Ağustos 2016
Sıralamalar

Sigaraya Övgü
2024 28. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 20:56
John Berger, Selçuk Demirel, Cevat Çapan isimlerini görünce bir çırpıda sepete eklediğim eserdir kendisi. John Berger'in "sigaraya övgü" tadında yazdığı satırlara, Selçuk
2018 70. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2018 12:36
John Berger artık eserlerini yavaş yavaş okumaya karar verdiğim bir yazar. Bu kitabı Selçuk Demirel 'in çizimlerinin metnin önüne geçtiği bir çalışma. Sigara içenlere, sigaraya ve özellikle dumana ve dumanın anlamlarına bir övgü olarak yazılmış :duman sigaradan olduğu kadar bacalardan, fabrikalardan, ocaklardan da tüter diyor ve şirketlerin, devletlerin küresel ısınmaya ve sosyal, kitlesel sağlık sorunlarına hatta yok oluşlara sebep olan kirlilik üretiminin altını çizerek dumanın aslında bir muhabbet ve hayat vesilesi olduğunu söylüyor. Kitabın metni az, çizimler dikkat çekici ve güzel. Ama, işte... Herhalde yazarı daha iyi tanıyanların neden böyle bir kitap hazırlandığını daha iyi açıklayabileceğini de düşündüm. Sanki yazar ve çizer kendi aralarında konuşup çizmişler ama birisi de bunu kitap yapsak nasıl olur, diye düşünmüş gibi.
Puan vermedi·72 syf.·
2023 462. kitabı
John BergerJohn Berger 1926'da Londra'da doğdu. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olan Berger, ayrıca senaryo yazarı, romancı ve belgesel yazarı olarak da tanınıyor.. Edebiyat'ın her alanında verimli üretken insanlara hayranım, verimlilik okuru yazara daha çok bağlıyor, diğer eserlerini okuna adına Sabırszlık gösteriyor brn gıbı.. Kısa sanat dolubu mini minnacık okuyp Küllüyatını bitirmeye doğru gidiyorum.. Dünyaca ünlü yazar ve sanat eleştirmeni John Berger ile nevi şahsına münhasır çizer Selçuk Demirel’den bir ortak yapıt daha: “Duman”. Bu yılın hiç şüphesiz en sürpriz kitaplarından birisi “Duman”. John Berger’in tütüne övgü düzercesine kullandığı ironik metin(ler)i, Selçuk Demirel’in çoğunlukla kesif griye çalan karanlık çizimleriyle taçlandırılmış. Duman’da ‘‘Kül tablaları bir çeşit konukseverlik araçlarıydı’’ diye yazan John Berger ve Selçuk Demirel’in desenleri zihnimizde soru işaretleriyle karışık ünlemler üretiyor: Belki de asıl sağlığa zararlı olan şey hayatın ta kendisidir! Unutmadan, Duman Cevat Çapan’ın enfes çevirisiyle okuyucusuyla buluşuyor….. DumanDuman Sanat severler keyıfle okuyacağımız bır kıtap buyurun
Kültür-Sanat
2025 5. kitabı
“Lafın fazlası aptala söylenir.” Atasözümüzün vücut bulmuş hali gibi bu kitap. Kelimelerin anlamına çizimler eklenince uzun uzun düşündürüyor. Bu kitap sayesinde John Berger ve Selçuk Demirel ile tanışmış oldum. Artık benim için beraber anılacaklar.
2019 227. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2019 22:36
İnsanoğlu, kendi belirlediği çizgilerin düz olmasını sağlayamadıkça hepsini genişçe bir çuvalın içine atar ve boğmak ister. Bu isteğini gerçekleştirecek ortamı sağlayamazsa, dünya denen çuvalın içinde bırakmak zorunda kalacaktır. İşinin zorlaştığını anlayınca irili ufaklı onlarca kılıfı kendine üretmek için gece gündüz çaba harcayacaktır.
Kültür-Sanat
2020 96. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2020 22:11
Yazar ve sanat eleştirmeni John Berger’ın yazdığı ve çizer Selçuk Demirel’in resimlediği Duman’ı okumanız yaklaşık 5-6 dakika sürüyor. Ancak kitaptaki çizimlere saatlerce bakmak mümkün. Kitabın güzel tarafı Selçuk Demirel’in resimleri. Kitabın kötü tarafı ise kitabın metni. John Berger diyor ki “Sigara öldürür” söylemiyle tiryakilerin katil, sapkın ilan edilmesi değil asıl ölümcül olan iklim değişimini körükleyen sanayi bacaları, otomobil egzozları vb. Yani diyor ki sigaradan daha ölümcül olan iklim değişimi yani sigaraya odaklanma daha kötüsü var (Sigara o kadarda kötü değil) Son sözünde de “Duman, aynı zamanda tüten ocağa, insan sıcaklığına da işaret ettiğini belirtiyor. Yani diyor ki her duman çıkaran kötü değildir. (Sigara o kadarda kötü değil) Ne söyleyeyim. Akıl dışı bir mantık yürütme.
2022 46. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2022 00:33
Çizimleri geçerseniz on - on beş dakikada Çizimleri inceleyerek ilerlerseniz yaklaşık yarım saatte okuyup bitireceginiz bir kitap.. duman üzerinden toplumsal zehirlenmeyi ele alıyor.. Dumanı tüten bir sigaradan ziyade sanayi dumanının kontrolsüzce salınmasının daha tehlikeli olduğuna değiniyor.. En azından çizimlerden ve yazılanlardan ben bunu anladım.. katılıyor muyum peki? Kısmen, çünkü bana göre her ikisi de tehlikeli.. Herkese keyifli günler bol okumalar diliyorum..

John BergerYazar · 46 kitap
1926'da Londra'da doğan John Berger, İngiliz yazar ve sanat eleştirmeniydi. İlk romanı 1958'de yayımlanan "Zamanımızın Bir Ressamı"dır. Romanı "G." İle 1972 yılında Booker ödülünü almıştır. John Berger, mesleki kariyerine ressam olarak başladı. 1940'lı yılların sonlarına doğru Londra'da birçok sergiye katıldı. 1948-1955 yılları arasında sanat eleştirmenliğinin yanı sıra, resim dersleri de verdi. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınır. Senaryo yazarlığı ve belgesel yazarı olarak da tanınır. Bunun yanı sıra, romancı kimliği de vardır. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı (A Painter of our Time) 1958'de yayımlandı. Metis Yayınları yazarın klasikleşmiş yapıtı Görme Biçimleri'nin (1986) yanı sıra, Picasso'nun Başarısı ve Başarısızlığı (1988), Düğüne (1997), Alain Tanner ile birlikte yazdığı 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus (1997), Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar (1999) ve Fotokopiler (1999) adlı kitaplarıyla, özellikle görsellik üzerine denemelerini bir araya getiren O Ana Adanmış (1988) adlı seçkisini yayımlamıştır. Berger'ın son romanı Kral ise 2001 yılında Müge Gürsoy Sökmen çevirisiyle yayımlandı. John Berger, 2 Ocak 2017'de Fransa'nın Antony kentindeki evinde 90 yaşında hayatını kaybetti.