Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Filozoflar Nasıl Yürür?

Roger-Pol Droit

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
202 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Yürüme genel manada fiziksel olarak yer değiştirme, belirli bir dengede sabit kalabilme, uyum sağlama olarak görünsede düşünsel olarak da ele alınmakta. Yürümek aslında ilerlemenin bir ön adımıdır. Her şey bir adımla başlar. Dans, spor ve nicesi. Her adımımızda düşüncelerimizin yer aldığını unutmamamız gerekiyor. Bir nevi yürürken hep aklımız bir şeyle meşgul olur. Bu bağlamda yürüyen düşünür, düşünen yürür gibi bir kanıya varmamız mümkün. Bilginin, aydınlığın ışığında yürümek, kelimelerle yürümek, ilerlemek aslında bu kitabın özü. 27 ayrı filozofun yürüme ile ilgili deneyimlerine, felsefik düşüncelerine dayandırılarak bize yürümenin her iki manada da nasıl önemli olduğu gösterilmektedir. Her filozofun yürüyüşü farklıydı ama varılan nokta aynıydı. Felsefe severler ve bu alanda ilgilenenler için harika bir kitap.
Filozoflar Nasıl Yürür?
Filozoflar Nasıl Yürür?Roger-Pol Droit · Hep Kitap · 201778 okunma
Reklam
202 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Hayat bir yol. Rotadan sapmadan bazen yavaş, bazen hızlı ileriye doğru yürümedir. Yürüyüş hızının meseleyle herhangi bir ilişkisi yoktur. Belirleyici olan; bir adımın kendisinden sonra gelenle zincirleme ilişkisi ve yoldan çıkmadan, düşmeden, kaybolmadan ilerlemeye izin veren muntazam bağlantısıdır. Yol felsefedir. Filozofun aktivitesi de yürüme.
Roger-Pol Droit
Roger-Pol Droit
bize 27 filozofun nasıl yürüdüğüne dair kısa kısa bilgiler veriyor. Bana biraz yetersiz ve yüzeysel geldi. Doğu felsefesine olan ön yargısını kırmalı yazarımız. 71 yaşındaymış artık onu kimse değiştiremez :)
Filozoflar Nasıl Yürür?
Filozoflar Nasıl Yürür?Roger-Pol Droit · Hep Kitap · 201778 okunma
202 syf.
10/10 puan verdi
Bizler çoğu zaman yeni bir aktiviteye başlanması söz konusu olduğunda “ilk adımları atarız”, eğer planımız doğru işliyorsa “her şey öngörüldüğü gibi yürür”, işlerimiz geliştiğinde “işler yolunda gider”, bir gösteri, bir film veya kitap çokça ilgi çektiğinde “tutmuş, iyi gitmiş” diye konuşuruz. Yani yürümek, başarmaktır... Nietzsche; canlı ve hareketli olunmadan, parlak ve berrak düşünceler olmaz anlayışıyla dağlarda, deniz kıyısı veya patikalarda yalnız başına yürürmüş. Marx; tek düzenli egzersizi yürümekmiş. Daha çok bürosundan kırlara yürürmüş. Thoreau; Amerika'nın kırlarında, vahşi doğayla ortak bir yaşam şekli geliştirmiş. Amacı bilinmeyene ulaşmakmış, keşfetmekmiş. Kant; Her gün aynı saat ve aynı güzergahta yürümüş. Yürüyüşüne Königsberg Şatosu yönünde köprüye giderek başlar, dönüşte de güzergahı tersten katedermiş. O kadar dakikmiş ki çevredekiler onun yürüyüşüne başlamasına göre saatlerini ayarlarlarmış. Kierkegaard; Şehrin caddelerinde yürüyenlerden. Her gün yürümüş. Yürümek için belli bir zamanı olmadığı gibi, rutin bir güzergahı da yokmuş. Roger Pol Droit'in kitabında, bir çok düşünürlerinin bulundukları kentlerde adlarıyla anılan güzergahlar olduğunu da öğreniyoruz; Königsber'de Kant Yolu, Eze'de Nietzsche Patikası ve yine Nietzsche'nin tercih ettiği göl manzaralı İsviçre'deki Sils-Maria ya da Kyoto'daki Filozoflar Caddesi gibi... Hatta bazı düşünürlerin yürüyüş yaparken aklına gelen fikirleri not etmek için bastonunun topuzunda hokka taşıdığı bile söyleniyor... Yürümenin ufuk açan gücüne inanıyorsanız bu kitaba göz atmaya ne dersiniz?
Filozoflar Nasıl Yürür?
Filozoflar Nasıl Yürür?Roger-Pol Droit · Hep Kitap · 201778 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.