatına gelecek olursak özeti yazacak değilim size yani; Arap Baharı sırasında Tunus’ta başlıyor hikaye. Gördüğü baskı sonrası Tunus’u terk etmek zorunda kalmış Tunuslu dansçı Amira, Mısırlı, ketum akademisyen Maryam ve işini kaybetmiş Türk gazeteci.. diye bir incelemeyi hiçbir zaman nedense bilinçli bulamadım. Çünkü bu bir inceleme değil bu bir özettir. Ortadoğu hakkında, ortadoğunun zor ve meşakkatli hayatını okuyorsunuz. 'Güçlü, devrimci kadın' profili çizilmiş, farklı zamanlarda yaşamış birçok güçlü kadın karakterler işlenmiş romanda. Ama bunu işlerken insanı hadi bitsinde gidelim artık moduna sokmadan yapmış yine Temelkuran. Temelkuran'ın kaleminin sihri değmiş anlayacağınız bu dört kadının hayatına. Okurken akışına kendinizi kaptırıyor ve sıkılmaya yüz tutmuyorsunuz. Bir kadın olarak romanı okurken bir hayli beğendim ve içten içe gururlandım. Seksist davranmak istemiyorum lakin bir kadının okumasını canı gönülden isterim. Keyifli okumalar dilerim.
Düğümlere Üfleyen Kadınlar...
Tunus'dan yola çıkan dört kadın... Mısır'lı Maryam, Tunus'lu Amira, Türk bir gazeteci ve bu üç kadını bilmedikleri bir yolculuğa çıkaran Madam Lilla. Amira ve Maryam Arap Baharı'nda devrimde yer almış kadınlar. Gazeteci kadın Türkiye'ye siyasî sebeplerden dolayı dönemiyor. Bu üç kadının çıkmazlarını fark edip onları çıkardığı yolculukta kendilerini bulmayı amaçlayan ama aslında kendinin de sırlarla dolu hayatının ortaya çıktığı Madam Lilla'nın hikâyesi. Her satırını alıntı yapmak istediğim bir kitap bu. Ayrıca mitoloji sevenler için Dido efsanesine de ele almış yazar. Çok keyifle okudum. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Düğümlere Üfleyen KadınlarEce Temelkuran · Everest Yayınları · 20164,472 okunma
Her Kadın Okumalı
“Ne garip bir kitap ismi!”diyerek aldığım, bayılarak , hayretle bazen de ağlayarak okuduğum kitaptır.Bir kitap içinde kadın özeti denebilir . Milyonlarca kadının yaşadığı ve düşündüğü şeyleri ortaklıkta buluşturup eksiklerini birbirinden yama yapan 3 kadının hikayesi . Okuyan her kadın karakterlerden birinde mutlaka kendini bulur.
Düğümlere Üfleyen KadınlarEce Temelkuran · Everest Yayınları · 20164,472 okunma
Puan vermedi
"Babam öldü ve devrim oldu. Eve gidesim yok." Arap baharı hakkında genel kültür edinebileceğiniz, Tunus'daki devrim hakkında az çok bilgi sahibi olabileceğiniz, sık sık altını çizeceğiniz cümlelerin olduğu bir kitap. Hayır, öyle basit aşk romanlarından filan değil, ne münasebet! "neffasati fi'l-u'gad'" yani düğümlere üfleyen
10/10 puan verdi
Tunuslu dansçı Amira, Mısırlı akademisyen Maryam ve Türk gazeteci yazarımızın yolları Tunus'ta bir otelde kesişir. Renkli kişiliği ile Madam Lillai'nin da aralarına katılması ile Tunus, Libya, Mısır ve Lübnan'ı kapsayan gizemli yolculukları tam bir maceraya dönüşür. Arka planında Arap Baharı diye lanse edilen ama ne yazık ki, coğrafyayı parçalayıp kaosa sürükleyen olaylarında yer aldığı çok güzel bir kitap.
Düğümlere Üfleyen Kadınlar
Kadınsız Erkekler demiştik en son. Şimdi de erkeksiz kadınlarda sıra,,, Hayatta birşeyler kovalayan ölüme çok yakın bir kadın ile onu takip eden ve hayatta birşeylerden kaçan üç kadında,,, Bu baş yapıt, tıpkı Kurtlarla Koşan Kadınlar gibi her kitaplık ve kütüphanede bulunmalı !
9/10 puan verdi
Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Tunus'ta bir otelde hayatları kesişen dört güçlü kadının hikâyesi... Mısırlı Maryam, Tunuslu Amira, Libyalı madam Lila ve türk gazeteci yazarımızın ilginç ve gizemli hikâyesi okuyucuyu sıcacık sarıp sarmalıyor ve onlarla birlikte çok farklı bir maceraya sürüklüyor. Ece Temelkuran hukukçu olmasına rağmen gazetecilik yapan çok usta bir kalem. Romandaki kurgu ve kaleminin ustalığı öyle başarılı ki, hayran oldum kendisine. Birbirinden çok farklı dört kadının çıktığı gizemli yolculuğun anlatıldığı roman aslında birbirinden çok farklı bir sürü kadını da anlatıyor yan karakterlerde. Erkek kadın, çocuk kadın, devrimci kadın, medyum kadın, tanrıça kadın gibi farklı yerlerde farklı zamanlarda yaşamış birçok güçlü kadın karakterler işlenmiş romanda. Yazarın mizahi dili ve zeki üslubu sayesinde çok keyifli bir okuma gerçekleştirdim, en çok alıntı yaptığım eserlerden biri oldu. Her kadının mutlaka okuması gereken bir başucu kitabı olarak tavsiye ediyorum. Dört gizemli kadının bu esrarengiz yolculukta kendi içsel hesaplaşmalarını birbiri aralarındaki mizahi atışmalarını ve kendilerini sorgulamalarını bir solukta okuyacağınıza eminim. Kadınlar, bu dünyanın en güzel renkleri,en güzel çiçekleri, insanlığın varoluş sebebi... Yazarın da dediği gibi "Çünkü bir erkek bir kadının nefesi kadar". Tanrıça Didonun yazıtları ve Muhammed 'in mektupları çok romantik ve etkileyiciydi atlamayın derim. Keyifli okumalar... Sevgiyle ❤
560 syf.
Puan vermedi
"Yaşamayı istediğin bir ömürde hep yeterince vakit vardır. Yanlış hikaye yoktur. Siz, kaderiniz ne kadar zahmetli olursa olsun hariçte kalmamaya bakın. Ömür o vakit kısalır işte.” Kadın olmanın kıymetini, içimdeki gücün anlamını, varlığımın bitmeyen enerjisini ve her gün uyandığım günün benliğim için yenilendiğini, bunu da asla unutmamam gerektiğini okudukça kendime tekrarladığım muhteşem bir kitaptı. Bu kadar zaman bekletip okumadığıma çok pişman oldum ama bir yandan da iyi ki yirmili yaşlarımın sonuna gelirken, hayatımda çok başka bir yöne savrulma aşamasındayken okudum. İnsanın hayatının her anında karşılaşabileceği ‘vazgeçme’ dürtüsü yaşama bakış açınızla doğru orantılı olarak etki sürecine giriyor. Okunan bir kitap, konuşulan bir dost ya da katıldığınız bir terapi yolunuzu aydınlatmada yardımcı olabiliyor, önemli olan o anda ışığı yakalamak. Bu aşamada her kadın, Düğümlere Üfleyen Kadınların ‘dört karakterinden’ kendince mutlaka birkaç şey bulabilir, belki de hissettiği eksik duyguları onlar sayesinde iyileştirebilir. Cümlelerin gücüne inancınız tam olsun, bu hikayenin sonuna geldiğinizde güzelliklerle sarmalandığınızı hissedeceğinize olan inancım tam. Hayatımdaki her kadına, kadınları anlamaları için de erkeklere önereceğim, en kıymetli kitaplardan biri olacak. Okumak için beklemeyin, hemen başlayın.

Ece TemelkuranYazar · 25 kitap
1991 yılında Bornova Anadolu Lisesi'ni, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1993 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. İlk yazıları Patika dergisi'nde yayınlandı. Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı, röportajlar yaptı. Almanya'da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı. Ardından avukatlık ruhsatnamesini aldı ancak bu mesleği henüz icra etmedi. Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk'te muhabirlik yaptı. Dünya Sosyal Forum sürecini izlemek için 2003'te Brezilya'ya, 2004'te Hindistan'a gitti. Venezüella'daki sosyalist devrimini ve Arjantin'de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları "Buenos Aires'te Son Tango" adı altında yazı dizisi olarak Milliyet'te yayınlandı. Milliyet gazetesinde "Kıyıdan" adlı köşesinde yazdı. Habertürk Gazetesi'nde 8 Şubat 2010 gününden itibaren yazmaya başlayan Temelkuran'ın yazı günleri Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi oldu. Ancak 4 Ocak 2012 tarihinde Temelkuran'ın işine son verildi. Her yıl Dünya Sosyal Forumu'nu yerinde izlemeye devam ediyor. Ece Temelkuran, Aslı Erdoğan, Ümit Kıvanç, Bejan Matur, Beliz Güçbilmez, Murat Uyurkulak ve Şamil Yılmaz ile birlikte Son Bir Kez oyununun yedi yazarından biridir. 17 Ekim 2010 tarihinden itibaren Habertürk TV kanalında her pazar yayınlanmaya başlanan "Kıyıdan" adlı bir programı hazırlayıp sundu. Girişimci ve yazar Metin Solmaz ile 1996 yılında evlenip 1998 yılında boşanmıştır. Bir suikaste kurban giden Uğur Mumcu ile CHP İzmir Milletvekili, TBMM Başkan Yardımcısı Güldal Mumcuçiftinin oğlu Özgür Mumcu ile 2007 yılında evlenip 2009 yılında boşanmıştır. (Özgür Mumcu, Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk doktorası yapmış ve şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistanlık yapmaktadır.) Ece Temelkuran, film yönetmeni İnan Temelkuran'ın ablasıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.