El Kızı

Orhan Kemal

SADAKATİN YÜZÜĞÜ
2025 23. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 23:21
Oysa her şey bir yüzükle başlamıştı. Eşini sevindirmek isteyen ama aynı zamanda “Acaba ne der?” diye düşünen Mazhar’ın adım adım evine yürümesiyle devam etti.. Bu hikaye Nazan’ın hikayesiydi. Dilinden dökülen tek cümle: “Sen nasıl istersen, boynu bükük, bu dünyaya sanki başkalarına boyun eğmek için gelmişti.” *Kitap başından sonuna kadar sürükleyici bir hikaye ile sizi karşılıyor. Spoiler vermek istemiyorum ama vermeden de duygularımı aktaramam. Bunu dikkate alarak incelemeyi okumaya devam edebilirsiniz. Okurken yer yer çok sinirlendim. Hacer elime geçse, bir kaşık suda boğacaktım neredeyse. Nazan’a gelince “Kızım, aklını başına al, bu kadar saf olma” dediğim o kadar çok nokta oldu ki… Orhan Kemal, bu kıza akıl verecek birini daha romanına sıkıştırsaydı keşke, acaba o zaman kitap bu kadar anlamlı olur muydu? El Kızı, toplumda kadının nasıl ezildiğini göstermekten çok, bir kadının bir kadını nasıl aşağı çektiğini gözler önüne seriyor. Nazan, hayatını, ömrünü, umutlarını Hacer’in baskısı altında harcadı. Mazhar’ın evlendiğini öğrendiği zaman bile onu sevmeye devam etti; içten içe bağlıydı. Bu mutlak bir sadakat örneğiydi. Mazhar ise Nazan’ın nefretini bile hak etmedi. Belki de Nazan’ın başına gelenlerin tek sebebi Mazhar’dı. Hacer, geçmişi kirli bir kaynana olmasına rağmen kendini çok mükemmel görüp gelinine eziyet eden vahşi bir kadındı. Bu hazin sonu hiç kimse hak etmiyordu, hele ki masum bir insan. Okurken çok sinirlendiğim, yer yer sövdüğüm, arada ağladığım sahneler oldu. İlişkilerde ayrılıklar olur. İnişli çıkışlı zamanlar olur. Ne kadın erkeğe ne erkek kadına katlanmak zorunda değildir evlilik yürümüyorsa bitirmek en doğrusudur fakat duygulardan ziyade önemli olan bir unsur daha vardır, "ÇOCUK". Bir çocuğun Dünyaya gelmesindeki en önemli vesile anne ve
2021 19. kitabı
EL KIZI ... Orhan Kemal'in elleri titreyerek yazdığı bu romanı ben dudaklarım titreyerek okudum ... Mutlaka her bireyin okuması gerektiğini düşünüyorum . Okurken animsayacaginiz o kadar çok hayat hikayesi gelecek ki gözlerinizin önüne ... Dileğim hic kimse el kızı gibi olmasın
2021 103. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 19:18
Roman, toplumcu gerçekçi anlayışla yazılmıştır. Roman, Nazan ve ailesinin etrafında şekillenmiştir. Romanı iki bölüme ayırmak mümkündür. İlk bölümde Nazan, kocası Mazhar ve oğlu Haldun ile mutlu denilebilecek bir hayat sürmektedir. Bu mutluluğa gölge düşüren, geçmişi çok da temiz olmayan kaynanası Hacer Hanım vardır. Hacer Hanım, oğlu ile gelini arasına nifak tohumları eken; oğlunu eşine karşı kışkırtan bir yapıya sahiptir. Bu özellikleriyle romanın baş kötüsü olmayı başarmıştır. İlk bölüm daha çok gelin kaynana çatışması şeklinde geçmektedir. İkinci bölümde ise Hacer Hanım muradına ermiş, oğlu ile gelinini ayırmıştır. Bundan sonra Nazan İstanbul'a gelmiş ve hayatı tamamen değişmiştir. Bundan sonra yaşananlar trajik bir hayat hikâyesi hâline gelmiştir.
Puan vermedi·%4 (20/416 syf.)·
Kayınvalideden o kadar nefret ettim ki devam edemeyeceğim. Bir insan ancak bu kadar önyargılı kötü düşünceli olabilir. Halbuki gelini ne kadar tatlı iyimser. Oğlan ise arada kalmış.
2025 5. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2025 02:13
Bir solukta okunacak güzel bir kitap. Günümüzde yaşanan ahlaksız olaylara hayretle bakanlara özellikle tavsiyedir. Dünden bugüne çok da bir şeyin değişmediğini açıkça gösteriyor.
2025 1. kitabı
Orhan Kemal'in ağlayarak yazdım dediği o kitap “Bir kadının parmağındaki yüzük, koca bir hayatın gizlediği sırları açığa çıkaracak.” “El kızı dediler… Peki ya o, aslında kimin hikâyesiydi?” “Aşkın parıltısı mı, yoksa utancın gölgesi mi? O yüzüğün altında hangisi saklı?” “Toplumun damgası, bir kadının kaderinden daha güçlü olabilir mi?” “El Kızı… Bir yüzükten sızan, susturulmuş bir çığlığın romanı.” . "Bu savaşın kazananı yoktu.
2025 24. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2025 19:56
Ya sen ne güzel bi kitaptin sonunn böyle bitmesini istemzdim. Kitabı okurken yasiyor gibi okudum öyle güzel öyle akiciydi. Merakla diğer sayfalara geçmek istedim. Yer yer sinirlendigim kısımlarda oldu bu kadar da olmaz dediğim yerler. Kitap kahramanlarından Hacer gelinine kötü davranan, kendini beğenmiş bi kadın. Gelini Nazan ise onun aksine saf ,temiz bir kadın tek yanlısı bna göre her rüzgara kapılıp sorgulamamasi . Okurken en çok nazann bu hallerine saşirdim . Hemen her sye inanan o ne der bu ne der diye yaşyan bi kadın olmasıydı tek suçu .Kocası Avukat Mazhar karısıni severek evlnmesine rağmen ilerleyen bölümlerde karısının vurduymaz gibi gözüken halinden şikayet etmeye başlamasıyla hikaye basliyor ... Sıkılmadan okuyabilecginiz bi roman tavsiye ederim.
2024 14. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 00:12
Orhan KEMAL'in "ağlayarak yazdım" dediği kitabı.. Benim de okurken boğazımda yumru gibi kalan kitap oldu.. Muhteşem! Muhteşem! Muhteşem! O kadar incelikle yazılmış ki eser okurken konağın bir köşesinde oturmuş bütün olayları izliyormuş, yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Arada Feminist yönüm deli olmadı değil. Ama tek kelime ile harikaydı Ustalık bu olsa gerek. Orhan Orhan Kemal El Kızı
El KızıOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 200015,4bin okunma
Sonunu çok merak ettiğim fakat daha bitiremeden okul kütüphanesine bırakmak zorunda kaldığım bir kitap. Umarım aynı baskıyı bulur ve sonunu getiririm :(
2022 52. kitabı
Çok güzel kitaptı.. Ben Orhan Kemal ile bu eseri sayesinde tanıştım. Kitabın adından da anlaşıldığı üzere, istenmeyen gelin.. Beter bir kayınvalide, anlayışsız eş, küçücük evlat. Ataerkil bir aile draması, bence yazara bu eserinden başlayın.

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.