·292 syf.·
2024 88. kitabı
...EYLÜL... Kimine göre ayrılık, kimine göre hazan, kimine göre çıplak bir ay.. Eylül.. belkide o sıcak güneşli günlerin ardından artık yavaş yavaş dalını terk etmesi gereken yaprağın buruk kopuşu gibiydii... Saatlerce öve övebilirim seni Eylül.. o kadar güzeldin, o kadar mahzundun ki bitirmeye kıyamadım. Gerçekten ama gerçekten okunması gereken bir kitap. Kitaplığımda durduğu için o kadar şanslıyım ki iyi ki böyle bir eserle buluşup tanışmışım, içerik her ne kadar hüzünlü olsa da tatmışım. Bu zamana kadar asla Türk bir yazardan etkileneceğimi düşünmüyordum ta ki bu kitabı okuyana kadar.. ..MEHMET RAUF.. Sen nesin be azizim.. muhteşemsin.. Her ne kadar imkansızlıklar, hüzünler, kalp kırıkları, kör kütük aldanışlar olsa bile. Bu övgülerden sonra esere gelecek olursak, olay Necib, Süreyya, Suad, az da olsa Hacer dörtlüsünün arasında geçiyor. Necib, Süreyya' nın en yakın dostu, fakat hiç yakışık olmayan bir şey vardır ki o da Necib'in en yakın arkadaşının karısına âşık olması. Evet Suad' a kör kütük aşık bir Necib. Ahh Necib!! Sonrasında ise bir türlü içinden çıkılmaz bir hal alan girdabın getirdiği olaylar silsilesi ile devam etmekteydi. Ve başta Necib' in olmak üzere Suad' ın kalp kırıklıkları, safiyâne aldanışları, içsel daralmaları, hesaplaşmalarını görüyoruz. Derken her sayfasında sanki Necib ile birlikte bu acı davayı hissettiğimiz yetmezmiş gibi eserin sonunda da aynı tatta bir veda bizi beklemekteydi. AHH BE EYLÜL.. HAZİN BİR ÖYKÜNÜN TA KENDİSİSİN.. Herkese keyifli okumalar diliyorum.
2024 5. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2024 16:30
Psikolojik roman olma özelliği ön plana çıkan kitapta uzun uzadıya olaylar örgüsü yer almıyor. Karakterlerin durumlar karşısındaki psikolojilerinden bahsediliyor ki yazar bunda gayet başarılı olmuş diyebilirim. Süreyya karısı Suad ile birlikte babası, annesi, kız kardeşi ve eniştesi ile bir çiftlikte yaşamaktadır. Ancak gerek sosyal hayatın renksizliği gerekse babasının otoriter tutumu kendisini fazlasıyla bunaltmaktadır. Konağa gelen arkadaşı Necip kendisine bir nebze ferahlık vermektedir. Yazı geçirecekleri bir yalı tutup konaktan ayrılırlar. Bu süreçte Suad ve Necip'in arasında gizli bir aşk doğmaya başlar. Kitabın sonu tüm bu olaylardan bağımsız bir şekilde Suad'ın ölümüyle biter.
Roman
2025 16. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 10:26
Edebiyat tarihimizin önemli eserlerinden birini daha bitirdim. İmkansız bir aşk hikayesi bu. Evli bir kadın ve aile dostu bir erkek arasında. Bol bol iç sesler arasında yürüyor kitap. Kahramanların kendileri ile konuşmaları, psikolojik çözümlemeler... Bu tür kitaplara meraklı iseniz mutlaka okuyun. Keyifli okumalar dilerim.
İlerlemeyen kitap
2023 1. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2023 21:10
Bugüne kadar okuduğum kitaplar içinde sanki ilerlemeyen beni sıkan bir kitap okudum. Anlatım şekli olayların ilerleyişi beni sarmadı. Yarım bırakmayı sevmediğim için zor da olsa okuyup bitirdim. Belki yanlış zamanda okudum bu kitabı bilmiyorum ama sevemedim.
2024 3. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 11:14
Ahh böyle bilmezdim Eylül'ün bu kadar can yakıcı hüzün ayı olduğunu. ... Böylece kendine seslenemedikçe o ismi kendi kendini söylemeye, ona yalnızlıklarda seslenmeye başladı. Bu yasak bir şeyin gizlice yapılması, saadetiyle başını döndürüyordu. Dudakları daima titriyor, daima o isimle titriyordu. Odasına kaçıp binlerce kere "Suad... Suad," diye ah ettiği oldu. ...Ve onun gözlerinin bir saniye, sözlerini sorar gibi kendini baktığını hissetti. Ah bu gözlerdeki acı soru, bu yorgun ve zavallı ağlamış gözlerdeki af, nur... Necib dünyaları hevesine oyuncak edecek çoşkun bir neşe ile dışarı hücum etti. Kapıdan çıktığı zaman sendeliyordu. "Ah beni seviyor, seviyor!" diye tekrar ederek çamurları daldı. Bilmezdim bu kitabın bu kadar hissiyatını duygusunu akıcı bir dille anlatıldığını severek bir solukta okunuyor. Kişi tahlilleri çok psikolilerini yazarımız çok iyi anlatmış. İyi okumalar...
EylülMehmet Rauf · The Kitap · 202149,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
uzun ve detaylı bir inceleme isteyen varsa.. buyurunuz
2021 27. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 08:29
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen, Mehmet Rauf’un ''İlk eserim son üstadıma'' ifadesiyle Halit Ziya Uşaklıgil’e ithaf ettiği romanı, Eylül. Eylül, benim Mehmet Rauf’tan okuduğum
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
“Bana Göre Aşk Bu Dünyadaki En Tehlikeli İnançtır!”
2025 30. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 14:13
OKUNABİLİRLİK: “Dil zarif ve akıcı, ancak yoğun psikolojik tahliller ve uzun betimlemeler okuru yer yer yorabiliyor. Cümleler büyüleyici olsa da, olay örgüsünün zayıflığı hikâyeyi geri planda
EylülMehmet Rauf · İnkılap Kitabevi · 201749,9bin okunma
2025 181. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 23:41
Eylül – Mehmet Rauf “Eylül”, ilk bakışta bir yasak aşk hikâyesi gibi görünse de aslında ruhun daraldığı, kalbin konuşamadığı bir iç dünya romanı. Mehmet Rauf’un dili öyle incelikli ki, satırların
EylülMehmet Rauf · İnkılap Kitabevi · 201749,9bin okunma
Eylül: Ezberlenen Değil, Sorgulanan Bir Roman
2026 5. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 22:04
Lisede sayısal okuyanların en çok zorlandığı konulardan biri ezberdir. Eylül denince de çoğu zaman “ilk psikolojik roman, Mehmet Rauf” diye ezberlediğim günlerin hatrına bu kitabı okumaya karar verdim :) Bir yasak aşk hikayesi okudum.Roman diye bu yasak aşkı normalleştirmeyeceğim. Kadın evli, Necip ise kuzeninin eşi olan bu kadına aşık oluyor. İç çatısmalar müthiş anlatılmış FAKATTTT Karakter deyip geçemeyiz roman diye de alkışlayamayız. Süreyya evliliğin verdiği rahatlıkla eşini ihmal ederken Necip de kuzeninin eşine karşı duygular besliyor. Bu durum ahlaki olarak sorgulanması gereken bir durum. Üstelik bu sadece romanda kalan bir şey de değil. Günümüzde de benzer örnekleri görmek için etrafa bakmak yeterli. insanın nefsine yenildiğinde nasıl yanlışlara sürüklenebileceğini de gösteren bir romandır. Her insan yanlış yapabilecek güce sahiptir ama önemli olan bu güce rağmen kendini tutabilmektir. Romanı okurken bunu da düşünmek gerekir.
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)