Fatimə Fatimədir

Ali Şeriati

Çok eleştiri alan bu kitabı uzun süredir kitaplığımda bekletiyordum en müsait zamanımda anlam vererek okumak için. Ama yarım bıraktım çünkü ta ilk sayfalarda beni rahatsiz eden üslup diğer sayfalarda ruhumu daraltti. Peygamberimize herhangi bir insanmış gibi hitap edilmesi misal HZ.MUHAMMED (sav) değil de Muhammed diye yazılması, halifeler hakkında usulsüz şeyler yazması beni son derecede rahatsız etti. Bugune kadar aldığım fıkıh,tefsir,hadislerden az çok bilgime göre bu kitabın yazdıkları o kadar çakışıyor ki bu kitaba inanmak inandığım ilimleri reddetmek gibi bir sey olurdu. Yazarın Şia olmasından mi yoksa devlete düşman olmasından mı ya da başka türlü nefretinden mi bilmiyorum ama bu kitap son derece de sitemkar, geçmişe yönelik yalan dolu, rahatsız edici bir kitap. Zaten kitaba başlarken bir söz var "sizi rahatsız etmeye geldim" diye. Gerçekten rahatsız edici bir yazarsın.
2021 21. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 11:31
Ali Şeriati'nin okuduğum ikinci kitabıydı. Hz.Fatıma ile kadın tasviri yapılıyor,Fatımanın o dönem ve günümüz kadını için bir emsal olduğu aşikar. Bununla beraber o dönemki siyasi olaylara tanıklık ediyoruz.Siyasetin İslam'a ne kadar zarar verdiğini, İslam adı altında kadınların birçok haktan mahrum edildiğini söylüyor yazarımız, kısacası her kadın ve İslam'ı merak eden her kadın okuyabilir.Tabi erkeklerde.
2014 5. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2014 00:00
Ali Şeriati herkesin iç rahatlığıyla okuyamayacağı bir yazardır bana göre. Okuduğunuzda bir şey içten içe rahatsız eder sizi. Şeriati'nin benim dünyamda ayrı bir yeri vardır aslında. Şeriati=Tabularımın yıkılışı. Şeriati= Farkındalık. Şeriati=Allah'ın herkese nasip etmeyeceği bir özellik; Furkan. Artık Dünya'mı değiştirme zamanı gelmedi mi diyeniniz var ise eğer, ''Kadın, tam size göre..''
İlişkiler
2017 7. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2017 16:54
"Sizi rahatsız etmeye geldim!" Tüm olumsuz müdahalelere ve yorumlara rağmen Şeriati'nin okuduğum ilk kitabı Kadın (Fatıma Fatımadır)'ı bitirmiş olmanın ve zihnime kâr kalan düşüncelerin sevinciyle kitaba dair izlenimlerimi paylaşmak istedim. Her ne kadar kitabı okumaya başladığımda yazara ve fikirlerine karşı fazlasıyla dar bakış açısına sahip insanların söylemlerine maruz kalmış olsam da, ne tarz olursa olsun bir kitabı başkalarının düşüncelerine göre yargılamaktan ziyade bizzat kendim okuyarak ona göre bir sonuca varmam gerektiği yönündeki ilkeme sadık kaldım ve bu ilkenin beni haklı çıkardığını bir kez daha gördüm. Zira bu tarz düşüncelere prim verip kitabı okumaktan vazgeçseydim, içinde barındırdığı pek çok esaslı fikirden mahrum kalacaktım. Bunu bir yana bırakıp, biraz kitabın mahiyetinden söz etmek istiyorum. Genel olarak üç bölümden oluşan eserin ilk bölümü temelde kadın olgusunun yanı sıra pek çok konuyu barındırıyor. Şeriati'nin dilinden geleneksel ile modernizm arasında sıkışıp kalmış ve kendisine bir rol model arayan kadını dinliyoruz. Sonrasında benimsediğimiz dinin uygulama noktasında yüzeyde kaldığını, rehberimiz olan Kur'an'ı okuyup anlamaya çalışmadığımızı, Hz. Ali'yi tanımakta yetersiz kaldığımızı söyleyerek bu noktada kabahati alimlere yüklüyor yazar. Haksız da sayılmaz. Ardından yine bu konuyla ilişkili olarak bana kalırsa günümüzde de kanayan bir yara olan çok mühim bir konuya getiriyor sözü: 'Gelenek ve din'. Şeriati'nin de dediği gibi, geleneksel olan birçok davranış dini bir olguymuşçasına kabul edilebiliyor. Maalesef yaşadığımız çağda da Müslüman konumundaki insanın sorgulamadan bir ibadetmişçesine yaptığı o kadar çok davranış var ki. Yazar bunu son derece açıklayıcı ve okuyucuyu tatmin edecek biçimde ele almış. İlerleyen sayfalarda yine
2021 33. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2021 09:45
Ali Şeriati bu kitabında, “İlk günahı” kadına yükleyen hristiyanlara, Kadına özgürlük tasması takan burjuvaziye, Kadını dört duvar arasına koyup, kucağına çocukları doldurup; evin yemeğinden, temizliğinden, çocukların terbiyesinden sorumlu tutarak kadının görüş açısını evin tavanı ve tabanı arasında sınırlı tutanların tuzaklarını önümüze seriyor. Ve bizleri o tuzaklardan uzak bir yaşama çağıyor. Kadının, sanıldığı gibi Günah keçisi, modern cariye ya da zaaflardan ibaret bir zillet yığını olmadığını müthiş bir sosyolog edasıyla bizlere aktarıyor. Tüm bunlar değilse; Nedir Kadın? Şeriati’nin ifadesiyle; “Kadın, bir milletin ideallerinin, bir toplumun iftiharının, gururunun, kurtuluşunun sembolüdür.” Peki kurtuluşumuzda başrol oynayacak kadın kimi örnek almalı? Kimden kaçıp, kime koşmalı? Tam bu noktada her çağda kadının yol haritası olabilecek bir şahsiyet; Hz. Fatıma devreye giriyor. Ve kitabın akışı daha cazip bir hale geliyor. Son olarak “Yayıncının Notu” bölümünü okumadan geçmeminizi öneriyorum. Bu bağlamda kitapta değer yargılarımızla bağdaşmayan unsurların bizi Ali Şeriati okumaktan mahrum bırakmamasını temenni ediyor ve Şeriati’ yi anlama çabasında olan her okura sevgilerimi iletiyorum.
2020 16. kitabı
Bu kitap ilk kez okuduğum Şeriati kitabıydı. Bakış açısı farklı ve hoşuma gitti. Yer yer Şii olmasının etkilerini gördüm kitapta. Şefaat konusuna bakış açısını çok beğendim, farklı bir açıdan pencere açtı zihnime. Bir de ilk bölümün sonundaki Fatıma Fatıma'dırı anlattığı kısım harikaydı. Elinizde kaleminiz not alarak, çizerek okuyacağınızı ve mutlaka okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Aşağıya ilk bölümün sonundaki pasajı bırakıyorum. İyi okumalar. "Meryem, İsa'nın annesidir"... Ben de bu tanımı Fatıma'ya uyarlamak istedim: Dedim ki, Fatıma yüce Hatice'nin kızıdır. Ama baktım ki bu Fatıma değil. Ardından Fatıma Muhammed'in kızıdır, dedim. Fakat bu da Fatıma değildi. Fatıma Ali'nin eşidir, diyecek oldum. Ancak gördüm ki, Fatıma bu da değil. Fatıma Hüseyin'nin annesidir, diyeyim dedim. Ama yine gördüm ki bu Fatıma değil. Bir an için Fatıma Zeynep'in annesidir, dedim içimden. Oysa gördüm ki Fatıma bu da değil. En sonunda şu neticeye vardım: Evet, bunların hepsi doğrudur, fakat Fatıma bunların hiçbirisi değildir. Fatıma Fatıma'dır.
2020 8. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2020 16:01
Şeriati, Şia’dan olduğu için okunmaz önyargısı taşıyan yazarlardan, ancak bu görüşü bilgi birikimiyle, yazdıklarıyla o kadar güzel çürütüyor ki.. Şeriati; “Bu toplum içinde kadın yalnızdır. Kadının müdafaası yine kadınlar tarafından yapılacaktır!” diyerek Hz.Fatıma ışığında Kadın’ı inşa etmek istemektedir.. Kadın’ı ve İslam’ın kadına verdiği değeri ilmek ilmek anlatan, bir çırpıda okuyayım da bitsin diyemeyeceğimiz ve her okuduğumuz satırı bizi saatlerce düşünmeye teşvik edecek harika bir eser.. Okuyun, okutun, kitapla kalın..
2017 20. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2017 21:45
Kitap Hakkında kafam karışık ve yazarken de zorlanıyorum aslında. Çünkü kitabı yorumlarken hangi açıdan bakacağımı kestiremiyorum. Sosyolojik açıdan evet yazarın çok bilgili olduğu ve doğru tespitlerde bulunduğu, araştırma sonuçları ile kanıtlar sunduğu ortada. Ama kitap sadece bunlardan oluşmuyor. Hatta kitabın küçük bir kısmı böyle ilerliyor. expectokitabum.blogspot.com.tr/2017/05/kadn-fa...
Kitap arkası
2021 23. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2021 12:13
Fatıma hakkında konuşmak çok zordur. Fatıma bir "kadın"dı. islam'ın öngördüğü gibi bir kadındı. Onun çehresinin tasvirini peygamber kendisi resmetmişti. Onu zorluk, fakirlik, mücadele ocağında, kendi derin insanî eğitim merkezinde yetiştirmişti. Onu eşsiz bir insan kılmıştı. O, birçok açıdan örnek bir "kadın"dı. Babası için bir "kız"... Kocası için bir "eş"... Çocukları İçin bir "anne"... Yaşadığı döneme ve toplumuna karşı sorumluluk bilincine sahip "direnişin ve bilincin sembolü" bir kadın... O bir "imam", bir numune, bir ideal, bir "örnek insan"dı. Kendi kişiliğini kendisi inşa etmek isteyen her kadın İçin bir "şahitti"... O akıl almaz çocukluğuyla, dâhili ve harici cephelerde verdiği devamlı mücadelesiyle, babasının ve eşinin evinde, toplumda, düşüncede, hareket ve yaşamında; kadının "nasıl olması gerektiği" sorusuna cevap vermiştir.
2018 4. kitabı
Şeriati'nin muazzam bir eseri... Toplumda "kadın"ın rolünü anlatan enfes bir eser. Diğer eserlerine nispeten daha sade bir dil ile kaleme alınmış olup Peygamber Kızı Fatıma üzerinden kadın inşaa etmeyi hedefliyor. Ve şöyle diyor "bu toplum içinde kadın yalnızdır, kadının müdafaası yine kadınlar tarafından yapılacaktır!" Israrla okumanızı tavsiye ederim.

Ali ŞeriatiYazar · 93 kitap
Ali Şeriati (Farsça: علی شريعتی‎) (d. 1933, Sabzevar - ö. 1977), İranlı Müslüman sosyolog, aktivist, düşünür ve yazar; özellikle din sosyolojisi ve çağdaş İslam düşüncesi üzerine eserler vermiştir. Marksist düşünceden yaptığı alıntılar ve türetmeler ve bunların kendi zamanındaki İran'a ve çevresine adapte edilmesi ve Marksizm kritiği ile birlikte çağdaş İslam düşüncesi ve devrimcilik açısından ortaya koyduğu çeşitli sonuçlar ve yarattığı ilgi sebebiyle, gerek önemli çağdaş İslam düşünürleri arasında gerekse İran'daki devrimci İslam'ın babası ve İran İslam Devrimi'nin baş düşünürü olarak anıldığı olmuştur. Düşünceleri genel olarak "İslam'a dönüş" -"öz"e dönüş- başlığı altında toplanabilir ve bilimsel kaynaklara dayanması, sosyoloji vurgusu yapması ve Batı metodolojisini, çeşitli açılardan eleştirmekle birlikte çeşitli açılardan yapıcı bir şekilde kullanması (ki sosyoloji gibi çeşitli bilimler ve Batı düşüncesinde ortaya çıkan çeşitli fikirlerin, örneğin bazı Marksist fikirlerin, İslam'ın özünde de daha farklı bir şekilde ortaya konduğunu da savunur) sebebiyle moderndir ve gelenekçilikten uzak olduğu gibi gelenekçi görüş ve kesimlere eleştirel yaklaşır nitekim bu sebeple eleştirildiği veya çelişki ile suçlandığı olmuştur. Bu tarzından yola çıkarak kendisi hakkında "sosyolojiyi İslamlaştırmaktan" ziyade "İslam'ın sosyolojik" bir okumasını yaptığı da söylenmiştir. Şeriati 1933 yılında Mazinan, Sabzevar, İran'da doğdu. Babası ilerici milliyetçi bir öğretmen olan Muhammed Taki'dir. Eğitim yıllarında ilk kez İran'ın daha aşağı sınıflarından insanlarla tanıştı, var olan fakat bilmediği yoksulluk ve zorluklarla tanışması bu dönemde oldu. Ayrıca aynı dönemde Batı felsefi ve siyasi düşüncesiyle de tanışmıştır. Modern sosyoloji ve felsefenin bakış açısı ve bunun geleneksel İslami prensipler ile harmanlanması aracılığıyla Müslüman toplum ve toplulukların karşılaştığı sorunları açıklamaya ve çözümler bulmaya çalışmıştır. Şeriati Mevlana ve Muhammed İkbal'den büyük ölçüde etkilenmiştir. Lisansını İran'da bitirdikten sonra, Paris Üniversitesi'nde doktorasına başladı. Burada, 1964 yılında Sayfuddin'den "Belh'in Faziletleri Tarihi" isimli bir el yazmasının notlandırılmış bir Farsça çevirisini yaparak Edebiyat dalında doktor olmuştur. Daha sonra İran'a dönmüş, fakat hemen şah yönetimi tarafından tutuklanıp hapsedilmiştir. Yönetim onu Fransa'dayken devleti yıkıcı siyasi aktivitelerde bulunmakla suçlamıştır. Daha sonra 1965'te serbest bırakılmış ve Meşhed Üniversitesi'nde eğitim vermeye başlamıştır. Dersleri kısa sürede farklı toplumun farklı kesimlerinden öğrenciler tarafından beğenilmiş ve popülerleşmiştir. Bunun sonucu yönetim Üniversite'yi zorlayarak onun eğitim vermesini engellemiştir. Bunun üzerine Şeriati Tahran'a giderek Hüseyniye-i İrşad Enstitüsü'nde ders vermeye başlamıştır. Yine büyük bir popülariteye ulaşan dersleri, yine toplumun her kesiminden öğrencileri etkilemiştir. Şeriati'nin görüşlerine ilginin arttığı orta ve yüksek sınıflardan öğrencilerin olması dikkat çekiciydi. Bu ilgi de şah yönetiminin Şeriati ile bazı öğrencilerinin tutuklanması emrini vermesine neden oldu. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen tepkiler üzerine yönetim onu serbest bıraksa da çeşitli şartlarla tahliye edilmişti: kesinlikle herhangi bir eğitim aktivitesinde yer almayacak, hiçbir şey yayımlamayacak ve özel veya genel hiçbir toplantı yapmayacaktı. Ayrıca devletin güvenlik örgütlerinden SAVAK onun yakın çevresini yakın gözetim ve denetim altında tutacaktı. Şeriati bu şartlara karşı çıkarak ülkesini İngiltere'ye gitmek üzere terk etmeye karar verdi. Üç hafta sonra, 19 Haziran 1977'de SAVAK tarafından öldürüldü. Tahran'ın büyük hastanelerinden birine Şeriati'nin ismi verilmiştir. Devrim öncesi İran'ın en önemli ve etkili felsefi liderlerinden sayılan Şeriati'nin görüşleri bugün hala İran toplumunda popüler ve etkindir. Özellikle bugünki İslami Cumhuriyet rejiminin biçimi, ruhban sınıfının konumu ve eşitlik anlayışına karşı çıkan kesimler tarafından beğenilmektedir. Şeriati'nin düşünsel çalışmaları sadece devrim öncesi ve sonrası İran'ı değil, dünya çapında İslamcı topluluk ve düşünceler başta olmak üzere birçok kişi ve grubu etkilemiştir. Çeşitli dini kavramlara yaklaşımı, ruhban sınıfının eleştirisi ve İslamcılık hareketinin içinde kabul edilen çeşitli çıkarımlarıyla ilgi çekmiştir. Şeriati, ayrıca Martinikli Marksist düşünür ve şair Frantz Fanon'un "Yeryüzünün Lanetlileri" isimli eserini, Jacques Derrida'dan "Şiir Nedir" ve Fransız oryantalist ve aynı zamanda Katolik papaz olan Louis Massignon'dan "Selman-ı Pak" adlı eserleri Farsçaya çevirmiştir. Birçok eseri bulunan Ali Şeriati'nin eserlerinin neredeyse tümü Türkçeye çevrilmiştir.